Sve manje svadbenih veselja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
366.235
Clip.jpg

Mladenci zaglavljeni između želja, termina i cena.Cene venčanja veće su za oko 30 odsto nego prošle godine. U proseku ih godišnje u Srbiji bude 25 hiljada, u Beogradu 10 hiljada.Poskupeli su restorani,vencanice, odela,nakit,dekoracije, poslasticarske usluge, maticne sluzbe a , bendovi. Venčanje, uz matičara, u restoranu, sada košta 16.101 dinara, kažu organizatori venčanja.

Sezona svadbi traje od aprila do kraja novembra. Ako želite da sve bude onako kako ste zamislili, potrebno je da sve rezervišete godinu dana unapred.
Prosečna svadba u Srbiji od 200 zvanica košta oko 20.000 evra. Svake godine beleži se manje proslava. Prošle godine bilo ih je 25.000, a ove godine organizatori venčanja očekuju da će ih biti 4.000 manje. Kažu, razlog je strah mladenaca da li će imati dovoljno novca da pokriju sve troškove.

Nikada nisam volela ta velika venčanja. Užas. Još ako iznajme onaj hangar sa stolovima i sterilnim eneterijerom :pop2:
Meni čudno da to može bilo kome da se svidi, taj hangar. Ne znam odakle pomama za tim ružnim natkrivenim objektima.
Još plaćaju uglavnom bendove koji zvuče kao oni sa vašara dok se okreće jadno jagnje nad paklom.

Sve u svemu, dobra ideja za biznis :mrgreen:

Veliki broj ljudi koje poznajem bi najradije samo potpisali papir uz prisustvo par najbližih. Svadbu prave samo zbog očekivanja okruženja. A u suštini mrze to. I ja kada bih se ženio (a neću) samo bih išao kod matičara. Lično ne volim ta slavlja.
Ljude koje ja znam rade to zbog sebe, jedna je čak rekla da bi volela onako da joj svi u selu mašu dok prolaze.
Mislim da niko ne pravi venčanje kakvo ne želi. Polazim od sebe...Zašto bih ja pravila cirkus koji ne podnosim samo zbog drugih? Nama te sile.
Oni rade to zato što takvo venčanje žele.
A to je istina da se na te hangare čeka po godinu dana, čula od koleginica.

kako bese se racunalo

kilo zive vage po gostu , 2 piva , 1 sok , torta 200 evra , sala bese 1 evro

tako je bilo nekad , 7-8 evra po gostu, muzika 500

180 gostiju bese oko 2000 pre 20 i nesto godina

mnogo su nabili cene treba ljudi ponovo pod satore

Ljude koje ja znam rade to zbog sebe, jedna je čak rekla da bi volela onako da joj svi u selu mašu dok prolaze.
Mislim da niko ne pravi venčanje kakvo ne želi. Polazim od sebe...Zašto bih ja pravila cirkus koji ne podnosim samo zbog drugih? Nama te sile.
Onda smo čuli različite priče. 🙂

Мама, ми ћемо само да се венчамо у општини, ручамо са кумовима и родитељима и идемо на пут...
Ок, идите ви, ја ћу сама да направим весеље, да ставим ваше слике у чело стола, позовем кога хоћу, организујем музику...нећеш ми украсти дан који чекам 30 година...
Мина, ташта ће стварно то да уради, знаш је...а мени је мало и жао...
И тако.
Свадба, хотел, 300 гостију, Екрем плус још један оркестар.
Нисам се покајала, био је то наш дан, играли смо без престанка, поделили своју срећу са најдражима и мање познатима...и најважније, моја мајка је умрла 3 године након тога.
Да сам остала при своме, никада то себи не бих опростила.

Pogledajte prilog 1414704

Mladenci zaglavljeni između želja, termina i cena.Cene venčanja veće su za oko 30 odsto nego prošle godine. U proseku ih godišnje u Srbiji bude 25 hiljada, u Beogradu 10 hiljada.Poskupeli su restorani,vencanice, odela,nakit,dekoracije, poslasticarske usluge, maticne sluzbe a , bendovi. Venčanje, uz matičara, u restoranu, sada košta 16.101 dinara, kažu organizatori venčanja.

Sezona svadbi traje od aprila do kraja novembra. Ako želite da sve bude onako kako ste zamislili, potrebno je da sve rezervišete godinu dana unapred.
Prosečna svadba u Srbiji od 200 zvanica košta oko 20.000 evra. Svake godine beleži se manje proslava. Prošle godine bilo ih je 25.000, a ove godine organizatori venčanja očekuju da će ih biti 4.000 manje. Kažu, razlog je strah mladenaca da li će imati dovoljno novca da pokriju sve troškove.
ovo je preterano, prvo ako ima manje svadbi ima termina, drugo, nema teorije po gostu da kosta 100 evra, ne znam u kojoj varijanti.

Smisao svadbe je mnogo dublji od pukog okupljanja rodbine na krkanluk.

Pored donatorske funkcije svadba je magijski ritual u kom učestvuju porodice koje svojim učešćem daju saglasnost za integraciju.

Ne venčavaju se samo mladenci već čitave familije.

Pošto vidim da je temilica koncipirana kao čisto ugostiteljska, ne bih širio .

Dovoljno je što sam spomenuo.

Poslednja izmena:
Наши стари су на свадбе обавезно звали сву ширу фамилију и сва деца су била на свадбама.
Поента је била да се деца упознају, да знају од којих су, да се случајно не би десило да се као млади заљубе или, не дај Боже, венчају.
Мислим да смо негде сметнули с ума ову јако битну ствар.
Деца се данас не знају више од другог колена, ако и толико.
А свет је мали.

Svako kako zeli, i treba postovati zelju.

Mislim, i ako nece da postuju moju zelju - dzaba im - moraju jer o onome sto se tice mene, odlucujem iskljucivo ja :)

Na jugu Srbije je svadba od 200 gostiju srednja, 100 gostiju mala, a velika od 300 pa na vise.

Cene sad ne znam koje su, ali s obzirom na sta sve sad ne izmisljaju ne bi li napravili fenseraj od svadbe, nije ni cudo sto to kosta par desetina hiljada evra.

kako bese se racunalo

kilo zive vage po gostu , 2 piva , 1 sok , torta 200 evra , sala bese 1 evro

tako je bilo nekad , 7-8 evra po gostu, muzika 500

180 gostiju bese oko 2000 pre 20 i nesto godina

mnogo su nabili cene treba ljudi ponovo pod satore
Pre 20 godina stolica je bila 10€ u Novom Sadu a muzika 300-500€ pa ako je to 200 gostiju to je bilo 2500 plus jos vencanica i ostli troskovi pa da zaokruzimo na 3000.
Nedavno sam bio na svadbi u selu gde je stolica bila 26€ plus muzika 2500 i sve ostalo sto je oko 8500-9000.
Znaci 3x skuplje a nikad se nije teze moglo ustedeti.
Nije ni cudo sto je svadbi sve manje a pogotovo sto se brakovi rasturaju samo tako i malo malo pa razvod braka.
S druge strane lep je to dogadjaj gde se okupi rodbina i vidis neke ljude koje dugo nisi. Mladima to i nije tako lepo ali kad dodjes u neke godine posmatras to sasvim drugacije.

Znam ih koji zovu i po 400-500. I nije tako teško doći do cifre od 200 ljudi.
Сад су у моди пунолетства, званица као да је свадба на стотине. Знам да је у Босни славити пунолетство много популарно..а некада није било..славило се као обичан рођендан. По мом мишљењу то је прсравање.

Свадбу праве 2 стране, то је по 100 гостију.
Рецимо: моја мама је имала 3 сестре, њихова деца и супружници то је већ 12. Са очеве стране још 10, само од 2 рођене сестре.
Мм са очеве стране, исти степен сродства, 13 ако нисам неког заборавила. Са свекрвине стране 6.
Моја рођена браћа, жене и деца 8.
Само најближих 49.
Кум и његови гости, побратим и његови гости, бар још 15.
Где су наши пријатељи, пријатељи родитеља, колеге с посла, наредни степен сродства, који уопште није далек, рецимо мамине сестре од стрица са којима је расла у истој кући?
То што смо ми подивљали и не дружимо се са родбином не значи да смо са крушке пали.
200 гостију, очас.

Back