Sustinski uzrok i kljucno resenje nase situacije (odnos sa zapadom - NATO paktom)

Posto je neupitno u politikologiji da je glavni cinilac stanja u nekoj drzavi njen medjunarodni status tj. da spoljna politika vlada nad unutrasnjom cini mi se da je glavni uzrok svih nasih muka odnos koji prema nama ima tzv. *zapadni svet* i njegova udarna pesnica - NATO. Ako je tako da li mislite da nas oni 1) ontoloski mrze (i prakticno zele da nas uniste) pa smo zapravo, na neki nacin, i okupirani od njih, ili je to 2) nasa paranoja tj. da oni zele da mi samo budemo *kao sav normalan svet* ali smo mi zatucani mitomani, agresivne, primitivne prevarantske lopuze tj. da samo treba da prestanemo da budemo *najgori od sve dece* i postacemo deo tog lepog i bogatog demokratskog sveta?
Da li , shodno onom sto mislimo da je tacno od ova dva, treba dakle 1) da se borimo - pruzimo otpor ili treba da 2) *budemo pametni* (kao i skoro svi drugi) da bismo bilo kako opstali? Cak iako cemo takvim *bilokakvim* opstankom zapravo nestati jer takvim ponasanjem, cak iako fizicki opstanemo, onda vise necemo biti ISTI mi?

A ko kaže da je to neupitno?

To je i te kako upitno.

To samo ovde na Balkanu korumpirane partokratske vlasti ubeđuju narod kako je spoljna politika važnija od unutrašnje tj, konkretno, po njima ulazak u EU (neki tvrde i NATO) po automatizmu dovodi do prosperiteta u svakom pogledu, ooooogrooomnooog priliva stranih investicija i sl. Dok to pričaju, u isto vreme oni sebi pune džepove. Naravno da to nema blage veze sa životom. Dokaz za to su Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Mađarska, Albanija... itd.

Unutrašnja politika, pre svega ekonomska politika, glavni je činilac stanja u nekoj državi. Znači ekonomski razvoj ne determinišu diplomatija i nekakve "integracije", nego konkurencija, privatna inicijativa, sudstvo (tj. vladavina prava), institucije, obrazni sistem i sl.

NATO je najbolje opisao Sergej Nariškin, bivši predsednik ruskog parlamenta, nazvavši ga kancerogenim tumorom Evrope - to je jedan maligni fenomen modernog dobar, najveće zlo današnjice i najveća pretnja po evropsku, ali i globalnu bezbednost.

.

NATO je najbolje opisao Sergej Nariškin, bivši predsednik ruskog parlamenta, nazvavši ga kancerogenim tumorom Evrope - to je jedan maligni fenomen modernog dobar, najveće zlo današnjice i najveća pretnja po evropsku, ali i globalnu bezbednost.

Није безопасно то стоји. Али ОДКБ је 1000 километара далеко а НАТО је у Србији брале! Што се тиче економије ево Пољаци,Чеси,Словаци,Румуни и Бугари цркоше од глади у задњих 10-15 година.

Da li ima neko ozbiljan zainteresovan da pise o ovoj temi ili samo pompezni kvazimudraci kalajicevskog tipa ili pak ovi koji nas uce da je dostojanstveno ponasanje ne ljubiti jedno dupe ali zato ljubiti drug(o)a dupeta :bljak:(antipod onom kad veliki Pelevin u *Zivotu insekata* kroz usta jednog junaka kaze -*Necemo dozvoliti da americki komarci j ebu ruske muve*)?
p.s. Izvinjavam se forumasici *sokvisnja* sto sam joj replicirao obracajuci joj se kao da je muskarac - tek sad videh da pise da je zensko (ali sad ne mogu da izmenim svoj post)

Није безопасно то стоји. Али ОДКБ је 1000 километара далеко а НАТО је у Србији брале! Што се тиче економије ево Пољаци,Чеси,Словаци,Румуни и Бугари цркоше од глади у задњих 10-15 година.

Znači hoćeš da kažeš da ti radiš za 300 evra mesečno i živiš bedno zato što Vlada Srbije ne kopira Čehe i Poljake na planu spoljne politike... a pretpostavljam da uopšte ne mora da kopira Češku i Poljsku na planu unutrašnje politike... !? Dovoljno je ući u EU i NATO i to je to? Unutrašnja politika i pre svega razumna ekonomska politika su od sekundarnog značaja, pretpostavljam?

A i ta Poljska može da nestane sa mape Evrope, bila bi to prva država (a možda i jedina) koja bi bila zbrisana sa lica zemlje u slučaju rata između Rusije i NATO.

Inače, ja sam bio u Češkoj i u Bugarskoj nedavno: u Češkoj, u Pragu, u blizini metro stanice Strašnice (predgrađe Praga) cene u supermarketima su više nego u Nemačkoj. Crnci u centru grada prilaze meni i drugu i nude nam da čvarimo za 50, 100 evra. Takođe sam u centru praga sreo jednog našeg konobara koji radi u jednoj pivati, rekao je sam da mu je plata 700-800 evra mesečno, a to je smešno malo para u tako skupom gradu.
U Bugarskoj sam bio na zimovanju: tamo su nam takođe nudili da biramo šta ćemo da čvarimo za 50 evra. Bukvalno da pokažemo prstom. z:D

Znači hoćeš da kažeš da ti radiš za 300 evra mesečno i živiš bedno zato što Vlada Srbije ne kopira Čehe i Poljake na planu spoljne politike... a pretpostavljam da uopšte ne mora da kopira Češku i Poljsku na planu unutrašnje politike... !? Dovoljno je ući u EU i NATO i to je to? Unutrašnja politika i pre svega razumna ekonomska politika su od sekundarnog značaja, pretpostavljam?

A i ta Poljska može da nestane sa mape Evrope, bila bi to prva država (a možda i jedina) koja bi bila zbrisana sa lica zemlje u slučaju rata između Rusije i NATO.

Нисам рекао да је унутрашња политика небитна или мање битна, напротив! Али тема је спољна и беѕбедносна тако да …

п.с.Што се тиче ризика погледај почетак мог поста. :ok:

- - - - - - - - - -

Inače, ja sam bio u Češkoj i u Bugarskoj nedavno: u Češkoj, u Pragu, u blizini metro stanice Strašnice (predgrađe Praga) cene u supermarketima su više nego u Nemačkoj. Crnci u centru grada prilaze meni i drugu i nude nam da čvarimo za 50, 100 evra. Takođe sam u centru praga sreo jednog našeg konobara koji radi u jednoj pivati, rekao je sam da mu je plata 700-800 evra mesečno, a to je smešno malo para u tako skupom gradu.
U Bugarskoj sam bio na zimovanju: tamo su nam takođe nudili da biramo šta ćemo da čvarimo za 50 evra. Bukvalno da pokažemo prstom. z:D

Истина. У Србији што се тога тиче нема посредника! Само..

A ko kaže da je to neupitno?

To je i te kako upitno.

To samo ovde na Balkanu korumpirane partokratske vlasti ubeđuju narod kako je spoljna politika važnija od unutrašnje tj, konkretno, po njima ulazak u EU (neki tvrde i NATO) po automatizmu dovodi do prosperiteta u svakom pogledu, ooooogrooomnooog priliva stranih investicija i sl. Dok to pričaju, u isto vreme oni sebi pune džepove. Naravno da to nema blage veze sa životom. Dokaz za to su Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Mađarska, Albanija... itd.

Unutrašnja politika, pre svega ekonomska politika, glavni je činilac stanja u nekoj državi. Znači ekonomski razvoj ne determinišu diplomatija i nekakve "integracije", nego konkurencija, privatna inicijativa, sudstvo (tj. vladavina prava), institucije, obrazni sistem i sl.

To da spoljna politika dominira nad unutrasnjom kazu oni koji POZNAJU politikologiju (to je aksiom u toj nauci)
Nisam nigde napisao da U NASEM SLUCAJU ulazak u EU ili priklanjanje *zapadu* dovodi do prosperiteta... Citas povrsno i u skladu sa svojim predubedjenjima. Napisao sam da od spoljnopoliticke orijentacije ti presudno zavisi sudbina ... A ona moze biti i dobra i losa... Zavisi da li pravilno izaberes. Mogu ja da biram i zelim da budem u ljubavnom odnosu sa Monikom Beluci ali ako me ona ne zeli tj. namenila mi je ulogu djubretara ili cistaca cipela onda cu bolje proci ako se manem nje i pocnem da upucujem ljubavne signale nekoj Mariji Sarapovoj ili nekoj rafiniranoj kosookoj lepotici iz Kine. Tako da - lose si procitao moju geopoliticku orijentaciju.
Za ovo kasnije si se nalupao maksimalno - institucije, vladavine prava, sudstvo, konkurencija , priv. inicijativa i sl. zvucne banalnosti su od minornog znacaja za blagostanje u nekoj konkretnoj drzavi u odnosu na presudnu OPTIMALNU SPOLJNOPOLITICKU ORIJENTACIJU tj. saveznistvo sa pravim *mentorom* ako si mala zemlja. Belorusiju ili Iran ne sme niko da dira jer imaju mocne saveznike (zastitnike) i tamo je zivot zbog toga bolji za vecinu stanovnika iako nemaju nista od ovog sto je po tebi vazno -tih unutrasnjopolitickih pozitivnih faktora. Kao i mnoge drzave koje su se nevidjeno ekonomski razvijale dok su njima vladali diktatori - Spanija, Cile, Juzna Koreja pa i SFRJ. Sta im je bilo zajednicko - optimalna SPOLJNOPOLITICKA orijentacija a ne te neoliberalisticke tlapnje u koje ti verujes
Ovo za NATO je tacno

Poslednja izmena:
Žao mi je mladi gospodine, ali glavni uzrok svih naših muka NIJE odnos prema tzv. zapadnom svetu.

Krećeš od pogrešnih pretpostavki, pogrešnih premisi na kojima onda dalje gradiš sve ostalo. Gradiš dvorac na krivim temeljima. Sve ovo ostalo što si napomenuo, ove teorije, zaključci, planovi kako da se reše problemi... sve je dalje pogrešno.

A sa druge strane nisi naveo šta su to naši problemi. Koje su to naše muke? Prvo da vidimo šta su naše muke, pa tek onda da vidimo koliko one imaju veze sa zapadnim svetom. Da li misiš da su ovi protesti u Beogradu na boliko koji način u vezi sa zapadnim svetom? Da li misliš da to što o tim protestima laže, što se u medijima predstavlja kao da je na ulicu izašlo manje od hiljadu ljudi, da li i to ima veze sa zapadom? Da li to što je ukinut Ivan Ivanović i njegova emicija, kao i emisija npr. Utiask Nedelje? Da li je to zbog odnos prema zapadnom svetu?

Da li misliš da je Vučić zakinuo penzinerima deseti deo penizije, kao što su to turci radili srpskom narodu, da li je to zbog dobrog ili lošeg odnosa zapadnim svetom? Da li je novinaru Milanu Jovanoviću zapaljena kuća jer je pisao o korumiranim političarima? Da li je njemu kuća zapaljena zbog odnosa sa zapadnim svetom?

E vidiš, kada se dotakneš relnosti, naše Srpske realnosti, i izađeš iz omađijanog sveta koji su kreirali naši manipulativni političari, shvatišeć da odnos sa zapadnim svetom teško šta može da promeni kod nas u Srbiji. Da nas taj zapad prestane mrzeti, da nas počnu voleti iz sveg srca, da nam se klanjaju i da nam dupeta ljube, u Srbiji bi opet imao jednog čoveka koji saziva vanrednu konferenciju da priča o svinjama i letećim automobilima, i opet bi imao novinare kojima je neko zapalio kuću. z;)
Stari gospodine, na manjevise sva vasa retoricka pitanja mogu da vam odgovorim sa - DA. To sto vi ne shvatate da Viucic nije nikakav samostalni gospodar Srbije vec samo okupacioni (kolonijalni) upravnik vas sprecava da pravilno sagledate situaciju. On nikad ne bi ni dosao na to mesto da nije upravo obecao *zapadu* da ce raditi sve sto oni budu zahtevali. Nemojte da vas opsenjuju njegove *mocne* pobede na izborima jer on ih ostvaruje tek sad - u uslovima totalne njegove vladavine nad svim bitnim medijima... Dok nije imao takve nepostene prednosti nije mogao da pobedi cak ni na izborima za gradonacelnika Beograda - gubio je od Djilasa vise puta. Premijer i sad predsednik je postao zahvaljujuci raznim polit. smicalicama posto mu je cak i onu inicijalnu funkciju PPV-a donela pobeda Tomislava Nikolica nad Tadicem koji se pre toga svima smucio a sve kasnije je doslo kao posledica.
Sve ove nepravde koje navodite (to je *drvece od koga ne vidite sumu* tj. siru sliku) omogucuje upravo *zapad* koji mu to pusta da radi sve dok ispunjava njihove zahteve u onome sto je njima bitno a tice se uglavnom problema sa Kosovom. Inace, mogli bi da ga sklone bez problema ali oni mu pustaju da radi sta hoce sa nama i prave se *Englezi* (sto i jesu) ili *Tose* sve dok im verno sluzi u onom glavnom. On je ono sto je otprilike bio Milan Nedic u odnosu na Nemce u 2. Sv. ratu - ne mislite valjda da je Nedic imao ikakvu samostalnu volju
Tako da - bolje vi razmislite malo dublje a za moje sagledavanje realnosti tj. sta je uzrok a sta su posledice ne brinite... Ja sam bas zato i postavio ovakvu temu - da bi ljudi poput vas nesto shvatili o tom zapadu ispod cije se sarene glazure nesto sasvim drugo nalazi

Poslednja izmena:
Карл Билт: Православље је претња за западну цивилизацију
Запад ипак не може да одоли свом вековном пориву: дешавања у Украјини натерала су Карла Билта, министра спољних послова Шведске, да каже да је православље главна претња Западу, јер се око њега сабира Русија.

Карл Билт, министар спољних послова Шведске (и некадашњи високи представник УН и ЕУ у Б и Х), изјавио је пре три дана да је Русија 90-тих била боља држава него данас, јер је стремила демократији и западним вредностима, а данас стреми православљу. „У данашњој Русији ситуација је много гора. Путин демонстрира приврженост не међународним вредностима, већ православним. Његова подршка Асаду у Сирији може се објаснити тиме што је Асад штитио православне у Сирији. Поред тога, православље је опасније од исламског фундаментализма и због тога представља највећу опасност за западну цивилизацију.“ z:shock:z:shock:z:shock:

Ovo je, naravno, budalaština i Karl Bilt to nikada nije izjavio

To da spoljna politika dominira nad unutrasnjom kazu oni koji POZNAJU politikologiju (to je aksiom u toj nauci)
Nisam nigde napisao da U NASEM SLUCAJU ulazak u EU ili priklanjanje *zapadu* dovodi do prosperiteta... Citas povrsno i u skladu sa svojim predubedjenjima. Napisao sam da od spoljnopoliticke orijentacije ti presudno zavisi sudbina ... A ona moze biti i dobra i losa... Zavisi da li pravilno izaberes. Mogu ja da biram i zelim da budem u ljubavnom odnosu sa Monikom Beluci ali ako me ona ne zeli tj. namenila mi je ulogu djubretara ili cistaca cipela onda cu bolje proci ako se manem nje i pocnem da upucujem ljubavne signale nekoj Mariji Sarapovoj ili nekoj rafiniranoj kosookoj lepotici iz Kine. Tako da - lose si procitao moju geopoliticku orijentaciju.
Za ovo kasnije si se nalupao maksimalno - institucije, vladavine prava, sudstvo, konkurencija , priv. inicijativa i sl. zvucne banalnosti su od minornog znacaja za blagostanje u nekoj konkretnoj drzavi u odnosu na presudnu OPTIMALNU SPOLJNOPOLITICKU ORIJENTACIJU tj. saveznistvo sa pravim *mentorom* ako si mala zemlja. Belorusiju ili Iran ne sme niko da dira jer imaju mocne saveznike (zastitnike) i tamo je zivot zbog toga bolji za vecinu stanovnika iako nemaju nista od ovog sto je po tebi vazno -tih unutrasnjopolitickih pozitivnih faktora. Kao i mnoge drzave koje su se nevidjeno ekonomski razvijale dok su njima vladali diktatori - Spanija, Cile, Juzna Koreja pa i SFRJ. Sta im je bilo zajednicko - optimalna SPOLJNOPOLITICKA orijentacija a ne te neoliberalisticke tlapnje u koje ti verujes
Ovo za NATO je tacno

Znači za tvoj životi standard je od minornog značaja da li će tvoj poslodavac, firma u kojoj radiš moći da naplati potraživanja po osnovu menice ili nekog drugog ugovora ili će ono što je u ugovoru potpisano ostati mrtvo slovo na papiru, toalet papir sa kojim tvoj direktor može da briše guzicu?

Od minornog značaja je pitanje koliki su porezi: PDV, akcize na gorivo, doprinosi, porezi na imovinu i sl? OK je ako ti država uzima 40% bruto zarade i 66% neto zarade?
Od minornog značaja je pitanje na šta se isti troše, da li ima korupcije, nepozizma i negativne selekcije u javnom sektoru? Ili u javnim nabavkama - jelka koja košta blizu 100.000 evra?
Od minornog značaja je način na koji je sproveden niz privatizacija, recimo Air Serbia koja pravi gubitak od 50 do 100 miliiona evra godišnje jer Etihadu plaća zakup njihovih aviona Airbus po mnogostruko većoj ceni od tržišne i dobija ogromne subvencije?
Od minornog značaja su gubici javnih preduzeća koji se mere milijardama evra i žderu 10-tak % GDP-ja?
Od minornog začaja je pitanje da li je moguće kartelsko udruživanje velikih trgovaca i dogovaranje cena?
Od minornog značaja je pitanje da li ćeš u školi i na fakultetu napamet učiti gomile nekakvih besmislenih definicija, nabrajanja nekakvih faktora i sl. gluposti koje ćeš odmah zaboraviti čim dobiješ ocennu od nekog totalno nezainteresovanog profesora ili ćeš steći upotrebljivo znanje koje će ti duže vremena koristiti, učićeš kritički da razmišljaš i kreativno deluješ?

Ništa tu ne treba menjati, popravljati, već su bitni EU, NATO integracije, lizanje bulje zapadu i dovođenje stranih investitora, deljenje ogromnih subvencija istima i uređivanje industrijskih zona za iste? Hoćeš da kažeš da smo svi mi u Srbiji i na celom Balkanu debili kojima treba nekakav strani mentor da nas nauči svemu što ne znamo i sami nikada nećemo naučiti?

Znači za tvoj životi standard je od minornog značaja da li će tvoj poslodavac, firma u kojoj radiš moći da naplati potraživanja po osnovu menice ili nekog drugog ugovora ili će ono što je u ugovoru potpisano ostati mrtvo slovo na papiru, toalet papir sa kojim tvoj direktor može da briše guzicu?

Od minornog značaja je pitanje koliki su porezi: PDV, akcize na gorivo, doprinosi, porezi na imovinu i sl? OK je ako ti država uzima 40% bruto zarade i 66% neto zarade?
Od minornog značaja je pitanje na šta se isti troše, da li ima korupcije, nepozizma i negativne selekcije u javnom sektoru? Ili u javnim nabavkama - jelka koja košta blizu 100.000 evra?
Od minornog značaja je način na koji je sproveden niz privatizacija, recimo Air Serbia koja pravi gubitak od 50 do 100 miliiona evra godišnje jer Etihadu plaća zakup njihovih aviona Airbus po mnogostruko većoj ceni od tržišne i dobija ogromne subvencije?
Od minornog značaja su gubici javnih preduzeća koji se mere milijardama evra i žderu 10-tak % GDP-ja?
Od minornog začaja je pitanje da li je moguće kartelsko udruživanje velikih trgovaca i dogovaranje cena?
Od minornog značaja je pitanje da li ćeš u školi i na fakultetu napamet učiti gomile nekakvih besmislenih definicija, nabrajanja nekakvih faktora i sl. gluposti koje ćeš odmah zaboraviti čim dobiješ ocennu od nekog totalno nezainteresovanog profesora ili ćeš steći upotrebljivo znanje koje će ti duže vremena koristiti, učićeš kritički da razmišljaš i kreativno deluješ?

Ništa tu ne treba menjati, popravljati, već su bitni EU, NATO integracije, lizanje bulje zapadu i dovođenje stranih investitora, deljenje ogromnih subvencija istima i uređivanje industrijskih zona za iste? Hoćeš da kažeš da smo svi mi u Srbiji i na celom Balkanu debili kojima treba nekakav strani mentor da nas nauči svemu što ne znamo i sami nikada nećemo naučiti?

Na Skoro sva ova retoricka pitanja (pa cak i za kvalitetno obrazovanje koje samo po sebi jeste znacajno) bespredmetno je odgovarati u kontekstu LOSEG MEDJUNARODNOG POZICIONIRANJA odredjene zemlje. Ako si mali i nemas DOBRONAMERNOG mentora bices kao zemlja toliko ocerupan i ekonomski nerazvijen da mozes da imas savrsene institucije, slobodne medije i sve ostale *ukrase* iz tog. repertoara i da se opet slikas sa njima (za licnu kartu). Ostajace ti toliko malo novca da mozes da ga raspodeljujes kako hoces - nedovoljno je nedovoljno. Mozes da sprovedes najpravedniji i najposteniji konkurs za zaposljavanje mladih lekara - oni ce ti svejedno bezati iz zemlje ako im nudis 5X manje plate nego sto im nude drugi. Zemlje ne postaju BOGATE kao rezultat - posledica prethodno izgradjenih institucija o kojim ti pises vec zemlje prvo postanu ekon. bogate a u KASNIJOJ fazi prave te vladavine prava, ekoloske standarde, *slobodne medije* i sl. jer su ono bazicno (sto finansira sve te civilizacijske *ukrase*) vec obezbedile. Kenedijevi preci su bili kriminalci-sverceri alkohola u vreme prohibicije i tako dosli do bogatstva pa su onda naslednici mogli da glume * drustvenu elitu* i budu vrhunski politicari.
Ne znam da li si skromnih intelekt. mogucnosti ili si samo pokvaren pa mi i dalje *ucitavas* ove falsifikate - da ja navodno zagovaram *EU, NATO integracije, lizanje bulje zapadu...*??? Da li ti ikad procitas sta ti sagovornik pise ili samo kao *ma*nit* izmislis- lazno optuzis nekog da je napisao nesto sto nije i onda se *svadjas* protiv te izmisljotine koju si mu lazno pripisao? Uozbilji se malo
A da li smo u Srbiji i na Balkanu debili? Pa, ako je stvarnost - ono sto vidimo oko sebe nekakav kriterijum za procenu ispalo bi , nazalost, da jesmo... Mada ja mislim da smo to zbog toga sto ne umemo da stvorimo i izaberemo bolje vladare od ovih koje imamo

Poslednja izmena:
Na Skoro sva ova retoricka pitanja (pa cak i za kvalitetno obrazovanje koje samo po sebi jeste znacajno) bespredmetno je odgovarati u kontekstu LOSEG MEDJUNARODNOG POZICIONIRANJA odredjene zemlje. Ako si mali i nemas DOBRONAMERNOG mentora bices kao zemlja toliko ocerupan i ekonomski nerazvijen da mozes da imas savrsene institucije, slobodne medije i sve ostale *ukrase* iz tog. repertoara i da se opet slikas sa njima (za licnu kartu). Ostajace ti toliko malo novca da mozes da ga raspodeljujes kako hoces - nedovoljno je nedovoljno. Mozes da sprovedes najpravedniji i najposteniji konkurs za zaposljavanje mladih lekara - oni ce ti svejedno bezati iz zemlje ako im nudis 5X manje plate nego sto im nude drugi. Zemlje ne postaju BOGATE kao rezultat - posledica prethodno izgradjenih institucija o kojim ti pises vec zemlje prvo postanu ekon. bogate a u KASNIJOJ fazi prave te vladavine prava, ekoloske standarde, *slobodne medije* i sl. jer su ono bazicno (sto finansira sve te civilizacijske *ukrase*) vec obezbedile. Kenedijevi preci su bili kriminalci-sverceri alkohola u vreme prohibicije i tako dosli do bogatstva pa su onda naslednici mogli da glume * drustvenu elitu* i budu vrhunski politicari.
Ne znam da li si skromnih intelekt. mogucnosti ili si samo pokvaren pa mi i dalje *ucitavas* ove falsifikate - da ja navodno zagovaram *EU, NATO integracije, lizanje bulje zapadu...*??? Da li ti ikad procitas sta ti sagovornik pise ili samo kao *ma*nit* izmislis- lazno optuzis nekog da je napisao nesto sto nije i onda se *svadjas* protiv te izmisljotine koju si mu lazno pripisao? Uozbilji se malo
A da li smo u Srbiji i na Balkanu debili? Pa, ako je stvarnost - ono sto vidimo oko sebe nekakav kriterijum za procenu ispalo bi , nazalost, da jesmo... Mada ja mislim da smo to zbog toga sto ne umemo da stvorimo i izaberemo bolje vladare od ovih koje imamo

Pa dobro. Napiši nam šta ti zagovaraš!??? Ali konkretno. Ono što si napisao ima prizvuk fanatičnog i bespogovornog evroatlantizma kakav zagovaraju manje-više sve korumpirane partokratske vlasti na Balkanu.

Ovo za NATO je tacno

Ali vidis taj diktator o kome ti pricas u Cile-u je posle par godina svoje vladavine poceo da slusa ekonomiste i sproveo vrlo radikalne ekonomske reforme izmedju ostalog i prvu reformu penzionog sistema na svetu a njihov fakultet je uspostavio saradnju sa Cikaskim univerzitetom pa su masovno tamo slali studente na postdiplomske studije .Tako formirani kadrovi su se vracali u zemlju i reformisali privredu u pravcu liberalnog kapitalizma i ekonomije slobodnog trzista. Cile je i dan danas zemlja sa najvecim ekonomskim slobodama u Latinskoj Americi i medju prvima u svetu. Od Pinocea do danas Cile konstantno napreduje, a za razliku od ostalih latinoamerickih zemalja privreda je prilicno stabilna.

Liberalna ekonomija trazi demokratsko uredjenje i tu mesta za ljude kao sto je Pinoce. Nije Cile danas razvijen zato sto je tada imao podrsku Amerike, nego zato sto je diktator kakav god da je bio udario dobre temelje za sistem koji omogucava razvoj.

To nije bio slucaj sa SFRJ, iako je imala podrsku Amerike. Mi tu reformu nismo sproveli nego smo istrajavali u nefunkcionalnom sistemu koji je mogao da opstaje samo dok je neko imao interes da finansira projekat a kada je finansijska podrska propala, sistem se urusio kao kula od karata, a posledice imamo i dan danas.

Stravicno relativizujes unutrasnju politiku i ekonomsku politiku koju zemlja vodi a koje ce na kraju i odrediti to "medjunarodno pozicionaranje" o kome pises.

Ali vidis taj diktator o kome ti pricas u Cile-u je posle par godina svoje vladavine poceo da slusa ekonomiste i sproveo vrlo radikalne ekonomske reforme izmedju ostalog i prvu reformu penzionog sistema na svetu a njihov fakultet je uspostavio saradnju sa Cikaskim univerzitetom pa su masovno tamo slali studente na postdiplomske studije .Tako formirani kadrovi su se vracali u zemlju i reformisali privredu u pravcu liberalnog kapitalizma i ekonomije slobodnog trzista. Cile je i dan danas zemlja sa najvecim ekonomskim slobodama u Latinskoj Americi i medju prvima u svetu. Od Pinocea do danas Cile konstantno napreduje, a za razliku od ostalih latinoamerickih zemalja privreda je prilicno stabilna.

Liberalna ekonomija trazi demokratsko uredjenje i tu mesta za ljude kao sto je Pinoce. Nije Cile danas razvijen zato sto je tada imao podrsku Amerike, nego zato sto je diktator kakav god da je bio udario dobre temelje za sistem koji omogucava razvoj.

To nije bio slucaj sa SFRJ, iako je imala podrsku Amerike. Mi tu reformu nismo sproveli nego smo istrajavali u nefunkcionalnom sistemu koji je mogao da opstaje samo dok je neko imao interes da finansira projekat a kada je finansijska podrska propala, sistem se urusio kao kula od karata, a posledice imamo i dan danas.

Stravicno relativizujes unutrasnju politiku i ekonomsku politiku koju zemlja vodi a koje ce na kraju i odrediti to "medjunarodno pozicionaranje" o kome pises.

Amen to that!

Ja o tome pričam odavno!
Kad se pomene Čile, ovde svi tugaljivo zakmeče za Aljendeom (ima i ulicu u Beogradu), roguše se na pomen Pinočea koji je od Čilea, zahvaljujući primeni liberalne ekonomske politike Chicago boysa, učinio da Čile postane najrazvijenija i najstabilnija zemlja južno od SAD.
Jedan od glavnih kamena temeljaca čileanske ekonomiej postavljen je preustrojem penzionog sistema, odbacivanjem Bizmarkovog modela i njegovih varijacija i stavljanjem štednje za starost u ličnu odgovornost svakog pojedinca. Tim potezom, naterao je Čileance da se ekonomski opismene u sopstvenu korist.

https://en.wikipedia.org/wiki/Crisis_of_1982

Boom and burst

The 1982 crisis has been traced to the overvalued Chilean peso, which had been helped by being pegged to the US dollar, and to the high interest rates in Chile, which would have hampered investment in productive activities. In fact, from 1979 to 1982, much[vague] of the spending in Chile was the consumption of goods and services.[3] By 1982, Chile's external debt had risen to over 17 billion dollars.[3]

In agriculture, the entrance of speculative capital before the crisis led to the bankruptcy of several processing companies.[5] IANSA, a sugar company that had belonged to the state before its privatization, went bankrupt because of a short-term gains policy by its new owners.[5]
Bank interventions

In November 1981, banks were bailed out by the government after they had taken excessive risks: the large Banco de Talca and Banco Español Chile and the small Banco de Linares and Banco de Fomento de Valparaíso.[6] Financial societies (Compañía General, Cash, Capitales and del Sur) were also bailed out.[6] Banco de Talca and Banco Español Chile were nationalized, removing the management and wresting ownership from shareholders (they were later privatized again).[7]

On January 13, 1983, the government made a massive bank intervention, bailing out five banks and dissolving three others.[6]
Agriculture contraction

All sectors of Chilean agriculture except fruit exports and forestry contracted during the crisis, but recovery was fast after 1984.[8] The number of farm bankruptcies in Chile increased from 1979 to its 1983 peak.[8]

Uz veliki rast ide i veliki pad.

- - - - - - - - - -

https://www.washingtonpost.com/arch...41a-b215-84b39156c5c2/?utm_term=.06d75a661f71
The Rise and Fall of Chile

August 18, 1985

Chile has taken harsh measures in an attempt to return to prosperity's path, and its foreign lenders have moved to reduce the yearly burden of repaying the debt. There are optimists such as central bank President Enrique Sequel who believe that Chile has taken the proper steps and is poised for a major economic rebound next year. But many observers think the international economic cards are stacked against the country.

"What Chile needs is a major war somewhere that will boost demand for copper," said one Santiago-based foreign bank official. "Short of that, it faces slow growth, stagnation, for the foreseeable future."

Chile must cope with depressed export prices, little hope of big bank loans, moderate foreign investment at best and low domestic savings

To je neki clanak koji je objavljen 1985.
I sta mislis, da li je ekonomija Cilea nakon 1985. upala u recesiju i stagnaciju iz koje se nije izvukla? Da li se predikcija tog anonimnog bankarskog zvanicnika pokazala kao tacna ili netacna?

Cileanska ekonomija je najpoznatija po bakru, vinu i po reformi penzionog sistema: sustina je da svako sam sebi uplacuje doprinose u neki od privatnih penzionih fondova, ti novci se onda plasiraju na finansijsko trziste, u hartije od vrednosti, i donose neke kapitalne dobitke, kamate, dividende. I svaki radnik sam bira koliko doprinosa ce sebi uplacivati i kada ce ici u penziju, u skladu sa mogucnostima, naravno.

Oni koji su rodjenj 1980ih u Srbiji i koji se oslanjaju na Bizmarkov model penzionog osiguranja (Fond PIO) mogu samo da ocekuju da ce drzava nastaviti da pomera limit za odlazak u penziju, tako da ce oni steci uslov za penziju tek posto napune nekih 70 godina. z:((

Inace, skoro sve IT firme u Srbiji su na neki nacin vec sprovele cileanski model reforme penzionog sistema: sa zaposlenima ne sklapaju ugovore o radu, vec ugovore o poslovno-tehnickoj saradnji sa preduzetnickim radnjama koje otvaraju zaposleni i preko kojih zaposleni placaju minimalne pausalne poreze i doprinose. Ostatak novca zaposleni uplacuju kao doprinose u neki od privatnih, dobrovoljnih penzinoih fondova - sami zaposleni odredjuju koliko i u koji fond. z:) Ja sam jedan od njih.

Back