Sve sto je potrebno da znate o stock fotografiji (pitanja problemi saveti)

Mislim da je nova CANON-ova serija A (610 i 620) najbolji izbor do 350 EUR. U rukama vestog i mastovitog fotografa sa ovim aparatima i njegovom manuelnom kontrolom mogu da se urade odlicne fotografije sa minimalnim sumom kao i odlicni macro motivi (posebno oni sa poda zahvaljujuci rotacionom displeju) sa vise nego dovoljnom rezolucijom. Ali najvaznije od svega je

1. ideja,
2. trenutak i
3. poruka

Ovim se i treba rukovoditi pri slanju slika. Od lepote vec sve "prshti" na gotovo svim sajtovima.
Zapadni fotografi koji imaju mogucnost da putuju po celom svetu prave fotke koje su cista perfekcija ali nema svaki i pravu ideju i poruku a ni pravi trenutak se ne moze uvek natempirati. Ponekad i mala razlika u uglu fotografisanja nekog objekta, pejsaza moze biti presudna da li ce se slika masovno prodavati ili ce da ostane samo "na posmatranju".
Da navedem i ovaj primer jedne fotke slupanog starog crno belog TV-a bacenog u grmlje koju je poslao neki istocnoevropski autor i koja je prodata vise stotina puta.

Ne prodaju se sve fotografije za zidne kalendare i "glorije", vec i za razne ilustracije
isl. Sretno!

Nisam znao da je neophodan uslov na svim sajtovima fotografija slikana sa min. 3 megapixela. Neverovatno je kakve sam fotografije napravio za poslednjih godinu dana, ali su sve odradjene sa 1 megapixel-om, zbog glupih 32 MB koji dolaze pri kupovini sony digitalca. No Jovo na novo. Mislim da za godinu dana, uz neizbezno maksimalno zalaganje, moze solidna lova da se zaradi.
Slobce, ukoliko znash jos neki sajt na ovu foru, a da nije spomenut u ovoj temi, obavesti nas. Treba probati na vishe mesta, jer negde mora da upali.

neverujem da bi ti pimili. a opet moras i da imas skener je.backi da skenira na takvoj rezoluciji
pre bih ti preporucio da pozajmis ako imas od koga neki aparat na puno megapixela pa da probas da uslikas sliku razumes? to i moze dobro da ispadne.
jeste videli da sada shutterstock nudi da im posaljes video clip? i skupi su kada se downloaduju. meni napisali cena ide 69-229$ a da ti dobijas 30%

Imam mali problem.kako uopste doci do opcije za upload slika na ShutterStock-u? registrovao sam se, skenirao licnu kartu i poslao im. sta sada?
Sto se tice skeniranih i slika u maloj rezoluciji, problem je resen. koristite program PHOTOZOOM PRO. slike sa rezolucijom 1200x900 sam bez problema uvelicao na 2592x1944, a da pritom nisu izgubile na kvalitetu ni %. program je extra. ima gomilu filtera i podrzava rad sa vise fotografija od jednom. naravno ne treba izostaviti Neat Image...

jomini:
I ja ću probati. Odlučio sam da prodam ovaj stari 7xi i kupim neki novi digitalni, pa da se oprobam...
Znate li nekoga zainteresovanog?
Posalji SMS oglas na HaloOglase, mislim da kosta nekih 60 dinara... i kad izadje u stampi isti je uokviren (ili tako nesto)...

Info ovde:
http://www.halooglasi.co.yu/sms_informacije.shtm

P.S. Za mene je svaki put upalio ovakav vid oglasavanja, a 60tak dinara nije puno.

grki:
Imam mali problem.kako uopste doci do opcije za upload slika na ShutterStock-u? registrovao sam se, skenirao licnu kartu i poslao im. sta sada?
Sto se tice skeniranih i slika u maloj rezoluciji, problem je resen. koristite program PHOTOZOOM PRO. slike sa rezolucijom 1200x900 sam bez problema uvelicao na 2592x1944, a da pritom nisu izgubile na kvalitetu ni %. program je extra. ima gomilu filtera i podrzava rad sa vise fotografija od jednom. naravno ne treba izostaviti Neat Image...
Prati ovaj link , tamo se ulogujes sa mailom i sifrom i onda u donjem levom uglu , u okviru MAKE MONEY imas upload photos.
E sad taj fazon sa uvecavanjem slika je striktno zabranjen i oni su veoma vesti da provale takve stvari.A i nisam siguran da sve moze da se odradi bez gubitka kvaliteta.Ali ako bas zelis, probaj.Postoji mogucnost da ti zabrane upload tri meseca.

Back