Šutanovac: Nismo vojno ugroženi

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da Srbija nije vojno ugrožena, ali da postoji latentna mogućnost ugrožavanja bezbednosti od strane pojedinaca sa Kosova.

Dragan Šutanovac

Šutanovac je u intervjuu Tanjugu podsetio da Srbija na teritoriji Kosova i Metohije ima mirovnu misiju Kfora i Euleksa.

Prema njegovim rečima, postoji latentno ugrožavanje bezbednosti, koje mogu da izazovu pojedinci sa Kosova i Metohije, "što se u prošlosti dešavalo".

Šutanovac je ocenio i da je po pitanju bezbednosti ova godina znatno bolja nego ranija, izrazivši očekivanje da će sledeća godina "biti bezbedna koliko i ova".

On je istakao i da Vojska Srbije ima izuzetno kvalitetnu saradnju sa pripadnicima Kfora na Kosovu i Metohiji podsetivši da se organizuju redovni sastanci načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta Kfora.

Šutanovac je rekao i da se očekuje poseta komandanta Kfora Beogradu podsetivši da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije boravio jesenas u Prištini, na sastanku sa komandatom Kfora.

Ministar odbrane je ocenio i da je između Vojske Srbije i Kfora vraćeno poverenje, koje je bilo poljuljano nakon odluke NATO da formira i obučava takozvane kosovske snage bezbednosti.

"Na dnevnom operativnom nivou imamo kontakte i smatram da je izuzetno važno sa aspekta bezbednosti, pre svega nealbanskog stanovništva, da sarađujemo što je moguće čvrsće sa međunarodnom zajednicom i sa svim onima koji rade na obezbeđivanju stabilnosti i bezbednosti građana na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Dupliran broj učešća u misijama

Šutanovac je istakao i da je Srbija duplirala broj učešća u mirovnim misijama UN u odnosnu na 2007. godinu, kao i da se za nekoliko dana naši mirovnjaci vraćaju iz Čada, gde uspešno završavaju misiju UN, prvo u sastavu norveškog kontigenta, a posle samostalno.

"S druge strane, približava se momenat potpisivanja bezbednosnog sporazuma sa Evropskom unijom, koji otvara mogućnost ucesća u civilno-vojnim misijima i za policiju i za vojsku", rekao je on.

Ministar odbrane je istakao i da se već pregovara sa Grčkom i Francuskom o mogućnosti pojavljivanja nekog od naših oficira na brodovima u sastavu mornarica tih država u nekoj od mirovnih misija EU.

Prema njegovim rečima, tu se radi o simboličnom i - u odnosu na veličinu Srbije i na našu snagu - objektivnom učešću vojske.

On je ukazao da je učešće u mirovnim misijama izuzetno politički važno, jer time pokazujemo da želimo da budemo deo savremenog i modernog sveta, koji brine o bezbednosti ne samo unutar svojih granica.

Osvrnuvši se na učešće Srbije u NATO programu "Partnerstvo za mir", Šutanovac je izrazio očekivanje da će 2011. biti godina pre svega stabilizacije odnosa u okviru "Partnerstva za mir" i konačnog otvaranja naših prostorija.

"Postoji niz komiteta, u kojima smo počeli da učestvujemo... i mislim da Srbija ima šta da ponudi ali i da crpi koristi, kao i mogućnosti iz ’Partnerstva za mir’", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedno vreme bila u velikom zastoju u saradnji u okviru “Partnerstva za mir“, a sledi godina u kojoj "moramo u petoj brzini" da koristimo sve mogućnosti, kako bi 2012. imali obostrano pune kapacitete saradnje.

Usavršavanje profesionalaca

Podsetivši da će od 1. januara 2011. Vojska Srbije i zvanično biti profesionalna, on je istakao da će u narednoj godini posebna pažnja biti posvećena obuci i usavršavanju profesionalaca.

Šutanovac je ukazao i sa aspekta planova u opremanju Vojske Srbije da je bitno da vidimo koliki će biti budžet za sledeću godinu "od čega zavisi šta ćemo moći u sklopu modernizacije opreme i tehnike da kupimo ili da revitalizujemo".

Ministar odbrane je rekao i da je u protekle dve godine naš vojni budžet bio izuzetno skroman, sa aspekta potreba koje nisu iste kao u zemljama u okruženju, jer smo 1999. pretrpeli velika oštećenja.

Namenska industrija – posao vredan 1,2 milijardi dolara

Podsećajuć da su ugovaranja za izvoz iz oblasti namenske industrije u njegovom mandatu oko 1,2 milijardi dolara, Šutanovac je naveo da smo sve planove, po pitanju izvoza naoružanja i vojne opreme i ugovaranja odavno premašili.

Ministar odbrane je istakao i da je sada najvažnije da ispoštujemo rokove i kvalitet i da ne ostajemo utisak da smo oni koji žele da dobiju posao, a da ne mogu da ga izvrše.

"Čini mi se da idemo dobrim pravcem, jer sada postoji veliko interesovanje mnogih zemalja, čak i jako udaljenih poput Urugvaja i Brazila, koje žele sa nama da ucestvuju i u razvoju određenog naoružanja i proboju na treća tržište", rekao je on.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=11&nav_category=11&nav_id=478600

Eto kako debeli mašinski inženjer,bez radnog i vojnog iskustva vidi našu vojsku.Mislim da bi Mica sobarica ili Veca kafe kuvarica to uradile bolje.
 
Pa dobro je i rekao, ne vidim kakav problem imaš sa njim, osim toga što je debeo.

I da, nije vojska doprinela tome da se uspostavi mirno stanje dole, nego su se Srbi jednostavno pomirili da moraju da žive sa Šiptarima, a negde se nađe da ih ovi drugi i finansijski pomažu, ako je to potrebno. Eto šta čini ljudskost. Ne kažem da se treba zaboraviti sve što su Šiptari dole učinili, nego su dole Srbi pametni, pa ćute, i egzistiraju. Doduše, ima ih jako malo, ovi najhrabriji što vole da se biju, oni su odavno otišli odande.
 
I da, nije vojska doprinela tome da se uspostavi mirno stanje dole, nego su se Srbi jednostavno pomirili da moraju da žive sa Šiptarima,

Hajde ti meni reci gde to Srbi žive zajedno sa šiptarima. Možda negde žive jedni pored drugih, ali zajednički život na Kosovu nije nikad postojao.

Ne kažem da se treba zaboraviti sve što su Šiptari dole učinili, nego su dole Srbi pametni, pa ćute, i egzistiraju. Doduše, ima ih jako malo, ovi najhrabriji što vole da se biju, oni su odavno otišli odande.

A gde je 40.000 Srba koji su živeli u Prištini pre rata? Šta su ''naše'' demokratske vlasti i njihovi zapadni '' saveznici'' uradili da bi se Srbi dole vratili?
 
Hajde ti meni reci gde to Srbi žive zajedno sa šiptarima. Možda negde žive jedni pored drugih, ali zajednički život na Kosovu nije nikad postojao.



A gde je 40.000 Srba koji su živeli u Prištini pre rata? Šta su ''naše'' demokratske vlasti i njihovi zapadni '' saveznici'' uradili da bi se Srbi dole vratili?

U Lipljanu. Doduše, postoji granica, i Srbi su naseljeni malo izolovano, u njihovom "kvartu" nema nijednog Šiptara. Kaže mi drug da nisu agresivni, jer više nemaju ni interesa da budu agresivni. Njih najviše nervira što Telekom više nema signala dole. :) Nema ih ni hiljadu inače. Sve proterano.
Priština je cela šiptarska, jedino još za Mitrovicu ima nade.
Jednom sam napisala da je kulturni identitet skroz izgubljen, ali taj KULTURNI IDENTITET nije ugrožavanje zemlje u bezbednosnom pogledu. Tako da, mislim da smo otišli u off topic. Razumem da si patriota, ali ovo nije tema za ispoljavanje tvojih prejakih emocija.
 

Back
Top