Quantcast

SUTANOVAC UVEK DRZI REC

FataMorgen

Legenda
Moderator
Poruka
58.715
Srbija prekinula saradnju sa Libijom


Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je Srbija posle odluke Ujedinjenih nacija o uvođenju sankcija Libiji obustavila svaku vojno-ekonomsku saradnju sa tom zemljom.

Dragan Šutanovac i Mlađan Dinkić u poseti namenskoj industriji u Kragujevcu

Šutanovac je rekao da niko od aktivnih i penzionisanih pripadnika Vojske Srbije ne učestvuje u događajima u Libiji i izrazio nadu da će se prilike u toj zemlji uskoro stabilizovati.On je podsetio da su Ministarstvo odbrane i država Srbija imali dobre odnose sa Libijom i izrazio nadu da će veliki projekti koji su započeti sa tom zemljom biti nastavljeni pošto se prilike stabilizuju. Šutanovac je rekao da Ministarstvo odbrane pažljivo prati događaje u Libiji i da je zabrinuto zbog onoga šta se tamo događa.


Iako se do skoro spekulisalo da je nereagovanje srpske vlasti na događaje u Libiji ulovljeno finansijskim interesom, dnevni list "Danas" je objavio da je Libija tek sedma država po vrednosti izvoza naoružanja i vojne opreme iz Srbije, i na nivou je Kipra i Italije, a slabije rangirana od, na primer, Belgije, tako da priče o snažnom vojnom partnerstvu s Tripolijem predstavljaju običan mit, piše dnevni list "Danas" pozivajući se na dobro obaveštene izvore.Kako su rekli sagovornici "Danasa", Libijcima je u poslednje četiri godine naplaćeno oko 16 miliona dolara za kupovinu naoružanja, kao i Italijanima i
Kipranima, dok su Belgijanci u istom periodu kupili srpskog oružja i opreme za oko 24 miliona dolara. Izvoz vojne industrije Srbije samo prošle godine iznosio je ukupno oko 250 miliona dolara.


Ipak, mogućnost krupnijih gubitaka zbog moguće promene režima u Tripoliju postoji. Libijski konflikt zasad je stopirao sve planove u vezi sa izgradnjom i opremanjem velike vojne bolnice u toj zemlji, koja bi trebalo da bude ekvivalent beogradskoj VMA. Potencijalna vrednost ovog projekta je oko 450 miliona dolara.U okviru toga bilo je predviđeno i da se više stotina lekara i medicinskog osoblja iz Libije školuje u Srbiji, dok bi bolnicu vodio srpski menadžment, i to sedam godina. Osim saradnje u vojnom zdravstvu, akcenat u okviru vojno-ekonomske saradnje bio je i na školovanju libijskih oficira i kadeta na Vojnoj akademiji, kao i na remontu i osavremenjavanju sredstava libijske vojske.


Procenjuje se da je tržište Libije puno potencijala, ali da se često ono što je obećano na kraju ne realizuje. Svojevremeno se govorilo i o ugovorima za remont libijskih brodova, izgradnju i opremanje Vazduhoplovne i Pomorske akademije u Libiji, izvoz raketnih sistema, uvođenje linija za uništavanje avio-bombi i produženje životnog veka sistema "grad". Ništa od toga se nije dogodilo.


Većina prošlogodišnjih poslova s Libijom u oblasti odbrambenih poslova svedena je na remont i održavanje njihove vojne opreme. Jedan od najznačajnijih poslova od petooktobarskih promena je bio i remont školskih aviona "galeb" i "jastreb", u periodu od 2004. do 2006. godine.


Stručnjaci su saglasni da su priče o velikom izvozu srpskog naoružanja u Libiju preuveličane. Vreme velikih ugovora u toj oblasti je davna prošlost i vezano je za bivšu Jugoslaviju, kada su se Gadafiju isporučivali avioni, brodovi, pešadijsko naoružanje...


Mićunović: Mlaka osuda nasilja u Libiji
Finansijski interes koji imamo u Libiji navođen je kao glavni razlog "mlake" osude nasilja koje se dešava u toj zemlji. Sagovornici "Danasa", međutim, tvrde da smo prema Libiji bili blagi iz "humanitarnih razloga".


"Nismo na sva zvona oglašavali naše protivljenje kršenjima ljudskih prava u Libiju isključivo zbog humanitarnih razloga, zbog sudbine preostalih Srba u toj zemlji", kažu za "Danas" sagovornici iz državnog vrha u Beogradu.


Šutanovac: Bili smo jasni i glasniNa pitanje novinara da li je Srbija bila dovoljno glasna u osudi nasilja u toj zemlji, Šutanovac je odgovorio da je Srbija bila "dovoljno glasna i jasna u odnosu na svoju snagu".

Kako objašnjavaju, u slučaju da je Srbija krenula da glasno izražava proteste zbog dešavanja u toj zemlji, "kako bi naši ljudi bez viza uspeli da je napuste, maltene kad god hoće, kako bismo mogli da imamo pristup izolovanim postrojenjima gde se nalazi pet-šest radnika, kako bismo uopšte uspešno spašavali ljudske živote? Sve bi to bilo ugroženo da smo krenuli da se ponašamo kao da smo neka moćna zapadna sila", smatraju sagovornici koji su zahtevali da ostanu anonimni.Dragoljub Mićunović, predsednik Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine i Političkog saveta Demokratske stranke, začudio se nad reakcijom Beograda na dešavanja u Libiji. On je kratko rekao da mu "smeta što Srbija nije glasnije osudila režim u Tripoliju", a zatime objasnio da je čak i Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, osudio nasilje u Libiji, iako te dve zemlje veoma dobro međusobno posluju.
Ima li gde da ovi mafijasi nece obrukati Srbiju?:evil: :evil:
 
Poruka
19.892
Србија треба да напусти УН , јер се ради о тотално лакрдијашкој организацији. Зашто би ми поштовали било шта што доноси УН кад УН не поштује своје резолуције у вези са Косметом?

Потпуно имбецилно. Све што раде полтронске власти у Србији јесте на штету државе у сваком смислу.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
116.718
"МЛАКА ОСУДА" - е тај Мићуновић је матори кретен какав се ретко рађа - и шта он има за све и свашта ДА СЕРЕНДА И ДА СЕ ОГЛАШАВА..... идиот један матори... пи*да му материна џукачка... хоће ли већ једном запушити своја прљава увлакачка уста... нервни напад добијем када га чујем...
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
116.718
И којим поводом овај Шунтави УКИДА ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ када се Резолуција односи ЈЕДИНО НА ИЗВОЗ ОРУЖЈА У ЛИБИЈУ... стварно ме је срамота од ових ликова.........
 

gica

Legenda
Poruka
54.799
"МЛАКА ОСУДА" - е тај Мићуновић је матори кретен какав се ретко рађа - и шта он има за све и свашта ДА СЕРЕНДА И ДА СЕ ОГЛАШАВА..... идиот један матори... пи*да му материна џукачка... хоће ли већ једном запушити своја прљава увлакачка уста... нервни напад добијем када га чујем...
pa što ga držiš na repeat?:(
 

DEDA.D

Veoma poznat
Poruka
10.269
И којим поводом овај Шунтави УКИДА ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ када се Резолуција односи ЈЕДИНО НА ИЗВОЗ ОРУЖЈА У ЛИБИЈУ... стварно ме је срамота од ових ликова.........
БРАВО ШУТКЕ !!! Не може он(Гадафи) од нас да пазарује,а да не дозвољава да се ТИ дебело уграђујеш Хеби га он би да пазарује преко поштених посредника,а то не иде!
 

Crni Bugarin

Domaćin
Banovan
Poruka
3.078
POLITIKA | SREDA 2.03.2011 | 12:12 -> 16:12

Zaustavljena saradnja s Libijom

IZVOR: B92, FONET, BETA, TANJUG

Beograd -- Srbija zamrzla vojno-ekonomsku saradnju sa Libijom. Istovremeno se u Skupštini našao predlog za ukidanje viza Libiji.Srbija je zamrzla vojno-ekonomsku saradnju sa Libijom posle odluke Ujedinjenih nacija.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže i da niko od aktivnih i penzionisanih pripadnika Vojske ne učestvuje u događajima u toj zemlji.

Ipak, izgleda da naša zemlja i dalje gaji specijalne veze sa Libijom - Skupština Srbije razmatra ukidanje viza Tripoliju, a vođa libijske države Moamer Gadafi i dalje je počasni doktor srpskog Univerziteta Megatrend.

Svi srpski poslovi sa Libijom su zamrznuti. Zaustavljen je i projekat izgradnje Vojno-medicinske akademije nalik našoj u Tripoliju.

Sindikati “Zastava oružja“ upozoravaju da će zbog krize biti ugroženi višemilionski poslovi sa Libijom, ali ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da naša zemlja poslove obustavlja zbog odluke UN.

Ministar odbrane je podsetio da su njegov resor i država Srbija imali dobre odnose s Libijom i rekao da se nada da će veliki projekti koji su započeti s tom zemljom biti nastavljeni pošto se prilike stabilizuju.

Dogovor o izgradnji vojne bolnice u Tripoliju se pomera, ali verujem da će se stanje stabilizovati, jer je to interes libijskog naroda i vojske, i da će posao biti pokrenut, rekao je Šutanovac posle otvaranja Centra za hiperbaričnu medicinu na Vojnomedicinskoj akademiji.

Šutanovac je ocenio da je važno što je Srbija sprečila spekulacije da su pripadnici njene armije umešani u događanja u Libiji.

Na pitanje novinara da li je Srbija bila dovoljno glasna u osudi nasilja u toj zemlji, Dragan Šutanovac je odgovorio da je Srbija bila "dovoljno glasna i jasna u odnosu na svoju snagu".

Ministar je naveo da i u Angoli, kao i u Libiji, postoji interesovanje za izgradnju vojne bolnice - ekvivalenta VMA i da će, ukoliko taj posao bude dobijen, to biti velika šansa, ne samo za odbrambenu industriju i vojnu medicinu, već i za građevinsku industriju Srbije.

Prekidamo veze, a razmatramo ukidanje viza

Srbija je i u Savetu za ljudska prava UN u Ženevi osudila događaje u Libiji. U tekstu koji je podnela Mađarska u ime Unije navodi se da libijske vlasti sprovode nasilje nad mirnim demonstrantima i da ima mnogo dokaza i o zločinima protiv čovečnosti.

Međutim, na dnevnom redu Skupštine je predlog ukidanja viza Libiji.

Prema rečima predsednik Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove Dragoljuba Mićunovića, očiglegno je da se to uradilo u nekom ranije zamišljenom projektu.

Mićunović je dodao da je dobro sarađivati sa mnogim zemljama, ali da se još jednom pokazalo da se mora voditi računa o tome da li pojedine zemlje priznaju i poštuju ljudska prava, a ne samo "da ih gledamo sa stanovišta nekih naših interesa, bilo ekonomskih, bilo političkih".

"Važno je da Srbija ima svoje nacionalne interese, ali je važno i da ima stav da zemlja koja ubija svoje građane, puca na demonstrante, veša i kamenuje žene, da je to režim sa kojim Srbija ne treba da razvija prijateljske odnose", rekao je Mićunović.

Ljajić: Srbija postigla pravu meru

Međutim, ministar rada Rasim Ljajić misli da je Srbija na adekvatan način osudila kršenje ljudskih prava u Libiji.

On je izjavio da Srbija osuđuje svaki vid kršenja ljudskih prava, pa i u Libiji, ali da od toga ne treba praviti posebnu politiku na međunarodnom planu.

Što se tiče osude događaja u Libiji, ne treba da budemo veći katolici od pape, niti treba da ćutimo nad evidentnom činjenicom da je bilo teških zločina i kršenja ljudskih prava", rekao je Ljajić novinarima nakon otvaranja Sajma zapošljavanja.

"Mislim da smo u te dve stvari postigli meru", ocenio je ministar rada i socijalne politike.

Upitan da li su zvaničnici Srbije na adekvatan način osudili zločine u Libiji, Rasim Ljajić je rekao da se Srbija pre svega rukovodila vlastitim političkim, ekonomskim i drugim interesima.

"Prvi interes je bio da bezbedno evakuišemo naše građane iz Libije, kao što su postupile i sve druge zemlje", naveo je Ljajić.

Gadafi počasni doktor na Megatrendu

Dokaz specijalnih veza koje je Beograd negovao sa Tripolijem svakako je i titula počasnog doktora koju je Univerzitet Megatrend dodelio Muameru Gadafiju 2006. godine.

Rektor Univerziteta Mića Jovanović u svom laptopu još čuva slike sa svečane dodele doktorske titule. Kaže da mu se nimalo ne sviđa ono što na televiziji vidi iz Libije.

Iako mu smetaju vesti koje stižu iz Tripolija, Jovanović smatra da bi danas bilo deplasirano poništiti odluku o dodeli počasne titule doktora Gadafiju, budući na drugačije okolnosti kada je ona uručena.

Megatrend je Gadafiju uz svečanu diplomu dodelio i zlatnu medalju od čistog 22-karatnog zlata.

Gadafi je to priznanje, kako objašnjava Jovanović, zaslužio zbog svog projekta “Velika reka“, odnosno navodnjavanja 70 procenata pustinje Sahare.


Podsetimo, Generalna skupština UN suspendovala je članstvo Libije u Savetu za ljudska prava, zbog brutalnog suzbijanja protesta u toj zemlji. Takođe, beogradska štampa piše da je Srbija u UN podržala osudu masovnih kršenja ljudskih prava u Libiji, ali to nije htela da "na sav glas obznani", o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=03&dd=02&nav_category=11&nav_id=496302
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.