SVE ILI NISTA

gost 36952

Elita
Poruka
17.066
(Nisam cesto posetilac ovog pdf pa se izvinjavam ako je bilo slicnih tema)

Ja sam vernik, ali imam problem sa nekim stavovima moje crkve.
Pokazalo se da je moj problem bivao sve veci sto sam se vise informisala o detaljima.
Oduvek sam svoju religioznost smatrala kao veru u ono sto je po mom misljenju sustina moje vere, a onda sam citajuci jedan sajt SPC videla da je ono sto se od jednog vernika ocekuje nemoguc zadatak.
Na tom sajtu postoji komunikacija (ljudi im postavljaju pitanja) sa nekoliko svestenih lica koja su visoko rangirana tako da smatram da su njihovi odgovori relevantni sa stanovista zvanicne religije, ali meni zaista deluju potpuno anahrono i usudjujem se da kazem besmisleno.

Naravno da pravim razliku izmedju vere i religije i znam sta je institucija, a sta licni dozivljaj, takodje znam da su i oni samo ljudi kojima se takodje moze mnogo toga prigovoriti, ali su me ti odgovori udaljili za jedan korak.

Meni moja vera naravno ostaje podjednako vazna i odlazenje u crkvu za mene i te kako ima smisla, ali ne znam da li je ta rigidnost uopste smislena u danasnje vreme.

Ne mogu da ucim svoje dete da je koriscenje kondoma greh, da je i poljubac pre braka greh.

Ne mogu da razumem da je jednom ucesniku diskusije objasnjeno da ne mora bas toliko da insistira na skolovanju jer je to manje vazno od vere i moze biti izvor gordosti...

Ne mogu ni da se setim svega, citala sam to relativno davno, samo znam da mi je bilo mucno.

Ja licno volim jasne principe u svemu u zivotu.

Pitanje za vernike SPC- kako se nosite sa pravilima svoje crkve koja se protive vasem poimanju zivota? Nadam se da odgovori nece biti: ako si vernik - postujes sva pravila, a ako ih ne postujes, onda nisi vernik. Ne verujem da postoji osoba koja moze da primeni sve ono sto tamo pise, a da moze normalno da zivi ovde i sada.

(izvinjavam se zbog duzine teksta)

Poslednja izmena:
Pazi, ja na primer, verujem u Boga, ali ne verujem ni u jednu religiju i crkvu.

Sve religije, ne vazno koje su i kakve su , su forma grupne kontrole mozga stvorene radi kontrolisanja i manipulisanja shirokim masama ljudi da bi oni prestali da misle svojom glavom. Postoji Bog. On je visoka inteligencija koju mi ne mozemo shvatiti ni razumeti. Ne postoji religija. Kontrolori prave kalup dolazecih dogadjaja na taj nacin sa namerom da dezorjentisu mase ali kontrolori znaju destinaciju i poredak zivota.

Kako zivis svoj zivot je izmedju tebe i tvog Boga nije u nekoj knjizi.

Nikad ne mozes da pogresis ako pratis savest,ma sta organizovane religije pricale.

Kroz savest ti se Bog obraca.

Ako korstis zdrav razum i savest onda je sasvim normalno da ucis dete da nije greh ako koristi kondom,ako se poljubi itd.

Postoji izreka - Bog cuva onog ko se cuva sam ;)

Toliko od jednog ateiste :lol:

Rodjen sam kao pravoslavac,ali nisam mogao da se nosim sa dogmama"Svetih otaca".
Nisam vise pravoslavac,niti pripadnik ijedne religije,a Bog...
To je nesto drugo,nevezano za crkvu.

Mozes ti da verujes u Boga,kako god da ga zamisljas,a da se ne vezujes za bilo koju versku organizaciju.
Ako si ti jaka,moralna osoba,znaces da razlikujes dobro od loseg i bez knjige stare 2000 ili koliko vec godina.

Tacno.Ne znam po cemu bi patrijarh ili papa ili hodza imali povlasceniji polozaj kod Boga u odnosu na bilo kog"obicnog"coveka.

Nikad ne mozes da pogresis ako pratis savest,ma sta organizovane religije pricale.

Ako korstis zdrav razum i savest onda je sasvim normalno da ucis dete da nije greh ako koristi kondom,ako se poljubi itd.

:ok::ok::ok:

Crkva se u velikoj meri bazira na poslusanju u svakom pogledu. Moguce je da ovo funkcionise, ali vecini danasnjih ljudi je to nerazumljivo, pa i neprihvatljivo. Zavladao je trend da je poslusnost pogresna, a to je sigurno tacno za slepu poslusnost. Cudi me da Crkva ne stavlja veci akcenat na moral, a posebno mi smeta netrpeljivost prema nauci i obrazovanju.
Crkva ne ostavlja prostor za kritiku i neposlusnost i u tom smislu tvoj naslov je ispravan ili sve ili nista, ali ako je Isus strpljiv i blag, onda ce ti oprostiti tvoje slabosti, tako da uvek u tome mozes da trazis utehu.

poznajes li vernike SPC koji se pridrzavaju toga :think:

ja nisam te vere

ali razmisli

Biblija je Bozja rec

i dat nem je Bozji moralan zakon...

na primer to u vezi kontracepcije nema potpru u Bibliji

sto bi bio greh koriscenje kontracepcije

pa bas time se izbegava greh

abortus ( ubistvo pred Bogom )

jer se ne koristi kontracepcija

mozes sama citati Bibliju i spoznati sta Bog zahteva od nas...

mozda ne u potpunosti sama al bolje i to nego nista

pred Bogom je bitno kako zivimo i sve ono sto jesmo :)

od toga nam zavisi i sadasnji a i vecni zivot :)

a crkva se vise zasniva na tradiciji i ucenjima crkvenih otaca

nego na Biblijskom ucenju..

pozz

Poslednja izmena:
Otimanje od uokvirenog i ograničenog shvatanja u bilo kojoj religiji je prilično teško ali je i neminovno. Ortodoksne religije imaju učenja koja mogu zadovoljiti ljude do izvesnog stepena ali ne i one koji su nadrasli te okvire, one koji su nadrasli svojim razumevanjem života.
Od tog trenutka nadalje osoba se oseća kao čamac bez jedara i vesala na pučini - traga i doziva a nezna kuda da se okrene i kuda usmeri. Ipak nije sve tako. Bog nikome nije uskratio saznanje i spoznaju uzvišenije istine o životu nikome pre tebe Harmony pa neće ni tebi. Tu komunikaciju i "govor" ćeš otkriti u sebi samoj.
Nisam sledbenik Biblije ali bih te podsetio na samo dva stiha iz te knjige; "Molite se braćo ali jedino Sveti Duh zna šta vama treba." i "Iako nisam sa vama fizički u duhu (duhovnom telu) sam uvek uz vas."
Hoću reći da na svako postavljeno pitanje i na svaku svoju dilemu ti ćeš i već dobijaš odgovore samo trebaš naučiti da ih sagledavaš i uočavaš.
Bog tolikom ljubavlju obasipa svakog od nas koje čovek tek treba postati svestan.
Koliko će neko duhovne slobode uzeti za sebe zavisi samo od njega.

Poslednja izmena:

Slično će ti reći i neko ko nije baš ateista, već veruje u Boga, ali ne i u religije koje se prave da sve znaju.

A slično je govorio i Isus. Džaba ti svo znanje, džaba ti forme (obredi, postovi, crvena slova....) ako nemaš u srcu ljubavi.

Preporučio bih anatemisanu Tolstojevu knjigu: "Jevanđelje".

Evo ti Harmony potpunog objasnjenja i odgovora na pitanje. Bravo Jacob.:klap:

Samo mogu da dodam da sam ja ovu izreku ,gore navedenu,promenio u onu koja stoji u mom potpisu.:bye:

Pokazalo se da je moj problem bivao sve veci sto sam se vise informisala o detaljima.
Oduvek sam svoju religioznost smatrala kao veru u ono sto je po mom misljenju sustina moje vere, a onda sam citajuci jedan sajt SPC videla da je ono sto se od jednog vernika ocekuje nemoguc zadatak.
Na tom sajtu postoji komunikacija (ljudi im postavljaju pitanja) sa nekoliko svestenih lica koja su visoko rangirana tako da smatram da su njihovi odgovori relevantni sa stanovista zvanicne religije, ali meni zaista deluju potpuno anahrono i usudjujem se da kazem besmisleno.

Naravno da pravim razliku izmedju vere i religije i znam sta je institucija, a sta licni dozivljaj, takodje znam da su i oni samo ljudi kojima se takodje moze mnogo toga prigovoriti, ali su me ti odgovori udaljili za jedan korak.

Meni moja vera naravno ostaje podjednako vazna i odlazenje u crkvu za mene i te kako ima smisla, ali ne znam da li je ta rigidnost uopste smislena u danasnje vreme.

Ne mogu da ucim svoje dete da je koriscenje kondoma greh, da je i poljubac pre braka greh.

Ne mogu da razumem da je jednom ucesniku diskusije objasnjeno da ne mora bas toliko da insistira na skolovanju jer je to manje vazno od vere i moze biti izvor gordosti...

Ne mogu ni da se setim svega, citala sam to relativno davno, samo znam da mi je bilo mucno.

Pitanje za vernike SPC- kako se nosite sa pravilima svoje crkve koja se protive vasem poimanju zivota? Nadam se da odgovori nece biti: ako si vernik - postujes sva pravila, a ako ih ne postujes, onda nisi vernik. Ne verujem da postoji osoba koja moze da primeni sve ono sto tamo pise, a da moze normalno da zivi ovde i sada.

Е ово прво сто сам уцрвенио...

Оно што се од верника очекује јесте немогућ задатак. ( да постане исто што и богочовек - Христос ). Али уопште немораш да се бринеш око тога. Нико тај задатак није испунио до краја. нити га може испунити. Ни свети оци наши ни монаси ни попови, ни обичан народ... И многи од Светитеља су говорили да су и они сами велики грешници. Редовно се исповедали и причешћивали како би се од грехова очистили. Није уопште важно колико је тежак пут православног верника, важно је да си на путу па докле стигнеш, стигнеш...

А што се овог другог тиче. Немам проблем с тим. Што ми је могуће да чиним то чиним. Оно што ми није могуће то не чиним. Ако ми прија да постим постићу ако ми је тешко и то чиним с муком онда боље да и не чиним. Не волим да окрећем други образ рецимо ( неволим да ме шамарају ). Само што ја не придајем неког специјалног значаја томе. Идем даље па ако ми Бог да снаге да чиним и оно што до сада нисам могао онда ћу чинити. Није моја вера толико јака да сад могу све. Нема ту правог верника, нема ни већег нити мањег верника, свако верује колико може и труди се према своим могућностима.

sto bi bio greh koriscenje kontracepcije

pa bas time se izbegava greh

abortus ( ubistvo pred Bogom )

jer se ne koristi kontracepcija

Зависи коју користиш, куртони, спирала и свршавање по сисама су ок. Јер оне немају везе са плодом. Али оне таблете што избацују оплођену јајну ћелију напоље су већ хеви. Значи све што спречава оплодњу је ок али све након оплодње је убиство.

Вероватно да си одрасла у средини где све попут блуда је ОК..

Значи све што спречава оплодњу је ок али све након оплодње је убиство.
U Bibliji ne piše tako. Vidiš, to je primer "selektivnog hrišćanstva" - uzećemo ono što nama odgovara!

Budi čovek pa reci bez uvijanja - živim onako kako ja hoću, a za zvanična pravila hrišćanstva me baš briga.

Back