Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li treba da se pravi neka odredjena pauza izmedju tabletice za parazite i vakcine protiv bolesti i frontline-a,danas smo bebanu dali tableticu pa bismo sutra da ga vodimo na vakcinu( sto ce biti zajeb*ano,auu) i trebalo bi i frontline da stavimo pa me zanima dal moze sve to odjednom ili da cekamo neko vreme?
Jos jedno pitanje,Milici i njenoj bebi smo dali isto tableticu ali po prvi put,da li njima treba da se ponovi postupak za 2 ned ili ne?
Hvala :)

Случајно сам "налетео" на овај форум, тражећи нешто сасвим друго. Маце волим бескрајно и неизмерно (волим и псе, такође) и дружим се са њима годинама. Пуно сам користио интернет због наобразбе (јер за квалитетно старање о мацама морате много тога да знате), па сам тако понешто и научио. Лично искуство, стицано током 14 година дружења, такође је повелико. Стога, желео бих да ставим извесне примедбе на неке делове Вашег писма, мада се у многим стварима потпуно слажем са Вама.

... Ruska plava maca je savršena za čuvanje u stanu. Vrlo lako se navikava na posip (Alvin koristi posip već od drugog dana boravka kod nas), tako da ne trebate brinuti da će nuždu vršiti na nekom dugom mestu, osim u toaletu.

... Što se hrane tiče, ne davati mu hranu koju mi jedemo (mleko nipošto jer će dobiti gliste), već samo granule, i to VISKAS JUNIOR i vlažnu VISKAS hranu, takodje junior dok je mali, kasnije za odrasle mace.

... Jednom dnevno mu treba davati 1 tabletu vitamina ( tableta se izlomi na 4 dela i umeša u hranu). Pošto maca živi u stanu, tj. ne izlazi napolje, nije nužno vakcinisati je, ali je kastracija obavezna (košta oko 3000 din. za muško, a za žensko je više) ukoliko ne želite da vam pravi haos po kući jer su mačke u teranju nemoguće, i obeležavaju teritoriju urinom.

СВАКА маца је савршена за чување у стану. Можда има мало проблема са дугодлаким врстама, као што је персијска, али није ни то тако страшно. Мацама је урођено да "потребе" обављају у растреситом материјалу. Ставите мацу у непознат простор, било где ставите кутију са песком (зовите то како вам драго, а ја заиста користим баш песак) и она ће непогрешиво да га пронађе и употреби за оно чему сте га и наменили. Ако касније маца понекад иде ван песка то је обично у вези са извесним траумама које је она довела у везу са песком, али то је друга прича.

Апсолутно је тачно да мацама не треба давати, али НИПОШТО, храну намењену људима. Многи састојци људске хране су штетни, чак отровни, за маце (лук, на пример, затим парадајз и т.д.). Што се гранула тиче, многи светски стручњаци за исхрану маца истичу потенцијалну штетност ове хране и то са јаким разлозима. Ја је ипак користим, због изузетне практичности. Ако имате већи број маца, а притом се о њима старате сасвим сами (као ја), не видим како можете да опстанете без суве хране. Ако већ користите суву храну ("грануле"), нека то буде искључиво Royal Canin, остали произвођачи, бар када је у питању понуда на нашем тржишту, им нису ни до колена. Жао ми је што на овај начин практично рекламирам и увозника ове хране, о коме баш и немам лепо мишљење. Што се тиче добијања глиста од млека, то је неко у једном од одговора већ негирао. Мачићи смеју да пију млеко, одрасле мачке обично не. Ствар је у томе да мачка, када одрасте, изгуби ензим који је потребан за варење лактозе из млека, па од ње добија пролив. Тек свака трећа одрасла мачка може да поднесе млеко без проблема. Ако Ваша мачка не подноси млеко можете да јој купите (коначно га има и код нас) млеко које не садржи лактозу.

Када је реч о витаминима, квалитетна храна садржи све што је маци потребно, па допунски витамини нису неопходни. А обележавање... па, надајте се да ће стерилизација да помогне. На жалост, не помаже баш сваки пут. Имам мушкића који педантно обележава већ скоро 10 година. Има своје "пунктове" који му служе за обележавање територије и не промашује их (слутим да је то због његове јаке доминантности коју ја, нажалост, не поштујем како то стручњаци препоручују). Дође ми да се убијем, али шта ћу када га волим као и све друге. Сви су они моја дечица, а нису сва деца савршена. Многе доминантне женке такође имају склоност да обележавају и то није нужно у вези са "терањем".

Много поздрава Вама, а Алвину желим дуг и срећан живот.

Живорад

Мачићи се не рађају са глистама. Штенци да, али не и мачићи, код мачака не постоји тзв. in utero заражавање цревним паразитима. Изузетак је једино Toxocara gondii (изазивач по злу чувене токсоплазмозе). Глистама се заражавају касније, током дојења. Зато је пожељно мајку очистити од цревних паразита бар пре рађања.

Поздрав, Живорад

ivy's, нама који нисмо одгајивачи није битна. Одгајивачима је битна, али на њу немају утицај. Једноставно, маче се роди са крвном групом своје мајке и тада је све у реду, или се роди са другачијом (мачке иначе имају крвне групе А, В и, ређе, АВ) и тада је иначе здраво рођено осуђено на смрт зато што антитела, која мајка интензивно преноси својим младунцима преко "првог млека" (колострума), разарају црвена крвна зрнца младунчета.

Поздрав, Живорад

Jeeeej jedva cekamo slicice :)
Uzivaj u predivnoj prirodi i izolaciji sa svojim krznasima :heart:
Cilka i dalje ne koristi posip, ali videcemo uskoro kada je budem vodila kod mojih da li ce onda koristiti posip jer su oni u stanu i nece moci da izvoljeva i da ide napolje da obavlja nuzdu. Ako bude tamo koristila posip onda je samo razmazena. Ali bolje i da mi je razmazena nego da ima neki fizicki problem :)

Будите опрезни! Цилка ће можда да користи посип (одакле реч посип? Њиме се ништа не посипа) у другој кући и другој кутији, али не мора да значи да је размажена ако то не чини у својој. Можда је доживела какву непријатност користећи своју посуду. Можда је имала болно уринирање (тачно је, код женки је то ређа појава, али није искључена), или је можда у питању болна дефекација. Каква је Цилкина столица? Маце које једу искључиво суву храну често и лако добију констипацију. Више пута сам присуствовао сцени у којој маца, након безуспешних покушаја и огромног напрезања ипак не успе да обави дефекацију у кутији, па прелази на друго место (било где у стану), у нади да ће јој се тамо "посрећити". Можда је сећање на бол који је претрпела одбија од посуде. Једна напомена: није сува храна једини разлог због кога долази до констипације. Прогутане длаке, ако их маца не поврати већ оду у црево, такође доводе до констипације.

Живорад

Будите опрезни! Цилка ће можда да користи посип (одакле реч посип? Њиме се ништа не посипа) у другој кући и другој кутији, али не мора да значи да је размажена ако то не чини у својој. Можда је доживела какву непријатност користећи своју посуду. Можда је имала болно уринирање (тачно је, код женки је то ређа појава, али није искључена), или је можда у питању болна дефекација. Каква је Цилкина столица? Маце које једу искључиво суву храну често и лако добију констипацију. Више пута сам присуствовао сцени у којој маца, након безуспешних покушаја и огромног напрезања ипак не успе да обави дефекацију у кутији, па прелази на друго место (било где у стану), у нади да ће јој се тамо "посрећити". Можда је сећање на бол који је претрпела одбија од посуде. Једна напомена: није сува храна једини разлог због кога долази до констипације. Прогутане длаке, ако их маца не поврати већ оду у црево, такође доводе до констипације.

Живорад

ne znam kakva joj je stolica jer nuzdu uopste vise ne vrsi u kuci. hranim je raznovrsnom hranom (ali pretezno hill's granulama i zivom pilecom dzigericom). dajem joj mlecne proizvode poput pavlake, krem sira i jogurta. dajem joj bareno povrce (pirinac, sargarepu, grasak, kukuruz) , zivo pilece belo meso, zivu junetinu.... RETKO joj kupujem konzerviranu hranu jer je i meni odvratna a kamoli njoj. Granule joj dajem zbog zubica i desnih i bas me briga sta naucnici pricaju, necu prestati da joj ih dajem. ja smatram da je trauma u pitanju sto se tice koriscenja posipa ali nisam sigurna u to...

Цилка очигледно једе разноврсну храну. Поврће није природна храна мачке, али не може да смета. Млечни производи, сир поготову, могу да изазову затвор. Жива пилетина може да буде опасна због салмонеле, тако да је јунетина, по мени, безбеднија (и ја је дајем, обожавају је). Укратко, Цилка се храни веома здраво и разноврсно, срећница.

Из Ваших речи прилично је јасно да је Цилка слободна да иде где хоће, није затворена у стану. Ако је тако, доста нормално је што нужду врши ван куће. Кутија је ипак неприродно место, у њој је скучена и нагонски осећа како је то место где би потенцијални непријатељ лако могао да је заскочи. Дакле, одабрала је безбеднију варијанту, отворени простор са много могућих путева за бекство.

Пуно поздрава од Живорада

Da se pohvalim, Jolanda uhvatila svog prvog miša. Juče sva ponosna ušetala u kuću noseći u zubima ono što je ostalo od jadnika. I spustila na sred kuhinje da svi vidimo kako je ona veliki lovac. Moja mama bulji u parče sivog krzna i pita me "Šta je ovo pobogu?".
"Ništa.", odgovaram ja, "Jolanda pojela Amosa"...:lol:
"Ma kakav Amos?"
"Pa miš iz crtanog filma."

"Miiiš?!!!", vrisnu moja majka kao Ćirina mama-slonica i otrča u kupatilo po Cif i četku da dezinfikuje prostoriju...

A Jolanda mirno liže šapicu. Kao da se nje sve ovo i ne tiče.:rotf:

e, nije to bas tako tj. nije junetina, govedina, teletina...bio koje meso nista "bezbjednije" od piletine;
npr. http://en.wikipedia.org/wiki/Coccidia

samo, kapiram da nije isto kad se s eventualnim...problemom; virusom, parazitom, bakterijom
bori zdrava, a ne bolesna, premlada jedinka : )

Не видим везу између заразе кокцидијом и било које врсте меса. Као што и Wikipedia наводи, кокцидија се преноси фекалијама заражених животиња.

Конзумирање сирове пилетине је и даље један од најлакших начина за заражавање салмонелом.

Поздрав, Живорад

Не видим везу између заразе кокцидијом и било које врсте меса. Као што и Wikipedia наводи, кокцидија се преноси фекалијама заражених животиња.

Конзумирање сирове пилетине је и даље један од најлакших начина за заражавање салмонелом.

Поздрав, Живорад

pa nije bas tako Zivorade..to sto ti, ispravno, navodis je situacija u kojoj se zarazi jedna jedinka preko izmeta druge
medjutim, "plijen" tj. sirovo meso takodjer je, potencijalni, izvor zaraze
meso za ljudsku konzumaciju ne kuhamo iz hira...vec zato sto...moramo

"Genus Cryptosporidium contains two species known to cause cryptosporidiosis, C. parvum and C. muris. Cattle are most commonly affected by Cryptosporidium, and their feces are often assumed to be a source of infection for other mammals including humans. Recent genetic analyses of Cryptosporidium in humans have identified Cryptosporidium hominis as a new species specific for humans. Infection occurs most commonly in individuals that are immunocompromised, e.g. dogs with canine distemper, cats with feline leukemia virus infection, and humans with AIDS. Very young puppies and kittens can also become infected with Cryptosporidium, but the infection is usually eliminated without treatment."

"Therefore, only cat feces will hold infective oocysts, but infection through ingestion of cysts can occur with the tissue of any intermediate host."
http://en.wikipedia.org/wiki/Coccidia

http://www.vet.cornell.edu/fhc/brochures/parasite.html
http://www.cpvh.com/Articles/24.html

pitanje--
imam jedno mace koje je jedva ostalo zivo
,,svasta ga nesto iznapadalo uz to sto je rano ostalo bez majke
sada je ok
ali, udomila sam ,kuce malo veceras
to kuce strasno voli da se igra sa mackama
,,i odmah je pocelo sa macetom tim da se igra
..kuce ima gliste ,i nesto po usima,,,
da li moze maci mojoj da pogorsa zdravlje- ona jos nije vakcinisana

Pohvale za Jolandu lovilicu :lol: .
Mojima je još uvek skakavac krajnji domet..
E da, Bilbo je naučio da hoda na povodcu (je l se to tako piše :think: ).. Pošto haos sa lutalicama postaje sve aktuelniji, počela sam prilikom noćnih šetnji da koristim povodac (za Froda nema potrebe, on je sam naučio da otrči do kuće kad je frka). A s psima je haos, skroz su podivljali..noćas su zavijali kao pravi pravcati vukovi :sad2: . Eto šta napravi ljudska neodgovornost.

Zaimb, Skydancer je u pravu, bolje je odvojiti ih ..

Da se pohvalim, Jolanda uhvatila svog prvog miša. Juče sva ponosna ušetala u kuću noseći u zubima ono što je ostalo od jadnika. I spustila na sred kuhinje da svi vidimo kako je ona veliki lovac. Moja mama bulji u parče sivog krzna i pita me "Šta je ovo pobogu?".
"Ma kakav Amos?"

"Miiiš?!!!", vrisnu moja majka kao Ćirina mama-slonica i otrča u kupatilo po Cif i četku da dezinfikuje prostoriju...

I ja pohvaljujem JOlandicu ;),bravoo :)..
MOj Beban nam je donosio svasta od misa,do gustera,skakavca,goluba ili samo repa od gustera ;)...tek cete da imate scene ;)

"Ma kakav Amos?"

jooooj mogu da zamislim :D

Deda Žiko, jeste, vidim ja, nešto mi se slova ne uklapaju :lol: . Hvala :lol: .

Zaimb, od panike nema ništa - samo ih odvoj i to je to.
Koliko puta sam držala sve životinjice "na gomili" iz prostog razloga jer nisam imala gde da ih odvajam, pa nije dolazilo do nekih većih havarija (mada je bilo manjih komplikacija), ali opet, ne treba rizikovati.

Cilka :heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back