Cro_čvarak
Iskusan
- Poruka
- 6.712
Ovih sustava je danas sve više, počnimo od najstarijeg, ABS- a
Anti blockier system ili Anti blocking system, je sustav koji sprečava blokiranje kotača prilikom čega kotač se praktično više ne okreće nego samo klizi zbog čega automobil postaje neupravljiv a kočioni put praktično neograničen
Do ove pojave najčešće dolazi na klizavoj cesti ili kad su nam gume loše. ABS na djelić sekunde zaustavljava kočenje pa postoje tipovi koji tvrde da bi oni bolje kočili bez ABS- a jer bi oni bolje otpuštati i pritiskali kočnicu nego ABS sustav. Meni se to čini kao lovačke priče? Naišao sam na podatak da ABS može štetno utjecati na vožnju kad vozimo prvi na cesti na kojoj je napadao obilan snijeg i nije čišćena , nisam probao, ne znam
Prva ugradnja u serijski automobil je bila u Daimler Benz S klasu 1978- e, prvi avioni s ovim sustavom potječu iz 1940- e.
Anti blockier system ili Anti blocking system, je sustav koji sprečava blokiranje kotača prilikom čega kotač se praktično više ne okreće nego samo klizi zbog čega automobil postaje neupravljiv a kočioni put praktično neograničen

Prva ugradnja u serijski automobil je bila u Daimler Benz S klasu 1978- e, prvi avioni s ovim sustavom potječu iz 1940- e.