Sve o duši

Gdje u Starom zavjetu imaš da ono nije obavezno?
A ko je bre rekao da nije bilo obavezno u vreme SZ-ta,sta je tebi ?
Ti si rekao da sve što je u NZ mora biti i u SZ.
Tako je i uvek sam pojasnjavao da se to odnosi na sve zapovesti koje nisu deo onog paketa ceremonijalnih zakona/uredbi o prinosenju krvnih zrtava koji su se ispunili Hristovom zrtvom !
U NZ se jasno ističe da tjelesno obrezanje nije obavezno pa je moje pitanje gdje to piše u SZ.
I ja to detaljno objasnio,nadam se da ti konacno jasno ?

to se upravo desilo sa svim zapovestima koje su bile u svrsi ceremonijalnog zakona i markiranja jevreja kao Bozji narod u vreme SZ-ta u koju kategoriju spada i obrezanje.

I subotu je Bog Židovima dao kako bi ih 'markirao kao svoj narod'. Evo:

Izl 31,12-13: Jahve opet reče Mojsiju: "Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem.

Vidiš, i subota je jednako znak 'markiranja Židova', kao što je to i obrezanje. Zašto ti vjeruješ u ono što kaže Ellen White a ne u ono što kaže Bog? Spašava vjera u Boga a ne vjera u Ellen White.

I subotu je Bog Židovima dao kako bi ih 'markirao kao svoj narod'. Evo:
I ja ti pokazao da se to odnosilo bukvalno NA SVE LJUDE SIROM SVETA !!!

Izl 31,12-13: Jahve opet reče Mojsiju: "Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem.

Vidiš, i subota je jednako znak 'markiranja Židova', kao što je to i obrezanje. Zašto ti vjeruješ u ono što kaže Ellen White a ne u ono što kaže Bog? Spašava vjera u Boga a ne vjera u Ellen White.
Evo ti jos jednom:

Isa.56.1.2:

" Ovako veli Gospod: pazite na sud, i tvorite pravdu, jer će skoro doći spasenje moje, i pravda će se moja objaviti.
Blago čovjeku koji tako čini, i sinu čovječijemu koji se drži toga čuvajući subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla..."

Sa obzirom da se u Svedtom Pismu pod opisom COVEK i SIN COVECJU misli bukvalno na sve ljude sirom sveta ovo je cvrst,betonirani dokaz koji nam potvrdjuje da je Bog dao subotu za sve ljude sirom sveta koji bi hteli sluziti pravom Bogu !!!

Evo ti jos jednom:

Isa.56.1.2:

" Ovako veli Gospod: pazite na sud, i tvorite pravdu, jer će skoro doći spasenje moje, i pravda će se moja objaviti.
Blago čovjeku koji tako čini, i sinu čovječijemu koji se drži toga čuvajući subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla..."

Sa obzirom da se u Svedtom Pismu pod opisom COVEK i SIN COVECJU misli bukvalno na sve ljude sirom sveta ovo je cvrst,betonirani dokaz koji nam potvrdjuje da je Bog dao subotu za sve ljude sirom sveta koji bi hteli sluziti pravom Bogu !!!
"Ovako veli Gospod Gospod: nijedan tuđin neobrezana srca i neobrezana tijela da ne dolazi u moju svetinju, nijedan od svijeh tuđinaca koji su među sinovima Izrailjevijem" (Jezekilj 44:9).

Ako je taj gornji stih dokaz da subota važi za sve ljude onda važi i tjelesno obrezanje.

Ja ti tvojom logikom, koja ti je ovdje bila čak korektna, pokazao da je subota bila 'markiranje Židova kao Božjeg naroda':

Dakle, za kršćane, jednako kao obrezanje, ne vrijedi ni subota.

Poslednja izmena:
Ako je u SZ tjelesno obrezanje bilo obavezno a u NZ nije to je drugačija situacija.
To to je bre isto kao kad kazes da se zakon promenio jer "...u SZ su se prinosili krvne zrtve a u NZ je sve reseno Hristovom zrtvom jednom za svaga..." !
Ponavljam - Isus nije promenio TAJ zakon vec ga je ispunio !!!
I to nije drugaciji zakon vec ispunjen zakon s tim sto je i drugacija verska praksa u skladu s tom realnoscu !!!

To to je bre isto kao kad kazes da se zakon promenio jer "...u SZ su se prinosili krvne zrtve a u NZ je sve reseno Hristovom zrtvom jednom za svaga..." !
Ponavljam - Isus nije promenio TAJ zakon vec ga je ispunio !!!
I to nije drugaciji zakon vec ispunjen zakon s tim sto je i drugacija verska praksa u skladu s tom realnoscu !!!
I zašto subota ne spada u tu ispunjenu vjersku praksu? Šta to čini subotu drugačijom od obrezanja ili žrtava paljenica?

Tipično za sektaše, mormone, adventiste, Jehovine svjedoke, ... Svima vama su vaši utemeljitelji i njihovi spisi vrhovni autoritet. Bog Adamu nije zapovjedio subotu, nalazimo u Bibliji, ali vi svejedno vjerujete da je jer je tako napisala Ellen White.
Krivo, adventisti ne drže subotu zbog nje...
Veliki komad, preopširno za ovaj format..
Jer je to puno više od proroka, tako je sama sebe pozicionirala
Naravno da nije...
Ali, nemam te vremena razuvjeravati jer ti imaš svoj stav, a i nije na zadanu temu...
Ona je 'vidjela' i potvrđivala ono što je od nje tražio James White i drugi iz vodstva 'crkve'.
Pa nije to baš tako kako ti predstavljaš da je nju netko vukao za rukav i tražio da nečije misli netko potvrdi...
Ona je u svojim viđenjima dobijala objave, ali ostali pioniri su samostalno dolazili do tih istina, što je ona na kraju i potvrdila...
Tako je. A adventisti sedmog dana su nastali 18 stoljeća kasnije. A rodilište im je bilo u sotonskoj raboti određivanja datuma Isusova dolaska.
Nisu adventisti, nego Miller i još neki pioniri oko njega...
To je kao da netko danas optuži Pravoslavnu crkvu za herezu o čistilištu s kojom oni nemaju realno nikakve veze...
P.S. Eno Job govori kako je čovjek, osim tijelo, i duh i duša. Potpuno isto kako kazuje sveti Pavao.
Možeš li citirati taj tekst?
Nadam se da se napokon vraćamo na raspravu o duši, a ne na teme o crkvama, učiteljstvima itd.

Krivo, adventisti ne drže subotu zbog nje...

Subota je u Bibliji data samo Židovima, prema tome vi subotu ne držite iz biblijskih razloga nego zbog toga što vam je tako odredila Ellen White.

Naravno da nije...
Ali, nemam te vremena razuvjeravati jer ti imaš svoj stav, a i nije na zadanu temu...

Nije to moj stav, nego su to njezine riječi:

"U toku razgovora kazala sam da ne tvrdim da sam proročica. Neki su se iznenadili toj izjavi i pošto se mnogo govorilo o njoj, daću objašnjenje. Drugi su me nazivali proročicom, ali ja nikada nisam prihvatila tu titulu. Nisam smatrala da je moja dužnost da sebe tako obeležavam. Oni koji drsko sebe proglašavaju prorocima u ove naše poslednje dane vrlo često služe na sramotu Hristovom delu. Moje delo obuhvata daleko više nego što ta reč znači. Ja sebe smatram vesnikom, kojemu je Gospod poverio poruke namenjene svom narodu." (Ellen White, 1SM 35.36)

Pa nije to baš tako kako ti predstavljaš da je nju netko vukao za rukav i tražio da nečije misli netko potvrdi...

Je, upravo tako. Hoćeš li dokaze iz njezinih usta?

Nisu adventisti, nego Miller i još neki pioniri oko njega...

Miller se pokajao i ispričao zbog te sotonske rabote, određivanja datuma Isusova dolaska, a Ellen White i pioniri su nastavili i sazidali crkvu adventista sedmog dana na ovoj sotonskoj raboti.

Možeš li citirati taj tekst?

Imaš gore u mom postu.

Subota je u Bibliji data samo Židovima, prema tome vi subotu ne držite iz biblijskih razloga nego zbog toga što vam je tako odredila Ellen White.
Nije.
Nije to moj stav, nego su to njezine riječi:

"U toku razgovora kazala sam da ne tvrdim da sam proročica. Neki su se iznenadili toj izjavi i pošto se mnogo govorilo o njoj, daću objašnjenje. Drugi su me nazivali proročicom, ali ja nikada nisam prihvatila tu titulu. Nisam smatrala da je moja dužnost da sebe tako obeležavam. Oni koji drsko sebe proglašavaju prorocima u ove naše poslednje dane vrlo često služe na sramotu Hristovom delu. Moje delo obuhvata daleko više nego što ta reč znači. Ja sebe smatram vesnikom, kojemu je Gospod poverio poruke namenjene svom narodu." (Ellen White, 1SM 35.36)
Baš tu vidiš njenu poniznost - samo što je tebi izopačen um, pa onda vidiš ono čega nema...
Je, upravo tako. Hoćeš li dokaze iz njezinih usta?
Ako su kao i do sada istrgnuti van smisla i konteksta, ne hvala...
Samo odmičemo od teme...
Miller se pokajao i ispričao zbog te sotonske rabote, određivanja datuma Isusova dolaska, a Ellen White i pioniri su nastavili i sazidali crkvu adventista sedmog dana na ovoj sotonskoj raboti.
Ne nisu...
Imaš gore u mom postu.
Ne pratim tvoje rasprave s drugim sudionicima, nemam vremena, niti mi se to čita, a vjeruj mi i ova mi je već pomalo zamorna...

Stalno raspravljate o suboti – ispada kao da je ovdje klub subotara. Toliko interesa za temu, teško je vjerovati da svi ovdje zapravo ne slave subotu...
Možda da otvorite temu pod nazivom: Sve o suboti?

I zašto subota ne spada u tu ispunjenu vjersku praksu? Šta to čini subotu drugačijom od obrezanja ili žrtava paljenica?
Subota je spomenik stvaranja koja ukazuje na Boga kao Stvoritelja i nema nikakve dodirne tacke sa Hristovom zrtvom !!!
Ona je deo dekaloga koji spada u jedinu,unikatnu kategorija zapovesti koje je Bog zapisao "svojim prstom" stoga ce zauvek ostati obaveza vernika !

Stalno raspravljate o suboti – ispada kao da je ovdje klub subotara. Toliko interesa za temu, teško je vjerovati da svi ovdje zapravo ne slave subotu...
Možda da otvorite temu pod nazivom: Sve o suboti?
Oni koji se zanimaju za nju a ne drze je nece maknuti sa te teme...savest je specificna stvar koja coveku jednostavno ne da mira tsko lako do ode u vecnu smrt.

Stalno raspravljate o suboti – ispada kao da je ovdje klub subotara. Toliko interesa za temu,

Evo ti na temu:

1731159340533.png

Dakle, potpuno isto kako to piše i sveti Pavao:

1 Sol 5:23: A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista.

Evo ti na temu:

Pogledajte prilog 1639596

1 Sol 5:23: A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista.
E super, samo što nije dovoljno pronaći da se negdje nalazi izraz "duša", treba to razumjeti...
Kod Joba imamo opis emocionalnog i psihološkog stanja u kojem se nalazio i to jedino tako možemo i razumjeti. Odnosno, "u tjeskobi duha govorit ću sada, u gorčini duše ja ću zajecati," - nije ništa drugo do li pjesnički paralelizam koji opisuje njegovo unutarnje stanje. I baš nikakvu "anatomiju" ne otkriva koja bi bila relevantna za dovođenje u pitanje sa pojmom duša kako ga razumiju tradicionalni...
Što se tiče Pavlovog primjera, to sam već ranije objasnio, pa da se ne ponavljam...

E super, samo što nije dovoljno pronaći da se negdje nalazi izraz "duša", treba to razumjeti...
Kod Joba imamo opis emocionalnog i psihološkog stanja u kojem se nalazio i to jedino tako možemo i razumjeti. Odnosno, "u tjeskobi duha govorit ću sada, u gorčini duše ja ću zajecati," - nije ništa drugo do li pjesnički paralelizam koji opisuje njegovo unutarnje stanje. I baš nikakvu "anatomiju" ne otkriva koja bi bila relevantna za dovođenje u pitanje sa pojmom duša kako ga razumiju tradicionalni...
Što se tiče Pavlovog primjera, to sam već ranije objasnio, pa da se ne ponavljam...
Nisam siguran kakvi bi dokazi tebi bili zadovoljavajući.

Nisam siguran kakvi bi dokazi tebi bili zadovoljavajući.
Evo neki primjer iz Upanišada: "Kada smrt dođe, atman (duša) napušta tijelo, kao ptica iz gnijezda...". Tako nešto. Svjestan sam da je teško dobiti takvu formulaciju... Također, možda da primjenjujem neke apokrife, dobro bi se zamislio... ali, moram reći da sam postao fleksibilniji prema nekim apokrifima i da ih nužno ne odbacujem, svidio mi se Baruh, Sirah također ima zanimljivih stvari... ali, Makabejce još nisam prožvakao :-).

Evo ti na temu:

Pogledajte prilog 1639596

Evo ga opet...
...jos uvek mu nije jasno...
Sto si onda pobegao sa onog mog izlaganja,dobio si Biblijskog teksta uz konkretno pitanje sa kojeg si pobegao glavom bez obziura u prvu misju rupu i nisi se opametio nego si hteo da si probas srecu sa drugim sagovornikom ??? :roll:

Back