A sada malo o nečem sasvim drugom.
Pošto je ova tema pogodna za sve ono što ne spada u druge tematske cjeline,želio sam da vam (iako nov na ovom forumu) iznesem jedan primjer iz života koji bi mogao biti dobro upozorenje i poučan.
Radi se o tome kako je nesporazum i te kako moguć i između sasvim dobronamjernih pa i bliskih ljudi, a svaki takav nesporazum može zakomplikovati odnose među ljudima, pogotovo ako se odmah ne raščisti.
U ovom konkretnom slučaju i nije bilo nešto Bog zna šta, ali na sličan način moglo bi se poturiti i nešto mnogo ozbiljnije.
Pa pogledajte (ako vas je ovo zainteresovalo).
Skoro sam upoznao jednog momka (kojeg sam inače prvo "sreo" baš na forumu

) i sa kojim imam bliske poglede na duhovnost. Kako on radi na javnom mjestu u centru grada jedamput sam polazeći na posao zastao kraj njegove tezge da malo proćaskamo.
I tako, povede se riječ o tome kako sam ja (koji sam rođen u porodici u kojoj se Bog nikada nije psovao ali ni pominjao) došao do toga da postanem vjernik (u stvari da se probudim kao vjernik).
Riječ po riječ došao sam na to da mu opisujem kakav sam bio neposredno prije nego što sam se prvi put sreo sa duhovnošću i Svetim Pismom i rekao kako sam bio klasičan primjerak onog određenog tipa mladih koje zanima sve i svašta i koji imaju mnogo talenta ali ni u čemu ne nalaze zadovoljstvo, nego jadikuju nad okrutnošću i nepravdama u svijetu kunući se da je ljubav izumrla, slušajući "darkersku" muziku (tako se tada prije petnaestak godina to nazivalo) itd...
Na kraju, želeći da mu u jednoj rečenici a što zornije opišem kakav sam ja to bio, kažem mu doslovno ovo:"Eto bio sam klasični primjerak onih
što se okupljaju ovdje na ovom ćošku Parkića (Banjalučani bi znali o kom se mjestu radi) samo što ja nisam bio gimnazijalac nego sam išao u elektro-školu."
Ja sam tu rečenicu rekao misleći da sam time dobro ukratko opisao ono što
sam ja pod tim podrazumijevao.
Ali avaj, vremena su se maličak promijenila, tako da je koju godinu docnije postalo gotovo uobičajeno da omladina koja se tu okuplja i koja u svemu odgovara mom opisu, doda tome još jednu značajku (koju sam ja potpuno smetnuo s uma). Naime, nerijetko se tu baš na tom mjestu "duvalo travu". Istini za volju ponekad se na tom mjestu "duvalo" i u "moje vrijeme", ali nikad u mom prisustvu i ipak je to tada bila rijetkost na javnom mjestu.
Međutim, moj sagovornik je onu moju rečenicu shvatio sa svim
što je on tu podrazumijevao, i kada smo razgovor završili on je ostao u uvjerenju da sam ja u adolescentskim godinama takođe "duvao" travu, iako nikada u životu nisam ni cigaretu zapalio.
Naravno da meni nije bilo ni na kraj pameti da je čovjek tako shvatio ono što sam govorio.
Sva sreća sve se još isti dan raščistilo jer je malo zatim tuda naišao moj rođeni (i duhovni) brat koji je takođe zastao da sa njim malo popriča i kada mu je ovaj rekao:"Nisam znao da ti je buraz nekad duvao travu," moj brat se zabezeknuo jer je bio siguran da bi on za tako nešto znao da je istina.
I kada ga je upitao ko mu je to rekao, naš prijatelj je uvjereno rekao:"
Pa on mi je to rekao maločas smo pričali."
Moj brat je bio zbunjen ali su nastavili razgovor o nečem drugom.
Malo zatim tuda naiđe još jedan naš brat i kada je ovaj i njemu isto rekao on se odmah mašio za mobilni telefon i pozvao me da provjeri o čemu se tu radi (jer je znao da ja tako nešto ne bih ni od njega krio).
Pošto je moje radno mjesto veoma blizu tezge na kojoj radi naš prijatelj strčao sam odmah da raščistim stvar, pitajući putem se da li sam ja poludio i počeo da pričam ni sam ne znam šta, ili je neki nesporazum u pitanju.
Na kraju smo došli do toga da je svemu kriva ona (gore citirana) rečenica i ono šta sam ja mislio kada sam to rekao i šta je on tu shvatio.
Ovo nije jedini put da sam imao ovakvo ili slično iskustvo bilo da su mene krivo razumjeli bilo da sam ja nekog krivo razumio (zbog svojih predubjeđenja), ali je vrlo zanimljiv i poučan.
U ovom slučaju su bili u pitanju ljudi koji su prijateljski nastrojeni i sa kojima se stvar lako može raščistiti, ali možete da zamislite šta se zbiva kada neko i neće da sluša šta ti govoriš nego na svaku tvoju dodaje tri svoje i svjesno ili nesvjesno izvrće tvoje riječi. To je u stvari dosta čest slučaj, a na taj način biva mnogo štete svima.
Kada još neko poželi da takve nesporazume iskoristi za manipulacije i spletke protiv nekoga...
Eto nadam se da vas nisam ugnjavio.