Sve o duši

Gajo ex

Ističe se
Poruka
2.197
Nadam se konkretnim odgovorima - ne onima poput: to Bog može...

Ovako, zanima me nekoliko stvari:
Prvo, zastupnici vjerovanja u besmrtnost duše vole naglašavati kako je nužno da "duša" nastavlja živjeti i nakon čovjekove fizičke smrti, upravo to osigurava da čovjek ostane ta individua sa svim svojim osobinama... jer, da nije tako, navodno po njima, prilikom novog stvaranja Bog bi stvarao klona, a ne tu osobu...

Prvi izazov je problem svijesti.
Kako to duša kao nematerijalna supstanca čuva individualni identitet bez fizičkih karakteristika? Odnosno, što je mozak duše?
Ili da kažem, je li duša ta koja generira svijest ili naš mozak? Ako je mozak, a znamo da jest, kako to duša radi bez njega?
Onda se postavlja realno pitanje: bez mozga duša je u stanju nesvijesti?

E sad, ovo treba začiniti s par citata iz Sz:

Prop 3:19,20 - " Jer zaista, kob ljudi i zvijeri jedna je te ista. Kako ginu oni, tako ginu i one; i dišu jednakim dahom, i čovjek ničim ne nadmašuje zvijer, jer sve je ispraznost. I jedni i drugi odlaze na isto mjesto; svi su postali od praha i u prah se vraćaju."

Prop 9:4-6...9. - "Još ima nade za svakog tko je među živima, jer je bolji živ pas nego mrtav lav.Živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa, i više nemaju nagrade jer se spomen na njih zaboravlja. I ljubav njihova, i mržnja njihova, i revnost njihova već su propali, i više nemaju udjela ni u čemu što se pod suncem događa. ...Sve što ti dođe pod ruku da učiniš, čini svom snagom svojom, jer nema ni rada, ni razmišljanja, ni znanja, ni mudrosti u Podzemlju, kamo ideš."

Vidi ga, citira Sz, naravno, tipično sektaški - druže, što ne citiraš malo Nz...
Citiram jer je bitno - ali i Nz obiluje citatima: Mt 24,9; Iv 11:11-14; Dj 7:59,60; 1. Sol 4:13-17; 1. Kor 15:17,18, itd. Znam, znam, sve vi to možete objašnjavati, nije mi to cilj, nego da spriječim pokušaje distrakcije...

Da se vratimo još malo na Sz:
Ps 146:4 - "Kad izdahne, vraća se u prah svoj, i toga dana propadaju sve misli njegove.

Prije nego krenete s klasičnim argumentima poput: to je perspektiva iz Sz, nakon Kristove smrti nešto je drugo...
to se samo odnosi na ovozemaljske pomisli itd. - ali, to ne piše u tekstu, to je učitavanje vlastitih teologija... no, ne želim se oko toga natezati u ovoj temi, nego bi volio da mi odgovorite:
Ako nema svijesti u obliku sjećanja ili misli kao što je imala dok je bila u tijelu, na koji bi se način ta duša mogla smatrati osobom koja je živjela?
Ako nema svijesti u obliku sjećanja ili misli kao što je imala dok je bila u tijelu, na koji bi se način ta duša mogla smatrati osobom koja je živjela?
Ako pak ima, odvodi li Propovjednik svoje čitaoce u zabludu kada kaže da propadaju sve misli?

Drugi problem - volio bih da mi odgovorite jednostavno pitanje:
Je li duša materijalna ili nematerijalna?
Ako jest, što radi u čovjeku, odnosno što je drži? U tom slučaju, očito je da ima određene karakteristike koje joj omogućavaju da uđe i izađe - čudno malo za nešto što nije materijalno? Ako li je duša čovjek kao takav kakvog mi poznamo, onda nema problema...

I ništa manje bitno, postavlja se pitanje, kako nešto nematerijalno u nama, utječe na materiju?, odnosno, kako se odvija taj vid interakcije između fizičke i te duhovne supstance?

pravo pitanje! kako cija, ali dusa to je oznaka za ja, ti, zamenica, onda znaci - kako ko, neko je materijalan, materijalista, a neko nije, pravo pitanje rekoh, ali odgovor ces morati sacekati do sudnjega dana

mi smo duse, one su nase poistovecivanje, "dusa ziva", "ja - moja dusa", a duh, duhovni cemo morati biti po vaskrsenju, to je teologija apostola pavla,.... dusa sluzi da se premosti taj peropd do sveopsteg vaskrsenja, a to znaci danas definisana, u onaj dan definicija je bezvredna, i odbacuje se, jer cemo svi biti duhovni tj. kao andjeli boziji, zato apostol kaze, prvo dusevno, a potom duhovno, mora tim redosledom

eto, pa ziv bio tj. tvoja dusa do onoga dana, kada cemo svi biti duhovni, a ovo kazem jer BOGU SU SVI ZIVI
dobro si ti pitao, ali znaj da nema odgovora do onoga dana, a moja replika je utemeljena na teologiji ap. PAVLA, znam SZ, ne osporavam ga, ali moras ovo da naucis, ne bih se trudio da ne verujem da hoces
I ništa manje bitno, postavlja se pitanje, kako nešto nematerijalno u nama, utječe na materiju?, odnosno, kako se odvija taj vid interakcije između fizičke i te duhovne supstance?
jasno, ali to drugi uce o dvo-komponentnosti, a ja te ucim apostol Pavle sta kaze, o dva vremena, danas, i u "onaj dan", pa shvati razliku izmedju ta dva ucenja

Poslednja izmena:
Prop 3:19,20 - " Jer zaista, kob ljudi i zvijeri jedna je te ista. Kako ginu oni, tako ginu i one; i dišu jednakim dahom, i čovjek ničim ne nadmašuje zvijer, jer sve je ispraznost. I jedni i drugi odlaze na isto mjesto; svi su postali od praha i u prah se vraćaju."

Prije nego krenete s klasičnim argumentima poput: to je perspektiva iz Sz, nakon Kristove smrti nešto je drugo...

A što fali ovom 'klasičnom' argumentu?

Kako to duša kao nematerijalna supstanca čuva individualni identitet bez fizičkih karakteristika? Odnosno, što je mozak duše?
Ili da kažem, je li duša ta koja generira svijest ili naš mozak? Ako je mozak, a znamo da jest, kako to duša radi bez njega?
Odgovor je da to ne znamo jer duša nije tijelo koje imamo priliku proučiti sa biološke strane. Duša je drugačija i o njoj nemamo takvih podataka već se moramo osloniti na ono što nam je predano vjerom. Uostalom i anđeli su nematerijalna bića koja nemaju mozak kao organ pa vidimo da su svjesna bića.

Prop 9:4-6...9. - "Još ima nade za svakog tko je među živima, jer je bolji živ pas nego mrtav lav.Živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa, i više nemaju nagrade jer se spomen na njih zaboravlja. I ljubav njihova, i mržnja njihova, i revnost njihova već su propali, i više nemaju udjela ni u čemu što se pod suncem događa. ...Sve što ti dođe pod ruku da učiniš, čini svom snagom svojom, jer nema ni rada, ni razmišljanja, ni znanja, ni mudrosti u Podzemlju, kamo ideš."

Vidi ga, citira Sz, naravno, tipično sektaški - druže, što ne citiraš malo Nz...
Citiram jer je bitno - ali i Nz obiluje citatima: Mt 24,9; Iv 11:11-14; Dj 7:59,60; 1. Sol 4:13-17; 1. Kor 15:17,18, itd. Znam, znam, sve vi to možete objašnjavati, nije mi to cilj, nego da spriječim pokušaje distrakcije...
Ako ćemo ići do kraja bukvalnim shvatanjem napisanog onda moramo zaključiti da su ljudi i životinje jednaki pred Bogom kao da neće biti vaskrsenja. Takođe iz samog Pisma vidimo da se ne zaboravlja spomen na pokojne pravednike već naprotiv oni se pamte vijekovima i milenijumima nakon njihove smrti. To nam govori da ne možemo ove citate shvatati bukvalno već u sklopu šire poruke Knjige Propovjednikove.

Ps 146:4 - "Kad izdahne, vraća se u prah svoj, i toga dana propadaju sve misli njegove.

to se samo odnosi na ovozemaljske pomisli itd. - ali, to ne piše u tekstu, to je učitavanje vlastitih teologija... no, ne želim se oko toga natezati u ovoj temi, nego bi volio da mi odgovorite:
Ako pak ima, odvodi li Propovjednik svoje čitaoce u zabludu kada kaže da propadaju sve misli?
Ne znam zašto unaprijed odbacuješ legitimne poglede na taj tekst. Objektivna je činjenica da je odnos prema smrti u SZ i NZ drugačiji. U SZ smrt je strašna i čak i najveći pravednici su imali strah od smrti i upravo takvi i mnogi drugi stihovi reflektuju to dok u NZ apostol Pavle priželjkuje smrt da ode biti sa Hristom. U SZ je smrt bila odlazak u šeol u NZ odlazak kod Boga. To je ogromna razlika.

Nematerijalna.

Ako jest, što radi u čovjeku, odnosno što je drži? U tom slučaju, očito je da ima određene karakteristike koje joj omogućavaju da uđe i izađe - čudno malo za nešto što nije materijalno? Ako li je duša čovjek kao takav kakvog mi poznamo, onda nema problema...
Bog je tako uredio.

Pa možemo i mi vama postaviti pitanje jer i vi govorite da je čovjek tijelo + duh Božiji. Kako se odvija taj vid interakcije? Sveti Oci i svetitleji jesu elaborirali o silama duše i njihovim interakcijama sa tijelom ali ne znam koliko je tebi to relevantno.

Pa možemo i mi vama postaviti pitanje jer i vi govorite da je čovjek tijelo + duh Božiji. Kako se odvija taj vid interakcije? Sveti Oci i svetitleji jesu elaborirali o silama duše i njihovim interakcijama sa tijelom ali ne znam koliko je tebi to relevantno.
bese kod "otaca" smo nasli o "dvo-komponentnosti", i odatle iz te "nauke" o dvojstvu interakcije?
ja mislim da gresite, na ivici ste gnostizma, a da trebamo da gledamo celinu
u stvari, mogao bih sada i da elaboriram da vi ucite gnozu, da to uopste nije hriscanstvo, od "otaca".

Fali svježina, sažvakano više puta - jedna i druga strana se izjasnile po tom pitanju... pa da se ne ponavljamo...

Ja uvijek između istine i bilo čega drugoga biram istinu. Pa tako i ovdje kada se nude - istina i svježina. A za kršćanina nema ništa istinitije, a niti svježije, od onoga što nalazimo u Novom zavjetu.

bese kod "otaca" smo nasli o "dvo-komponentnosti", i odatle iz te "nauke" o dvojstvu interakcije?
ja mislim da gresite, na ivici ste gnostizma, a da trebamo da gledamo celinu
u stvari, mogao bih sada i da elaboriram da vi ucite gnozu, da to uopste nije hriscanstvo, od "otaca".
U kom smislu? Oci uče da je duša trodijelna tj. ima tri sile: slovesnu tj. razumnu, razdražajnu tj. voljnu želateljnu tj. osjećanja. Sv. Teofan Zatvornik uči da oko duše postoji tanani omotač koji on naziva duhom i da je taj omotač posrednik između duše i tijela.

U kom smislu? Oci uče da je duša trodijelna tj. ima tri sile: slovesnu tj. razumnu, razdražajnu tj. voljnu želateljnu tj. osjećanja. Sv. Teofan Zatvornik uči da oko duše postoji tanani omotač koji on naziva duhom i da je taj omotač posrednik između duše i tijela.
ma na atome ["nedeljive"] cete da je secirate sa tom vasom "naukom"? to nije hriscanstvo, nego gnosticizam neki...koji ste transponovali u fiziku/nauku/psihologiju/itd kako se ona razvija istorijski...
pa, samo uzmi silu u nebeskoj hijerarhiji, gde je ona? a gde su gospodstva? i sta kaze apostol pavle?
pazi, vasu analizu, na 3 sile, omotac i jezgro, kao u fizici? a sama sila je u nebeskoj hijerarhiji negde u sredini - znaci, totalno ludilo od nauke, vidi tamo o interakcijama, ali sustina je da mi drzimo da smo jedno telo kome je glava Hristos, znaci nema interakcije ako smo jedno, nema dvojstva [kakvi crni omotaci, membrane, celije, atomi?], nema ovog seciranja, da se tako izrazim - sve ucite POGRESNO sa ovim da kazemo naucnim pristupom, mozda za fizicare.biohemicare opravdanim, ali mi se bavimo duhovnim valjda?
posrednik? nema vise posrednika ako smo u Hristu i On u nama
oko duše postoji tanani omotač koji on naziva duhom i da je taj omotač posrednik između duše i tijela.
ludilo od gnosticizma, samo treba da pronadjem gde ga je pokupio

Poslednja izmena:
oko duše postoji tanani omotač koji on naziva duhom i da je taj omotač posrednik između duše i tijela.
ajde kako omotac moze da bude posrednik izmedju duse i tela? kako, osim ako nesto nije izvan omotaca, a nestu unutar omotaca sto je zamotano?
sta je zamotano, dusa ili telo? ludilo, van pameti, i van logike, koje ste trebali da zamotate, umesto sto ste dozvolili da vam iscure!

Poslednja izmena:
ajde kako omotac moze da bude posrednik izmedju duse i tela? kako, osim ako nesto nije izvan omotaca, a nestu unutar omotaca sto je zamotano?
sta je zamotamo, dusa ili telo? ludilo, van pameti, i van logike, koje ste trebali da zamotate, umesto sto ste dozvolili da vam iscure!
"Сама душа је – дух, нематеријална, али њен омотач је од те танке нематеријалне стихије. Наше тело је грубо а тај омотач душе је најтањи и служи као посредник између душе и тела. Кроз њега душа делује на тело и тело на душу. Али о томе говорим само узгред. Запамтите само да душа има најтању облогу и да је та облога наше душе иста као и код свих духова. На основу тога Вам већ није тешко да изведете закључак, да та најфинија светска (космичка) стихија, из које се састоји поменути омотачи и у којој пребивају сви духови, јесте посредница и за међусобно општење наших душа и тих духова."
https://svetosavlje.org/sta-je-duhovni-zivot-i-kako-se-za-njega-osposobiti/15/

та најфинија светска (космичка) стихија, из које се састоји поменути омотачи и у којој пребивају сви духови, јесте посредница и за међусобно општење наших душа и тих духова."
heh, znaci pokupio je ne gnosticizam, vec spiritizam [+stihije?!], podseti me naseg zilot -a... gde mu je nalog?
  • ИПХ ЗИЛОТ+ -e,cekamo te treba nam ekspertiza za kosmicke stihije :mrgreen: jel ovi prizivaju duhove, kao egw? u omotacu tananom je znaci trik ;)
омотач душе је најтањи и служи као посредник између душе и тела. Кроз њега душа делује на тело и тело на душу.
opet nisi rekao gde je omotac, ako je oko tela, onda sta je izvan da bi posredovao taj omotac

ako je unutar tela, onda mozda posreduje telo sa telom, organi u samom telu itd

ako kazes omotac, nesto je obmotano,a nesto je izvan toga obmotanog, da bi taj omotac posredovao

ako je dusa obmotana, onda je telo izvan duse da bi omotac posredovao izmedju njih, ali ovo je zagovaranje spiritizma, mi hriscani to zabranjujemo
oпштење наших душа и тих духова."
ovo je no-no! a vec smo krenuli sa anatemama, znaci pazi

Poslednja izmena:
opet nisi rekao gde je omotac, ako je oko tela, onda sta je izvan da bi posredovao taj omotac

ako je unutar tela, onda mozda posreduje telo sa telom, organi u samom telu itd

ako kazes omotac, nesto je obmotano,a nesto je izvan toga obmotanog, da bi taj omotac posredovao
Као што пише то је омотач душе дакле налази се око душе.

ako je dusa obmotana, onda je telo izvan duse da bi omotac posredovao izmedju njih, ali ovo je zagovaranje spiritizma, mi hriscani to zabranjujemo

ovo je no-no! a vec smo krenuli sa anatemama, znaci pazi
Не разумијем шта си хтио рећи.

Као што пише то је омотач душе дакле налази се око душе.
oko duse i posreduje sa telom, ajde kako posreduje sa telom ako nesto nije izvan omotaca? sta je to izvan omotaca da bi preko omotaca moglo da interaguje sa onim unutar omotaca?
Не разумијем шта си хтио рећи.
ne znas sta je spiritizam? upravo ovo je definicija spiritizma:
oпштење наших душа и тих духова."
to je zabranjeno u hriscanstvu!

oko duse i posreduje sa telom, ajde kako?
Kako sam već rekao postoje tri sile duše. Te sile utiču na tijelo.

ne znas sta je spiritizam? upravo ovo je definicija spiritizma:

to je zabranjeno u hriscanstvu!
Tu se govori o anđelima i svetiteljima. Kako je zabranjeno moliti se anđelima i svetiteljima? Tu sv. Teofan objašnjava kako svetitelji čuju molitve ljudi sa zemlje.

Kako sam već rekao postoje tri sile duše. Te sile utiču na tijelo.
prvo to nisu sile, nego svojstva, ili osobine, kakvoca, kakvi smo kao ljudi, ili kao ziva bica
Tu se govori o anđelima i svetiteljima. Kako je zabranjeno moliti se anđelima i svetiteljima? Tu sv. Teofan objašnjava kako svetitelji čuju molitve ljudi sa zemlje.
pa kako je onda taj omotac posrednik izmedju nase duse i tela? dusa - omotac posrednik - telo, gde je sta? sta je u omotacu,a sta izvan njega?

ukoliko su i dusa i telo u omotacu, onda je posredovanje unutar tog omotaca, a sam omotac nije posrednik, ali kako onda sa duhovima na nebu? onda je posrdnik samo za njih? neka bude onda to odgovor, jer ce ispasti da ja samo napadam

prvo to nisu sile, nego svojstva, ili osobine, kakvoca, kakvi smo kao ljudi, ili kao ziva bica
"2) Дошавши довде, хтео бих да вам покажем једну скривену силу речи. О чему се ради? Људска душа има три силе: словесну, раздражајну и желатељну. Дело словесне силе је да верује у Свету Тројицу. Дело раздражајне силе је да се гневи на змију кушача и да га не пушта у близину. Дело, пак, желатељне силе једа жели и воли Бога који нас је створио. Изменивши, пак, и преокренувши душевне силе, ђаво је преко њих почео да нам спрема пропаст. Како? Он је желатељну силу код нашег праоца саблазнио на окушање забрањеног, раздражајну силу је код Каина побудио на убиство брата Авеља и словесном силом је човечанство завео на идолопоклонство. Ето какав је начин деловања завидљивог непријатеља нашег"
https://svetosavlje.org/dobrotoljublje-tom-iv/17/

Можеш то називати и својствима ако хоћеш.

pa kako je onda taj omotac posrednik izmedju nase duse i tela? dusa - omotac posrednik - telo, gde je sta? sta je u omotacu,a sta izvan njega?

ukoliko su i dusa i telo u omotacu, onda je posreduvanje unutar, kako onda sa duhovima na nebu?
Па није тијело у омотачу већ душа.

Па није тијело у омотачу већ душа.
da se ne svadjam, ali cela ta nazovi zamotana nauka nema veze sa naukom o Svetom Duhu sa kojim smo [vidi kod ap. pavla] zapecaceni, ciji zalog dobismo, cija svojstva prepoznasmo kroz darove, a preko nasih svojstava duse itd
Можеш то називати и својствима ако хоћеш.
okey.

Odgovor je da to ne znamo jer duša nije tijelo koje imamo priliku proučiti sa biološke strane. Duša je drugačija i o njoj nemamo takvih podataka već se moramo osloniti na ono što nam je predano vjerom. Uostalom i anđeli su nematerijalna bića koja nemaju mozak kao organ pa vidimo da su svjesna bića.
Dakle, nemamo odgovor na pitanje što omogućuje tu individualnost, odnosno kako se "pamti" ili bilježi identitet, osobnost, iskustva, a da se pritom ne oslanjamo na fizički organ (mozak)...
Drugo, ova paralela s anđelima nije baš adekvatna jer anđeli su stvoreni kao nematerijalni entiteti sa sposobnošću svijesti i volje. S druge strane, naša duša u takvim vjerovanjima opisuje se kao nešto što se spaja s tijelom i doživljava određeni razvoj tijekom života...
Također, za razliku od anđela, mi ljudi imamo tijelo i ograničeni smo fizičkim zakonima...
Ako ćemo ići do kraja bukvalnim shvatanjem napisanog onda moramo zaključiti da su ljudi i životinje jednaki pred Bogom kao da neće biti vaskrsenja. Takođe iz samog Pisma vidimo da se ne zaboravlja spomen na pokojne pravednike već naprotiv oni se pamte vijekovima i milenijumima nakon njihove smrti. To nam govori da ne možemo ove citate shvatati bukvalno već u sklopu šire poruke Knjige Propovjednikove.
Ne, opisuje zajedničku sudbinu čovjeka i životinje u smrti - povratak u prah Prop. 3:20. I ne bavi se temom uskrsnuća u tim stihovima... tako da ne moramo dolaziti do zaključka da su ljudi i životinje jednaki pred Bogom i da nema uskrsnuća...

A sad, ajmo malo na stranu pesimizam autora i poneke metafore. Ne znači po difoltu da je a priori sve metafora.
On kada govori da "mrtvi ne znaju ništa" Prop. 9:5 i da je "njihova ljubav, mržnja i revnost propala" Prop. 9:6, jasno opisuje stanje potpune neaktivnosti, a ne prolaznog spavanja ili svijesti duše. .
Tu ili je sam u zabludi ili ako se radi o metaforama, koristi ih na pogrešan način... - pod pretpostavkom da je tvoja teorija točna...
Ne znam zašto unaprijed odbacuješ legitimne poglede na taj tekst. Objektivna je činjenica da je odnos prema smrti u SZ i NZ drugačiji. U SZ smrt je strašna i čak i najveći pravednici su imali strah od smrti i upravo takvi i mnogi drugi stihovi reflektuju to dok u NZ apostol Pavle priželjkuje smrt da ode biti sa Hristom. U SZ je smrt bila odlazak u šeol u NZ odlazak kod Boga. To je ogromna razlika.
Ne vidim to na taj način. Poruku Starog i Novog zavjeta doživljavam kao jedinstvenu cjelinu, a ne kao potpuno novu poruku koja bi ostala skrivena u Starom zavjetu. Upravo suprotno, vidim kontinuitet s onim što je već rečeno kroz SZ. Također, ne vjerujem da su se velikani vjere iz SZ bojali smrti — njihovo hrabro stradanje zbog propovijedanja istine pokazuje da nisu strahovali od smrti, jer su vjerovali da će ih Bog jednom uskrisiti...
Nematerijalna.

Bog je tako uredio.
Nije.
Možete; na to imamo poznat citat iz Postanka koji to potvrđuje. S druge strane, vi nemate nijedan citat koji bi objasnio kako ta duša, u smislu kakvom je vi tumačite, zapravo funkcionira - vaši se pogledi temelje na predaji.

Također, za razliku od anđela, mi ljudi imamo tijelo i ograničeni smo fizičkim zakonima...
pa Hristos rece Petru da je maloveran kad hodjase po vodi, i odjednom propade zbog fizickih zakona; e, tako i ti, zato si ogranicen, ali ne treba tako

Petar iziđe iz lađe te hodajući po vodi pođe prema Isusu. 30 Ali kad je osjetio silinu vjetra, prestraši se i počne tonuti. 'Spasi me, Gospodine!' poviče.

Ljudski mozak proizvodi dusu coveka. Mozak
Sa smrcu mozga trajno umire i dusa.
Sa novim radjanjem coveka nastaje i nova jedinstvena dusa. Ne postoje dve iste duse coveka. Slicne da ali iste ne.

Dakle, nemamo odgovor na pitanje što omogućuje tu individualnost, odnosno kako se "pamti" ili bilježi identitet, osobnost, iskustva, a da se pritom ne oslanjamo na fizički organ (mozak)...
Drugo, ova paralela s anđelima nije baš adekvatna jer anđeli su stvoreni kao nematerijalni entiteti sa sposobnošću svijesti i volje. S druge strane, naša duša u takvim vjerovanjima opisuje se kao nešto što se spaja s tijelom i doživljava određeni razvoj tijekom života...
Pa i duša je tako stvorena kao nematerijalni entitet sa sposobnošću svijesti i volje. Samo što duša dok je čovjek živ te svoje sposobnosti ispoljava preko materijalnog tijela dok to nije slučaj kod anđela.

Ne, opisuje zajedničku sudbinu čovjeka i životinje u smrti - povratak u prah Prop. 3:20. I ne bavi se temom uskrsnuća u tim stihovima... tako da ne moramo dolaziti do zaključka da su ljudi i životinje jednaki pred Bogom i da nema uskrsnuća...
Moramo ako bukvalno čitamo:
"Jer što biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovjek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština."

A sad, ajmo malo na stranu pesimizam autora i poneke metafore. Ne znači po difoltu da je a priori sve metafora.
On kada govori da "mrtvi ne znaju ništa" Prop. 9:5 i da je "njihova ljubav, mržnja i revnost propala" Prop. 9:6, jasno opisuje stanje potpune neaktivnosti, a ne prolaznog spavanja ili svijesti duše. .
Tu ili je sam u zabludi ili ako se radi o metaforama, koristi ih na pogrešan način... - pod pretpostavkom da je tvoja teorija točna...
Ajde da citiramo taj famozni stih:
"Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio."
Ja sad opet pitam da li je ovo zaista tačno? Da li zaista nestaje spomen na velike pravednike? Ja bih rekao da ne nestaje već da se oni pamte generacija nakon njihove smrti i da je ovo čisti izraz autorovog pesimizma koji on ne riješava sve do kraja ove knjige.

Takođe ovi stihovi nigdje ne govore DA SU MRTVI NESVJESNI. Oni govore da mrtvi ne znaju ništa ali o čemu tačno ne znaju ništa.
"I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dijela nigda ni u čemu što biva pod suncem."
Dakle to se odnosi na svijet živih. I da, u Starom zavjetu je zaista tako bilo. Mrtvi su, uz rijetke izuzetke, nakon smrti gubili svaku vezu sa svijetom živih i niko mogli ni na koji način uticati ili komunicirati sa živima.

Ne vidim to na taj način. Poruku Starog i Novog zavjeta doživljavam kao jedinstvenu cjelinu, a ne kao potpuno novu poruku koja bi ostala skrivena u Starom zavjetu. Upravo suprotno, vidim kontinuitet s onim što je već rečeno kroz SZ. Također, ne vjerujem da su se velikani vjere iz SZ bojali smrti — njihovo hrabro stradanje zbog propovijedanja istine pokazuje da nisu strahovali od smrti, jer su vjerovali da će ih Bog jednom uskrisiti...
Pa nisu dozvolili da taj strah bude jači od nade u Boga ali u SZ je jasno prisutna pesimistična koncepcija smrti gdje se na više mjesta ističe kako svi umiru i svi idu u ad i kako u adu neće biti nikakvog slavljenja Boga već je to mračno mjesto. U svakom slučaju radikalno drugačije od Pavlove želje da umre i ode kod Hrista. U SZ toga nema.

Možete; na to imamo poznat citat iz Postanka koji to potvrđuje. S druge strane, vi nemate nijedan citat koji bi objasnio kako ta duša, u smislu kakvom je vi tumačite, zapravo funkcionira - vaši se pogledi temelje na predaji.
Pa ima citat koji ne definiše kako se odvija ta interakcija i na koji tačno način duh oživljava tijelo.

Nadam se konkretnim odgovorima - ne onima poput: to Bog može...

Ovako, zanima me nekoliko stvari:
Prvo, zastupnici vjerovanja u besmrtnost duše vole naglašavati kako je nužno da "duša" nastavlja živjeti i nakon čovjekove fizičke smrti, upravo to osigurava da čovjek ostane ta individua sa svim svojim osobinama... jer, da nije tako, navodno po njima, prilikom novog stvaranja Bog bi stvarao klona, a ne tu osobu...

Prvo, zastupnici vjerovanja u besmrtnost duše vole naglašavati kako je nužno da "duša" nastavlja živjeti i nakon čovjekove fizičke smrti, upravo to osigurava da čovjek ostane ta individua sa svim svojim osobinama

nastavlja zivjeti

Kako to duša kao nematerijalna supstanca čuva individualni identitet bez fizičkih karakteristika?

dusa ima sposobnost da nosi memoriju sa sobom, i svijest osobe, pa si fakticki ti koji si svjestan sebe poslije smrti jer si samo dusa u toj situaciji koja je ponijela tvoju svijest i sjecanja, cak i vid i sluh, i govor ima mogucnosti dusa da izvrsava...samo sto joj je vid ne vise 180 stepeni nego 360 stepeni gleda.

Odnosno, što je mozak duše?
nema detalja kakva je dusa i od cega je.

Ili da kažem, je li duša ta koja generira svijest ili naš mozak?

dusa

Ako je mozak, a znamo da jest, kako to duša radi bez njega?

dusa generira svijest a mozak je samo reciver, aparat na koji se dusa prikopcala , kao sto se tvoj racunar prikopca na internet

ne, kada se odvoji od mozga, dusa se samo otkopcala od svog prevoznog sredstva tj tijela, pa i sa tim mozga.

dusa se svega sjeca sa zemlje.

nematerijalna.

Ako jest, što radi u čovjeku, odnosno što je drži?

prikopcava se na cijelo tijelo, jer ga koristi kao prevozno sredstvo u materijalnom svijetu i za interakciju sa materijom, bez tijela nebi mogla imati interakciju sa materijom.

odnosno, kako se odvija taj vid interakcije između fizičke i te duhovne supstance?

kao kad ti udjes u auto i vozis od destinacije A do destinacije B.

prikopcava se na cijelo tijelo, jer ga koristi kao prevozno sredstvo u materijalnom svijetu i za interakciju sa materijom, bez tijela nebi mogla imati interakciju sa materijom.
i posle se mi cudimo kako i zasto ljudi prihvataju islam? pa, nauka im je prijemcivija, kao pijavica, bolje prijanja, bolje su im parabole od nase "otacke" filozofije
Novi zavjet je u Starom skriven, a Stari u Novom otkriven.
coce, islam ce da pobedi ako budete filozofirali uprazno, samo ce da vas obrisu, nece vas ni KRISLAM spasiti, samo ce da progutaju vatikan, i ispljunu papstvo, evropa ce se islamizirati

Poslednja izmena:

Back