Швајцарци не желе хрватског фашисту

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
Pokušali mu zabraniti ulazak u zemlju: Švicarci ne žele "hrvatskog fašista" Thompsona!

http://www.index.hr/vijesti/clanak/...-zele-hrvatskog-fasista-thompsona/451617.aspx

NAKON neugodnih situacija s otkazivanjem i zabranjivanjem koncerata u Austriji, kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Thompson naišao je na slične probleme i u susjednoj Švicarskoj. Nekoliko lokalnih stranaka u kantonu Lucernu želi mu zabraniti koncert 3. listopada zbog povezanosti s fašističkom ikonografijom.

Problemi su počeli još prošlog tjedna. 15. rujna je Socijaldemokratska partija (SP) od kantonalnog vijeća zatražila hitno očitovanje o pitanju Thompsonovog koncerta. Lathan Suntharalingam iz SP-a rekao je da se radi o "neizrecivo groznom koncertu". Pridružio mu se i Rolf Born iz Slobodne demokratske stranke (FDP), koji je osudio širenje ekstremno desnih stavova pod plaštom kulture. Također je osudio organizatora koncerta, Afrima Baftiroskog, vlasnika kluba "Froschkönig" (Kralj žaba), u općini Kriens u kojemu bi se koncert trebao održati.

Prva runda

SP je tražio da se na koncert primijeni posebna policijska klauzula. Rekao je kako nije moguće da "država ne može zabraniti koncert stranog fašista", a dodali su i kako ne stoji da se koncerti ne mogu zabraniti samo zato što se održavaju u privatnim lokalima.

Predsjednica kantonalnog vijeća Yvonne Schärli odbacila je mogućnost pozivanja na posebnu klauzulu, budući da se ona rijetko koristi i da vijeće ne želi mijenjati praksu. Ipak, dogovoren je sastanak s vlasnikom Froschköniga, kako bi ga se uvjerilo da sam otkaže koncert. U međuvremenu se i kantonalna policija savjetovala s nacionalnom oko eventualnog zabranjivanja ulaska u zemlju hrvatskom pjevaču. Policijska središnjica je rekla kako to nije moguće.

Organizator se boji ugovorne kazne

Jučer su se sastali Afrim Baftiroski, Yvonne Schärli i predsjednik općinskog vijeća Kriensa Cyrill Wiget. Tema je bio Thompson. Nakon sastanka nisu novinarima htjeli reći do kojih su zaključaka došli. Wiget je rekao kako zadnje poglavlje te priče nije zaključeno.

Baftiroski je pak rekao kako od koncerta ne može odustati zbog financijskih problema. U ugovoru s pjevačem navedeno je kako se u slučaju otkazivanja koncerata mora isplatiti kazna od 100,000 švicarskih franaka. Budući da je Baftiroski tek nedavno preuzeo klub i uložio velik novac u njegovo renoviranje, ta bi ga kazna dovela do bankrota.

Druga parlamentarna runda

Istodobno, u priču su se uključile i druge lokalne stranke. U općinskom vijeću Kriensa došlo je do žustre rasprave u kojima su lokalni SP i Demokršćanska narodna stranka (CVP). U općinskom vijeću su zastupnici SP-a i CVP-a zatražili da se ipak izvrši pritisak koji bi doveo do otkazivanja koncerta.

"Jedan pjevač koji veliča nasilje i pjeva fašističke pjesme te time predstavlja prijetnju javnom redu ne smije biti toleriran", rekla je CVP-ove lokalna predsjednica Kathrin Graber. Također je napomenula kako će se još provjeriti je li općinsko vijeće iscrpilo sve mogućnosti zabranjivanja koncerta.

Judith Luthiger, predsjednica lokalnog SP-a, također je progovorila protiv Thompsona. "Jedna općina morala bi imati mogućnost zabranjivanja takvih događanja", rekla je. Također je spomenula kako Thompsonovi "rasistički tekstovi potpiruju novu mržnju među narodima".
 

Back
Top