Sve sto je potrebno da znate o stock fotografiji (pitanja problemi saveti)

jomini:
Dosta spamovanja. Ako nešto hoćete da kažete, otvorite temu.... Odgovore sam sačuvao i sve će ih videti administrator, a ti da si neki čovek ponudio bih to sve uz svedoke pa da jedan od nas zauvek zaćuti.
A da nam to novi modulator (moderator) ne gubi živce? Čemu odjednom toliko brisanje. A ljutka se kad ga zbog raznih nebuloza brišu. Pa jomini, opredeli se!

Slobodno idi na sajt i informisi se do detalja.Ja mogu sam da ti kazem da ti saljes svoje fotografije, oni prave prvu selekciju i one za koje oni smatraju da su dobre ulaze u tvoju galeriju.Ta galerija je dostupna klijentima i kada neko od klijenata downloaduje tvoju sliku, tj. kupi je ti, u zavisnosti od formata koji je klijent zahtevao, dobijas odredjenu sumu novca na svoj racun.Kada skupis 50 $ salju ti cek na kucnu adresu i ti ga onda unovcis u banci.Toliko od mene ukratko, a za vise informacija idi na BigStockPhoto.Pozdrav Slobelix

:grin: Popravljamo trgovinski bilans sa inostranstvom i smanjujemo trgovinski deficit! :grin:

cekblur-1.jpg

Mislis li da je pametno razradjivati portfolio na BigStockPhoto ako vec imas uhodan portfolio na drugoj strani.

Tacno je da placaju 0.5$ po slici (za razliku od Shutterstocka koji daju svega 0.2$) ali mi deluju da su slabo poseceni. Mislis da ce moci da se razviju pored ovih "gospodara" interenet prodaje Istocka i Shutterstocka.

I nikako da budem nacisto: MOGU LI ISTE SLIKE DA POSTAVIM KOD VISE INTERNET PRODAVACA a da ne dobijem "crveni karton".

I jos nesto. Vidim da koristis usluge sajta http://photobucket.com . Da li ti je jasno na koju foru se prodaju slike na E-bay i da li je to isplativije od od ovih nacina prodaje.

Ja sam odmah naplatio u Nacionalnoj. Provizija 1.7% ali minimalna provizija je oko 6$ tako da se tek sa oko 300 $ maksimalno isplati naplata ceka.

Meni su Delti isto to tupili o "lezanju" para do trenutka provere ceka (bolje onda da pobacaju one silne "umrezene" racunare sa kojima im treba mesec dana da provere validnost ceka ciji je papir bukvalno "nabijen" najpoznatijim zastitama od falsifikovanja (mada na prvi pogled ne ostavlja takav utisak)

Inace kod Delte je provizija 3%.

U Vojvodjanskoj su me belo gledali na pomen o naplati kompanijskih cekova.

Sve u svemu najbolja opcija je sakupiti 306 $ otici u Nacionalu stedionicu i elegantno podici tri "Bendzamina":)

Zastita-1.jpg

Da naravno da mozes da postavis slike na vise sajtova.To je i pozeljno jer razliciti sajtovi privlace razlicite vrste klijenata.Shutterstoc pre svega trazi biznis fotke, dok priroda i pejzazi bolje prolaze na istocku ili bigphotostocku.To ne znam ipak iz sopstvenog iskustva ali je mnogo puta receno na raznim forumima.
Za ebay ne znam, mislim da se prodaju printovi slika a to je vec komplikovano ako ne i nemoguce za nas iz Srbije bez nekog posrednika sto nas ponovo dovodi do stock fotografije.

Back