Sunnecenje-obrezivati se, da ili ne ?

Abdurrahman

Primećen član
Banovan
Poruka
953
S imenom Allaha, Sveopceg, Dobrocinitelja, Milositovog

Zanimljivosti: Obrezani muškarci imaju manje šanse da se zaraze AIDS-om

Obrezani muškarci imaju manju vjerovatnoću da budu zaraženi virusom koji izaziva AIDS iz bioloških razloga i pored toga što se prepuštaju rizičnom seksualnom ponašanju, saopštili su naučnici u petak. Studije su pokazale da muškarci kojima je kožica uklonjena imaju šest do osam puta manje šanse da postanu HIV pozitvni, ali pojavile su se neke debate oko niže stope zaraze.

Istražitelji u medicinskoj školi univerziteta John Hopkins u Baltimoreu ustanovili su kako obrezivanje ima zaštitni efekt protiv HIV-a, ali ne i protiv ostalih seksualno prenosivih bolesti (STI) kao što su sifilis ili gonoreja.

"Specifičnost ovog odnosa sugerira radije biološko nego bihevioralno objašnjenje zaštitnog efekta muškog obrezivanja protiv HIV-a", navodi dr Robert Bollinger u izvještaju u medicinskom žurnalu Lancet. Iako je obrezivanje muškaraca uobičajeno u Sjedinjenim Državama, takva praksa varira širom svijeta i zavisi od kulturnih i vjerskih stavova.

Zaštita od HIV-a uslijedila je uglavnom zbog uklanjanja kožice

Bollinger i njegov tim studirali su muškarce u Indiji, gdje obrezivanje nije uobičajeno, između 1993 i 2000. godine. Svi od 2.398 muškaraca liječili su u jednoj od tri klinike za seksualno prenosive bolesti i bili su HIV negativni na početku istraživanja. Njihov HIV status i rizično ponašanje redovno su posmatrani. "Ovi podaci potvrđuju ranije nalaze da obrezivanje muškaraca umanjuje rizik od zaraze HIV-om", rekao je Bollinger.

Zbog toga što obrezivanje ne spriječava zaražavanje muškaraca ostalim spolno prenosivim bolestima, Bollinger smatra kako studija podržava hipotezu kako je zaštita od HIV-a uslijedila uglavnom zbog uklanjanja kožice, koja sadrži ćelije koje imaju prijemnike za virus HIV-a za koje naučnici sumnjaju da su glavna ulazna tačka virusa u ...

Komsija, malo ti je nezgodna tema za ovaj forum, ima i dama. :oops: Osim toga, budi slike na onaj sajt od sinoc sa raskrvavljenom decom i ozarenim roditeljima. Znam da dok mali decaci dugo leze pod zavojima i placu, ostatak porodice slavi i to naziva ,,svadbom''. Nije bas najprikladnije za propagiranje tvoje vere. Onako, prijateljski ti kazem.

tanidad:
Komsija, malo ti je nezgodna tema za ovaj forum, ima i dama. :oops: Osim toga, budi slike na onaj sajt od sinoc sa raskrvavljenom decom i ozarenim roditeljima. Znam da dok mali decaci dugo leze pod zavojima i placu, ostatak porodice slavi i to naziva ,,svadbom''. Nije bas najprikladnije za propagiranje tvoje vere. Onako, prijateljski ti kazem.

Izgubili su oni svaki moralni obzir..... :roll:

Tražeći_ljubav:
tanidad:

Izgubili su oni svaki moralni obzir..... :roll:

DA kao to primeti da nisi ti mozda od onih moralista sto pljuju i napadaju drugu veru. Neka neka vids i sam dokle vas je vas moral doveo. Pogledaj malo svoj grad ljude okolo kazi koliko njih ide u crkvu koliko njih se pridrzava verskih obavweza ili kako to vi volite da slavite Bozici i ostali praznici prodju uz opijanje do zore i krakanje svinjetine. JOs nesto da te pitam ako si vernik reci mi kad si zadnji put bio u crkvi. Koliko puta na dan se obracas bogu i trazis oprost od njega. Hoces li da ti ja dam odgovor ili ces ti. Cekam!!

Bismillah

A zasto je neugodno ?

Ja ne vidim ovdje da sam se izrazio ruzno...
Niti vidim kakve rijeci koje se izrazavaju na nekulturan nacin, a ako vi mislite da studirate medicini ili sl, onda nemojte, jer ce te to sve nazvati nemoralnim i nekulturnim.

Zar nije bolje o ovome pisati sad, nego pisati kako se je neko zarazio ili sl od toga?

Ja sam ovo napisao da dokazem, kako Islam vjera, prirodna od Boga, jos prije 1400 godina naredjuje obrezivanje muskarcima, a i Ibrahim kada je imao 80 godina se je sam obrezao i Musa, i Isa a.s, svi su oni bili obrezani, a to je prava vjera.

tanidad:
Znam da dok mali decaci dugo leze pod zavojima i placu, ostatak porodice slavi i to naziva ,,svadbom''.

"Komsija", pogresio si. Danas sunecenje ne boli jer je tehnika uznapredovala i ceo proces se obavlja laserom. Deca mogu samo da placu ako ih je strah toga, al' nikako od bola (jer ga nema). Ne leze dugo, vec sutradan mogu hodati, ali se moraju paziti da se ne uvrede. Uostalom, nek' ne pricaju o "bolu" ljudi koji nisu osuneceni.

Back