СУТРА СЕ НАВРШАВА 75 ГОДИНА ОД УБИСТВА КРАЉА АЛЕКСАНДРА I

mirko77

Početnik
Poruka
9
БЕОГРАД – Годишњица трагичне смрти краља Александра I Карађорђевића, који је убијен пре 75 година у Марсеју, приликом званичне посете Француској, биће обележена сутра у краљевском маузолеју на Опленцу у присуству најближих чланова његове породице и поштовалаца.
Министар спољних послова Србије Вук Јеремић, који се налази у радној посети Француској, како је најављено, сутра ће у Марсељу положити венац на спомен-обележје краљу Александру I и француском министру спољних послова Лују Бартуу који је прогинуо приликом атентата на краља.
До данашњег дана, седам и по деценија после 9. октобра када је у марсејску луку на разарачу „Дубровник” допутовао краљ Срба, Хрвата и Словенаца, јавност је остала ускраћена за истину о организаторима једног он највећих злочина века.
Права верзија трагичне судбине краља Александра који је био стуб јединствене државе јужних Словена и новог европског поретка на југоистоку Европе остала је неразјашњена иако многи историчари и познаваоци тог времена тврде да иза атентата, чији су извршиоци познати, стоје тајне службе земаља које су тежиле ревизији Версајског поретка. Неспорно је да је на краља пуцао Петар Келеман чији је прави идентитет и надимак Черноземски касније обелодањен, а слика убијеног југословенског краља и француског министра спољних Бартуа у отвореном аутомобилу обишла је свет.
 

Back
Top