Sve o duši

Nego šta implicira? Po čijem tumačenju se to razume na jedini pravilan način?
Pročitaj opet ranije komentare, tamo sam odgovorio na to pitanje...
Impliciras da je grčku misao neko podmetnuo lično Gospodu. A da nije onda i teorija o vraćanju u prah pozajmljena misirska ili vavilonska misao?
Ne, impliciram da je grčka misao ušla u predaju koja kroz tu "dioptriju" tumači Pismo..., a ne da je ušla u Pismo...

Ne, impliciram da je grčka misao ušla u predaju koja kroz tu "dioptriju" tumači Pismo..., a ne da je ušla u Pismo...
Ne, impliciras da su reči samog Gospoda Isusa Hrista falsifikovane grčkim modelom o postojanju duše. Odnosno da su mu reci imputirane

Tako da kroz tvoju "dioptriju" kada je rekao "Ne bojte se onih koji telo mogu ubiti a dušu ne mogu..." to nikako ne može značiti da duša ne umire kada i telo.

Pa da li da bacimo Novi zavet u kanal ili bi mogao i posumnjati u ispravnost svog tumačenje na osnovu Njegovih reči? Iliti, po čemu tvoj tumač, nadilazi i Hrista?

OK. Ali pošteno bi bilo da si od početka dao do znanja da ćeš ti ovdje kompromitirati Crkvu i kršćanstvo, dokazujući da je to najobičniji 'judeo-grčki gemišt'. Nisi čak ni originalan, štogod ti mislio o svojim domišljajima.
Za vas, ne slaganje s naukom jednako je napad... i ti si taj koji uvodi crkvu u raspravu, ne ja...
I nisi mi rekao koja je to crkva koja je dala Pismo pa da napokon znam...

Ne, impliciras da su reči samog Gospoda Isusa Hrista falsifikovane grčkim modelom o postojanju duše. Odnosno da su mu reci imputirane
Gdje sam to rekao citiraj?
Tako da kroz tvoju "dioptriju" kada je rekao "Ne bojte se onih koji telo mogu ubiti a dušu ne mogu..." to nikako ne može značiti da duša ne umire kada i telo.

Pa da li da bacimo Novi zavet u kanal ili bi mogao i posumnjati u ispravnost svog tumačenje na osnovu Njegovih reči? Iliti, po čemu tvoj tumač, nadilazi i Hrista?
Ti bi ga i bacio kakav si...
Ja nemam problema s tim tekstom, objasnio sam više puta...
Taj tekst nikako ne ide u prilog onih koji vjeruju da je duša besmrtna, jer upozorenje je upravo otkrilo da je i duša uništiva - što je suprotno logici onih koji vjeruju u besmrtnost duše...

Neslaganje s kojom naukom?
Naukom crkve koja je tradicionalno-kulturološki dominantna - pa onda se njeni followersi osjete ugroženima i onda moraju napadati...
Ona koja je rođena na dan Pedesetnice.
To svaka tvrdi za sebe - izgleda da ti je problem imenovati tu crkvu, a meni nešto prebacuješ... toliko o tvom pozivanju na crkvu...

Naukom crkve koja je tradicionalno-kulturološki dominantna - pa onda se njeni followersi osjete ugroženima i onda moraju napadati...

Točno citiraj taj nauk.

To svaka tvrdi za sebe - izgleda da ti je problem imenovati tu crkvu, a meni nešto prebacuješ... toliko o tvom pozivanju na crkvu...

Odlično. Uz citat koji sam gore tražio navedi i ime te crkve.

P.S. Na Pedesetnicu je rođena Kristova crkva.

Točno citiraj taj nauk.

Odlično. Uz citat koji sam gore tražio navedi i ime te crkve.

P.S. Na Pedesetnicu je rođena Kristova crkva.
E nećemo tako - prvi si počeo s tim, pa se izjasni...
Bio sam i više nego jasan... zna se koje su tradicionalne crkve n a ovim prostorima...
A ti ako nećeš se izjasniš, onda šuti s ti forama crkva je dala i sl. gluposti...
Maki je transparentan po tom pitanju...

Tu izražava da Bog želi posvetiti cijelog čovjeka – duh, dušu i tijelo. Odnosno, da svako područje našeg bića treba biti prožeto Božjim Duhom.
U Bibliji, pojmovi "duh", "duša" i "tijelo" imaju različita značenja, ovisno o kontekstu. "Duh" (pneuma) odnosi se na um i intelekt preko kojih Bog komunicira s nama, "duša" (psyche) predstavlja naše emocije i instinkte, dok "tijelo" označava fizički aspekt našeg bića. Tako da, tu imamo poziv za cjelovitost posvećenja – duhovno, emocionalno i tjelesno.

Ovaj stih nije u suprotnosti s vjerovanjem, jer se izraz "duša" koristi kao sinonim za "život," što je čest način izražavanja u Bibliji...
Zar ne vidiš problem sa tim?

Taj tekst nikako ne ide u prilog onih koji vjeruju da je duša besmrtna, jer upozorenje je upravo otkrilo da je i duša uništiva - što je suprotno logici onih koji vjeruju u besmrtnost duše...
neke umiru, a neke ne, ja ne znam ni zasto ste svi iskljucivi tipa ili-ili, ni zasto ti mene ignorises

daklem, dusa nije ni smrtna, ni besmrtna vec to zavisi
od cega? pa da li je primila zalog Duha Svetoga, logicno, mada i onda moze otpasti

Gdje sam to rekao citiraj
Rekao si vrlo jasno implicirajuci uvlačenje grčkih ideja u tumačenje pri tome ignorišući da je i Gospod rekao da se duša ne može ubiti.

Ti bi ga i bacio kakav si...
Ja nemam problema s tim tekstom, objasnio sam više puta...
Kakav sam? Tvrdim li da Hristove reči ne znače tačno ono što je On rekao kao ti?
Nego hajde se više nedvosmisleno izjasni, šta po tvom tumacenju biva sa dušom kada telo doživi smrt?

To što neko može da je, pod nekim okolnostima "pogubi", ne znači da u svim drugim slučajevima nije besmrtna.

Bio sam i više nego jasan... zna se koje su tradicionalne crkve n a ovim prostorima...

A ti našao ispravnije tumačenje Svetog pisma? Ne, ti si samo pokazao ogromnu želju osporiti učenje Crkva, ali ništa više od toga.

A ti ako nećeš se izjasniš, onda šuti s ti forama crkva je dala i sl. gluposti...

Vidiš, meni i razum, uz vjeru, kaže da je glupost ovo tvoje.

Rekao si vrlo jasno implicirajuci uvlačenje grčkih ideja u tumačenje pri tome ignorišući da je i Gospod rekao da se duša ne može ubiti.
To što neko može da je, pod nekim okolnostima "pogubi", ne znači da u svim drugim slučajevima nije besmrtna.
pa jel vidis da kontradiktoris sam sebi, ili moze, ili ne moze, a jare i pare nece da moze
Šta je tu logično? Gospod nije bio isključiv niti besmrtnost vezivao za bilo kakav zalog Svetog duha.
nego? za sta je vezao?

Nisam kontradiktoran. Sve što postoji zavisi od Boga. Ne može drugačije.

Dakle, bilo čija duša je besmrtna po Božjoj promisli i dozvoli ali samo dotle dokle On to dozvoljava.
ma, u redu, ali vidi kako vas ja vidim, vas dva tabora:
jedni tvrde da je besmrtna, a drugi da je smrtna, a JA TVRDIM da zavisi, a od cega? pa i "oci" rekose od Blagodati, i sta onda ja pogresno rekoh?

ja mogu da ti rekonstruisem moj logicki put, Logos, Rec, da sve stavimo napismeno... ali i ovoliko ti je valjda jasno da ne trebas da se suprotstavljas opozitnom stavu, vec da postoje obe varijante
  1. koja dusa zgresi, ona ce poginuti... sz
  2. ne bojte se onih koji ubijaju telo, a duse ne mogu - to kaze hriscnima, ucenicima, krstenima, tj. onima koji potom primise Duha Svetoga, a pod broj 1 u sz se odnosi generalno na sve, ali u sz ima i nastavak - o bezakonju
i onda aplikujes logiku

Nemam problem s onim što govori Isus, nego predaja.
Kakav sam? Tvrdim li da Hristove reči ne znače tačno ono što je On rekao kao ti?
Nego hajde se više nedvosmisleno izjasni, šta po tvom tumacenju biva sa dušom kada telo doživi smrt?
Čovjek je duša živa Post 2:7!
Čovjek kad u mre nema ga više, odnosno duše...
Zato i je tu uskrsnuće - kao čin novog stvaranja da riješi taj problem smrti jednom za svagda...
Besmrtnost je uvjetovana po Kristu - nije urođena...

1 Sol 5:23: A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista.

Ovaj stih nije u suprotnosti s vjerovanjem, jer se izraz "duša" koristi kao sinonim za "život," što je čest način izražavanja u Bibliji...

Isprobajmo. Ubacimo umjesto 'tvog sinonima' primarno značenje:

1 Sol 5:23: A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i život i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista.

Kako ti se čini? Meni besmisleno, i više nego besmisleno.

A ti našao ispravnije tumačenje Svetog pisma? Ne, ti si samo pokazao ogromnu želju osporiti učenje Crkva, ali ništa više od toga.
Ne, postavio sam pitanja koja se direktno ne dotiću učenja crkve... mislio sam da barem u jednoj raspravi mogu zaobići klasične argumente, citate, i pozivanje na crkvu, ali sam se prevario...
Zašto se toliko bojiš reći ime te crkve?
Vidiš, meni i razum, uz vjeru, kaže da je glupost ovo tvoje.
Tvoje pravo...

neke umiru, a neke ne, ja ne znam ni zasto ste svi iskljucivi tipa ili-ili, ni zasto ti mene ignorises

daklem, dusa nije ni smrtna, ni besmrtna vec to zavisi
od cega? pa da li je primila zalog Duha Svetoga, logicno, mada i onda moze otpasti
u rimljanima ovo pise.Da bi se pravedni zahtevi zakona u potpunosti ispunili u nama, koji ne zivimo po telu, nego po Duhu.
A duh ide bogu dakle takvi odose na nebo.To su na primer svetitelji.
A telesni dysevni u grob naravno.
Sta mu znaci dusevan.I zivotinja je dusevna.

Back