Случајно сам "налетео" на овај форум, тражећи нешто сасвим друго. Маце волим бескрајно и неизмерно (волим и псе, такође) и дружим се са њима годинама. Пуно сам користио интернет због наобразбе (јер за квалитетно старање о мацама морате много тога да знате), па сам тако понешто и научио. Лично искуство, стицано током 14 година дружења, такође је повелико. Стога, желео бих да ставим извесне примедбе на неке делове Вашег писма, мада се у многим стварима потпуно слажем са Вама.
... Ruska plava maca je savršena za čuvanje u stanu. Vrlo lako se navikava na posip (Alvin koristi posip već od drugog dana boravka kod nas), tako da ne trebate brinuti da će nuždu vršiti na nekom dugom mestu, osim u toaletu.
... Što se hrane tiče, ne davati mu hranu koju mi jedemo (mleko nipošto jer će dobiti gliste), već samo granule, i to VISKAS JUNIOR i vlažnu VISKAS hranu, takodje junior dok je mali, kasnije za odrasle mace.
... Jednom dnevno mu treba davati 1 tabletu vitamina ( tableta se izlomi na 4 dela i umeša u hranu). Pošto maca živi u stanu, tj. ne izlazi napolje, nije nužno vakcinisati je, ali je kastracija obavezna (košta oko 3000 din. za muško, a za žensko je više) ukoliko ne želite da vam pravi haos po kući jer su mačke u teranju nemoguće, i obeležavaju teritoriju urinom.
СВАКА маца је савршена за чување у стану. Можда има мало проблема са дугодлаким врстама, као што је персијска, али није ни то тако страшно. Мацама је урођено да "потребе" обављају у растреситом материјалу. Ставите мацу у непознат простор, било где ставите кутију са песком (зовите то како вам драго, а ја заиста користим баш песак) и она ће непогрешиво да га пронађе и употреби за оно чему сте га и наменили. Ако касније маца понекад иде ван песка то је обично у вези са извесним траумама које је она довела у везу са песком, али то је друга прича.
Апсолутно је тачно да мацама не треба давати, али НИПОШТО, храну намењену људима. Многи састојци људске хране су штетни, чак отровни, за маце (лук, на пример, затим парадајз и т.д.). Што се гранула тиче, многи светски стручњаци за исхрану маца истичу потенцијалну штетност ове хране и то са јаким разлозима. Ја је ипак користим, због изузетне практичности. Ако имате већи број маца, а притом се о њима старате сасвим сами (као ја), не видим како можете да опстанете без суве хране. Ако већ користите суву храну ("грануле"), нека то буде искључиво Royal Canin, остали произвођачи, бар када је у питању понуда на нашем тржишту, им нису ни до колена. Жао ми је што на овај начин практично рекламирам и увозника ове хране, о коме баш и немам лепо мишљење. Што се тиче добијања глиста од млека, то је неко у једном од одговора већ негирао. Мачићи смеју да пију млеко, одрасле мачке обично не. Ствар је у томе да мачка, када одрасте, изгуби ензим који је потребан за варење лактозе из млека, па од ње добија пролив. Тек свака трећа одрасла мачка може да поднесе млеко без проблема. Ако Ваша мачка не подноси млеко можете да јој купите (коначно га има и код нас) млеко које не садржи лактозу.
Када је реч о витаминима, квалитетна храна садржи све што је маци потребно, па допунски витамини нису неопходни. А обележавање... па, надајте се да ће стерилизација да помогне. На жалост, не помаже баш сваки пут. Имам мушкића који педантно обележава већ скоро 10 година. Има своје "пунктове" који му служе за обележавање територије и не промашује их (слутим да је то због његове јаке доминантности коју ја, нажалост, не поштујем како то стручњаци препоручују). Дође ми да се убијем, али шта ћу када га волим као и све друге. Сви су они моја дечица, а нису сва деца савршена. Многе доминантне женке такође имају склоност да обележавају и то није нужно у вези са "терањем".
Много поздрава Вама, а Алвину желим дуг и срећан живот.
Живорад