Srborus
Poznat
- Poruka
- 8.219
Posto je neupitno u politikologiji da je glavni cinilac stanja u nekoj drzavi njen medjunarodni status tj. da spoljna politika vlada nad unutrasnjom cini mi se da je glavni uzrok svih nasih muka odnos koji prema nama ima tzv. *zapadni svet* i njegova udarna pesnica - NATO. Ako je tako da li mislite da nas oni 1) ontoloski mrze (i prakticno zele da nas uniste) pa smo zapravo, na neki nacin, i okupirani od njih, ili je to 2) nasa paranoja tj. da oni zele da mi samo budemo *kao sav normalan svet* ali smo mi zatucani mitomani, agresivne, primitivne prevarantske lopuze tj. da samo treba da prestanemo da budemo *najgori od sve dece* i postacemo deo tog lepog i bogatog demokratskog sveta?
Da li , shodno onom sto mislimo da je tacno od ova dva, treba dakle 1) da se borimo - pruzimo otpor ili treba da 2) *budemo pametni* (kao i skoro svi drugi) da bismo bilo kako opstali? Cak iako cemo takvim *bilokakvim* opstankom zapravo nestati jer takvim ponasanjem, cak iako fizicki opstanemo, onda vise necemo biti ISTI mi?
A ko kaže da je to neupitno?
To je i te kako upitno.
To samo ovde na Balkanu korumpirane partokratske vlasti ubeđuju narod kako je spoljna politika važnija od unutrašnje tj, konkretno, po njima ulazak u EU (neki tvrde i NATO) po automatizmu dovodi do prosperiteta u svakom pogledu, ooooogrooomnooog priliva stranih investicija i sl. Dok to pričaju, u isto vreme oni sebi pune džepove. Naravno da to nema blage veze sa životom. Dokaz za to su Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Mađarska, Albanija... itd.
Unutrašnja politika, pre svega ekonomska politika, glavni je činilac stanja u nekoj državi. Znači ekonomski razvoj ne determinišu diplomatija i nekakve "integracije", nego konkurencija, privatna inicijativa, sudstvo (tj. vladavina prava), institucije, obrazni sistem i sl.
NATO je najbolje opisao Sergej Nariškin, bivši predsednik ruskog parlamenta, nazvavši ga kancerogenim tumorom Evrope - to je jedan maligni fenomen modernog dobar, najveće zlo današnjice i najveća pretnja po evropsku, ali i globalnu bezbednost.