Sve o duši

Evo neki primjer iz Upanišada: "Kada smrt dođe, atman (duša) napušta tijelo, kao ptica iz gnijezda...". Tako nešto. Svjestan sam da je teško dobiti takvu formulaciju... Također, možda da primjenjujem neke apokrife, dobro bi se zamislio... ali, moram reći da sam postao fleksibilniji prema nekim apokrifima i da ih nužno ne odbacujem, svidio mi se Baruh, Sirah također ima zanimljivih stvari... ali, Makabejce još nisam prožvakao :-).
Pa imaš Hristovu izjavu da se ne bojimo onih koji ubijaju tijelo ali ne i dušu. To ti govori da je smrt zapravo smrt tijela a ne i duše.

Što se tiče "apokrifa" pisali smo o tome već. Ne vidim zašto bismo mi kao hrišćani vjerovali rabinskom shvatanju kanona.

Pa imaš Hristovu izjavu da se ne bojimo onih koji ubijaju tijelo ali ne i dušu. To ti govori da je smrt zapravo smrt tijela a ne i duše.
To doživljavam kao razliku između fizičke smrti i vječne presude.
Tu Isus govori/ohrabruje učenike da se ne boje ljudi koji mogu ugroziti samo tijelo (tjelesnu smrt), nego da svoj strah i povjerenje stave u Boga, koji jedini ima moć nad vječnim životom. Drugim riječima, Božji sud je ono što istinski odlučuje o konačnom postojanju ili uništenju, a ne prolazne prijetnje ili smrt izazvana ljudskom rukom.
Što se tiče "apokrifa" pisali smo o tome već. Ne vidim zašto bismo mi kao hrišćani vjerovali rabinskom shvatanju kanona.
Da, jesmo - ali, nije baš sve jednostavno, pa i kod tradicionalnih nemaš jasan konsenzus oko popisa literature...

To doživljavam kao razliku između fizičke smrti i vječne presude.
Tu Isus govori/ohrabruje učenike da se ne boje ljudi koji mogu ugroziti samo tijelo (tjelesnu smrt), nego da svoj strah i povjerenje stave u Boga, koji jedini ima moć nad vječnim životom. Drugim riječima, Božji sud je ono što istinski odlučuje o konačnom postojanju ili uništenju, a ne prolazne prijetnje ili smrt izazvana ljudskom rukom.
Pa da, jeste upravo to poenta ali fizička smrt očito ne uključuje smrt duše već samo tijela.

Da, jesmo - ali, nije baš sve jednostavno, pa i kod tradicionalnih nemaš jasan konsenzus oko popisa literature...
Ali ipak preovlađuju glasovi koji prihvataju devterokanon.

Pa da, jeste upravo to poenta ali fizička smrt očito ne uključuje smrt duše već samo tijela.
Da, zato što ljudski postupci nemaju konačnu presudu nad konačnim ishodom.
Ez 18:4 - "Gle, sve duše pripadaju meni; duša oca kao duša sina, meni pripadaju one. Duša, koja griješi, ona će poginuti."
Ali ipak preovlađuju glasovi koji prihvataju devterokanon.
Da.

ok duh se vrati bogu i šta onda ostane, ti ja bilo ko završimo u fekalije ako smo samo telo.
Prop 12:7 - "I prah se vrati u zemlju, onako, kako je bio, i duh se vrati k Bogu, koji ga je dao - :"
Eto, tako stoji... meni bi bilo logično da postoji duša koja egzistira da piše: i duša se vrati k Bogu ili barem, i duša napusti tijelo...

duh otišao u tamnicu
Kakva bre tamnica sta je tebi ?
Jel imas nekog dokaza iz Svetog Pisma ?
ne sviđa ti se ovaj stih?
pa promeni ga ko da je to problem :D
O tekstu sam vec pojasnio i dao drugog teksta da bi se putem paralelizma proverio vas ili moj koncept verovanja ali su tvoji verski pajtasi pobegli kao pop i papa od Biblije...
...ako hoces da si probas srecu podji tamo odakle su oni pobegli i daj mi odgovori jasno i precizno.

Prop 12:7 - "I prah se vrati u zemlju, onako, kako je bio, i duh se vrati k Bogu, koji ga je dao - :"
Eto, tako stoji... meni bi bilo logično da postoji duša koja egzistira da piše: i duša se vrati k Bogu ili barem, i duša napusti tijelo...
pa jedino da se gađamo stihovima gde david kaže da neće gospod ostaviti dušu u paklu...
poenta da si sastavljen od tri komponente, duh duša i telo, po vaskrsenju se ponovo sastavljaju i budeš potpun u raju. ako čovek nema srž nema ni vaskrsenja samo uzalud čekaju. te priče o nekakvim memorijama ili ovi što kažu spavaju a ne priznaju dušu, šta spava,telo, pa svi znamo da ga crvi izjedu . i šta bog nađe dnk negde ko zna gde i klonira, to nije vaskrsenje
e jedino ako se tada mislilo na kloniranje onda ok biće ko eva a to zovemo vaskrsenje
onda šta ti kao hrišćanin čekaš , da budeš klon?

pa jedino da se gađamo stihovima gde david kaže da neće gospod ostaviti dušu u paklu...
poenta da si sastavljen od tri komponente, duh duša i telo, po vaskrsenju se ponovo sastavljaju i budeš potpun u raju. ako čovek nema srž nema ni vaskrsenja samo uzalud čekaju. te priče o nekakvim memorijama ili ovi što kažu spavaju a ne priznaju dušu, šta spava,telo, pa svi znamo da ga crvi izjedu . i šta bog nađe dnk negde ko zna gde i klonira, to nije vaskrsenje
e jedino ako se tada mislilo na kloniranje onda ok biće ko eva a to zovemo vaskrsenje
onda šta ti kao hrišćanin čekaš , da budeš klon?
Čekam uskrsnuće.
Ako je to tako kako ti kažeš, zašto odmah po smrti Bog u raju ne uradi to uskrsnuće pa da čovjek bude kompletan? - nego, moraju proći tisuće godina dok Isus ponovno dođe, pa onda transportira te sve duše preminulih na Zemlju, stvori tijela i tu ih spoji, zatim preobrazi one koji su se zatekli živi (pravedne), i onda sve vodi u raj...

poenta da si sastavljen od tri komponente, duh duša i telo,
Gde to izricito pise ?

Evo konkretmnog Biblijskog izvestaja koji nam jasno pokazuje od cega je sastavljeno ljudsko bice:

1 Mojs.2,7:
"...A stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa... "

A evo sta se dogadja kada covek umire:

Propo.12,7;
"...I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati k Bogu, koji ga je dao..."

__________________________________________________________________________________

Gde je ovde dusha kao sastavni elemenat ljudskog bica ?
Ovo je izuzetno bitno jer su ovo jedni Biblijski tekstovi kokji direktno i nedvosmisljeno tretiraju 'komponente ljudskog bica"u smislu stvaranja i umiranja.

Čekam uskrsnuće.
Ako je to tako kako ti kažeš, zašto odmah po smrti Bog u raju ne uradi to uskrsnuće pa da čovjek bude kompletan? - nego, moraju proći tisuće godina dok Isus ponovno dođe, pa onda transportira te sve duše preminulih na Zemlju, stvori tijela i tu ih spoji, zatim preobrazi one koji su se zatekli živi (pravedne), i onda sve vodi u raj...
otkud mi znamo da se vaskrsenje ne dešava, bog je van vremena to mi sebi određujemo kad jer smo u vremenu

otkud mi znamo da se vaskrsenje ne dešava, bog je van vremena to mi sebi određujemo kad jer smo u vremenu
Da, Bog je van prostora i vremena, ali mi nismo...
Znamo iz Pisma, ako već raspravljamo na osnovu njegovog sadržaja. Jer Njegov 2. dolazak je ujedno i kraj...
Tu je zapisano da će svi vjerni bit s Kristom, postupno...

Da, Bog je van prostora i vremena, ali mi nismo...
Znamo iz Pisma, ako već raspravljamo na osnovu njegovog sadržaja. Jer Njegov 2. dolazak je ujedno i kraj...
Tu je zapisano da će svi vjerni bit s Kristom, postupno...
naravno sve religije imaju pismo i zagovaraju neki kraj, čak i budisti. to su dogme. što se tiče duše tu treba metafizika i filozofija.
zašto religije tako zamišljaju, ima početak e sad treba nam kraj i eto navodno doći će taj kraj. i šta onda sviraćeš harfu i slaviti boga u nedogled.

Evo da dodam kao Maki, Sale, moraš se upoznati s pravoslavljem:
"Хришћани живе с чврстом и непоколебљивом надом у будуће спасење (1 Пет 1,3-4), а та есхатолошка нада претпоставља активно искупљење историјског времена, а не "страшно очекивање суда" (Јев 10,27). Христос је у току пребивања на земљи, а нарочито у чуду свога Васкрсења, показао не само присуство него и славу своју. По окончању земаљске мисије Он седи "са Оцем својим на престолу његову" (Дап 2,30), а последњи дан је присутан не само у Христу, него и у онима који су у Њему, који у Њега верују (Еф 5,5). Тај дан представља једну истинску есхатолошку теофанију, стварност Царства Божијег, а не само његов предукус, јављање саме Свете Тројице у Есхатону, тј. на крају историје, почетак"https://www.pravoslavna-srbija.com/pojmovnik/parusija-drugi-hristov-dolazak/ новог века без времена."

naravno sve religije imaju pismo i zagovaraju neki kraj, čak i budisti. to su dogme. što se tiče duše tu treba metafizika i filozofija.
zašto religije tako zamišljaju, ima početak e sad treba nam kraj i eto navodno doći će taj kraj. i šta onda sviraćeš harfu i slaviti boga u nedogled.
1. Kor 2:9 - "Nego, kako je pisano: Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube."

Back