Susret Sunca i Venere 6. juna

radyu5

Veoma poznat
Poruka
10.995
Vesti Krstarice:

"LOS ANĐELES - Astronomi se pripremaju za jedan od najređih događaja u sunčevom sistemu kada će Zemlja, Venera i Sunce biti u istoj liniji, fenomen koji će se ponoviti tek za 105 godina.

Ovaj svemirski ples, poznat kao tranzit Venere, moći ćemo da vidimo u našoj zemlji u sredu, 6. juna oko jedan sat nakon izlaska sunca, a naučnici i ovoga puta upozoravaju na opasnost od gledanja u sunce bez odgovarajuće zaštite.

Prizor prelaska Venere ispred Sunca jedan je od najiščekivanijih astronomskih fenomena, koji je u prošlosti pomerao granice znanja, ponekad i sa dramatičnim posledicama. "Vekovima je tranzit Venere bio jedan od velikih trenutaka za astronome", kazao je za AFP Klod Katala, šef Pariske opservatorije. "Sad ili nikad", poručio je svojim čitačima britanski časopis "Physics Word", podsetivši da je naredni Venerin "randevu" sa Suncem zakazan tek za 2117.

Tokom tranzita, Venera prolazi između Zemlje i Sunca, poput male crne tačke koja će se tokom šest i po sati videti na sunčevom blistavom disku. Ukoliko ne bude oblačno, stanovnici Severne i Centralne Amerike kao i severnijih delova Južne Amerike imaće priliku da 5. juna uveče vide početak tranzita.

Ceo tranzit će biti vidljiv iz istočne Azije i zapadnog Pacifika, dok će Evropljani i stanovnici Bliskog istoka i Južne Azije moći da posmatraju sam kraj ovog fenomena 6. juna, tokom izlaska sunca. Zapadni i jugozapadni delovi Afrike kao i veći deo Južne Amerike moćiće da prate ovaj spektakl isključivo preko Interneta.

Dosad je registrovano svega šest Venerinih tranzita i to iz razloga što pre proračuna nemačkog matematičara iz 17. veka Johana Keplera, niko nije znao gde treba da gleda, niti je imao za to neophodna sočiva.

Tranziti se događaju u, kako astronomi kažu, "uvrnutim" kombinacijama: u junu ili decembru, i to u parovima u razmaku od osam godina. A zatim nastupa dugo čekanje. Nakon decembarskih, dolaze junski tranziti, ali 105 godina kasnije. Junski tranziti, pak, smenjuju decembarske 121 i po godinu kasnije.

Na primer, nakon tranzita u decembru 1882, usledio je tranzit u junu 2004, a osam godina kasnije, tj. 6. juna 2012. moći ćemo da vidimo reprizu. Zatim će astronomi morati da budu veoma strpljivi sve do decembra 2117, odnosno decembra 2125. kada će se tranzit ponoviti. A onda opet duga pauza."

Sta mislite o ovome?

Kako ova pojava utice na horoskopske znake?
 

Back
Top