Sve sto je potrebno da znate o stock fotografiji (pitanja problemi saveti)

slobce:
Za nas je prihvatljiva jedino isplata preko ceka.Posalju ti cek na kucu pa onda ti cek odneses u banku (recimo delta ili jubanka) i oni ti isplate iznos minus provizija (1,5 % - 3% od iznosa).
Ja sam tek juce ispunio iznos za slanje ceka, ali ima mnogo zadovoljnih ljudi na njihovom forumu iz celog sveta koji su isplaceni, tako da nije prevara.Nadam da cu potvrdu imati u licnom iskustvu sledeceg meseca..
Link ka mojoj skromnoj galeriji je OVAJ.Samo napred, prikljuci se celoj stvari.Jos je u relativnom zacetku, biznis cveta a kasnije ce biti uzasno tesko uci.Jos je bilo lakse kada sam ja ulazio.Sada na pocetku saljes 10 slika i ako imas 7 dobrih ulazis, ako ne cekas par meseci.
ja sam tamo upao pre nekoliko meseci, neznam ni sam vise, pa sam prestao odjednom da se bavim time. juce bas mi je crkao moj S30 tako da neznam kada cu opet moci da pocnem da "radim"
ovo je MOJA galerija, moram da se izgrdim bio sam poprilicno lenj jer ima malo slika. imam ih dosta po CDima koje jos nisam ni probrao i uploadovao. rigorozni su malo sto se tice selekcije.

Svidjaju mi se tvoje fotografije - ja nikako da predjem na digitalni. Ako putujes ka moru ili Zlatiboru, navrati u Etno park Terzica avlija ( selo Zlakusa, kod Uzica ) - vidi www.zlakusa.com; ja sam vlasnik Etno parka i mozes napraviti tu zanimljivih forki i predahnuti ( Etno park radi od aprila do oktobra ) a u blizini je prelepa Potpecka pecina. Kao ljubitelj fotografije bices sigurno odusevljen. Pozdrav! Sasa

Mislim da ovaj forum bas ima problema.
Zeleo bih da zamolim sve koji su ucesnici sukoba da se suzdrze i svoje razmirice razrese u PM a ne da se desava da otvorim par tema i sve zakljucane.
U sukobu su gotovo uvek krive obe strane.Jedna malo druga mnogo ali obicno obe.
Moderator vodi racuna o lepom ponasanju i pridrzavanju teme foruma ili podforuma a temu strucno ne mora da poznaje.

Veliki je problem ugoditi ukusu "strane publike" sa nasim shvatanjem komercijalne fotografije. Pored pravog izbora motiva jako je bitno i pravilno odabrati dobrog partnera. Gledajuci rejting pojedinih sajtova za prodaju slika na internetu primetio sam da je sajt http://www.dreamstime.com/res115751 trenutno po posecenosti rangiran priblizno kao i www.shutterstock.com pa sam i kod njih pokrenuo posao. Za razliku od shutterstocka koji placa fiksno 0.2 $ po prodaji oni placaju 0.5 $ po prodaji a kad slika dogura do 100 prodaja, dobija se 1.5 $!!! po prodaji.

Zahvaljujuci jednostavnom interfejsu sajt je u izuzetnom porastu posecenosti u zadnjih pola godine. No velika posecenost ne znaci automatski i veliku prodaju.

Da li neko vec ima iskustva u radu sa njima. Vidim da su veoma rigorozni po pitanju selekcije (znaju veoma da insistiraju cak i na apsolutnom engleskom pravopisu) ali to je rezultiralo i relativno malim "lagerom" fotki tako da jos uvek mislim da ima dosta prostora da se fotke plasiraju kod njih uz veoma korektnu nadoknadu.

Back