Švajcarci znali za Halitijeve zločine?

Poruka
4.285
Noje ciriher cajtung donosi u današnjem izdanju članak o tajnom dokumentu NATO u kojem se osvrće na „mračne spletke“ člana predsedništva kosovskog parlamenta Džavita Halitija. Da li je kriminalcu gledano kroz prste?

NATO, ali i švajcarske institucije su mnogo znale o kriminalnim spletkama i zločinima kosovskog političkog vođstva, piše u subotnjem izdanju Noje ciriher cajtung. Ovaj list u članku pod naslovom „Najopasniji čovek Kosova sa švajcarskom prošlošću“ navodi da će se spoljnopolitički odbori u Švajcarskoj na narednim sednicama pozabaviti politikom prema Kosova.

„Glavno pitanje, koje sebi i ostale države moraju da postave je: Da li se na Balkanu u ime stabilnosti previše gledalo kroz prste? Nakon izveštaja Dika Martija, najkasnije nakon otkrića Gardijana u utorak je jasno: nije da niko nije znao ništa. Pogotovo ne institucije u Švajcarskoj, odakle je OVK devedesetih godina upravljana i potpomagana“, piše list.

Prao novac, trgovao oružjem, drogom i ženama...

Osvrćući se na tajni dokument NATO-a iz 2004. godine, list piše da se u tom dokumentu za Džavita Halitija, koji je 1986. pobegao u Cirih, navodi da je prao novac, trgovao oružjem, drogom i ženama. „U dokumentu se na dugoj listi nabrajaju osobe, čija je ubistva naredio Haliti. Takođe je, navodi se, sarađivao sa srpskom tajnom službom, kako bi likvidirao kosovsko-albanske konkurente. Trgovina organima se nigde ne spominje. Za razliku od Dika Martija, istražitelji KFOR-a su tada bili manje zainteresovani za događaje za vreme rata. Agenti su kao zabrinjavajuće ocenili da je Haliti za vreme svojih studija psihologije u Cirihu poslovao s jednom kompanijom koju su kontrolisali džihadisti.

Osim toga, navodi se, neguje kontakt s albanskom mafijom i zalaže se za Veliku Albaniju (noćnu moru stratega NATO-a zaduženih za Balkan). Izveštaj NATO opisuje odnos između Tačija i Halitija kao simbiozu, koja obojicu održava na vlasti i na životu. Navodi se da je Haliti premoćan da bi ga Tači napustio, a da je Haliti previše upleten u svet kriminala da bi mogao napredovati na višu političku poziciju.

Očito su švajcarske vlasti nakon rata na Kosovu imale potpuni pristup materijalu NATO službi. Tvrditi sada da se nije znalo o prošlosti kosovskih vođa ili da se pogrešno procenjivalo, sa svakim NATO dokumentom postaje sve manje verodostojno“, komentariše Noje ciriher cajtung.

Srbima odavao Rugovu

Nedavno je i ugledni francuski Mond pisao o Halitiju. Otkriveno je da je nadimak ovog kriminalca – Zeka. U tekst pod nazivom „Drugo lice Kosova“, Mond je naveo da se obaveštajna služba Kfora ozbiljno bavila Džavitom Halitijem koji je bio predmet jedne od njihovih istraga, kao bivši osnivač OVK i visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova, Hašima Tačija.

Međutim, u izveštaju Kfora navodi se da je Haliti bio povezan i sa srpskim obaveštajnim službama kojima je, tokom sukoba 1998-1999. godine, davao informacije o oružju rivalske oružane formacije FARK-a koja je bila pod patronatom Ibrahima Rugove.

„Povezuju ga sa zastrašivanjima članova LDK-a preko Obaveštajne službe Kosova. Priča se da je multimilioner. Finasirao je Fond ‘Domovina zove’. Povezan s prostitucijom, krijumčarenjem oružja, droge i nafte. Povezan je sa Fatosom Nanom. Finansijski je podržao Hašima Tačija i bavi se finansijama PDK-a“, navodi francuski list.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6422235,00.html?maca=ser-TB_ser_danas-4394-html-cb
 

Back
Top