Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam ja druga on na prvom spratu zivi i macak mu pada dnevno bar 2-3 puta sa terase posto se navadio da spava na sipci i malo -malo pa sklizne i kako padne odmah pravac ulaz i grebe na vrata i onda opet pravac dremka na sipci do sledeceg pada.Mada to samo kad je lepo vreme sada zimi ne.

: )
mada cudno da ne odskita malo, ali to sto se vrati odmah je super svakako....

Imam nekoliko pitanja. Važno mi je pa vas molim da mi što pre odgovorite i da me posavetujete.
Mačka mi je u teranju, ali nikad ranije nije se ovako ponašala u ovolikoj meri...

1. Može li mačka biti u teranju mesec dana i duže?
2. Da li je normalno da se sve to vreme užasno "dere", mjauče kao da tužno zavija?
3. Ako to sve nije normalno, šta mi je činiti?

Hvala unapred!

Na prvo pitanje ne mogu da ti odgovorim, to će verovatno znati neki veterinar... Moja mačka kada je imala teranje, nije toliko dugo trajalo, to je sve što mogu da ti kažem.

Da, tačno je da mačka tužno zavija, i to neće proći sve dok ne prođe teranje ili dok se ne pari... Mada i prilikom parenja mačka takođe užasno ''viče''.

Jedino što možeš da uradiš je da sačekaš da teranje prođe (a u međuvremenu da joj poklanjaš previše maženja, koje je delotvorno u onom smeru da se mačka bar malo umiri) i da je nakon toga odvedeš na sterilizaciju, ili ukoliko želiš da se mačka pari, što pre joj pronađeš mačora za parenje.

Verovatno su u pitanju policistični jajnici ako teranje tako dugo traje, nemoj da čekaš, vodi je odmah na sterilizaciju kod nekog iskusnog veta, pa ma koliko koštalo! Ako si u BG, svakako bi najbolje bilo da potražiš Vladu Magaša ili Nikoletu Novak.

Poslednja izmena:
Verovatno su u pitanju policistični jajnici ako teranje tako dugo traje, nemoj da čekaš, vodi je odmah na sterilizaciju kod nekog iskusnog veta, pa ma koliko koštalo! Ako si u BG, svakako bi najbolje bilo da potražiš Vladu Magaša ili Nikoletu Novak.

Jao što volim kada se pojaviš i razrešiš naše nedoumice i daš nam gomilu korisnih i efikasnih saveta. :cmok:

Hvala!

Nije joj ovo prvo teranje, ali nijedno nije trajalo toliko dugo, zato sam se zabrinula. Inace, macka nikako nece da se pari, dovodili joj macora, vodili je kod macora i nista. Znam da bi trebalo da je sterilisem, a sve mi zao. No, moracu, vidim da se sve vise muci, sirota :(

Jel probao neko da ponudi maci hranu Hill's? Juče tata dobio pamflet u Pet centru i vidim da imaju hranu i za mace +7 godina... a vidim i da imaju i konzerviranu hranu, jedino ta dolazi u obzir jer neće granule...

Jel probao neko da ponudi maci hranu Hill's? Juče tata dobio pamflet u Pet centru i vidim da imaju hranu i za mace +7 godina... a vidim i da imaju i konzerviranu hranu, jedino ta dolazi u obzir jer neće granule...

Moje su mace jele Hill's, pre nego sam im prvi put dala RC. Od tada vise nece ni da pogledaju nesto drugo, pa ni hill's. Naravno, rec je o granulama, ostale vrste nisam ni probala.

Sad im dajem mesavinu fit 32 i probirljive mace (oba od RC) i to lepo jedu. Al' najlepse jedu kuvano:)

Moje su mace jele Hill's, pre nego sam im prvi put dala RC. Od tada vise nece ni da pogledaju nesto drugo, pa ni hill's. Naravno, rec je o granulama, ostale vrste nisam ni probala.

Sad im dajem mesavinu fit 32 i probirljive mace (oba od RC) i to lepo jedu. Al' najlepse jedu kuvano:)

Pa i moja najviše jede kockice belog mesa, ako su seckane na jednake deliće, 1cm X 1cm :roll:
Probaću sa jednom ovom konzervom, mada nam kesice budu praktičnije jer Cici jede male količine, a ako konzerva stoji otvorena par sati to više neće da jede.. :thumbdown:

gasa jede sve, tako da je jedno vreme jeo i hils, ali sam odustala od njih i presla na rc i bento,a mardz, sijamka,koja bira hranu bas je kategoricki odbila hils....nekak nisam zagovornik hilsa, trenutno ne mogu da se setim zasto,al znam da ima nesto sto mi tu smrdi : )

Ne znam da li se ranije pisalo o ovome ali VAs molim za malu pomoc! Imam macu Juliju koja zivi u stanu i obozavamo je! Ali postoji problem, nas stan ima terasu koja ce uglavnom biti otvorena na prolece, i zivimo na devetom spratu. Da li je neko imao iskustva sa mackama koje zive tako visoko i sta bi trebalo da uradimo? Da ogradimo celu terasu? U svakom slucaju cemo staviti neku mrezu iza ograde koja vec postoji, da ne bi glavu provlacila i slucajno se okliznula, ali bojim se da bi mogla da skoci na ogradu kasnije? Da li macke imaju osecaj za tako veliku visinu?
Bas se dvoumimo, a znamo da se macka ne moze dresirati kao pas. Moze u nekoj meri, ali je svojeglava,to sam saznala iz raznih enciklopedija koje sam procitala kad smo je dobili!
MOlim Vas za neko resenje, ako ste imali slicna iskustva!
Hvala!
Мојој другарици је мачка пала са 4. спрата и сва се поломила, једва преживела...после неког времена опет пала и умрла...значи није безбедно ни испод петог спрата...
Додуше, ја верујем да би нека мачка која је одрасла слободна, можда то и преживела...а ова њена целог живота у стану, кад смо је извели напоље плашила се траве:roll: Она је знала једино да лови мушице, гледа телевизор, једе, и спава(као човек се испружи на страну :))
Све у свему...ако сте већ затворили мачку у стан, пуштајте је често напоље и у интеракцију са другим мачкама ако хоћете да има мачије способности...:roll:

Teško da bi bilo drugačije da je nedajboze pala i mačka koja živi u prirodi.... 5.SPRAT JE 5.SPRAT!!!! To samo oni koji ne poznaju dovoljno mačke kao vrstu, misle da su mačke svemoguće leteće sa sve 9života.
Ako MACA živi na petom spratu, vlasnik je obavezan da obezbedi sigurnosnu mrežicu.
Mačka ima kandžice koje na limu i simsu nemaju za šta da se zariju!
Ako ima muke sa "oduzimanjem" prirode svom ljubimcu maci, može strpljivo da nauči mačku da ide u šetnju...mačke koje su navikle rado trče ka vratima kada vide povodac:D.
Svaka mačka se istraumira kada promeni sredinu...nije navikla i u tome ljudi jako često greše...Neka vodi malo po malo svoju macu da se upozna sa okolinom gde je travica, pa će maca vrlo rado prihvatiti i travicu i drvce i sve iz prirode.
To bi bilo idealno kada bi svi naši kućni ljubimci živeli bezbrižno i u stanu i da mogu same da odu u prirodu...
Ali, ovo je Srbija, ovde se nagari kada budale voze i vide crnu mačku?!!!, ovde ljudi zaziru od mačaka zato što nisu poslušne kao "kerovi", mačku ne možeš da izudaraš nasilniki i da ti opet trči i raduje se.
Po mom nekom rezonovanju, vlasnik je odgovoran ako ima životinju, kućnog ljubimca, odgovoran je prema svm ljubimcu...To znači da bi trebalo da bude čista i zdrava maca, da nema buve i gliste, da jede zadovoljavajuću hranu, a ne otpadke kako je u Srbiji običaj, da bude obavezno sterilisana-pogotovo ako ide u dvorište!!!!, da bude milovana i mazena kako zaslužuje svaki ljubimac....E, ali ovde i nije baš tako sjajno zar ne...pa meni deluje zdravije da maca i živi isključivo u stanu, spava kao "čovek" i slično, (tako mačke spavaju kada su baš opuštene i bezbrižne, a ove na ulici nikada nisu baš opuštene).
Ta drgarica je puno razmišljala ako joj se isti veliki problem dogodio dva puta na identičan način....i samo nemoj da se pomisli da je mačka glupa pa je pala...
Žao mi je mace od tvoje drugarice.:sad2:

Мојој другарици је мачка пала са 4. спрата и сва се поломила, једва преживела...после неког времена опет пала и умрла...значи није безбедно ни испод петог спрата...
Додуше, ја верујем да би нека мачка која је одрасла слободна, можда то и преживела...а ова њена целог живота у стану, кад смо је извели напоље плашила се траве:roll: Она је знала једино да лови мушице, гледа телевизор, једе, и спава(као човек се испружи на страну :))
Све у свему...ако сте већ затворили мачку у стан, пуштајте је често напоље и у интеракцију са другим мачкама ако хоћете да има мачије способности...:roll:

Slazem se, ako je macka naviknuta na stan, moze da ima slabiju percepciju kada je u pitanju spoljasnje okruzenje i da padne, a posebno kada su u teranju, onda se ponasaju ko kamikaze. Zato treba obezbediti i terasu i prozore. Veterinari kazu da je cak opasnije za macku da padne sa manjeg sprata nego sa 4., jer nema vremena da se prilagodi i da se doceka na noge. A cak i da se macka doceka na noge, glava joj ostaje nezasticena od potiska gravitacije, te cesto tresnu glavom i porazbijaju zube, ili ostete vilicu. Cesti su i lomovi kostiju, da ne spominjem unutrasnje povrede.

Ako se tako nesto i desi ljubimcu, odmah ga treba odneti veterinaru na antishok terapiju, jer cak i da je spolja sve u redu sa mackom, moze kasnije da podlegne od shoka ili unutrasnjih povreda, obicno u prva 24 casa od momenta pada. Opet, sve se to moze izbeci opreznoscu...

Posto je tema o macama... Pre neko jutro probudim se od tezine na celu. Kad ono, ne mogu da verujem... Moje zuto mace, staro oko 2 g i tesko oko 4 kg zaleglo preko mog cela kao da glumi vlaznu maramicu i leci me od glavobolje....:D. Svasta je radila do sada, ali ovaj potez je novina. Glava s jedne strane, noge s druge, a trba po sred cela :lol:. Mog, naravno :D.

Upravo procitah neke interesantne podatke o mackama:

"Macka je u starom Egiptu, kao sveta zivotinja, zrtvovana spaljivanjem u cast boga Ra." - jes' bila sveta, al' izem ti tu cast...
"Stari Egipcani brijali su obrve u znak zalosti za uginulim mackama."
"Pre 4000 godina, Egipcanin koji bi ubio macku, bio bi kaznjen smrtnom kaznom."

Hvala!

Nije joj ovo prvo teranje, ali nijedno nije trajalo toliko dugo, zato sam se zabrinula. Inace, macka nikako nece da se pari, dovodili joj macora, vodili je kod macora i nista. Znam da bi trebalo da je sterilisem, a sve mi zao. No, moracu, vidim da se sve vise muci, sirota :(

Moja maca je sterilisana...ali kad je usla u teranje pitala sam veterinarku kako to ide kod macaka i zena mi je objasnila da maca, kada 1. put dobije teranje, ima "simptome", koji su ti verujem dobro poznati, oko 2 nedelje. Posle mesec dana cela prica krece opet i tako sve dok se macka ne upari ili ne sterilise. Znaci moraces da se odlucis za jedno od te dve opcije ;)

Moja maca je sterilisana...ali kad je usla u teranje pitala sam veterinarku kako to ide kod macaka i zena mi je objasnila da maca, kada 1. put dobije teranje, ima "simptome", koji su ti verujem dobro poznati, oko 2 nedelje. Posle mesec dana cela prica krece opet i tako sve dok se macka ne upari ili ne sterilise. Znaci moraces da se odlucis za jedno od te dve opcije ;)

Znam, ali posto moja definitivno nece da se pari (sto se kaze, ona bi da se j*be a da joj ne udje), moram je sterilisati. Medjutim, ona mesec dana skoro non-stop ima simptome teranja, imala je "pauzu" samo dva-tri dana i onda nanovo deranje... Sad se vec plasim da nije samo teranje u pitanju, a veterinar mi je rekao da sacekam da je to prodje pa za 6-7 dana da je dovedem... Pitam ga da li mogu dok ima teranje, kaze on da je bolje da sacekam. Ali sta da cekam kad ona non-stop ima problema s tim :(

Amebice, nemoj da brines, mislim da je to sve u granicama normale... Reci cu ti samo da mace (pa i kuce isto) u toku celog teranja koje traje par nedelja - ponekad i duze - imaju samo par dana kada zaista mogu da ostanu u drugom stanju :), a posto one nisu kao mi da se ....... iz zadovoljstva, tako i nece da se pare ni tokom teranja, sem u tih par dana kada mogu da dobiju i plodove ljubavi :D Mozda prosto niste utrefili taj specifican period u toku teranja kad ste joj dovodili macora. U svakom slucaju podrzavam opciju sterilizacije, i meni je bilo zao, ali veruj, nisam se pokajala, to je za kucnu macu najbolje resenje. Ja bi cak sterilisala i ulicne macke po kraju, obzirom da svako prolece svuda nalazim odbacene male macice. Nema nista tuznije :(

Hvala, gospodjice14, na savetu i podrsci. Meni to njeno maukanje lici na neku pretuznu pesmu, a kazu kako one u stvari uzivaju (?!) kad ispustaju te zvuke i dozivaju muzjaka. A meni se srce cepa kad je vidim. Smrsala je, manje jede, vise pije vode. Kad je pomazim, sve mi zao kako osecam prsljenove pod rukom na njenim ledjima. Bude mi malo lakse tek kad je vidim kako zadovoljno spava.
Nervira me moja mama. Macka, doduse, najvise za njom ide kad ima teranje, a mama se meni obraca kao da sam ja lose vaspitala macku! Onda preti kako ce je izbaciti...
Zato boga molim da je sto pre prodje pa da je vodim na sterilizaciju. Ja sad ne radim pa bar mogu biti uz nju dok se ne oporavi.

Hvala jos jednom i mnogo pozdrava od mene :D

Posto je tema o macama... Pre neko jutro probudim se od tezine na celu. Kad ono, ne mogu da verujem... Moje zuto mace, staro oko 2 g i tesko oko 4 kg zaleglo preko mog cela kao da glumi vlaznu maramicu i leci me od glavobolje....:D. Svasta je radila do sada, ali ovaj potez je novina. Glava s jedne strane, noge s druge, a trba po sred cela :lol:. Mog, naravno :D.

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Što mi je ova priča nešto poznata. :lol:

Pre 4 dana, moj sin je doneo od strica macku staru 10 meseci u stan da bi je spasio stalnog maltretiranja od strane tromesecnog psa. Macka nas poznaje, ali ona sad samo spava po ceo dan kao poremecena. Jedino kad jedemo pridje, jede, i tada se jedino ponasa zdravo i normalno. Ne reaguje na poziv, na ulazak nepoznatih osoba, recju, kao da je gluvonema.Pomozite ako znate sta je u pitanju. I kod njih je bila mirna ali ne ovoliko.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back