Svaki odnos može da se popravi

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
361.300
688z387_indoor-shot-dreamy-blonde-girl-with-glasses-posing-studio.jpg

Odnos među partnerima nije lako održati na zdravim nogama kada prođe romantična faza. Mnogo truda i veštine je potrebno uložiti da ljubav traje i odoleva izazovu vremena.Osim toga postoji i niz drugih odnosa: osim partnera, imamo prijatelje, braću i sestre, decu, roditelje, kolege... I svaka nit koja povezuje dve osobe je jedinstvena i neponovljiva. Neki su odnosi bliski, dok su drugi napeti ili čak otuđeni u odnosu.
Ipak, postoje dva pravca, tačnije psihološka alata koja će pomoći da se svaki odnos popravi ako ste njime nezadovoljni.

Novi pogled na radoznalost

Prvi se tiče radoznalosti, odnosno ako ste prema nekom znatiželjni i spremni da ga istinski saslušate i čujete, znači da vam je stalo do te osobe Psihoterapeut Dženifer Gerlah kaže da je radoznalost u korelaciji s manje međuljudske agresije. Ta psihološka istraživanja otvorila su nov ugao gledanja na stvari koje želimo da promenimo i poboljšamo.Ona podseća da većina ljudi, kada gradi strategiju komunikacije s drugim ljudima, više razmišlja kako i gde da postavi granice, šta da sluša, o čemu da prihvati da pregovara i razgovara.

Radoznaliji učesnici osećaju se bliže drugima u intimnim interakcijama i običnim, svakodnevnim razgovorima.
Čak i u odnosima u kojima je većina interakcija bila neprijateljska, radoznalost nam može omogućiti da efikasnije reagujemo u određenim situacijama.

Prebrzi i pogrešni zaključci
Procena je najčešće automatska. Umesto toga, potrebno je zanemariti predrasude i predubeđenja i upustiti se istraživanje u svakom slučaju i svakom odnosu.
Nikoga ne treba da osuđujete, niti da donosite ishitrene zaključke ako želite da gradite dobar odnos ili vezu s nekim. Ono što nas često udaljava su zaključci koje donosimo o drugima.
(preuzeto sa politike)

Jesam bila ispisala i sve nestade. 😅

Ne može svaki odnos da se popravi. Nekad se moraš i izmaknuti.

Dobro je sa poštovanjem i postavljenim granicama kreirati odnose. Tu mislim na paket sa kojim dolazi vaš partner tj njegovu/njenu porodicu.

Sve nekako dok ne dođje djete. Onda kreće otimačina. Glavat na “njegove” , lijep na “moje”.
To treba paziti i pustiti da djete bude svoje i voljeno jednako sa obe strane bez obzira koliko pristrasnost i ljubav prema svojoj porodici dominira.

Povreiš li partnerove pobedio si i partnera.
Bog zna koliko se brakova raspalo zbog drugih članova porodice.

Balansiraš kao sve u životu i trudiš se da si fer prema svima. Ukoliko su neki baš ludi onda režeš kad moraš.

Kada su u pitanju odnosi sa emotivnim partnerima, rodbinom, prijateljima, kolega, najvažnije je razumevanje a kasnije i poverenje. .

Roditelje, braću, sestre i rodbinu ne možemo da biramo, ali sa njima bi bilo dobro da ostanemo u dobrim odnosima. Važno je da imamo oslonac ukoliko nas iznenade neki problemi.

Kada je u pitanju emotivna veza, tu je najvažnije razumevanje. Dolazi posle simpatije i zaljubljenosti. Kada posle zaljubljenosti dođe ljubav, opet je, pored tog divnog osećanja potrebno i razumevanje i poverenje. Tu je i osećaj stabilnosti u vezi.

Prekinuti svaki kontakt/svesti na minimum je ponekad upravo "popraviti odnose".
Na brojnost "svojih" ljudi nikada nisam pazila, ali gledam na kvalitet. Od onih sam koji ne mare za brendove i marke bilo čega, ali nivo onoga što smatram ljudskošću u osobi mi je najvažniji. Volim i poštujem verno i pobožno, na svog nikog ne dam trun da padne i ma šta neko mlatarao, moje je moje i voljeno, ali kad neko tu insistira da bude đubre u odnosu na mene, kada mi tolerancija iscuri, a jednom mora zbog tog insistiranja-popravićemo odnose tako što u mom životu više ne postoje.
Konflikte ne volim i nemam, ali ako neko baš hoće, i to mi je OK.

Ne može svaki odnos,...ma koliko imali dobre volje i iznalazili načine.
Meni je mnogo bolje u životu, od kada sam konačno neke odnose prekinula, druge ograničila na najmanju moguću meru. Jbg,...možda zvuči sebično i nedolično, ali jedan život imamo i možemo u njemu uživati jedino u odnosima koji nas ispunjavaju ili čine srećnijim.

Meni je mnogo bolje u životu, od kada sam konačno neke odnose prekinula, druge ograničila na najmanju moguću meru. Jbg,...možda zvuči sebično i nedolično

Uopšte nisi ni sebična ni nedolična.

Odnos koji ne može da se popravi ni na jedan način, mora da se prekine. Sa nekim drugim osobama komunikacija mora da se smanji.

Zašto bismo bili okruženi toksičnim odnosima ako to ne moramo?

Meni je mnogo bolje u životu, od kada sam konačno neke odnose prekinula, druge ograničila na najmanju moguću meru. Jbg,...možda zvuči sebično i nedolično, ali jedan život imamo i možemo u njemu uživati jedino u odnosima koji nas ispunjavaju ili čine srećnijim.
ja sam sama 12 godina od razvoda, naišao mi čovjek koji je bio zaljubljen u mene u osnovnoj- razveden skoro.
bez poziva se i doseli kod mene, volio me, ja njegovu djecu, on mog sina rijetko sretao. Žrtvovao je svu ljubav (doduše on nije ima brak pun ljubavi kao ja , dok nije puklo, a i rano je ostao bez oca ). E nakon pola godine kompletan fokus prebaci na djecu ( bojao se da mu bivša žena i njen sadašnji muž, ne privuku djecu više, zbog love iako im je majka na lajk na fb, ali mu je ex punac pomogao u životu ), i kad je otišao puncu bivšem na Slavu u drugi grad nakon 6 mjeseci, a sutradan mi trebali na put - stavila tačku i rekla da je 2.osoba koja je zauvijek stražnjicom zatvorila vrata!
hladan krompir se ne podgrijava, a on se zakačio za mene ne bi li mu pomogla da lakše podnese razvod, dok je zaljubljenost trajala, huh plakao više puta-čovjek sa 53.god, ponosio se samnom, ali kad je prošla ona euforija od zaljubljenosti-druga osoba.
elem, puno komplikovan odnos, djeca rade kod ženine sestre, čuje se sa puncem svaki dan, ne zna šta je ljubav nit je kad osjetio, nije mangup, nije ženskaroš, čak 7 godina prije mene nije bio sa ženskim čeljadetom, jer su bivša žena i on spavali u odvojenim sobama.
Prekomplikovano, ulagala sam u tu vezu da ga naučim šta je ljubav, imao je samo riječi hvale: nikad sa ženom nisam ovako normalno popio kafu, diiivna isu, ideš mom sinu na rodjendan a majka mu ne dolazi...i sl.
E imala sam i ja prebačaje, pošto smo oboje perfekcionisti, još on opterećen firmiranim stvarima, ja nisam dala na sebe-da nekom budem majka, dobila samo još jedno fino vaspitano muško dijete....znala ga nazvati i reći da izadje sa stvarima, ključ u sanduče- vraćao se 2x.....e kad je otišao kod bivšeg punca na Slavu u drugi grad, a bivša žena nije došla, jer joj novi muž slavi istu Slavu, da to nije bilo nakon 6 godina ...... i nekako!

od tog Đurđevdana ove godine, jednom se sreli i okrenuli glavu jedno od drugog ! E da i kad mi je to rekao uveče prije puta (na koji sam ja naravno otišla-bilo i mojih drugarica u busu) --- pukla ga par puta poklonima i bacila ih za njim--- afektivna jesam, ali me je toliko to pogodilo da sam kao divljakuša postupila.
Moguće od nemoći- i što sam konačno nakon 12 godina bila sa osobom koja je htjela ostariti pored mene.

Čovjek ne može baš mozgom biti pametan u takvim komplikovanim situacijama---- 2 razvedenih sa djecom, s tim da je kod nas bilo i ok jer se bivši partneri nisu miješali----doduše nijedno od nas nije imalo kontakt s njima.

Nekad mislim--MOŽDA JE MOGLO uspjeti--kako vrijeme odmiče, da li od samoće, ali kad sam prekinula----huh kakvo olakšanje!

A nisam ni ja baš stabilna oko toga šta zapravo hoću-kao nešto iz mladosti a imamo preko 50.godina. Možda to i postoji , to ja mislim , on ne .

Звучи себично и недолично само ако ти због својих неких себичних и недоличних ствари то радиш. Ако радиш ради свог добра и здравља, онда није тако него добро.
Себично и недолично је лаж и непоштење и према себи и према другима.

Ја сам једном од себе одкачио све готово осим најближи људи. Јер сам морао и јер је то био једини и прави избор у томе тренутку.

Back