Super akcija povodom 12 godina .RS domena

Smartanabil

Buduća legenda
Poruka
28.229
Super akcija povodom 12 godina .RS domena


Saopštenje za javnost

Počelo je gotovo filmski, tačno u podne. Bio je 10. mart 2008. godine, a interesovanje je bilo ogromno. Za divno čudo, u pitanju nije bilo otvaranje novog lanca hipermarketa, niti rasprodaja u tržnom centru, nego početak registracija imena u okviru nacionalnog .RS domena. Već prvog dana je poslato više od 7.000* zahteva, što samo pokazuje koliko je dotadašnji „nacionalni“ .YU domen bio prevaziđen. Od početnih 7.000 stiglo se do gotovo 100.000* registrovanih naziva .RS domena, koliko ih danas ima.

Vlastiti naziv domena nije samo za firme koje žele da obezbede svoje prisustvo na internetu. Možete ga imati i ako ste umetnička duša koja želi da predstavi svoje radove ili jednostavno zato što je to „cool“. Bez obzira na razlog, prednosti registracije sajta u okviru nacionalnog .RS domena su brojne, a najvažnija je verovatno bolje rangiranje na pretraživačima pri lokalnoj pretrazi. Dobra imena na .COM domenu su odavno razgrabljena, pa požurite da registrujete .RS, dok ne bude prekasno.

Kako bi ovaj značajan datum bio obeležen na pravi način, kompanija SuperHosting (https://www.superhosting.rs) je organizovala akciju tokom koje svi zainteresovani mogu registrovati svoj naziv .RS ili .СРБ domena sa popustom od preko 90%, odnosno po ceni od samo 120 RSD. Popust važi za one koji po prvi put registruju ime domena, kao i za one koji postojeće .RS ili .СРБ domene prebace sa drugog registra na SuperHosting.

Dug je bio put do nacionalnog .RS domena. Iako se SFRJ raspala još 1991. godine, a ime Jugoslavija zvanično prestalo da se koristi početkom 2003. formiranjem saveza Srbije i Crne Gore, domen .YU je još nekoliko godina bio aktuelan.

Zvanični kraj je bio 30. marta 2010. godine, kada je ugašen registar .YU domena. Doduše, još se ponegde (mada sve ređe) mogu videti stari kombiji ili pikapovi na kojima se davno odštampana email adresa završava sa .yu.

Zanimljivo je da se priča o našem nacionalnom domenu mogla i drugačije završiti. Najlogičnije kombinacije (SR, SB, SA, SI...) su već bile dodeljene drugim državama, pa smo morali tražiti alternativu. U javnoj raspravi na Elitesecurity.org forumu se iskristalisalo osam dvoslovnih kombinacija (RS, CS, CP, SP, SQ, SS, SW, SX i YU), a pobednika već znate. Par godina nakon .RS domena dobili smo i ćirilični domen .СРБ, ali to je već tema za neku drugu priču.

Popust prilikom registracije imena .RS domena koji nudi SuperHosting.rs možete iskoristiti do 17.03.2020, tako što ćete u poslednjem koraku registracije upisati promo kod SUPERRS120.

*Izvor: https://www.rnids.rs
 

Back
Top