Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dešava se da je izgleda virusnog porekla, imam dva mačeta kojima ne mogu da rešim proliv već danima, to je smrdljivi i penasti proliv prava dijareja. Primaju antibiotike pa se delimično povuče do retke stolice. Možda je tvoj slučaj drugačiji ali čisto da znaš, razmišljam da odnesem uzorak stolice na analizu.

Ja se prvobitno nisam zabrinula,jer nije pokazivao ( niti pokazuje i sada ) nikakve znake da mu nesto fali,sem stolice.Jede normalno,igra se,skroz se ponasa normalno,u stolici nema nikakve krvi ili tako neceg,pa sam mislila da nije pokvario mozda od neke hrane ili lose svario i dva dana je bio na dijetici,po principu pirinac i belo meso prokuvano i taman je juce bila poprilicno cvrsta stolica,samo malkice meksa,kad ono danas vec poprilicno meka ( opet ne kao sto je imao bas proliv uzasno tecan,ali svakako nije cvrsta kao sto bi trebalo da bude ) i jos je kakio posle dva i po sata,a on obicno ne kaki po 8-9 sati i sad me to bas brine.Zvacu sutra veterinara da pitam sta da radim,samo se nadam da nije nesto ozbiljno.Meni su rekli da se antibiotici u principu izbegavaju,jer valjda mogu da im naskode,pa sam zato pokusavala prirodnim putem da saniram to.Mozda je trebalo da ceo jedan dan ne jede nista,tako mi je rekao bio deda Zika,ali tada je vec bilo prekasno,jer kad mi je to napisao,mali je vec uveliko imao te svoje obroke sa mesom i pirincem.

Moj je macak dok je bio mali imao dijareju, ali zato sto sam mu davala mleko. Bilo mu je stalno sipano u cinijici, samo sam menjala i stavljala sveze da se ne bi pokvarilo. I tek kad je dobio proliv i to tako, trcaranje svaki cas u wc (pa sam se smejala kad spava i trgne se, mjaukne i trkom u wc. Bilo mi je manje smesno kad sam ga jednom ostavila da spava i zaboravila da mu ostavim otvorena vrata, pa mu wc nije bio dostupan), veterinar mi je rekao da izbacim mleko i da mu dajem pirinac i piletinu. Trebalo je par dana da mu se potpuno sredi stolica.
Vec nakon 24 sata preti opasnost od dehidracije. Izbaci sve mlecne proizvode, moze biti netolerancija na hranu, izbaci i i sve kesice koje si davala a da su losijeg kvaliteta, moze da bude zbog crevnih parazita, da je jeo nesto pokvareno, ili da je promenio neku rutinu u ishrani, onda i do nekih virusa i bakterija, ili da bude simptom neke ozbiljnije ili manje ozbiljne bolesti. Obrati paznju da li ima nekih promena jos, da li je stolica neprijatnijeg mirisa nego obicno.
Ako ti je Deda Zika rekao da izbacis hranu, verujem da je to bilo pametnije resenje, ima logike da prvo odmori probavni sistem. :neutral: Ali trebalo bi ili da se cujes sa Deda Zikom, da mu posaljes poruku, jos danas ili da jos danas zoves veterinara.

Dešava se da je izgleda virusnog porekla, imam dva mačeta kojima ne mogu da rešim proliv već danima, to je smrdljivi i penasti proliv prava dijareja. Primaju antibiotike pa se delimično povuče do retke stolice. Možda je tvoj slučaj drugačiji ali čisto da znaš, razmišljam da odnesem uzorak stolice na analizu.
Zasto antibiotik za viruse? Zar virusi nisu imuni na antibiotike, a mogu unistiti korisne bakterije u crevima i samo napraviti dodatni problem. Meni je redovno drasticno padao imunitet nakon antibiotika, nakon terapija mesecima nisam bila potpuno zdrava, i samo gledam kako da ih izbegnem ako mogu...

Moj je macak dok je bio mali imao dijareju, ali zato sto sam mu davala mleko. Bilo mu je stalno sipano u cinijici, samo sam menjala i stavljala sveze da se ne bi pokvarilo. I tek kad je dobio proliv i to tako, trcaranje svaki cas u wc (pa sam se smejala kad spava i trgne se, mjaukne i trkom u wc. Bilo mi je manje smesno kad sam ga jednom ostavila da spava i zaboravila da mu ostavim otvorena vrata, pa mu wc nije bio dostupan), veterinar mi je rekao da izbacim mleko i da mu dajem pirinac i piletinu. Trebalo je par dana da mu se potpuno sredi stolica.
Vec nakon 24 sata preti opasnost od dehidracije. Izbaci sve mlecne proizvode, moze biti netolerancija na hranu, izbaci i i sve kesice koje si davala a da su losijeg kvaliteta, moze da bude zbog crevnih parazita, da je jeo nesto pokvareno, ili da je promenio neku rutinu u ishrani, onda i do nekih virusa i bakterija, ili da bude simptom neke ozbiljnije ili manje ozbiljne bolesti. Obrati paznju da li ima nekih promena jos, da li je stolica neprijatnijeg mirisa nego obicno.
Ako ti je Deda Zika rekao da izbacis hranu, verujem da je to bilo pametnije resenje, ima logike da prvo odmori probavni sistem. :neutral: Ali trebalo bi ili da se cujes sa Deda Zikom, da mu posaljes poruku, jos danas ili da jos danas zoves veterinara.

Mleko mu ne dajem otkad ima taj problem :) I kad ne pije vodu,ja mu preko sprica dam,da ne dehidrira.Jedino sto sad jede ( posle dva dana te dijete ) su granule i imam whiskas tecnu hranu,ali mu to jos ne dajem,posto pretpostavljam da bi sad trebalo nesto cvrsce da jede.On je ciscen od parazita,odnosno juce mu je isteklo tri meseca od poslednjeg davanja,a receno mi je da se daje na 3-4 meseca opet pasta,sumnjam da su paraziti bas toliko precizni da su odmah posle isteka treceg meseca resili da se pojave :D a i ni ne vidim ih u stolici.Malo jace " mirise " nego inace,ali to je kao i kod nas,mekse stolice uvek malo jace mirisu,od cvrscih,pa nisam na to obracala paznju.Ja sam deda Ziki poslala poruku ( posto na njegovom forumu poruke nisu htele da mi se prikazu,jer nesto mail ne radi preko koga sam registrovana )ovde,medjutim on je poslao odgovor vezan za to sto ne mogu da pisem tamo nista na forumu,a na pitanje vezano za macku nije nista napisao,jer je rekao kako nema vremena....

Zasto antibiotik za viruse? Zar virusi nisu imuni na antibiotike, a mogu unistiti korisne bakterije u crevima i samo napraviti dodatni problem. Meni je redovno drasticno padao imunitet nakon antibiotika, nakon terapija mesecima nisam bila potpuno zdrava, i samo gledam kako da ih izbegnem ako mogu...
Nije antibiotik za viruse već za bakterije koje kod promene stanja pojačano razmnožavaju. Virusne infekcije postiču i razvoj bakterijskih infekcija i često idu zajedno. Neće da unište crevnu floru tek tako i pokazali su se kao najvažniji faktor kod proliva, problem je što treba uraditi bris pa dati ciljani antibiotik. Za takve stvari su potreble labaratorijske analize. Zdrava mačka mora da ima čvrstu stolicu kada je na suvim granulama i vodi, to je merilo.

Zapravo, bakterijska infekcija nastupa pošto virusi obore imunitet, zato se i zove sekundarna. Treba raditi na simptomatskoj terapiji-dijeti, glini tipa zeolita (Tilly pet, ako se dobro sećam) ili dismektita (u humanim apotekama Smecta) i rehidrataciji, a istovremeno eliminisati potencijalne uzroke kao što su netolerancija na određene vrste hrane (moja Blondi je netolerantna na laktozu i obavezno od mleka dobije proliv) ili gliste...

nerviram se uzasno,kakio je bio u ponoc i posle dva i po sata opet i nije tamno i tecno kao onda,ali je tecnije i svetlije,a danas je ceo dan jeo granule....ne znam sta se desava to....

- - - - - - - - - -

protiv bolesti 1500 - 2000 dinara,daje se jedna,pa posle mesec dana revakcinacija,zatim imas vakcine protiv besnila i cipovanje i to se sve posebno naplacuje,pa racunaj da je oko 4000-5000- 6000 ukupno sve,zavisi prosto gde radis

koje granule jede? Probaj se sjetiti da li si recimo mijenjala vrstu granula ili dokupila novo pakiranje onih koje inace koristis kad je to pocelo.
mozda nije ni dziga ni virusno posto oce i promjena granula napravit takve probleme
i obicno treba par dana da se to sredi ili moras skroz batalit te granule
ja sam s tvorovima imala te frke kad du proizvodjaci mijenjali sastav
na kraju smo hills skroz batalili

koje granule jede? Probaj se sjetiti da li si recimo mijenjala vrstu granula ili dokupila novo pakiranje onih koje inace koristis kad je to pocelo.
mozda nije ni dziga ni virusno posto oce i promjena granula napravit takve probleme
i obicno treba par dana da se to sredi ili moras skroz batalit te granule
ja sam s tvorovima imala te frke kad du proizvodjaci mijenjali sastav
na kraju smo hills skroz batalili

Kupujem mu Royal Canin za juniore i ne menjam otkad ga imam,sem sto sam jednom,ali to je bilo pre dva meseca kupila Royal Canin,ali na meru i to je to,uvek iste granule.E sad,jedino sto je meni palo na pamet vezano za to sto je pokvario stomak jeste ta konzerva hrane,sa lososom je bila,ne secam se nazalost ko proizvodi,jer mi nije mirisala bas nesto,iako rok istice tipa 2015 i dala sam mu samo dve kasike toga i bacila je ( a cak ni to nije sve pojeo,a gurman je i uvek sve pojede ) i dan posle toga je sve to pocelo,odnosno tog dana sam mu ,da mu nadomestim sto sam bacila to u djubre kupile kit ket tecnu hranu i to je pojeo uvece.I posle toga kad sam shvatila da ima proliv,celu nedelju i ponedeljak sam ga drzala na dijeti,u smislu cesci,a manji obroci u vidu pirinca i belog mesa i situacija se jeste poboljsaala u smislu da nema proliv,onako tamno braon,vec kao oker boje,ali nema ni cvrstu skroz stolicu.Ceo utorak je bio na granulama,ali kad sam videla da se situacija ne menja,vratila sam ga danas opet na pirinac i meso jer mi je tako veterinar rekao i ne znam sta vise da radim.Dogovorila sam se sa njim da cekamo do subote da li ce se promeniti situacija,da mu dajem naizmenicno granule i pirinac i meso i da ako se ne stabilizuje,da ce morati neki lek da dobije....Ja se nadam da hoce,jer me bas brine...

Kupujem mu Royal Canin za juniore i ne menjam otkad ga imam,sem sto sam jednom,ali to je bilo pre dva meseca kupila Royal Canin,ali na meru i to je to,uvek iste granule.E sad,jedino sto je meni palo na pamet vezano za to sto je pokvario stomak jeste ta konzerva hrane,sa lososom je bila,ne secam se nazalost ko proizvodi,jer mi nije mirisala bas nesto,iako rok istice tipa 2015 i dala sam mu samo dve kasike toga i bacila je ( a cak ni to nije sve pojeo,a gurman je i uvek sve pojede ) i dan posle toga je sve to pocelo,odnosno tog dana sam mu ,da mu nadomestim sto sam bacila to u djubre kupile kit ket tecnu hranu i to je pojeo uvece.I posle toga kad sam shvatila da ima proliv,celu nedelju i ponedeljak sam ga drzala na dijeti,u smislu cesci,a manji obroci u vidu pirinca i belog mesa i situacija se jeste poboljsaala u smislu da nema proliv,onako tamno braon,vec kao oker boje,ali nema ni cvrstu skroz stolicu.Ceo utorak je bio na granulama,ali kad sam videla da se situacija ne menja,vratila sam ga danas opet na pirinac i meso jer mi je tako veterinar rekao i ne znam sta vise da radim.Dogovorila sam se sa njim da cekamo do subote da li ce se promeniti situacija,da mu dajem naizmenicno granule i pirinac i meso i da ako se ne stabilizuje,da ce morati neki lek da dobije....Ja se nadam da hoce,jer me bas brine...

rekla si vetu za tu konzervu, ako nisi kazi mu obavezno
drzi ga kako ti je vet rekao, pirinac i meso
ja bi batalila granule skroz za sada
sutra je cetvrtak...dugo je do subote cekat za macana s prolivom
da ne bi dehidirirao...
dobro je sto ima apetita opce i sto mu dajes to kuhano gdje ima tekucine
vidi ti s vetom da vas primi ranije
ili vidi da nadjes drugog veta...znam da zvuci prestrogo, ali ako
nije jedini u tvom mjestu ja bi kosultovala nekog drugog...

rekla si vetu za tu konzervu, ako nisi kazi mu obavezno
drzi ga kako ti je vet rekao, pirinac i meso
ja bi batalila granule skroz za sada
sutra je cetvrtak...dugo je do subote cekat za macana s prolivom
da ne bi dehidirirao...
dobro je sto ima apetita opce i sto mu dajes to kuhano gdje ima tekucine
vidi ti s vetom da vas primi ranije
ili vidi da nadjes drugog veta...znam da zvuci prestrogo, ali ako
nije jedini u tvom mjestu ja bi kosultovala nekog drugog...

E,danas mi je rekao veterinar da mu dam flonivin ( sto sam inace citala da se daje mackama ) i stolica mu je skoro pa 100% cvrsta,znaci bukvalno minimalno mekana,jedva i primetno,a boja se vratila u normalu i nije vise svetla :) Mislim da cu mu dati jos sutra flonivin za svaki slucaj i jos sutra da bude na pirincu i mesu,pa se nadam da ce to biti to :)

E,danas mi je rekao veterinar da mu dam flonivin ( sto sam inace citala da se daje mackama ) i stolica mu je skoro pa 100% cvrsta,znaci bukvalno minimalno mekana,jedva i primetno,a boja se vratila u normalu i nije vise svetla :) Mislim da cu mu dati jos sutra flonivin za svaki slucaj i jos sutra da bude na pirincu i mesu,pa se nadam da ce to biti to :)

super vijesti
dobro je da je vet odreagirao konacno i odlicno da ima pozitivnih promjena

Dobro je da je prošlo, neka tako i ostane...

Kad sam već ovde nije zgoreg da obavestum da je u toku virusna infekcija u regionu, karakterističan je smrdljivi i penasti proliv, nekad i povraćanje, smanjen apetit i apatija, buve užbrano izlaze na površinu dlake. Potrebno je odmah reagovati i na terapiju antibioticima od 7 dana. Nije nimalo bezazleno i ima fatalnih ishoda kako vidim po internetu.
Čisto da se ima u vidu, bolje je znati pa reagovati kako treba i na vreme.

Poslednja izmena:
Na viruse antibioticima?! :dontunderstand:

Odose moji macici jutros... "aha" Znala sam da ce kad-tad, samo sam se potajno nadala da nece. Otisla do prodavnice i iza mene ulazi covek, ne poznajem ga ali imala sam neki osecaj... Dok sam u povratku svratila do komsinice, on je vec bio kod mene pred radnjom a moje dete (prehladjeno, u bade-mantilu) pod stepenicama, hvatalo macice. Rekla sam mu da ih postroji kad porastu, da se ne bi uparili, dala njihovo cebence, plisanog medu na kanapu i 1kg granula. Pobegle smo, Milica u dn. sobu a ja u kuhinju, otplakale po partiju krijuci se.

moja macka ne izlazi napolje.ima oko 3 godine,ali je vrlo vesela i razigrana.....medjutim,juce je bila tunjava ceo dan,i danas joj primetim u korenu brka ranicu (vidi se na fotki)...ima li neko ideju sta moze biti?sta da radim,da li je ovo za vet-a ili mogu necim da joj namazem?:(

Kad sam već ovde nije zgoreg da obavestum da je u toku virusna infekcija u regionu, karakterističan je smrdljivi i penasti proliv, nekad i povraćanje, smanjen apetit i apatija, buve užbrano izlaze na površinu dlake. Potrebno je odmah reagovati i na terapiju antibioticima od 7 dana. Nije nimalo bezazleno i ima fatalnih ishoda kako vidim po internetu.

Ovome bih ipak posvetila vecu paznju od jedne recenice... Uz ovako ozbiljne simptome, pre svega, NIKAKO NE TREBA NA SVOJU RUKU LECITI ZIVOTINJU, nego pozvati veterinara, makar i tog lokalnog orijentisanog na ocuvanje stocnog fonda. Drugo, majke ti, OTKAD TO ANTIBIOTICI DELUJU NA VIRUSE?! :roll: Ubices nehotice macku nekog neiskusnog vlasnika svojim savetima. :rtfm:

Odose moji macici jutros... "aha" Znala sam da ce kad-tad, samo sam se potajno nadala da nece. Otisla do prodavnice i iza mene ulazi covek, ne poznajem ga ali imala sam neki osecaj... Dok sam u povratku svratila do komsinice, on je vec bio kod mene pred radnjom a moje dete (prehladjeno, u bade-mantilu) pod stepenicama, hvatalo macice. Rekla sam mu da ih postroji kad porastu, da se ne bi uparili, dala njihovo cebence, plisanog medu na kanapu i 1kg granula. Pobegle smo, Milica u dn. sobu a ja u kuhinju, otplakale po partiju krijuci se.

:( To su svi zajedno udomljeni?

Super vesti. :)

Znate da moji macici gledaju na zive miseve kao moje dete na kinder-jaja? Igracka i poslastica. :lol:

hahaha pa to je mackama omiljena poslastica :D

- - - - - - - - - -

Jedno glupo pitanje,to citam i ne kapiram bas,kakav je to penast proliv? :D ja vidjala samo tecan :)

- - - - - - - - - -

To je sigurno bas tesko i moja drugarica i svi u porodici su otplakali kad su meni davali macka :) I da neces,vezes se...

moja macka ne izlazi napolje.ima oko 3 godine,ali je vrlo vesela i razigrana.....medjutim,juce je bila tunjava ceo dan,i danas joj primetim u korenu brka ranicu (vidi se na fotki)...ima li neko ideju sta moze biti?sta da radim,da li je ovo za vet-a ili mogu necim da joj namazem?:(

ako ima izrazito neugodan miris ranica i ako ima gnjoja onda je za veta
jer moze biti neki proces unutra koji je jednostavo izbio vani
to vet treba vidjet, sanirat i odlucit da li i antibiotik uz to...
ako znas da se samo ogrebala ili tako nesto onda ovo sto ti je mimina mamica vec savjetovala

Ljudi,macak opet ima meksu stolicu,ne proliv,ali opet meksu i sto je najcudnije naizmenicno.Recimo prekjuce uvece je imao klasicnu stolicu,pa ujutru mesavinu tvrde i mekane,pa onda opet tvrdju i onda opet meksu.Flonivin sam prestala da mu dajem danas i pocela sam da ga hranim normalnije,prestala sam sa dijetom,dala sam mu danas malo tecne hrane i granule.On kao i do sada ima super apetit,cak i jaci,hiperaktivan,mazan,sve super,ali me cudi sto mu se stolica ne vraca za stalno u normalu.

sta ti je rekao vet - koliko dugo lijek da mu dajes?
i ne vracaj ga jos na granule i sosice
nek klopa jos malo pirinac i meso, kuvano, nista mu nece faliti
pa granule postupno vrati
ili mozda cak uzmi neke druge granule pa probja s njima
isto postupno
mozda su one i izazvale problem
oce i od njih to tj od mijenjanja hrana da se poremeti stolica

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back