"Supermen pokazao pred kamerama svoje natprirodne moci?"

sveznalo

Ističe se
Poruka
2.834
Na utakmici koja se odigrala u NBA ligi desilo se nesto krajnje neobicno, lopta se posle sutnutog bacanja odbila dva puta o obruc i onda odjednom ostala na njemu.
Pitate se kako?
Kamera je slucajno "upecala" coveka u odelu supermena koji je kao da je bio u nekom transu dok je lopta bila u vazduhu, a onda i na obrucu, i onda je povukao rukom i lopta je pala u kos...
Da li je ovo samo koincidencija? - tesko.
Da li je moguce da su neke natprirodne sile ljudi uticale na ovo "cudo" ? - verovatno.
Da ne lupam ja vise, sami se uverite da ne trabunjam svasta, ostavljam vam link da date odgovor na pitanje sta se zaista desilo...

Ocito se desio jedan egzemplar ( jedinstveni ,svojevrsni dogadjaj) koji krsi indukcijom (zakljucivanjem iz pojedinacnog o opstem) izvedene prirodne zakone.

Cinjenica koju mnogi ne mogu da svare, poput lika pod nikom "Brzi bravari Srbije" na primer, jeste da prirodni zakoni nemaju apsolutno vazenje. Prirodni zakoni su problematicni sudovi ili jasnije receno PRETPOSTAVKE.
Postoji samo pretpostavka da ce jabuka koja je uvek padala na zemlju kada se otkaci sa grane, padati na isti nacin i sutra. Pretpostavljamo da hoce, ali NE MOZEMO u to biti apsolutno sigurni. To je to...cinjenica.. svidjalo se to nekom ili ne.

Ali ovo je logika a privilegija je videti egzemplar u praksi.. i to cak snimiti. Ovo je jedno odstupanje od fizickih zakona na par sekundi. Neka vrsta rupe u matrixu.
Podseca me na one scene iz Animatrixa gde deca nailaze na mesto gde fizIcki zakoni nemaju vazenje.. neku vrstu "baga" u matrixu.

Poslednja izmena:
Fronzimen, pojam "egzemplar, izvorno, Exemplar" ne znači "jedinstveni, svojevrsni dogadjaj" nego -primer. (Idealan model, tipični ili standardni uzorak)
Reč je izvedenica iz latinskog "Exemplum" koji se kao pojam pojavljuje u 15 stoljeću.

Tako, da mi se ne praviš načitan kad nisi i dovodiš omladinu u zabludu... :) Pri tome, ispadaš smešan. Hvala bogu pa sam ja tu da ispravljam!

Što se teme tiče, -glupost.
Slučajnost. Nema se šta raspravljati!
Naročito što autor teme daje pogrešne informacije

Fronzimen, pojam "egzemplar, izvorno, Exemplar" ne znači "jedinstveni, svojevrsni dogadjaj" nego -primer. (Idealan model, tipični ili standardni uzorak)
Reč je izvedenica iz latinskog "Exemplum" koji se kao pojam pojavljuje u 15 stoljeću.

Tako, da mi se ne praviš načitan kad nisi i dovodiš omladinu u zabludu... :) Pri tome, ispadaš smešan. Hvala bogu pa sam ja tu da ispravljam!

Salu, svako moze da otvori Vujakliju poput tebe ali dzaba kada ni to sto tamo pise ne razumes.

Vidis. Jedna rec moze imati vise znacenja... pa tako i rec "egzemplar". U kojem znacenju sam je ja uzeo mozes razumeti iz konteksta .. iz prethodnih misli na koje se ta rec nadovezuje. Tako da kada sam je upotrebio imao sam na umu njeno znacenje koje ukazuje na "ezgemplarnost" a mogli bismo to prevesti kao "jedinstveni primerak u zbirci" sto znaci da je taj primerak jedan jedini. Isto i ovakav dogadjaj je jedan jedini .jedintven ..svojevrstan ..ne moze se ponoviti , ne potpada pod neko pravilo. ..zato je EGZEMPLAR.

Jel ti sad jasno Salu? Jel si skontao nesto? Treba i razmisljati ne samo guglati.

Što se teme tiče, -glupost.
Slučajnost. Nema se šta raspravljati!
Naročito što autor teme daje pogrešne informacije

T Nije fotomontaza. Raspitijate se malo. Cak su i pitali strucnjkaa za fiziku kosarke (ima i takav) i jadnik je nasao objasnjenje u lepljivoj lopti koja se ulepila od znoja ili cega vec. :)

Lopta je obla, Obruc koša je takodje zaobljena. Da lopta tek tako ostane i stanju mirovanja nekoliko sekundi ...jednostvano je nemoguce..naravno ako sledimo veru u aspolutno vazenje problematicnih sudova koje zovete "prirodni zakoni" na nacin egzemplara vidite da je moguce.

Sreca pa imamo supermenOVE, ozimanOVE i ostale, koji su tu da nam kazu kako zivimo u "matrix"-u. (koji bi morao biti podredjen nekim zakonitostima...)

Vidi Ozi...dok ne skocis sa zgrade i ne dokazes da gravitacija nece uciniti da se razbijes o tlo(sa najmanje 5 spratova visine ), ja ostajem pri svojoj tvrdnji da gravitacija radi i radice dok je zemlje i njene mase, a da su svi koji tvrde drugacije pozvani da to i dokazu skokom sa najblize visespratnice....Na taj nacin, dokazace da ne gresim i oslobodice ostatak sveta svoje gluposti....

Kakav Marian Vebster? Rec "egzemplar" poznajem odavno i upotrebio sam je kao onu oja najbolje moze objasniti o cemu govorim.

Jedinstven jedan jedini, koji ne potpada pd pravila, koji se ne moze ukalupiti niti predvideti. Sta ti nije jasno tu?

I kakva je to glupost da strane reci imaju samo jedno znacenje?

To ne zasluzuje komentar. Skoro svaka ima razlicito znacenje u odnosu na to u kojoj oblasti zivota se upotrebaljva, pa cak i u kom kontekstu je neki autor upotrebio.

Primera..bezborj

Evo recimo "ndukcija" koju sam takodje upotrebio. Ona ima jedno znacenje u logici a sasvim drugo u fizici?

I ako ne umes da komentarises temu onda me preskoci Mrzim da pisem postove koje ce neko da brise a ovaj ce vrli moderatori da obrisu. Tvoj spam cu svakako prijaviti.

Poslednja izmena od moderatora:
Sreca pa imamo supermenOVE, ozimanOVE i ostale, koji su tu da nam kazu kako zivimo u "matrix"-u. (koji bi morao biti podredjen nekim zakonitostima...)

Vidi Ozi...dok ne skocis sa zgrade i ne dokazes da gravitacija nece uciniti da se razbijes o tlo(sa najmanje 5 spratova visine ), ja ostajem pri svojoj tvrdnji da gravitacija radi i radice dok je zemlje i njene mase, a da su svi koji tvrde drugacije pozvani da to i dokazu skokom sa najblize visespratnice....Na taj nacin, dokazace da ne gresim i oslobodice ostatak sveta svoje gluposti....

ovo nije dokaz?

Nece dokazati nista vec samo to da je gravitacija delovala i u tom konkretnom slucaju a da li ce delavati i sutra.. ostaje nam da pretpostavljamo. Nemamo nikakve sigurnosti da tvrdimo ce se to apsolutno desiti i sutra kao sto se desilo danas.

Verujemo , pretpostavlajmo...ali na tovju zalost NE MOZEMO BITI SIGURNI.!!

Zar je ovo toliko tesko skontati?

I koji je tvoj komentar na ovaj dogadjaj?

Dve oble povrsine 3 sekunde u stanju mirovanja? Uzimi loptu i jedan obruc od oble zice i pokusaj to da izvedes? Javi rezultat.

Nemam sta ja to da ti govorim. Mi zivimo u "matrixu" to je neospriva cinjenica filzoofje. Uzgred taj film je zabavna parafraza mnogo starije i ozbiljne filozofije idealizma .
Pisao sam o tome ovde:

Prumarni i sekundarni kvaliteti -Matrix
http://forum.krstarica.com/entry.php/8857-Primarni-i-sekundarni-kvaliteti-MATRIX

Dokaz cega? Da gravitacija nije delovala na loptu?Zasto onda lopta nije odlebdela?
Jednostavno: masa lopte, inercija, pravac delovanja sila su se poklopile i potrle sa vibracijom metalnog obruca i table na redak i tesko ponovljiv nacin....ali, koliko sam ja shvatio, upucujete na zakljucak da je neki lik u kostimu svojim "mocima" zaustavio loptu tamo gde je stajala par sekundi....i da, posle mahnuo rukom i lopta je pala u kos...pa ito je mahnuo rukom i crnac na terenu....dva supermena?

Dokaz cega? Da gravitacija nije delovala na loptu?Zasto onda lopta nije odlebdela?
Jednostavno: masa lopte, inercija, pravac delovanja sila su se poklopile i potrle sa vibracijom metalnog obruca i table na redak i tesko ponovljiv nacin....ali, koliko sam ja shvatio, upucujete na zakljucak da je neki lik u kostimu svojim "mocima" zaustavio loptu tamo gde je stajala par sekundi....i da, posle mahnuo rukom i lopta je pala u kos...pa ito je mahnuo rukom i crnac na terenu....dva supermena?

Toliko je providno da je neko upravljao tom loptom... Zasto se recimo ne bi poklopilo to, pa onda ova tvoja teorija...

Nece dokazati nista vec samo to da je gravitacija delovala i u tom konkretnom slucaju a da li ce delavati i sutra.. ostaje nam da pretpostavljamo. Nemamo nikakve sigurnosti da tvrdimo ce se to apsolutno desiti i sutra kao sto se desilo danas.

Verujemo , pretpostavlajmo...ali na tovju zalost NE MOZEMO BITI SIGURNI.!!

Zar je ovo toliko tesko skontati?

I koji je tvoj komentar na ovaj dogadjaj?

Dve oble povrsine 3 sekunde u stanju mirovanja? Uzimi loptu i jedan obruc od oble zice i pokusaj to da izvedes? Javi rezultat.

Moj odgovor je: stavljam dvesta evra na to da ces da se razbijes ako skocis sa visine vece od dvadeset metara, bez ikakvih pomagala (padobrana, bandzija, kanapa ili uredjaja koji omogucavaj letenje)na tvrdu podlogu. Mojih dvesta evrica protiv tvog ubedjenja. Ako ja budem u pravu, dovoljna mi je nagrada sto ce biti jedna kvazi - filozofska kreatura manje, ne trazim isplatu...

Toliko je providno da je neko upravljao tom loptom... Zasto se recimo ne bi poklopilo to, pa onda ova tvoja teorija...

moguci odgovori:

Montaza
Slucajnost

Ali, ja sam neverni Toma kada su u pitanju paranormalne pojave, moram videti i iskusiti da bih verovao....gravitaciju sam iskusio i verujem u nju i posledice koje proizilaze iz zloupotrebe iste....

Kakav Marian Vebster? Rec "egzemplar" poznajem odavno i upotrebio sam je kao onu oja najbolje moze objasniti o cemu govorim.

Jedinstven jedan jedini, koji ne potpada pd pravila, koji se ne moze ukalupiti niti predvideti. Sta ti nije jasno tu?

I kakva je to glupost da strane reci imaju samo jedno znacenje?

To ne zasluzuje komentar. Skoro svaka ima razlicito znacenje u odnosu na to u kojoj oblasti zivota se upotrebaljva, pa cak i u kom kontekstu je neki autor upotrebio.

Primera..bezborj

Evo recimo "ndukcija" koju sam takodje upotrebio. Ona ima jedno znacenje u logici a sasvim drugo u fizici?

I ako ne umes da komentarises temu onda me preskoci Mrzim da pisem postove koje ce neko da brise a ovaj ce vrli moderatori da obrisu. Tvoj spam cu svakako prijaviti.

KAKAV MARIEN VEBSTER? E pa onda, laku noć... :)

Vidi, da ti nacrtam...
Elem, strana reč može imati (retkost) više značenja u tom, stranom jeziku. Ali, strana reč u srpskom jeziku ne može imati više značenja.
Jasno?

To je svojstveno "našim" rečima i jeziku, jednom od najkomplikovanijem na svetu!

Egzemplar-u je tačno definisano značenje, i to jednoznačno, u svom izvornom jeziku, kako mu se onda može menjati značenje u nekom drugom? Ajd objasni i to čudo.

I da se nisi narugao Marian Vebsteru (a nije ime i prezime, nego dva prezimena, eto koliko nemaš pojma o tematici -Merriam-Webster), dela Enciklopedije Britanika, bile bi ti mnoge stvari jasnije.

Tvoju uvredu "da li si normalan" sam prijavio kao -uvredu, jer ne ide da vređaš učitelja!

Sad još ostaje da nam pojasniš šta znači "ndukcija", nepostojeću reč koju koristiš kao nekakav levi primer, pre nego što ti keca upišem!

ndukcija... hahahaha :):)

Jednostavno: masa lopte, inercija, pravac delovanja sila su se poklopile i potrle sa vibracijom metalnog obruca i table na redak i tesko ponovljiv nacin..

Ako je tako jednostvano pa ponovi dogadjaj u laboratoriji? Sledeci VERU u indukcijom dobivene prirodne zakone.. zakone akcije i relakcioje, sile i trenja itd. nemoguce je da se desi ovako nesto. Znaci da su ti zakoni doziveli izuzetak. Lopta nije odledbela ali nije ni pala kada je trbealo da padne.

I nisi mi odgovorio na osnovu cega dajes sebi pravo da apsolutno tvrdis da ce sila gravitacije delovati i sutra kao sto je delovala danas? Odakle ti pravo na to? Na osnovu cega. Tvoje VERE jel tako?

Moj odgovor je: stavljam dvesta evra na to da ces da se razbijes ako skocis sa visine vece od dvadeset metara, bez ikakvih pomagala (padobrana, bandzija, kanapa ili uredjaja koji omogucavaj letenje)na tvrdu podlogu. Mojih dvesta evrica protiv tvog ubedjenja. Ako ja budem u pravu, dovoljna mi je nagrada sto ce biti jedna kvazi - filozofska kreatura manje, ne trazim isplatu...

Cekam odgovor... na osnovu cega si apsolutno siguran?

Mozda se bas taj trenutak svi prirodni zakoni u univerumu promene. Ti to ne mozes znati. Ne mozes biti siguran da se to nece desiti. Nemas premise za to. Samo ubogu ,naivnu... VERU!

Fronzo, da li si zapamtio šta sam te učio?
Pre nego se razmašeš stranim rečima, trk na Merien Webster i proveri značenje, da se ne obrukaš ponovo...
I poradi na izrazu, jebte, kako da te iko shvati ozbiljno kad nastupaš nepismen?

Ako je tako jednostvano pa ponovi dogadjaj u laboratoriji? Sledeci VERU u indukcijom dobivene prirodne zakone.. zakone akcije i relakcioje, sile i trenja itd. nemoguce je da se desi ovako nesto. Znaci da su ti zakoni doziveli izuzetak. Lopta nije odledbela ali nije ni pala kada je trbealo da padne.

I nisi mi odgovorio na osnovu cega dajes sebi pravo da apsolutno tvrdis da ce sila gravitacije delovati i sutra kao sto je delovala danas? Odakle ti pravo na to? Na osnovu cega. Tvoje VERE jel tako?

Mislim, kao da imaš sedam godina....

Back