Casual Observer
Stara legenda
- Poruka
- 78.672
U makedonskom recimo ima više članova od kojih dva nisu određeni, to je onaj poznati trojni član koji tako smeta vama bugarskim nacionalistima, takođe, lužnički poddijalekt ima 15-18 članova, a član član postoji i u severnoruskim rubnim dijalektima u koji su dodiru sa finskim/karelijskim.Aјде, објасни нам који још члан осим одређеног постоје у бугарском језику или у било ком словенском језику.
Докле ћеш тровати форум својим безобразлуком?
Postojanje člana za blizinu i člana za udaljenost u makedonskom jeziku nije moj bezobrazluk već dokaz tvoje sanstefanske tolerantnosti:
Makedonski jezik je južnoslavenski jezik. Zbog toga posjeduje zajedničke osobine i s ostalim slavenskim jezicima, prije svega sa srpskim, hrvatskim i bugarskim jezikom. I pored toga, makedonski ima neke osobine koje se ne mogu naći kod ostalih slavenskih jezika, kao što su:
- gubljenje padeža – umjesto padeža makedonski jezik rabi sustav prijedlogâ i članova koji vrše padežne funkcije; pr: Čovjek čita knjigu > Čovekot ja čita knigata.
- naglasak na trećem slogu – naglasak u makedonskom jeziku uvijek pada na trećem slogu s kraja, osim nekih stranih riječi; pla'nina
- dvojni objekt; nego go vidov (njega sam vidio)
- trojni član – postoje tri vida člana, određeni član, član za blizinu i član za udaljenosti.
- tvorba prošlog vremena pomoćnim glagolom 'imati'
- tvorba prošlog vremena pomoćnim glagol 'sum' i glagolskim pridjevom
- prošlo-buduće vrijeme
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Makedonski_jezik