Posto je neupitno u politikologiji da je glavni cinilac stanja u nekoj drzavi njen medjunarodni status tj. da spoljna politika vlada nad unutrasnjom cini mi se da je glavni uzrok svih nasih muka odnos koji prema nama ima tzv. *zapadni svet* i njegova udarna pesnica - NATO. Ako je tako da li mislite da nas oni 1) ontoloski mrze (i prakticno zele da nas uniste) pa smo zapravo, na neki nacin, i okupirani od njih, ili je to 2) nasa paranoja tj. da oni zele da mi samo budemo *kao sav normalan svet* ali smo mi zatucani mitomani, agresivne, primitivne prevarantske lopuze tj. da samo treba da prestanemo da budemo *najgori od sve dece* i postacemo deo tog lepog i bogatog demokratskog sveta?
Da li , shodno onom sto mislimo da je tacno od ova dva, treba dakle 1) da se borimo - pruzimo otpor ili treba da 2) *budemo pametni* (kao i skoro svi drugi) da bismo bilo kako opstali? Cak iako cemo takvim *bilokakvim* opstankom zapravo nestati jer takvim ponasanjem, cak iako fizicki opstanemo, onda vise necemo biti ISTI mi?
Da li , shodno onom sto mislimo da je tacno od ova dva, treba dakle 1) da se borimo - pruzimo otpor ili treba da 2) *budemo pametni* (kao i skoro svi drugi) da bismo bilo kako opstali? Cak iako cemo takvim *bilokakvim* opstankom zapravo nestati jer takvim ponasanjem, cak iako fizicki opstanemo, onda vise necemo biti ISTI mi?
Poslednja izmena: