Svaki 25. polovnjak ima falsifikovanu kilometražu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
362.100
1728461625-shutterstock_2374309373-750x500.jpg

U Srbiji 4,1 odsto polovnih automobila, odnosno svaki 25. auto na našim putevima, ima falsifikovanu kilometražu, sa prosečnim „vraćanjem brojčanika unazad“
od 80.405 kilometara, pokazuje istraživanje kompanije carVertical sprovedeno između oktobra 2023. i septembra 2024. godine, prenosi Nova ekonomija.

Iako je stopa automobila sa štelovanom kilometražom pala sa 5,3 odsto prošle godine, prosečna štelovana kilometraža se povećala. Ovaj problem doprinosi
padu Srbije na indeksu transparentnosti ove kompanije, pa se tako Srbija nalazi na 19. od 25 mesta na listi na kojoj se nalaze rizične zemlje za kupovinu automobila.

Kupci vozila uvezenih u Srbiju izloženi su najvećem riziku od kupovine automobila sa falsifikovanom kilometražom ili skrivenim oštećenjima.

Statistika o oštećenim automobilima takođe je zabrinjavajuća, pa se tako više od trećine (38,5 odsto) svih vozila proverenih na platformi carVertical u Srbiji učestvovalo je u saobraćajnim nesrećama, sa prosečnom vrednošću štete od 363.000 dinara. Situacija je 2023. bila nešto bolja, sa 37,9 odsto oštećenih vozila. Međutim, prosečna vrednost štete je bila veća – čak 438.000 dinara.Sa sajta carVertical upozoravaju da bi zbog ovakvih situacija trebalo da budemo oprezni pri kupovini uvoznih vozila zbog potencijalnih skrivenih nedostataka ili falsifikovanih dokumenata.

Prosečna starost kupljenih vozila u Srbiji iznosi 9,3 godine, što predstavlja relativno mlad vozni park u poređenju sa drugim istočnoevropskim zemljama, ali i dalje postoje problemi sa transparentnošću.link

Aha.....😂😂😂
Sto ja prolazim sa mojim autom tehnicki i jos pitam kakvi su gasovi i kaze covek odlicni.
Isto tako i svi moji drugari i poznanici kojima sam prodao kola?
Pa zato sto mario gleda na oglasima najvece krsine u nadi da je to isto kao i onaj koji je skuplji 500 do 1000€ jer njegova je logika da je sve to isto.
E pa nije i zna se zasto dobar auto kosta vise.

Tvoja izjava je bla bla truć jer kola prelaze tehnicki pregled i cak iad se skine DPF jer to je magacin koji skuplja cestice cadji a cak i kad ga nema izduvni gasovi zadovolje jer i dalje postoji katalizator koji zadovolji merenje.
Ja sam za svo ovo vreme samo ne jednom A4 morao da izbacim DPF i taj auto nije dimio na auspuhu jer je bio u odlicnom stanju.
To sto si ti imao dva auta,i to benzinca, za 28 godina ti ne daje za pravo da lupetas.
Ne skida se katalizator i DPF na svakom kao sto lupetas. Ne kazem da neko to ne uradi ali vecina ima te delove na sebi ali i kad nemaju prolaze tehnicki pregled. Cak i kad ne budu zadovoljavali gasove platice vecu ekolosku taksu. Videces da ce tako biti.

Back