Sustavi elektronske pomoći vozaču

Cro_čvarak

Domaćin
Poruka
4.786
Ovih sustava je danas sve više, počnimo od najstarijeg, ABS- a

Anti blockier system ili Anti blocking system, je sustav koji sprečava blokiranje kotača prilikom čega kotač se praktično više ne okreće nego samo klizi zbog čega automobil postaje neupravljiv a kočioni put praktično neograničen😁😁 Do ove pojave najčešće dolazi na klizavoj cesti ili kad su nam gume loše. ABS na djelić sekunde zaustavljava kočenje pa postoje tipovi koji tvrde da bi oni bolje kočili bez ABS- a jer bi oni bolje otpuštati i pritiskali kočnicu nego ABS sustav. Meni se to čini kao lovačke priče? Naišao sam na podatak da ABS može štetno utjecati na vožnju kad vozimo prvi na cesti na kojoj je napadao obilan snijeg i nije čišćena , nisam probao, ne znam🤔🤔

Prva ugradnja u serijski automobil je bila u Daimler Benz S klasu 1978- e, prvi avioni s ovim sustavom potječu iz 1940- e.
 
Meni se od toga svega svidja kad stojis na nizbrdici i auto ti ne krece u nazad nego stoji i ti samo kreces potpuno normalno bez povlacenja rucne kocnice.
Inace najgrdja stvar mi je elektricna rucna kocnica.
ja ne znam u cemu je problem sa koriscenjem rucne kocnice ?

auto mi ne krene u nazad ni za debljinu zileta

i btw na nizbrdici ti auto nece krenuti u nazad vec na uzbrdici
 
Abs i esp su fantazija jednom sam po ledu u zavoju počeo da ispadam jer putari nisu posuli so pa je sve bio led. Auto je počeo da vibrira i tresulji i vratio me na putanju kojom sam išao. Da sistema nije bilo odleteo bi u provaliju sigurno iako je iza mene 35 godina volana.
 

Back
Top