Sutra su Mladenci i običaji koje treba ispoištovati

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
337.430
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Svetih četrdeset mučenika - praznik u narodu poznat kao Mladenci.
Mladence prema običajima slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Na taj dan mladi tek venčani u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka i života

Mladenci su datum kada se crkva i vernici sećaju stradanja Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Tako je 22. mart posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom. Na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku:

carski venci - svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući

mučenički venci - jer u braku treba podnositi žrtve

venci besmrtne slave - u Hristovom carstvu.

Na ovaj dan, običaji nalažu, žene rano ustaju i mese mladenčiće za dug, srećan i sladak život, a nakon toga ih nude svim posetiocima koji u toku dana svrate u goste. Posećivanje mladenaca i donošenje poklona su savremeni običaji, ali sada već široko rasprostranjeni svuda. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni
koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

Mladenci uvek padaju u vreme posta, pa i hrana koja se tog dana sprema mora da bude u skladu sa tim - zbog vere, zdravlja i napretka mladog venčanog para i dece.
Na Mladence je, kažu, pored mladenčića, dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.(internet mediji )

Clip40mucenika.jpg
 

Back
Top