Švajcarska vojna neutralnost

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
74.524

Ograničenje brzine više ne važi: Švajcarski borbeni avioni F/A-18 Hornet na auto putu​


Prvi put posle 1991. osam vazduhoplova švajcarskog ratnog vazduhoplovstva uvežbavalo sletanje na alternativne piste​

švajcarsko ratno vazduhoplovstvo poletanje i sletanje na autoput
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia
Prvi put nakon više od 30 godina, piloti i tehničko osoblje švajcarskog ratnog vazduhoplovstva (Schweizer Luftwaffe, Forces aériennes suisses, Forze aeree svizzere, Aviatica militara svizra) uvežbavali su sletanje na auto-put.
U vežbi Alpha Uno je učestvovalo osam Boeing F/A-18 Hornet aviona američke proizvodnje a sve se dešavalo na zapadu zemlje.

Stršljeni su tokom vežbe su sletali na deo auto-puta A-1 između gradova Avenš i Pajern, ali i poletali s njega, javlja Newsweek.
Sve ovo uživo je prenosio tamošnji javni servis: Radio-televizija Švajcarske prikazala je kako dvomotorni mlazni borbeni avioni sleću i poleću sa improvizovane piste.
švajcarsko ratno vazduhoplovstvo poletanje i sletanje na autoput
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Deonica auto-puta na kojoj se odvijala vežba bila je zatvorena za saobraćaj do ranih jutarnjih sati 6. juna kada su barijere koje dele put u dva smera i signalizacija vraćeni.
Vlada Švajcarske saopštila je da su vežbe namenjene "jačanju bezbednosne pripravnosti", ističući njen "koncept decentralizacije vojnih resursa", što potencijalnom neprijatelju u budućnosti otežava nameru uništenja ključne opreme dugim udarima.
POGLEDAJTE GALERIJU

Švajcarski F 18 Hornet uvežbavaju korišćenje alternativnih pista​

Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia​


Švajcarsko ratno vazduhoplovstvo koncentrisano je u tri baze: na zapadu zemlje (u blizini Pajerna), u centralnom delu (regija Meirigingen) i na periferiji Lucerna (blizu Emena). jedna u centralnoj regiji Meiringen i jedna blizu Emena na periferiji Lucerna.

U slučaju rata, švajcarske vazduhoplovne snage koristile bi (kao i Finska i Švedska i mnoge druge) improvizovane lokacije širom zemlje. O ovim i ovakvim vežbama u drugim zemljama portal Aero.rs je ranije pisao.
F/A-18 Hornet je višenamenski avion, prvobitno dizajniran za upotrebu na američkim nosačima aviona. Švajcarska trenutno raspolaže sa oko 25 ovih letelica, koje će u dogledno vreme biti zamenjeni sa (do sada) 36 naručenih aviona pete generacije F-35.

izvor Aero.rs
https://aero.telegraf.rs/vojna-avij...rski-borbeni-avioni-fa-18-hornet-na-auto-putu
 
odavno je dokazano da ta Švajcarska vojna neutralnost, je samo maska za mnoge druge aktivnosti
od Švajcarske garde koja čuva Vatikan
bankarskih tajnih računa u kojima se sliva novac od prodaje oružja
od toga da teritorijalci, rezervni sastav, čuvaju oružje kući
oa do ovakvih obelodanjenih državnih vojnih aktivnosti
, interesantno je da su ove vežbe održane na zapadu Švajcarske , a ne na istočnim granicama
 

Back
Top