Sve oči uprte u treće svetsko žarište! Ovaj rat bi bacio svet na kolena: Da li je Amerika spremna? Jedna stvar je za njih sada kamen spoticanja

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
66.207

SVE OČI UPRTE U TREĆE SVETSKO ŽARIŠTE! Ovaj rat bi bacio svet na kolena: Da li je Amerika spremna? Jedna stvar je za njih sada KAMEN SPOTICANJA​

Nedavno obraćanje američkog predsednika Džozefa Bajdena u Ovalnom kabinetu označilo je ključni trenutak u sve većoj konkurenciji između Amerike i njenih saveznika sa jedne strane i osovine diktatura koje se stvaraju oko Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje sa druge strane, piše Politiko.

izvor Blic

Džozef Bajden i američka vojska
FOTO: AP PATRICK SEMANSKY, AP/ EVAN VUCCI, SHUTTERSTOCK / RINGIER
Džozef Bajden i američka vojska

Bajdenov govor je efektivno spojio rat u Ukrajini i širi rat koji se sprema na Bliskom istoku u dve strane istog sukoba. A ako sada napadne i Hezbolah, to će SAD-u i njegovim saveznicima dati znatno prošireno poprište rata i dodatno opteretiti vojne resurse.Istovremeno se čini verovatnim da će se Tajvan pojaviti kao treća sfera sukoba u idućih nekoliko godina, a možda i pre. I Peking jača svoju vojsku. Mornarica Narodne oslobodilačke vojske već je brojčano veća od kopnene snage, a nuklearne snage brzo rastu.

Američki protivnici se spremaju na rat​

U međuvremenu Rusija bez obzira na trajanje rata u Ukrajin, širi svoju proizvodnju. To uključuje i vraćanje oštećene opreme sa bojnog polja, a pokreće i sastav proizvodnje. Ruska vojska je sada sposobna za borbu i mobilizaciju istovremeno, sa ciljem da proširi svoje redove na 1,5 miliona vojnika.

Jednostavnije rečeno, američki protivnici se spremaju na rat. U Vašingtonu ipak rasprave o nacionalnoj sigurnosti retko kada započinju priznanjem da Kina i Rusija grade svoje vojske ne za obranu, već za napad. Politiko piše da bi upravo to trebala biti početna tačka svih razgovora o potrošnji SAD-a i saveznika za odbranu.
Ogromni izdaci za oružje, municiju i ljudske živote u Ukrajini trebali bi da budu poziv za uzbunu. SAD trebale bi da počnu da se pitaju da li je njihov model snaga koji se sastoji isključivo od dobrovoljaca dorastao zadatku, posebno kada je reč o obučenim rezervama. Ali to nije samo problem SAD-a, već je postao dominantan širom Zapada.

Rešenje nije okrenuti se Aziji​

S obzirom na sve sa čime se suočavaju Evropa i Azija, možda je vreme za ponovno promišljanje. Trenutni broj vojnika jednostavno nije dorastao zadatku. Zapadne vojske, mornarice i vazdušne snage su jednostavno premale da bi odgovorile i na Atlantiku i na Pacifiku, dva poprišta rata koja će definisati ishod svakog budućeg globalnog sukoba.
Rešenje nije ‘okrenuti se Aziji‘, već obnoviti zapadne snage sa potrebnim viškom u rezervi. U sve nestabilnijem svetu imperativ je da SAD poveća izdatke za obranu. Odvraćanje u Evropi i Aziji zahteva stalno stacioniranje, a ne rotacijsku prisutnost, što je bila privremena mera za izbegavanje teških izbora. Ako NATO želi da preživi, odvraćanje i kolektivna teritorijalna odbrana u Evropi moraju biti novi fokus.

Aziji bilateralne bezbednosne garancije i napori za stabilizaciju područja moraju biti podržani raspoređivanjem SAD-a i saveznika. Amerika mora preispitati kako gradi svoje oružane snage i oružje. Na primer, prošle godine je Amerika imala 25 odsto manjka u regrutaciji, a ove su godine opet ispod cilja. Svoje ciljeve zapošljavanja nije ove godine ispunila ni Mornarica, a popunjavanje posade američkih brodova postaje sve veći izazov.

Potreban je novi osećaj hitnosti​

SAD zato sada treba da prestanu da govore o takmičenju velikih sila i zapitaju se kako bi zapravo izgledala pobeda u ovom sukobu demokratija i diktatura.
SAD mora da odluči i koja su geopolitička središta ključna za njihovu bezbednost i prosperitet građana. Moraju da vrate prioritete nacionalne bezbednosti u donošenje odluka i ponovno da nauče ono što su ranije generacije znale, a čini se da je zaboravljeno tokom proteklih 30 godina: da ne može da zavisi od protivnika kada je reč o osnovnim stvarima za održavanje društva, a zatim očekivati pobedu ako taj protivnik odluči da krene u rat.
Bude li Amerika prisiljena na rat, neće biti vremena za kompenzaciju nedostataka ili gomilanje oružja i municije. Lekcije koje treba naučiti iz Ukrajine, a sada i iz Izraela, takve su da SAD i njeni saveznici moraju preispitati način na koji su izgrađene njihove vojske, tako da postoji način za slanje velikih snaga na teren ako se to pokaže potrebnim. Potreban je novi osećaj hitnosti u vezi sa pretnjom sa kojom smo suočeni i moramo delovati odmah, piše Politiko.

https://www.blic.rs/vesti/svet/da-l...nu-ovaj-sukob-bacio-bi-svet-na-kolena/csh2s76
 

Back
Top