Svaka vlast je od Boga? Ili ipak nije?

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
naravno, ali Pavlova naredba je slušati vlast ma kakva da je...vlast ti kaže da ubijaš Jevreje, Cigane i Slovene. A Pavle ti kaže i ta vlast je od Boga i ako je ne slušaš navlačiš greh na sebe. Ko je u pravu? Pavle ili tvoja ljubav i tvoj osećaj za pravdu? Šta misliš zašto su toliki ljudi u Nemačkoj bili pokorne sluge zla i nisu se pobunili protiv takve vlasti? Da li je učenje Pavla doprinelo tome?
Nacistička Njemačka i "Božanski" autoritet
  • Zloupotreba Svetog pisma: Tokom Trećeg rajha, "njemački kršćani" (pronacistička grupa) citirali su Rimljanima 13 kako bi zahtijevali apsolutnu poslušnost Hitleru, tvrdeći da je njegov autoritet božanski.
Sad kazes hitler bio u pravu istumacio dobro ahaha

Nacistička Njemačka i "Božanski" autoritet
  • Zloupotreba Svetog pisma: Tokom Trećeg rajha, "njemački kršćani" (pronacistička grupa) citirali su Rimljanima 13 kako bi zahtijevali apsolutnu poslušnost Hitleru, tvrdeći da je njegov autoritet božanski.
Sad kazes hitler bio u pravu istumacio dobro ahaha
ne kažem da je Hitler bio u pravu nego da je Pavle bio samo čovek koji je nesvesno ubacio u Bibliju niz pogrešnih načina razmišljanja i time udaljio hrišćanstvo od Isusa...

ne kažem da je Hitler bio u pravu nego da je Pavle bio samo čovek koji je nesvesno ubacio u Bibliju niz pogrešnih načina razmišljanja i time udaljio hrišćanstvo od Isusa...
Pa vidis da se mnogi slazu sa hitlerom.
Reko bog moze pali zali jevreje i oni to uradili.
Iz zelje da se svetis jevrejima tako i bibliju pogresno istumace.
Onda bace krivicu na boga a ne njihovo zlo srce.

1. Свака душа да се покорава властима које владају; јер нема власти да није од Бога, а што су власти, од Бога су постављене.
2. Тако који се супроти власти супроти се наредби Божијој; а који се супроте примиће грех на себе.
https://www.svetopismo.info/ekavski/45_RIM/45RIM013.HTM

Da li je nacistička Nemačka bila od Boga? Da li je i vlast Antihrista od Boga?
Apostol Pavle je ovim stihovima ubio u hrišćanima svaku klicu otpora prema zlim, diktatorskim i antihrišćanskim vlastima. Napravio je od hrišćana pokorne sluge zla.

Šta mislite o tome?
Nisi ti to lepo razumeo.

Jel' kaže na samom početku da smo mi gospodari na zemlji?! Mi vladamo i pravimo društveno uređenje od početka...od onog 'primitivnog' vremena pa sve do danas. Sad što smo loši gospodari to je druga stvar...Uglavnom u svako vreme se ispostavilo tačnim ono što Bog kaže...''čovek nad čovekom vlada da ga nesrećnim učini''... Činjenica je da čovek vlada, ali na svoju ruku loše vlada...u skladu sa svojim nesavršenim karakterom...što ne znači da Bog bira lošu vlast...On je samo dao autoritet nama ljudima...to što ga mi zloupotrebljavamo, nije Božji problem već naš.

Možda namerno ili slučajno ponovo aludiraš na to da Pavle govori drugačije od Hrista...Ali to nije tačno.
Sam Hrist poštuje ljudsku vlast i kaže onime koji mu sudi...''da ne bi imao vlast kada ti ne bi bilo dano odozgo''...Dakle Hrist priznaje ljudski autoritet. Povinovao se odluci vlasti i ako je bila nepravedna.
Ljudi su sudili Božjem sinu. I Hrist pristaje na to...

Ali postoji jedna kvaka.
Isus je pozvao svoje sledbenike da ne budu deo sveta...što podrazumeva i politički sistem. Mi kao njegovi sledbenici moramo biti van tog sistema. Ne treba da se mešamo u to...jer mi favorizujemo Božjeg kralja a ne ljudskog.
Dakle, 'dajte Bogu Božje a caru carevo'... sve do momenta kada car od nas traži nešto što se suproti Božjoj volji. E tada mi caru kažemo njet...

Pa opet, ako je Božji Sin bio pokoran ljudskim vlastima, šta je problem u Pavlovim rečima?

Nisi ti to lepo razumeo.

Jel' kaže na samom početku da smo mi gospodari na zemlji?! Mi vladamo i pravimo društveno uređenje od početka...od onog 'primitivnog' vremena pa sve do danas. Sad što smo loši gospodari to je druga stvar...Uglavnom u svako vreme se ispostavilo tačnim ono što Bog kaže...''čovek nad čovekom vlada da ga nesrećnim učini''... Činjenica je da čovek vlada, ali na svoju ruku loše vlada...u skladu sa svojim nesavršenim karakterom...što ne znači da Bog bira lošu vlast...On je samo dao autoritet nama ljudima...to što ga mi zloupotrebljavamo, nije Božji problem već naš.

Možda namerno ili slučajno ponovo aludiraš na to da Pavle govori drugačije od Hrista...Ali to nije tačno.
Sam Hrist poštuje ljudsku vlast i kaže onime koji mu sudi...''da ne bi imao vlast kada ti ne bi bilo dano odozgo''...Dakle Hrist priznaje ljudski autoritet. Povinovao se odluci vlasti i ako je bila nepravedna.
Ljudi su sudili Božjem sinu. I Hrist pristaje na to...

Ali postoji jedna kvaka.
Isus je pozvao svoje sledbenike da ne budu deo sveta...što podrazumeva i politički sistem. Mi kao njegovi sledbenici moramo biti van tog sistema. Ne treba da se mešamo u to...jer mi favorizujemo Božjeg kralja a ne ljudskog.
Dakle, 'dajte Bogu Božje a caru carevo'... sve do momenta kada car od nas traži nešto što se suproti Božjoj volji. E tada mi caru kažemo njet...

Pa opet, ako je Božji Sin bio pokoran ljudskim vlastima, šta je problem u Pavlovim rečima?
problem je što zlo vlada ako mu se dobro ne suprotstavlja...a Pavle traži da budemo pokorne sluge zle vlasti...

A kad su ljudski zakoni u sukobu sa bozijim moras se pokoravati bogu a ne xlotvoru neronu hitleru ili vucicu haha
Citaj apostolska dela sve lepo.objasnjeno
Pavle to ne kaže...on kaže da je svaka vlast od Boga i trebaš da joj verno služiš a ako to ne radiš onda navlačiš greh na sebe... Pavlova izjava je u sukobu sa ljubavlju prema bližnjima koje zla vlast ugrožava....

Pavle to ne kaže...on kaže da je svaka vlast od Boga i trebaš da joj verno služiš a ako to ne radiš onda navlačiš greh na sebe... Pavlova izjava je u sukobu sa ljubavlju prema bližnjima koje zla vlast ugrožava....
Zamisli ovo.
Izbeglice sa bliskog istoka navale u srbiju i tu se nastane jer nemaju kud.Svuda zabrana.
I vucic donese zakon eliminacija jer nema izlaz mi ili.oni.I vlast i deo naroda u panici.
da li bi vucic ispavno dononeo takav zakon ili ne.

Zamisli ovo.
Izbeglice sa bliskog istoka navale u srbiju i tu se nastane jer nemaju kud.Svuda zabrana.
I vucic donese zakon eliminacija jer nema izlaz mi ili.oni.I vlast i deo naroda u panici.
da li bi vucic ispavno dononeo takav zakon ili ne.
Vučić bi se obradovao migrantima...Srbe sve teže kontroliše, a migranti su svuda uz vlast...pa i na ovim ćacim mitinzimima je bilo puno migranata....Vučićev tim je potpisao marakeški sporazum po kome će EU uskoro da nam vrati masu migranata koji su preko Srbije otišli u EU a koji su njima sad problematični...oni su probrali koga će da zadrže a ovo resto ove siledžije i kavgadžije će da utrape nama...

ali da pretpostavimo da Vučić nije Vučić nego brani srpske interese...u tom slučaju on bi proterao te migrante a ne eliminisao...imaju svoje zemlje porekla pa nek žive tamo...niko nema pravo da ubija ljude...

Vučić bi se obradovao migrantima...Srbe sve teže kontroliše, a migranti su svuda uz vlast...pa i na ovim ćacim mitinzimima je bilo puno migranata....Vučićev tim je potpisao marakeški sporazum po kome će EU uskoro da nam vrati masu migranata koji su preko Srbije otišli u EU a koji su njima sad problematični...oni su probrali koga će da zadrže a ovo resto ove siledžije i kavgadžije će da utrape nama...

ali da pretpostavimo da Vučić nije Vučić nego brani srpske interese...u tom slučaju on bi proterao te migrante a ne eliminisao...imaju svoje zemlje porekla pa nek žive tamo...niko nema pravo da ubija ljude...
Primer dala samo ..dodje takva situacija.
I vlast je na iskysenju.
Ili si covek.ili zver.
Pokazes se ko si.

sve je to tačno ali ako si poslušan vlasti koja je zlo onda i sam polako postaješ kao oni i Sveti Duh se udaljava od tebe.
Prvenstvo ima način života po pravilima koja su navedena u Bibliji i čuvanje svojeg duhovnog zdravlja. Bilo šta što se kosi sa tim je kratkovido i dolazi do duhovnog stradanja. Ako te zla vlast tera da radiš protiv svoje savesti onda se tome treba usprotiviti. U slučaju rata na primer kada moraš da zaštitiš svoju porodicu onda zapovest da budeš čuvar svojih najmilijih postaje bitnija od zapovesti ne ubij.

1. Свака душа да се покорава властима које владају; јер нема власти да није од Бога, а што су власти, од Бога су постављене.
2. Тако који се супроти власти супроти се наредби Божијој; а који се супроте примиће грех на себе.

Apostol Pavle je ovim stihovima ubio u hrišćanima svaku klicu otpora prema zlim, diktatorskim i antihrišćanskim vlastima. Napravio je od hrišćana pokorne sluge zla.

Šta mislite o tome?
коме одговара власт он се слаже са Павлом, коме не одговара тај се не слаже.
а онај што се слаже са Павлом а не слаже са том изјавом тражи рупу у тумачењу.
забиберио чорбу

Šta mislite o tome?

Šta mislite o tome?
Vi to razumete izvan konteksta.
Vlast je od Boga dok postuje ljudska prava i Bozji zakon.

Ali cim to ne radi:

Ebo primera kako se to primenjuje:

Djela apostolska 4,18 I dozvavši ih zapovjediše im da ništa ne spominju niti da uče u ime Isusovo.
Djela apostolska 4,19 Petar i Jovan odgovarajući rekoše im: sudite je li pravo pred Bogom da vas većma slušamo negoli Boga?

To uvek radi zato i dogurasmo dotle da ima dosta dobra vise ljubavi brige za druge za razliku od pre 1000 god samo sto mi to ne vidimo mislimo mi smo bog ljubav pa smo svet poboljsali.
Njegov jerusslim vec je pun puncijat haha
On hoce da jevreji pobede sve i zavladaju svetom i zato njima pomaze a odmaze njihovim neprijateljima, jer ce kad se bude vratio na zemlju i uspostavio carsvo bozje, glavni grad ce mu biti jerusalem i sva vaznija i odgovorna mesta u tom carstvu ce drzati jevreji

толико убачених стихова. замисли у сва четири јеванђеља Исус практично пљује на јевреје а онда у једном стиху наводно и то из небуха каже спас је од јевреја.
Павле је то причао римљанима јер је био римски држављанин

Back