Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
..sa jakshom tri dana, sa aleksejem skoro dve nedelje.. :) ..neki vole odmah, neki uche polako, a neki se opiru nedeljama.. :)
..to ne zavisi samo od tebe, jednostavno su takvi, evo ti zlobnicinih bliznakinja koje su nebo i zemlja po tom pitanju.. :)

..oko mleka nemam pojma, pogotovo kod dojenih beba..
..za adaptirano ti pishe na kutiji..

Znam da ima neki minimum i maximum...

Negde sam procitala da se za mesec dana moze uvesti 5 obroka, dorucak, rucak, vecera i dve uzine.
Sad ja polazim od toga da cu biti ta srecnica i ako to uspem, koliko cesto bebi da dajem da sisa(sem ujutru i uvece)? Da li formiranje ovih obroka podrazumeva da bebi ostaju samo dva podoja(jutarnji ii vecernji)?

Cranberry, ti i dalje dojis? Pisi nam ako ti nije problem, sta i kako ide oko hrane?
Tvoj medo je malo stariji od mog cini mi se? :)

..postoje i za 3+, chichak.. :lol:

..znam da postoje deca koja su primorana da ih koriste, ali verujem da ima tu dosta i mode.. :)

Mi smo sa 9.5 krenuli u kasicama, a od juce i u jutrnjoj flasici. Uvece jos uvek pije Humanu, kada potrosim ovo kupujem Humanu3 (od 10meseca samo za vecernju flajku) i planiram da vecernja flajka bude AD do rodjendana. Danas je kakio 5 (slovima pet) puta i to dosta retko, nije vodeno ali retko. Posto sam bas juce uvela mleko u flasi, plasim se da je zbog njega, tako da cu stopirati mleko u flasici do daljnjeg, a davati mu samo u zitaricama (tj Linima). Pa kada malo zahladni, probati ponovo sa ovim redovnim mlekom. samo se nadam da nije alergican ili netolerantan na mleko. Ja ga bas obozavam, a suprug ga ne pije jer mu se od njega spava. Na ostale ml proizvode nije reagovao. Vreme ce kasti

Zlobnice: drzim palceve. Probaj kada ti doruckujes/rucas samo da je posedas da gleda sta ti radis, pa oko sredine dorucka da i nju ponudis. Javi kako je proslo. Mi smo Juniora od 2. meseca stavljali u ono AS i u njemu na trpezarijski stol. U pocetku je gledao sve cudno, posle smo mu davali da se igra sa svojim gumenim igrackama, pa ih je glodjao dok mi zvacemo. Na kraju smo ga i nudili onim sto vec sme.[/QUOTE]

Probala danas i dalje isto:dash: Ja sam danas Ivi prvi put dala mesto mleka obrok od žitarica i dodala bananu u to, to nam je bila večera, sad će pred spavanje mleko. Nama je pedijatar rekao da možemo od 8.meseca kravlje mleKO.

Negde sam procitala da se za mesec dana moze uvesti 5 obroka, dorucak, rucak, vecera i dve uzine.
Sad ja polazim od toga da cu biti ta srecnica i ako to uspem, koliko cesto bebi da dajem da sisa(sem ujutru i uvece)? Da li formiranje ovih obroka podrazumeva da bebi ostaju samo dva podoja(jutarnji ii vecernji)?

Cranberry, ti i dalje dojis? Pisi nam ako ti nije problem, sta i kako ide oko hrane?

..zivo me zanima ko je napisao takvu nebulozu.. :roll:
..drugi obrok se uvodi mesec dana posle uvodjenja prvog, moze i tri nedelje ako beba lepo napreduje,
a minimum je dve nedelje ako beba previshe dobija na tezini pa da bi se smanjio unos kalorija putem mleka..

..tako bebe imaju pet chvrstih obroka i dva podoja ili dve flashice tek posle tri do pet meseci od uvodjenja prvog obroka..
..moji su pocheli sa chvrstom hranom u petom mesecu, a na dve flashice mleka su preshli sa deset i malo jache..do tad su imali i podnevnu..

Dojim i dalje, i sad je dojenje pesma naspram onog ludila u pocetku tako da mi i nije tesko uopste. Ranije je trajalo po 40 min, sad po 5 svaku siku i cao. Opustencija.
Necu ni ja kravlje do rodjendana sem u kuvanju (npr griza i sl) ali tamo za koji mesec (za 10-ak dana ce punih 8 meseci).

Od hrane svasta jede ali najradije voce i zitarice, sa ruckom se jos uvek natezemo. Pojede on i povrca i mesa ali oko 70-80 gr a trebao bi vise.
E sad, posle svakog obroka na kasiku sam mu davala da sisa da se malo dopuni jer nisam bila sigurna da li je dovoljno pojeo. Tako se i savetuje da se radi do kraja prve godine. Od skora sam to izbacila jer oni vise nisu tako bas mali i naivni: nekad mi se cini da nece da se potrudi da jede, posebno rucak koji mu bas i nije omiljen, jer je navikao da ce dobiti siku posle. Sad ne dajem vise nego hocu da nauci da kad jede kasikom to bude kompletan obrok. Nije mi problem da pomerim sledeci obrok tj. podoj ranije ako nije dovoljno jeo, ali ne da vuce svaki put posle jela.

Ni sama ne znam koliko puta dnevno dojim, nekad manje, nekad vise. Najcesce mu uvalim siku kad treba da zaspi jer se tako najlakse uspava, povuce par puta i zanesvesti se, pa to i ne racunam u obrok.

Nama je pedijatar rekao da treci odvojen obrok uvodimo tek sa punih 8 meseci. Ja sam uvela pre par dana i dorucak, sad imamo 3 glavna obroka, cinilo mi se da je mnogo nervozan pre podne jer je gladan i da mu sika nije dovoljna do rucka.
Mnogo je da uvodis za mesec dana 5 obroka, mislim da ide odprilike jedan obrok vise mesecno (ili na 3 nedelje). Mali je njegov zeludac, ne treba ga preopteretiti pre vremena.

Pitaj jos sta te konkretno zanima, rado cu ti pomoci, i meni su ovde zenice pomagale ihahaj koliko :heart:

Ja Ivi dajem povrće oko ručka, tj u vreme kad bi trbala da pije mleko. posle tog nekih dva, dva i po sata opet pije mleko. i danas sam dala žitarice mesto mleka u 18. al to sam samo zamenila redosled jer je žitarice jela pred spavanje na flašicu, a sad je prvi put jela kašikom.pojela mi je 200 mleka za spavanje, al je još uvek budna :sad2:

Novka, to pise u tom tekstu gore sto sam postavila. Pise iskljucivo dojenje do 6 meseci, a posle pise:"Smatrajte se srecnikom ako do kraja 7-og meseca uspete da vam dete ima dorucak, rucak i veceru sa dve uzine"

Hvala vam... samo pisite...

ja planiram od sutra da pocnem ponovo sa uvodjenjem jer nocas zavraavamo sa AB. (doduse jos malo kasljuca :( ) ali punih 5 dana smo mu davali.

Posto je on meni jeo sargarepu i krompir, da li da smatram to isprobanom namirnicom ili da opet idem po 3 dana svaku?
Mislila sam da sutra proba tikvicu.

Koliko sam vas skontala, ja bi njemu sad trebala 3 nedelje uvoditi malo po malo, sve vise davati hrane i nakon tri nedelje mogu da mu ukinem podoj posle obroka!? Jesam li dobro skontala?
Naravno davacu mu da sisa ako ne pojede dovoljno.
Ili da mu nudim uvek siku dok je sam ne odbije!?

...nema potrebe da mu ponovo uvodis krompir i sargarepu, to ste prosli...dodaj u to sad tikvicu ili sta su cure rekle pa polako...na tivicu ne verujem da
ce imati ikakvih reakcija..pa malo to kombinuj...

...ja mu ne bih odmah ukidala podoj, dok god ne bude pojeo konkretan obrok ili bolje receno konkretnu kolicinu za taj obrok....

...mi nismo nikad merili nista maleckoj...uvek smo uzimale recimo krompir srednje velicine, tako i sargarepu, od srednje tikvice dodavale smo prvo neku cetvrtinu, pa kad je to savladala,
onda smo ubacivale ostalo povrce...i videces i sama kako povecava sam kolicinu pojedenog...bas na grame ne moras meriti, bar mi nismo...i uvek je lepo napredovala, do godine je jela
vec svu hranu i meso....kao i mlecne proizvode.....jedino sto smo cekale da uvedemo posle godine je bilo jagodicasto voce...

ehej žene pozdrav od nas...

ne stižem da isčitam sve što izbulaznite :) ahahhahah
mi smo još uvek u dilemi oko mora, ja bih jaaaako da idemo, muž me bojkotuje, ne učestvuje u planiranju i traženju pa sam koji dan popizdela i rekla ne idem nigde. naravno svaki dan mu kukam, kako me ubi alergija i nabijam mu krivicu, valjda popusti.

čim se vratimo i ja krećem sa klopanjem, pa me sve zanima što pišete. jedva čekam tu avanturu.

inače danas PRVI PAD NA GLAVU sa fotelje. salto u nazad na glavu. kad nisam u momentu umrla. sva sam se tresla, jedva sam je sa poda pokupila. i nije odmah počela da plače, mislila sam gotova je.slomila vrat. samo je ležala na zemlji. uhhhh :sad2::sad2::sad2::sad2:
muž je narednih sat sedeo skamenjen.

i počeli da nam rastu zubići, glođe sve što joj se nađe na putu.

ljubim vas sve

E sad, posle svakog obroka na kasiku sam mu davala da sisa da se malo dopuni jer nisam bila sigurna da li je dovoljno pojeo. Tako se i savetuje da se radi do kraja prve godine. Od skora sam to izbacila jer oni vise nisu tako bas mali i naivni: nekad mi se cini da nece da se potrudi da jede, posebno rucak koji mu bas i nije omiljen, jer je navikao da ce dobiti siku posle. Sad ne dajem vise nego hocu da nauci da kad jede kasikom to bude kompletan obrok. Nije mi problem da pomerim sledeci obrok tj. podoj ranije ako nije dovoljno jeo, ali ne da vuce svaki put posle jela.

Ni sama ne znam koliko puta dnevno dojim, nekad manje, nekad vise. Najcesce mu uvalim siku kad treba da zaspi jer se tako najlakse uspava, povuce par puta i zanesvesti se, pa to i ne racunam u obrok.

Slazem se. I Junior je bas tako radio, zna da ce dobiti da siskiriski (ne znam vise koju rec nece cenzurisati :roll:), pa se nije ni trudio da pojede postenu porciju. To je jedna kod mana dojenih beba. Mami je uvek lakse da podoji bebu kada place, ima grcice, muce zubici, nije dovoljno jela kasikom i sl, pa se beba navikne da nema neki raspored i redosled vec dobija da sisa kada god zakmeci. I mi smo ga jedva odvikli od toga. I ja sam nekada davala i po deset puta na dan da siskiriski i pored obroka sa kasikom, koja greska. Ali kada ti svi govore "mora podoj posle kasike", ti ne pravis pitanje da li je to zaista potrebno i koje su mane toga, vec radis kako ti vecina savetuje. Slazem se da pri samom uvodjenju cvrste hrane mora ici podoj jer beba ne zna da je to u stvari obrok i ne moze pojesti dovoljnu kolicinu, nego mora dopuniti podojem, ali kada se uvede vec i drugi i treci obrok nema potrebe za dodatnim podojem posle kasike. Ako je beba pojela manje samo se sledeci obrok pomeri pola sata unapred i to je to ;)

Ja isto ne merim koliko je grama kad skuvam suluso je, ja sam par puta skuvano povrće stavljala u teglicu od kupovni kašica pa tako znam koliko je pojela otprilike, sad više ne.

I ja sam u pocetku uzimala HIPPove teglice pa merila pomocu njih, sada vec odprilike znam u njegovoj cinijici dokle treba da bude kasa, koliko treba da bude na tanjiru mesa, koliko povrca za jedan obrok. Nekada bas pretekne a nekada pojede sve.

Ljudi, mene beba gricka zubima... mislim, gricne mi bradavicu pri kraju podoja, hoce oci da mi ispadnu koliko boli. zubi mu ostri ko noz.

Kako da ga naucim da to ne sme?

to ti daje znak da je gotov ahahhhahhha nosi mama ovo čudo odavde.
joj i mene to brine. mislim da je neko rekao ovde, da kad gricne skloniš siku, nema više, i opomeneš ga. valjda će nakon nekog vremena skontati.

joj Čičak. Luca je pravi šlatkiš :rumenko: skroz sam zaljubljena u nju.
Jaaako je znatiželjna, sve je zanima, sve bi da pipne, lizne, uhvati, pogleda.
počela je da hm klizi na leđima, da umreš od smeha, kao da pravi most, podigne se sa rukama i nogama pa se pomeri u nazad. sisa nožni palac kad uspe da ga uhvati, ispušta neke čudne zvukove, hoće da stoji, sedenje joj je već dosadno :rtfm:

sviđa joj se naša kuca, sve je gleda dok ova skače kao pomahnitala da joj lizne tabane :zcepanje:

najdraže mi je što se od svih ljudi oko nje meni najviše obraduje, ciči od sreće kad me vidi. a meni srce hoće da pukne :heart::heart::heart::heart:

išli smo na "plivanje" 4-5 puta, sad je instruktorka otišla na more, pa 2 nedelje pauziramo. Mislim da joj se sviđa, zanima je sve, gleda druge bebe, poslednji put se već i smejala nekim vežbicama koje radimo. počela je da se opušta u velikoj vodi, uspela je na par sekundi, desetak i da pluta mirno dok je držimo za glavicu, nije više u grču kao na početku.

i počela je da mi izvodi besne gliste dok je dojim, sve bi da sisa a usput da gleda unatraške, pa se migolji, zaklanjam joj vidik ahahhahahaha

ponekad skroz izbaci popodnevni podoj, neće gospođica da sisa :eek: sisa u podne pa u 6. ali šta ću joj, valjda nije gladna. ja joj turam u tri a ona urla neće. pa ne mora, sisaće kad ogladni.
taman smo uhvatili neki lep ritam, sikenje u 6-9-12-15-18-21 pa spavanje, a sad sve nešto pobrkala, i spavanje preko dana i podoje. kanda će opet skok u razvoju ahahhhahaha

kako naš gentos, jel imate neku rutinu već ili i vi srljate hedonistički iz dana u dan? ljubac :brus:

Dusa mala... <3
Tacno je zamisljam u vodi kako se smeje... tako i Pedja dok se brcka...

Mi nemamo nikakav red, i ja se vec umorila od toga... sisa najstrasnije, isto kao i prvi mesec, po 8-9 podoja dnevno... ja mu nudim na 3 sata a on rucka, nekad prodje 4 sata ali retko retko... i dalje se nocu budi da sisa... Mm ga donese ja samo izbacim sisu i nastavim da spavam... posle par aati probudim se, svi spavamo... ahahahah... a sisa se luftira... ahahahah....
Medo se okrece na stomak i pokusava dupe da digne kad je na stomaku... a ne ume da se vrati nazad...
Ima 2 zuba, i gricka me... Uhhhh... brrrr...
Kad je sa nama kuci, smeje se, igra, sedi, glupira se, cici, guce, vice Amamamamama.... ababbabaabb...gegegeg agaggagag... a kad neko dodje onda je ozbiljan...
Danas smo jeli tikvicu, presladak je u onoj hranilici kad rukicama lupa kao direktor ahahah... i samo otvara usta za jos... jako voli da jede... buco...
Danas ga ja hranim, naisao moj tata i ja otrcim do vrata a medo vice Aaaaa(ja ga naucila:reci aaaaa i onda on otvori usta)...

Ma smesni su...
Moracemo se jednom upoznati suki... da se njih dvoje sretnu... ;))))

mi smo skoro sve "veće" bebeće stvari uzeli tamo, sem hranilice, koju sam našla na justclick povoljnije nego tamo, neki outlet model. :)
kolice se jako isplati uzeti tamo, em jeftinije, em ti vrate porez. nisam sigurna koliko ti vraćaju, oni imaju različite stepene oporezivanja sa stvari, mislim oko 20 %. zaturila sam naš račun da ti tačno kažem.

taman kad odeš, i stvarčica da napazariš u CA ili HM ili tescu.

joj i Luca se okreće na stomak, mada sad nešto zabušava, pre je bila aktivnija. pa diže guzicu veliku, al glava teška pa ostane dole, pa dok se gura sve struže nos o čaršav ahahahhahhah

Ona retko sisa preko noći, ali ima kad se budi svakih sat sat i po, iz nepoznatih razloga. ta hoće dudu, te vodu, te prdi....izludim tad. kad je dobra noć,, onda se budi dva puta na kratko, par minuta, pa zaspi. ali džaba ja se razbudim a muž hrče najstaršnije pa ne mogu da zaspim, još pola sata, sat. taman zaspim, on opet zastenje. ludnica. retko kad traži baš siku, često gucne malo vode, čaja i spava dalje.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back