Šutanovac: Nismo vojno ugroženi

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da Srbija nije vojno ugrožena, ali da postoji latentna mogućnost ugrožavanja bezbednosti od strane pojedinaca sa Kosova.

Dragan Šutanovac

Šutanovac je u intervjuu Tanjugu podsetio da Srbija na teritoriji Kosova i Metohije ima mirovnu misiju Kfora i Euleksa.

Prema njegovim rečima, postoji latentno ugrožavanje bezbednosti, koje mogu da izazovu pojedinci sa Kosova i Metohije, "što se u prošlosti dešavalo".

Šutanovac je ocenio i da je po pitanju bezbednosti ova godina znatno bolja nego ranija, izrazivši očekivanje da će sledeća godina "biti bezbedna koliko i ova".

On je istakao i da Vojska Srbije ima izuzetno kvalitetnu saradnju sa pripadnicima Kfora na Kosovu i Metohiji podsetivši da se organizuju redovni sastanci načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta Kfora.

Šutanovac je rekao i da se očekuje poseta komandanta Kfora Beogradu podsetivši da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije boravio jesenas u Prištini, na sastanku sa komandatom Kfora.

Ministar odbrane je ocenio i da je između Vojske Srbije i Kfora vraćeno poverenje, koje je bilo poljuljano nakon odluke NATO da formira i obučava takozvane kosovske snage bezbednosti.

"Na dnevnom operativnom nivou imamo kontakte i smatram da je izuzetno važno sa aspekta bezbednosti, pre svega nealbanskog stanovništva, da sarađujemo što je moguće čvrsće sa međunarodnom zajednicom i sa svim onima koji rade na obezbeđivanju stabilnosti i bezbednosti građana na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Dupliran broj učešća u misijama

Šutanovac je istakao i da je Srbija duplirala broj učešća u mirovnim misijama UN u odnosnu na 2007. godinu, kao i da se za nekoliko dana naši mirovnjaci vraćaju iz Čada, gde uspešno završavaju misiju UN, prvo u sastavu norveškog kontigenta, a posle samostalno.

"S druge strane, približava se momenat potpisivanja bezbednosnog sporazuma sa Evropskom unijom, koji otvara mogućnost ucesća u civilno-vojnim misijima i za policiju i za vojsku", rekao je on.

Ministar odbrane je istakao i da se već pregovara sa Grčkom i Francuskom o mogućnosti pojavljivanja nekog od naših oficira na brodovima u sastavu mornarica tih država u nekoj od mirovnih misija EU.

Prema njegovim rečima, tu se radi o simboličnom i - u odnosu na veličinu Srbije i na našu snagu - objektivnom učešću vojske.

On je ukazao da je učešće u mirovnim misijama izuzetno politički važno, jer time pokazujemo da želimo da budemo deo savremenog i modernog sveta, koji brine o bezbednosti ne samo unutar svojih granica.

Osvrnuvši se na učešće Srbije u NATO programu "Partnerstvo za mir", Šutanovac je izrazio očekivanje da će 2011. biti godina pre svega stabilizacije odnosa u okviru "Partnerstva za mir" i konačnog otvaranja naših prostorija.

"Postoji niz komiteta, u kojima smo počeli da učestvujemo... i mislim da Srbija ima šta da ponudi ali i da crpi koristi, kao i mogućnosti iz ’Partnerstva za mir’", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedno vreme bila u velikom zastoju u saradnji u okviru “Partnerstva za mir“, a sledi godina u kojoj "moramo u petoj brzini" da koristimo sve mogućnosti, kako bi 2012. imali obostrano pune kapacitete saradnje.

Usavršavanje profesionalaca

Podsetivši da će od 1. januara 2011. Vojska Srbije i zvanično biti profesionalna, on je istakao da će u narednoj godini posebna pažnja biti posvećena obuci i usavršavanju profesionalaca.

Šutanovac je ukazao i sa aspekta planova u opremanju Vojske Srbije da je bitno da vidimo koliki će biti budžet za sledeću godinu "od čega zavisi šta ćemo moći u sklopu modernizacije opreme i tehnike da kupimo ili da revitalizujemo".

Ministar odbrane je rekao i da je u protekle dve godine naš vojni budžet bio izuzetno skroman, sa aspekta potreba koje nisu iste kao u zemljama u okruženju, jer smo 1999. pretrpeli velika oštećenja.

Namenska industrija – posao vredan 1,2 milijardi dolara

Podsećajuć da su ugovaranja za izvoz iz oblasti namenske industrije u njegovom mandatu oko 1,2 milijardi dolara, Šutanovac je naveo da smo sve planove, po pitanju izvoza naoružanja i vojne opreme i ugovaranja odavno premašili.

Ministar odbrane je istakao i da je sada najvažnije da ispoštujemo rokove i kvalitet i da ne ostajemo utisak da smo oni koji žele da dobiju posao, a da ne mogu da ga izvrše.

"Čini mi se da idemo dobrim pravcem, jer sada postoji veliko interesovanje mnogih zemalja, čak i jako udaljenih poput Urugvaja i Brazila, koje žele sa nama da ucestvuju i u razvoju određenog naoružanja i proboju na treća tržište", rekao je on.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=11&nav_category=11&nav_id=478600

Eto kako debeli mašinski inženjer,bez radnog i vojnog iskustva vidi našu vojsku.Mislim da bi Mica sobarica ili Veca kafe kuvarica to uradile bolje.

Какав ИДИОТ!
Невероватно..ко овога клена постави за министра војног...
Арбанашки терористи окупирали део Србије , а он лупета како није војно угрожен..
Магарац..
 
Ju! Kako si samo došao do ovakvog saznanja? Kojom intelektualnom tehnikom?

lutkice igras vec prljavo.Vadis iz konteksta dok u nastavku jasno pise :"Mi nemamo pare jer imamo vlast kakvu imamo".Da imamo politicku i intelektualnu elitu u Srbiji orjentisano prema Srbiji, mi bi imali pare.Drzava sa ovakvim polozajem i klimom nekoristi ni trecinu svojih resursa.Imamo kvote za izvoz u EU koje nekoristimo.Imamo povlascen trgovinski polozaj prema Ruskoj federaciji.Da koristimo to sto nam pruzaju ,znacilo bi da bi se u Srbiji proizvodi.Tada nema mesta za uvoznicki lobi.u Srbiji koji je urnise.Nema uvoznickog lobija, ima para za drzavu.Kratko i jasno.
Ali tebi koja studiras bezbednost na pravnom izlaz iz ove situacije je NATO:lol:
Plavusa i kada uradis stav na rukama aaa?:per:
 
Jel si ti mutav, ili ne znaš da čitaš? Piše ti lepo da neće biti ništa ako ne uđemo, ostaće sve kako je sada, samo će ići nadole. Ne znam kolika je mudrost uvideti da mi nemamo pare, da će sledeća godina biti još gora, nezaposlenost će da poraste za još deset posto, prosečna plata će biti sve manja, a mi nemamo pare da krenemo od bilo čega. Treba nam pomoć. ZAR JE TO TOLIKO TEŠKO SHVATITI? Neće vam ni Nikolić, ni bilo ko drugi umesto Tadića doneti pare za državnu kasu, ako se domogne vlasti.
И добићемо је од оних који су нам уводили ембарго на увоз оружја, од оних који су нам скројили и још увек кроје величину и састав војске, од оних који су нас 3 месеца крвнички бомбардовали, од оних који су нам окупирали део територије...:think::think::think:
U STATUTU TI PIŠE da svaka država članica NATO saveza treba da pomogne svojim oružanim snagama onu koju neko drugi napadne, to bi se odrazilo i na našu državu ako bismo potpisali, dakle, ili bi naše divne oružane snage iskorišćavali za neke svoje akcije, ali bi nas štitili, ako nas SLUČAJNO neko napadne. STATUT TI JE MEĐUNARODNI UGOVOR, i tu nema nikakve dileme, a to što nemaš pojma kakva dejstva isti ima, idi pa se malo informiši. Zašto je njima cilj nas da prime? Zato što smo mi u samom centru Balkanskog poluostrva, imamo jako dobar geo-politički položaj. Šta je njima primarni cilj? Da ostvare dobru integraciju.

А је л учите на том факултету о Пакту о ненападању између Немачке и СССР-а!?
ПИШЕ И НА АУТОБУСУ "БЕСТ",ПА СЕ НЕ ПУШИ!


NIKO NIGDE NIJE NI REKAO DA JE SRBIJA UGROŽENA! Dakle, cela ova diskusija je otvorena za vas da se dobacujete neznanjem. Slobodno.
Srbija ni nije ugrožena.
Niko više nema ni interes da nas pritiska, a to što vi mislite da mi možemo sami protiv svih, e to je već vaša stvar.
I ne bojte se, mi svakako ne možemo da ispoštujemo bilo kakve standarde za bilo koje članstvo, ali pošto vi znate bolje od državnog vrha, malo ih prosvetlite.
НЕ ГОЈИ СЕ ПРАСЕ УОЧИ БОЖИЋА,
БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ!
ПА И НИЈЕ, СРБИЈА ЈЕ ОКУПИРАНА!

Dalje... ne možeš da govoriš o POTENCIJALNIM AGRESORIMA, ako nemaš izvore ugrožavanja bezbednosti. A ovde ih evidentno imaš samo na unutrašnjem planu, a to je sukob interesa različitih društvenih grupacija. Ako nemaš izvore ugrožavanja, nemaš ni ugrožavanje. Poćni da razlikuješ ta dva pojma, možda nešto i ukapiraš.
ПРИВРЕМЕНО ОКУПАЦИЈА 17% ДРЖАВНЕ ТЕРИТОРИЈЕ НИЈЕ ИЗВОР УГРОЖАВАЊА БЕЗБЕДНОСТИ!?:eek::eek::eek:
I nije samo sigurnost u bezbednosnom smislu sigurica za bezbedno stanje u državi, jer izvor ugrožavanja može da se nalazi u bilo kojoj drugoj sferi društvenog života.
ПА ЈЕ Л СЕ КОД НАС НЕ НАЛАЗИ У СВИМ СФЕРАМА ДРУШТВЕНОГ ЖИВОТА!
Промењена власничка структура,
продата енергетика,
телекомуникације дате на продају,
уништена наменска индустрија,....

Kakvo reketiranje? Nukleaarno oružje će ti u budućnosti biti sve manje i manje u upotrebi, a mi smo toliko bedni, da ne možemo da pratimo ni tu industriju i razvoj te tehnike.
Уништавају нам основно наоружање, ти размишљаш о нуклеаркама!?
 
lutkice igras vec prljavo.Vadis iz konteksta dok u nastavku jasno pise :"Mi nemamo pare jer imamo vlast kakvu imamo".Da imamo politicku i intelektualnu elitu u Srbiji orjentisano prema Srbiji, mi bi imali pare.Drzava sa ovakvim polozajem i klimom nekoristi ni trecinu svojih resursa.Imamo kvote za izvoz u EU koje nekoristimo.Imamo povlascen trgovinski polozaj prema Ruskoj federaciji.Da koristimo to sto nam pruzaju ,znacilo bi da bi se u Srbiji proizvodi.Tada nema mesta za uvoznicki lobi.u Srbiji koji je urnise.Nema uvoznickog lobija, ima para za drzavu.Kratko i jasno.
Ali tebi koja studiras bezbednost na pravnom izlaz iz ove situacije je NATO:lol:
Plavusa i kada uradis stav na rukama aaa?:per:

Najlakša prečica je NATO.
Eto, imamo mi mnogo što šta što smo prodali, i što nismo znali da iskoristimo. Ne znam da li ti je recimo poznato da se u Srbiji nalazi (ili se bar nalazila, pošto je u lošem stanju, preti joj stečaj, naravno ne treba ni da napomenem da je privatizovana početkom 21. veka) najveća fabrika polipropilena na prostorima bivše SFRJ, slobodno onda možemo da kažemo na Balkanu. Bila je prodata za mizerne pare, a do početka devedesetih imala je proizvodnju da potkrepi bukvalno celu opštinu na kojoj se nalazi. Sad je gazda povratio ono mizerno što je uložio, ali je u lošem stanju. Druga činjenica je što se automatizacija ne može priuštiti, i za to treba mnogo para.
Mi sami ne možemo sve to da popravimo, treba nam pomoć, a ja je vidim kroz integraciju, kako u EU, tako i u NATO-u. Dakle kroz neko slobodno tržište, i onda se zapravo zna zbog čega se ulaže u infrastrukturu (i vrapci na grani znaju da je i to jedan od preduslova koje moramo da ispunimo da bismo dobili članstvo).
Beograd takođe pod hitno treba da se sredi u pogledu infrastrukture.
 
Druga činjenica je što se automatizacija ne može priuštiti, i za to treba mnogo para.
Немаш ти појма о чему причаш.Србија има машинске и електроинжењере са искуством које је ретардирана власт послала на тржиште рада и који сада имају неке глупе сервисе а глупаци из државе дају силне паре странцима кад треба нешто такво да се одради.Све,али баш скоро све што се тиче хидраулике,пнеуматике,електронике и машинства можемо да урадимо сами.Срећа је што инжењери нису ретардирани него прате све што се дешава у Свету за разлику од безмозгих пилићара политичара,њихових клинаца саветника и остале ретардиране булументе која прича којештарије по медијима.
 
Poslednja izmena:
Najlakša prečica je NATO.
Eto, imamo mi mnogo što šta što smo prodali, i što nismo znali da iskoristimo. Ne znam da li ti je recimo poznato da se u Srbiji nalazi (ili se bar nalazila, pošto je u lošem stanju, preti joj stečaj, naravno ne treba ni da napomenem da je privatizovana početkom 21. veka) najveća fabrika polipropilena na prostorima bivše SFRJ, slobodno onda možemo da kažemo na Balkanu. Bila je prodata za mizerne pare, a do početka devedesetih imala je proizvodnju da potkrepi bukvalno celu opštinu na kojoj se nalazi. Sad je gazda povratio ono mizerno što je uložio, ali je u lošem stanju. Druga činjenica je što se automatizacija ne može priuštiti, i za to treba mnogo para.
Mi sami ne možemo sve to da popravimo, treba nam pomoć, a ja je vidim kroz integraciju, kako u EU, tako i u NATO-u. Dakle kroz neko slobodno tržište, i onda se zapravo zna zbog čega se ulaže u infrastrukturu (i vrapci na grani znaju da je i to jedan od preduslova koje moramo da ispunimo da bismo dobili članstvo).
Beograd takođe pod hitno treba da se sredi u pogledu infrastrukture.

У ШТА СЕ УЛАЖЕ!?:eek::eek::eek:
 
И добићемо је од оних који су нам уводили ембарго на увоз оружја, од оних који су нам скројили и још увек кроје величину и састав војске, од оних који су нас 3 месеца крвнички бомбардовали, од оних који су нам окупирали део територије...:think::think::think:

Misliš li da sam i ja od juče, i da mi ne smeta to što su nas bombardovali?
Ako uđemo u njihov pakt, hajde da to uradimo zbog svojih interesa. Ne mogu više da se ponavljam, jer sam napisala sve o ovome što mislim. Da, mislim da će pakt moći da nam pomogne da se iole iščupamo iz bede u kojoj smo sad.
Da, i meni je ponos jako bitan, i da nismo u ovakvoj situaciji, ni pod razno ne bih razmišljala o ulasku u NATO, ali mi nismo ni Švajcarska, a ni bivša SFRJ da možemo da se izolujemo od svih i da vodimo svoju politiku. Slabi smo u svakom pogledu.
Uzeću za primer situaciju tokom prve vladavine Miloša i Mihajla Obrenovića, neposredno nakon Drugog srpskog ustanka. Tad smo zavisili od Rusije, i radili sve ono što je ona htela, bez obzira što nam je krojila sudbinu na unutrašnjem planu onako kako njima odgovara radi sopstvenih interesa, bez obzira što je Ustav iz 1835. (koji nam je u to vreme bio preko potreban) odbacila i u tom trenutku nije htela da čuje za Srbiju, sve dok ova ne uradi onako kako joj je naloženo. Osim toga, za isti su se složile Rusija i Turska (da, da) da je ovaj ustav republikanski, odnosno nemogućnost za kontrolisanje Srbije od njenog "prijatelja" i "neprijatelja".


А је л учите на том факултету о Пакту о ненападању између Немачке и СССР-а!?
ПИШЕ И НА АУТОБУСУ "БЕСТ",ПА СЕ НЕ ПУШИ!
To se zove Hladni mir, i on je mnogo opasniji nego Hladni rat, iz razloga što je rezultirao veliki broj lokalnih sukoba.ПРИВРЕМЕНО ОКУПАЦИЈА 17% ДРЖАВНЕ ТЕРИТОРИЈЕ НИЈЕ ИЗВОР УГРОЖАВАЊА БЕЗБЕДНОСТИ!?:eek::eek::eek:

To se zove međunarodni status, i to jeste bio izvor ugrožavanja bezbednosti kad smo još uvek mi imali suverenu vlast na Kosmetu.
Ovde uopšte nemoj da mešaš pravdu, jer ako se ne varam, nezavisnost Kosmeta je priznalo oko 40 posto država UN-a, ali je činjenica da mi nemamo suverenu vlast dole, da ne upravljamo tim delom teritorije, ali kažem, o njemu bi se moglo govoriti godinama unazad, a ne trenutno.

ПА ЈЕ Л СЕ КОД НАС НЕ НАЛАЗИ У СВИМ СФЕРАМА ДРУШТВЕНОГ ЖИВОТА!
Промењена власничка структура,
продата енергетика,
телекомуникације дате на продају,
уништена наменска индустрија,....

To već nije moj domen, ali to je sve reakcija na privatizaciju i postsocijalizam.

[B ]Уништавају нам основно наоружање, ти размишљаш о нуклеаркама!?[/B]

Zašto da ne?
Smatra se da je bivša SFRJ posedovala nuklearno oružje, iako to nikad zvanično nije priznala, iz prostog razloga što ne bi mogla da opravda posedovanje, jer je posedovanje istog izričito zabranjeno.
Dalje, Srbija je zemlja Trećeg sveta, koja ne može sebi da priušti ulaganje u sofisticirano KONVENCIONALNO oružje (a ne osnovno naoružanje kako si ga ti nazvao), pa je kroz istoriju mogla da teži tome da nabavi par nuklearnih glava (jeftinije su), i stvar je rešena. No, nebitno, nisam uopšte htela o tome da pričam, jer smatram da je to nagađanje, pa ću se zaustaviti samo na tome da Srbija ne može da prati proizvodnju oružja, i samim tim se ne može smatrati jakom vojnom silom.
 
Немаш ти појма о чему причаш.Србија има машинске и електроинжењере са искуством које је ретардирана власт послала на тржиште рада и који сада имају неке глупе сервисе а глупаци из државе дају силне паре странцима кад треба нешто такво да се одради.Све,али баш скоро све што се тиче хидраулике,пнеуматике,електронике и машинства можемо да урадимо сами.Срећа је што инжењери нису ретардирани него прате све што се дешава у Свету за разлику од безмозгих пилићара политичара,њихових клинаца саветника и остале ретардиране булументе која прича којештарије по медијима.

Savršeno znam o čemu pričam.
Jel ti znaš da uporediš tehniku i tehnologiju u Srbiji i Americi?
 

Back
Top