Svarun - slovenski sympho metal

Nedogma

Početnik
Poruka
5
Svarun je simfonijski progressive metal sastav iz Novog Sada, jugozapadna Slavija, koga u oktobru 2008. godine osniva kompozitor i tekstopisac Nikola Pacek-Vetnic, kojem se uskoro pridružuju Mirko Miljatovic, Dragana Paunovic, Nenad Veljovic, Jelena Aleksic, Dejan Markovic, Dejan Milovanov i Andrej Ðordevic.

Svarun je nastao iz potrebe za kvalitetnim metal sastavom sposobnim za izvodenje muzike slicne onoj koju inace slušamo, ali opet bliske nama i publici sa ovih prostora, koja se bavi temama vezanim za istoriju svih slovenskih naroda, sa naglaskom na bratskoj i poruci mira koje su uvek protkane kroz naše tekstove. Tragajuci za zvukom koji bi nam najbolje poslužio u toj nameri, došli smo sa jedne strane do savremene muzike metal žanra, onakve kakvu izvode Symphony X, Therion, Kamelot, Adagio, dok smo sa druge bili usmereni na doba muzicke prošlosti kada su ideje slicne našima bile aktuelne, i na stvaralaštvo autora kao što su Cajkovski, Gustav Maler, Igor Stravinski, i drugi. Takode, smatrajuci da je žanr prezasicen kvazi-virtuoznom instrumentalnom muzikom, mi smo naš naglasak stavili na vokale, u istinskoj tradiciji slovenske muzike, te smo jedan od retkih bendova koji ima u svom stalnom sastavu pet pevaca.

Preovladajuca tematika Svaruna je prevazilaženje licne i kolektivne tragedije današnjice i postizanje mira i spokoja unutar sebe i u vezi sa drugima, dakle, u našem središtu je humanisticka poruka, namenjena pre svega, ali ne i iskljucivo, našim, slovenskim, narodima, jednima od onih koji su u proteklom veku najviše propatili. Kroz obradivanje tema iz kolektivne istorije Slovenstva, kako daleke, tako i savremene, osvrcemo se na ‘’ili-ili’’ trenutke (bratoubistvo kojim je Vladimir Veliki došao na vlast (980.), pad grada Arkone (1168.), proboj Solunskog fronta (1918.) kojim je pocelo tragicno ujedinjenje Južnih Slovena), tražeci u njima izvor nesreca koje su se iz njih izrodile i obezvredujuci ih, stavljajuci ljudski život i slobodu iznad svega...


Za pocetak, za upoznavanje sa bendom, Svarun ima 2 besplatna izdanja, koje je moguce skinuti sa MySpace stranice benda ili sa sledecih linkova (klik na slike):

PROMO 2009 - Prvo promo izdanje od 7 numera, velika preporuka!!SLAVIJA EP - Drugo promo izdanje, kao uvertira za album, sa cetiri numere ukupno, radio-edit 2 pesme i 2 instrumentala, od kojih je jedna za ovo izdanje eksluzivna izvedba ČELJUST:
Zvanični albumi​

Od oficijelnih albuma, Svarun ima takodje 2 u izdanju ruske izdavacke kuce Nymphaea Records iz Moskve:

Split sa Midgaardom:
add_svarun_kolovrat-EP_JPEG-1.jpgFull lenght prvenac SLAVIJA:
slavia.png
Spisak numera:

1.Žezlo (Scepter)
2.Meranija (Merania)
3.Krunidba (Coronation)
4.Glas (Voice)
5.Jabuka (Jewel)
6.Slavija (Slavia)
7.Molitva (Prayer)
8.Vlast (Ascendant)
9.Kolovrat (Sunmark)
10.Besmrtna (Inextinguishable)
11.Seobe: Narod (Migrations: Folk)
12.Seobe: Pohod (Migrations: Conquest)
13.Коронация (Coronation, Russian version)

Cetrnaesta numera, Žezlo ruska verzija je dostupno online na MySpace profilu benda, jer nije moglo da stane na prepun disk.

MySpace stranica: http://www.myspace.com/svarunmusic
Facebook profil: *klik*

Ukoliko ste eventualno zainteresovani za kupovinu albuma, cene su 3 eura za split sa Midgaardom i oko 7 eura za Slavija album.

Kontakt:
add_svarun_contact_JPEG-1-1.jpg
 

Back
Top