Sunčevi Fotoni Kao Prirodan Lek

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

cybermikan

Zainteresovan član
Poruka
195
Molim vas za vase iskreno misljenje po pitanju ove teme koja je prikazana na TV Vojvodina.

Hvala!

Obecani interviju, Hira Ratan Manek u Novom Sadu, Srbija na Drzavnoj Tv Vojvodina u organizaciji cybermikana u prostoriji ultra Well organizacije:

1. deo


2. deo


Ps. sledece nedelje postavljam i emisiju koja ce biti na gradskoj Novosadskoj Televiziji Apolo, gde i ja licno dajem interviju!


SOLARNA JOGA / SUNGAZING
U 19 stoljecu britanci su u Indiji otkrili postojanje jogija koji su navodno imali vise stotina godina, tako su sa velikim interesom zapoceli istrazivati fenomen fantasticno starih i vitalnih ljudi. Ti stari ljudi-jogiji poznavali su jednu od najcuvanijih tajni svih vremena"solarnu jogu" odnosno nacin ili tehniku s pomocu koje se direktnim upijanjem energije sunca, može podmladiti fizicko tijelo. Ljude koji su ovladali mocima manipulacije suncevom energijom nazivaju"oni koji se hrane bozjom manom" Najpoznatiji solarni jogiji 19 i 20 stoljeca su Swami Visudananda, Prahlad Djani, lutajuci svetac Sun-jogi Umasankara i Hira Ratan Manek, takodje lutajuci svetac Sun-jogi koji nesebicno prenosi savremenim ljudima ovo prastaro znanje. Ovaj zadnje nabrojani je prosao ispitivanja NASA, americke agencije za svemirska istrazivanja u trajanju od skoro 2 godine, a nikada ni jedan covjek prije Maneka nije bio podvrgnut tako temeljitim i dugorocnim testiranjima. Zakljucak znanstvenika NASA bio je da se radi o fenomenu, jer su sva istrazivanja pokazala stvarne vrijednosti solarne joge, a neke tehnike su uklopljene i u program za obuku astronauta. Nekoliko naucnika isprobalo je osobno Solarnu Jogu i bili su fascinirani nacinom i brzinom kojom su potaknuli svoje Paranormalne sposobnosti, one su kod svakog covjeka latentne, ali ih je tesko pobuditi, zato mnogi odustaju, jer sve tehnike zahtjevaju dugogodisnji svakodnevni rad, ali ne i Solarna Joga, ona brzo i mocno budi uspavane sposobnosti covjeka, kao i njegovo zdravlje. Primjenom i svakodnevnim vjezbanjem solarne joge, nestaju sva fizicka i psihicka oboljenja u roku od nekoliko mjeseci. Energija sunca i njen dugin spektar boja odgovaraju boji organa u ljudskoj bioplazmi- auri, iscjeljivanje bojom poznata je holisticka metoda i primjenjuje se u SAD, Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Indiji... !

Tecaj solarne joge kratak je i lako savladiv, te ne trazi nikakve fizicke napore, niti zahteva neke fizicke vezbe posebnog karaktera, samo nesto zelje i volje, kada ste donjeli odluku o promjeni kvalitete zivota, vec ste ucinili pola posla, ucinili ste inicijaciju i evokaciju. Solarna Joga se moze nauciti prakticirati i bez vodstvom nekog iskusnog trenera, gurua ili praktikanta, za sada ne postoje pisana djela o toj u tajnosti dugo cuvanoj tehnici, ali imate dosta uputstava, video materijala, slika za tu praksu.
"Bez sunca nema zivota, svaki pokret svakog zivog bica dogadja se zahvaljujuci suncu"Ljudi kao i biljake i zivotinje imaju svoj 24-casovni sat, bioloski sat koji stvara cirkadijske ritmove. Planeti Zemlji treba 24h da napravi jedan pun krug oko svoje ose krecuci se oko Sunca. Cirkadijski ritam je ciklus koji se vrti u krug kao zemlja oko svoje ose na putu oko Sunca. Ovaj ciklus je poput Zemljinog ciklusa zavisan od Sunca/Sunceve svetlosti. Samo ime ciklusa to govori, cirkadijski od circa sto znaci oko/okolo i dies sto znaci dan. Pomenuti ritam u skladu sa kretanjem Zemlje tokom 24h stvara promene temperature tela, mozdane aktivnosti, produkcije hormona i metabolizma. Mozete da radite, jedete, pijete, vezbate najzdravije ali ako ne unesete dovoljnu kolicinu Sunceve svetlosti preko ociju vasa osa rotacije nece biti zdravlje nego bolest. Sunce je spoljasnji sat po kome se bazdari/uskladjuje nas sat. Nas sat, unutrasnji sat, unutrasnji stvoritelj ritma se zove SCN-suprahijazmaticko jedro koje se nalazi u hipotalamusu. Dakle, Sunce kao spoljasnji sat salje signale za pravilan rad unutrasnjeg sata tj. SCN-a, koji kontrolise cirkadijske ritmove koji usaglasavaju razlicite fizioloske promene tela sa promenama svetlosti u toku dana i noci-kada ima Sunceve svetlosti i kada je svetlost otsutna. Nase telo ima vise od 100 cirkadijskih ritmova tj. prirodnih ciklulsa koji kontrolisu apetit, energiju, raspolozenje, spavanje, libido. Kada nismo usaglaseni sa prirodom patimo od poremecaja cirkadijskog ritma koji se manifestuje na razlicite nacine-gojaznost, dijabetes, nesanica, depresija, bolesti srca, kancer.

Pre toga, nije na odmet da cujemo sta kaze Jacob Liberman, O. D., Ph. D., D. Sc. http://www.exerciseyoureyes.com/dr_bio.php:

Nase oci nisu samo sredstvo gledanja vec i mesto ulaska energije u nase telo! Svetlost ulazeci uoko delom ide vizualnim putem do zadnjeg dela mozga tj. centra za vid a delom ide energetskim putem do hipotalamusa odakle regulise zivotne funkcije tela. Hipotalamus upravlja autonomnim nervnim sistemom ali i endokrinim sistemom, pocevsi od glavne zlezde u telu-hipofize. U hipotalamusu se sakupljaju i sve informacije o tome sto se dogadja u telu-informacije dobijene culima, o imunoloskom i emotivnom sistemu. U njemu se sve sakuplja i zato se zove se zove mozgov mozak. Veci deo svetlosti koja ulazi kroz oko, oko 75% odlazi u hipotalamus na mesto na kojem se nalazi telesni bioloski sat i odatle upravlja autonomnim nervnim sistemom i endokrinim sistemom. Hipotalamus informaciju o svetlosti predaje drugom delu mozga zvanom epifiza. U proslosti su je zvali trece oko, srediste duse, srediste svesti. Drevni grci zvali su je sfinkterom misli, mesto na kojem se nalazi svest. Hipotalamus su zvali mozgov mozak. Epifizusu zvali regulatorom regulatora-ona koja regulira sve u telu. Kada svetlost ulazi u oko, vecina odlazi u hipotalamus a hipotalamus tu informaciju predaje epifizi. Epifiza tu informaciju koristi da odredi kolicinu svetlosti u okolini-je li dan ili noc, koje je doba dana ili godine. Tu informaciju prima svakac elija istovremeno. Celo telo istodobno zna sta se dogadja u prirodi i celije onda koristi tu informaciju da se prilagode i usklade sa prirodom. Ucinak koji svetlost ima na stimulativne i regulatorne mehanizme tela ulazi kroz oci. Svaka dva sata nova krv koja izlazi iz srca prolazi kroz sve zilice u mreznjaci oka. Danas znamo da biljke koriste fotosintezu i da je ona usko povezana sa svetloscu. Svetlost odredjuje kako i koliko ce biljke rasti. Razlicite boje svetlsti takodje uticu na rast biljaka. Ista stvar dogadja se i u ljudskom telu samo sto to zovemo metabolizmom. Znamo da sve sto pojedemo ima tzv. karakteristiku maksimalne apsorpcije, a to znaci da kad hranljiva tvar napr. Vitamini i minerali dospeju u krv reaguju na odredjene boje svetlosti iz okoline koje dopiru kroz oci a sve kako bi to telo lakse probavilo. Mozete jesti najzdraviju hranu ali ako ne dobijate dovoljno svetlosti kroz oci svaki dan, ne samo preko koze, necete moci dovoljno probaviti hranu i necete dobiti sve vitamine iminerale koji su vam potrebni. Ako ne dobijete dnevnu dozu svetlosti narusicete zdravlje. Tek je 1920-tih potvrdjena teorija uz pomoc elektricnog mikroskopa i elektronskoradiografske tehnike da svetlost koja ulazi u oci putuje neuroloskim putem do hipotalamusa-mozgova mozga. Svetlost ulazi u deo hipotalamusa ukojem se nalazi bioloski sat. Kao sto nam sat na ruci govori koje je doba dana, tako i telo u sebi ima svoj sat koji mu govori kada da se probudi, kada treba ici spavati a kada jesti. Sve te funkcije moraju biti uskladjene s majkom prirodom.
 
Poslednja izmena:
Prvo, poslednja rečenica ''Kao sto nam sat na ruci govori koje je doba dana, tako i telo u sebi ima svoj sat koji mu govori kada da se probudi, kada treba ici spavati a kada jesti. Sve te funkcije moraju biti uskladjene s majkom prirodom'' - banalizovano, netačno.
Pristalice/oni koji praktikuju sungazing, ili solarno lečenje nemaju nikakav naučni dokaz kaoji govori u njihovu korist.
WW i dr su rekli lepe stvari o celom konceptu, a ja se u potpunosti slažem sa njima. ;)
 
Prvo, poslednja rečenica ''Kao sto nam sat na ruci govori koje je doba dana, tako i telo u sebi ima svoj sat koji mu govori kada da se probudi, kada treba ici spavati a kada jesti. Sve te funkcije moraju biti uskladjene s majkom prirodom'' - banalizovano, netačno.
Pristalice/oni koji praktikuju sungazing, ili solarno lečenje nemaju nikakav naučni dokaz kaoji govori u njihovu korist.
WW i dr su rekli lepe stvari o celom konceptu, a ja se u potpunosti slažem sa njima. ;)

Samo da te ispravim... to gore ne kazu oni koji praktikuju sungazing, nego naucne enciklopedije... dok su sungazeri to samo nasli kao potvrdu svojih tvrdnji!

Imas vise o tome na ovoj stranici pa pogledaj sta kazu naucnici:

http://cybermikan-sungazing-srbija.webs.com/naukaisungazing.htm

:D
 
Ako neko dojavi BoTi i Cvetku da moze da se zivi od gledanja u sunce i cirkanja vode nahebali smo

Evo od 11. juna ja zivim samo od sunca i vode ili malo caja, solju medenog mleka ili kako praha na dan i super mi je. Imao sam 110 kg i veliku stomacinu, sad izgledam slang sa samo 88 kg.

Btw. ovaj interviju je bio na ozbiljnoj televiziji kao sto je Tv Vojvodine, nije cak ni na nekoj privatnoj!

:super:
 
Ne postoje naucni dokazi da sungazing coveku pruza zdravstvene koristi.
Tema je veoma kontroverzna, zato sto ima znacajna kolicina dokaza da gledanje direktno u sunce makar na kratke vremenske periode moze izazvati slepilo ili ozbiljna ostecenja oka.
Solarna retinopatija je vrsta ostecenja retine oka nastala usled sunceve radijacije, a koja cesto nastaje od gledanja u sunce tokom pomracenja. Iako je generalno gubitak vida usled tog ostecenja reverzibilan, takodje su prijavljeni i trajno ostecenje i slepilo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sungazing
 
Ne postoje naucni dokazi da sungazing coveku pruza zdravstvene koristi.
Tema je veoma kontroverzna, zato sto ima znacajna kolicina dokaza da gledanje direktno u sunce makar na kratke vremenske periode moze izazvati slepilo ili ozbiljna ostecenja oka.
Solarna retinopatija je vrsta ostecenja retine oka nastala usled sunceve radijacije, a koja cesto nastaje od gledanja u sunce tokom pomracenja. Iako je generalno gubitak vida usled tog ostecenja reverzibilan, takodje su prijavljeni i trajno ostecenje i slepilo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sungazing

Naravno ako gledas u sunce u podne! Ali ako gledas ujutro u prvom satu izlaska ILI uvece u zadnjem satu zalaska kada je ono cesto crveno ili bordo... kako je moguce pod tim uslovima nastetiti ocima? Btw. meni je jedino nastetilo mojoj dioptriji -2.5 koju sam ovom praksom spustio na samo -1.5 ali osecam da i dalje pada...

Onda kako to objasnjavas da nemam potrebe za cvrstom hranom od 11. juna ove god? Uzimam samo sunce ujutro ili uvece, malo vode i mleka ili ponekad jogurta na dan, smrsao sam sa 110 kg i resio se opasnosti od srcanog udara ili sloga ili ko zna cega jos jer mi je tezina pala na 88 kg. sa 185 cm visine.

Resio sam probleme sa srcem, kostima, kicmom... i meni sad trebaju neki naucni ili lekarski dokazi? Onih koji su svakodnevno optuzivani za unistavlanje ljudskih zivota ili propuste u radu... a, to hvala lepo!

:whistling:

Btw. naucni dokaz gore i kaze da ako ne primas sunceve zrake kroz oci bi umro covece. :dash:

:ok:
 
Poslednja izmena:
Moj rezon, isti slučaj kao i sa religijom. ;)

Nema nikave veze sa religijom jer nemas nikakvo posebno bozanstvo, niti svetu knjigu, ni mesto za okupljanje (sto nije lose jer se podele iskustva samo)... to je praksa koju ti sam kuci samostalno sprovodis kako bi povecao energiju u svom organizmu , te primio fotone i vitamine kao sto su A, D i E posebno od ostalih koje sunce isijava, u svoj organizam.

Tako da bilo koje poredjenje sa religijom zaista nema nikakve veze, ja znam i pravoslavce, katolike pa i protestante, budiste, muslimane koji idu u svoje svetinje i mole se svom Bogu u njima, a kod kuce rade sungazing POTPUNO nezavisno od svega toga.

Stvar je energizirati i pokrenuti mozak da radi vise od obicnih 10% i posto svi imaju iste rezultate posle nekog vremena, to se najpre svrstava u nauku.

Ps. religija je samo teorija dok je ovo i praksa i tu su nepobitne cinjenice!!!

:D
 
Naravno ako gledas u sunce u podne! Ali ako gledas ujutro u prvom satu izlaska ILI uvece u zadnjem satu zalaska kada je ono cesto crveno ili bordo... kako je moguce pod tim uslovima nastetiti ocima?

Tvrdnja da u takvim uslovima oko nije ugrozeno nema naucnih dokaza. Ali ima dokaza da Sunceva radijacija moze da osteti mreznjacu oka.
Ako vec veoma zelis da dokazes delotvornost sungazing-a, koji navodno praktikujes na sebi, i na sopstveni rizik, a preporucujes ga drugima (ako ne gresim), ukljuci se u neko kontrolisano naucno istrazivanje o sungazing-u kao dobrovoljac, da bi se potom prikupilo dovoljno naucnih cinjenica da bi medicina mogla da ga preporuci ljudima.
Ovako, tvoji napori vise lice na reklamu, i na jedan od mnogih "cudotvornih" nacina lecenja.
Ali i da je samo placebo, nije dokazano da coveka ne kosta zdravlja, a ima previse kontroverzi.
Svako treba da ima pravo da cini sa svojim zivotom sta zeli, dok ne ugrozava druge.
 
Poslednja izmena:
Tvrdnja da u takvim uslovima oko nije ugrozeno nema naucnih dokaza. Ali ima dokaza da Sunceva radijacija moze da osteti mreznjacu oka.
Ako vec veoma zelis da dokazes delotvornost sungazing-a, koji navodno praktikujes na sebi, i na sopstveni rizik, a preporucujes ga drugima (ako ne gresim), ukljuci se u neko kontrolisano naucno istrazivanje o sungazing-u kao dobrovoljac, da bi se potom prikupilo dovoljno naucnih cinjenica da bi medicina mogla da ga preporuci ljudima.
Ovako, tvoji napori vise lice na reklamu, i na jedan od mnogih "cudotvornih" nacina lecenja.
Ali i da je samo placebo, nije dokazano da coveka ne kosta zdravlja, a ima previse kontroverzi.
Svako treba da ima pravo da cini sa svojim zivotom sta zeli, dok ne ugrozava druge.

Gledajuci tvoju sliku ja sam pomislio da si ti neko malo ozbiljniji....


Evo sta kaze svetska enciklopedija:

Osvrt na "MELATONIN i PINEALNU ZLEZDU"


Postavljena je dupoko u nasem mozgu i naziva se pinealna zlezda ili pineal glend. Ova malena zlezda je snabdevac endokrinog sistema, i upravlja najvecim delom funkacija u nasem telu. Ona kontrolise i upravlja nasim " telesnim satom" proizvodeci melatonin; hormon koji bi mogao biti najvece otkrice od pronalaska penicilina, i prekidac za kontrolisanje procesa starenja. Pinealna zlezda kontrolise takodje nas ciklus spavanja, promene telesne temperature posebno pri promeni godisnjih doba. Ona govori zivotinjama kada treba da se sele u tople krajeve, upravlja njihovim odrastanjem. Usporava i ubrzava metabolizam, govori im kada da se najedu radi ulaska u hibernaciju, i kada da se bude iz nje na prolece.

Melatonin je hormon koji ne kontrolise samo kada smo pospani, nego nam pokazuje koliko smo stari, kada ulazimo u pubertet, i kako se nas imunoloski sistem bori protiv bolesti. Obzirom da je smestena u sredini naseg mozga, pinealna zlezda nema direktan pristup suncevom svetlu. Nase oci joj salju direktnu informaciju o dnevnoj (suncevoj) svetlosti ili kada je ugaseno svetlo i kada je mrak. Sunceva svetlost stimulise pinealnu zlezdu da proizvodi melatonin, po noci kada nema sunca melatonin se oslobadja u nasem telu kada spavamo. Zaslugom pinealne zlezde i melatonina, ljudi su mogli da spavaju po noci i da se bude danju mnogo ranije pre nego sto je bio izmisljen sat ili casovnik.

Ljudski embrioni ne proizvode melatonin pre rodjenja, nego ga dobijaju preko placente. Prvim danima zivota male babe ga dobijaju preko majcinog mleka. Nivo naseg melatonina raste tokom naseg detinjstva, onda slabi kada ulazimo u pubertet (secate se kada vam se cinilo da vam vreme brze prolazi i leti pre ulaska u pubertet), tako da i ostali hormoni mogu preuzeti kontrolu nad nasim telom. Sto smo stariji nas melatonin pocinje da opada i da se smanjuje drasticno sve do 60- tih godine, tada ga proizvodimo mnogo manje nego u ranim 20-tim godinama. Sa drasticnim padom proizvodnje melatonina oko 50 godina, nase telo izgleda starije i sve se vise vidi kako fizicki propada. Naucnici su nedavno otkrili, da oni koji mogu dodatno proizvoditi melatonin, (MI RADECI SUNGAZING ili SOLARNU JOGU UPRAVO TO RADIMO)!!! ce usporiti starenje, odbiti bolesti od sebe, i cuvati osecaj celokupnog zdravog i energetskog tela, da ne spominjem ostale pozitivne stvari koje sve melatonin moze uciniti za nas sada, kao sto je lecenje nesanice i regulisanje spavanja, eliminacija efekata bezvoljnosti „ sve mi je mrsko“ , i svakodanevno olaksavanja stresa.

Melatonin je poznat i kao „ regulator, regulatora“ zato sto salje poruke i impulse vrseci kontrolu nad razlicitim delovima naseg tela. To je ravnoteza izmedju nasih razlicitih hormona koji nam cuvaju zdravlje, kontrolisu starost. Kada nase razlicite razine hormona postanu neuravnotezene, to rezultira starenjam.

Sve sto nase telo treba je energija, da bismo mogli trcati, hodati, sedeti, ili cak disati... Svaka celija u nasem telu zahteva energiju da bi mogla pravilno funkcionisati. Unutar svih nasih celijskih stanica su mikroskopske strukture koje se zovu Mitohondrije. Mitohondrija se smatra naponom u celijama, (ono sto im daje energiju i napon za rad) jer pretvaraju energiju u ATP; stvar koja je najvise potrebna za davanje zivota celijama u nasem telu. U procesu stvaranja ATPa, trebamo uzeti u obzir i „sagorevanje“ kiseonika. Kako starimo i nase Mitohondrije stare, i opada im produkcija ATPa usled cega dolazi do nedostatka kiseonika, sto dalje rezultuje totalnim propadanjem celije u svim njenim delovima. Radi ovoga kada smo stariji poznato je da nemamo toliko energije kao kad smo bili mladi. I sada stupa na snagu melatonin. On metabolizuje tiroidnu zlezdu i hormone (komponenta koja obezbedjuje mitohondriji energiju izmedju ostalih celijskih organela) doturajuci joj vise energije. Kada mitohondrija primi vise goriva od tiroidne zlezde, ona moze proizvesti vise ATPa dajuci vise energije svakoj pojedinoj celiji u nasem telu, one onda bez problema koriste kiseonik koji uzimamo u sebe, tako da naše stanice ne pocnu oksidirati.

Postoje mitohondrije i u celijama u pinealnoj zlezdi, koje im daju moc da proizvode i luce melatonin. Kada pinealna zlezda dobija manje suncevog svetla ona pocinje funkcionisati manje ucinkovito i tada opada proizvodnja energije u celom telu. Stoga, sa starijom dobi dolazi manjak energije, sto dovodi do manje melatonina, a opet to dovodi do manje energije i nedostatka kiseonika, sto uzrokuje starenje. Za zaustavljanje ovog zacaranog kruga, treba samo uzimati dovoljno veliku dozu svetlosti a melatonin ce dalje zadrzati razinu hormona koji su ukljuceni u sve ostale funkcije gde su i bili, kada su mladi.

Ovim smo samo zagrebali po povrsini ono sto melatonin u vecoj kolicini moze uraditi

vise o ovome ovde: http://cybermikan-sungazing-srbija.webs.com/zivitevisestotinagod.htm


Evo super slika koja pokazuje kako nivo melatonina u krvi opada sa godinama ali to nije zbog godina vec zbog zakrzljavanja treceg oka. ( U prevodu mozete imati 130 godina a da imate trece oko poput 10-to godisnjeg deteta )

Razlika je u tome sto neki pricaju napamet, dok se neki vode naucnim cinjenicama!!! Jel sad malo jasnije?

:per::D
 
Gledajuci tvoju sliku ja sam pomislio da si ti neko malo ozbiljniji....

Na osnovu cega si zakljucio da sam neozbiljan?

Takodje, mIslim da se generalno ne moze suditi o nekome po izgledu avatara, pa cak ni na osnovu nekoliko postova ;)

Evo sta kaze svetska enciklopedija:

Osvrt na "MELATONIN i PINEALNU ZLEZDU"


Postavljena je dupoko u nasem mozgu i naziva se pinealna zlezda ili pineal glend. Ova malena zlezda je snabdevac endokrinog sistema, i upravlja najvecim delom funkacija u nasem telu. Ona kontrolise i upravlja nasim " telesnim satom" proizvodeci melatonin; hormon koji bi mogao biti najvece otkrice od pronalaska penicilina, i prekidac za kontrolisanje procesa starenja. Pinealna zlezda kontrolise takodje nas ciklus spavanja, promene telesne temperature posebno pri promeni godisnjih doba. Ona govori zivotinjama kada treba da se sele u tople krajeve, upravlja njihovim odrastanjem. Usporava i ubrzava metabolizam, govori im kada da se najedu radi ulaska u hibernaciju, i kada da se bude iz nje na prolece.

Melatonin je hormon koji ne kontrolise samo kada smo pospani, nego nam pokazuje koliko smo stari, kada ulazimo u pubertet, i kako se nas imunoloski sistem bori protiv bolesti. Obzirom da je smestena u sredini naseg mozga, pinealna zlezda nema direktan pristup suncevom svetlu. Nase oci joj salju direktnu informaciju o dnevnoj (suncevoj) svetlosti ili kada je ugaseno svetlo i kada je mrak. Sunceva svetlost stimulise pinealnu zlezdu da proizvodi melatonin, po noci kada nema sunca melatonin se oslobadja u nasem telu kada spavamo. Zaslugom pinealne zlezde i melatonina, ljudi su mogli da spavaju po noci i da se bude danju mnogo ranije pre nego sto je bio izmisljen sat ili casovnik.

Ljudski embrioni ne proizvode melatonin pre rodjenja, nego ga dobijaju preko placente. Prvim danima zivota male babe ga dobijaju preko majcinog mleka. Nivo naseg melatonina raste tokom naseg detinjstva, onda slabi kada ulazimo u pubertet (secate se kada vam se cinilo da vam vreme brze prolazi i leti pre ulaska u pubertet), tako da i ostali hormoni mogu preuzeti kontrolu nad nasim telom. Sto smo stariji nas melatonin pocinje da opada i da se smanjuje drasticno sve do 60- tih godine, tada ga proizvodimo mnogo manje nego u ranim 20-tim godinama. Sa drasticnim padom proizvodnje melatonina oko 50 godina, nase telo izgleda starije i sve se vise vidi kako fizicki propada. Naucnici su nedavno otkrili, da oni koji mogu dodatno proizvoditi melatonin, (MI RADECI SUNGAZING ili SOLARNU JOGU UPRAVO TO RADIMO)!!! ce usporiti starenje, odbiti bolesti od sebe, i cuvati osecaj celokupnog zdravog i energetskog tela, da ne spominjem ostale pozitivne stvari koje sve melatonin moze uciniti za nas sada, kao sto je lecenje nesanice i regulisanje spavanja, eliminacija efekata bezvoljnosti „ sve mi je mrsko“ , i svakodanevno olaksavanja stresa.

Melatonin je poznat i kao „ regulator, regulatora“ zato sto salje poruke i impulse vrseci kontrolu nad razlicitim delovima naseg tela. To je ravnoteza izmedju nasih razlicitih hormona koji nam cuvaju zdravlje, kontrolisu starost. Kada nase razlicite razine hormona postanu neuravnotezene, to rezultira starenjam.

Sve sto nase telo treba je energija, da bismo mogli trcati, hodati, sedeti, ili cak disati... Svaka celija u nasem telu zahteva energiju da bi mogla pravilno funkcionisati. Unutar svih nasih celijskih stanica su mikroskopske strukture koje se zovu Mitohondrije. Mitohondrija se smatra naponom u celijama, (ono sto im daje energiju i napon za rad) jer pretvaraju energiju u ATP; stvar koja je najvise potrebna za davanje zivota celijama u nasem telu. U procesu stvaranja ATPa, trebamo uzeti u obzir i „sagorevanje“ kiseonika. Kako starimo i nase Mitohondrije stare, i opada im produkcija ATPa usled cega dolazi do nedostatka kiseonika, sto dalje rezultuje totalnim propadanjem celije u svim njenim delovima. Radi ovoga kada smo stariji poznato je da nemamo toliko energije kao kad smo bili mladi. I sada stupa na snagu melatonin. On metabolizuje tiroidnu zlezdu i hormone (komponenta koja obezbedjuje mitohondriji energiju izmedju ostalih celijskih organela) doturajuci joj vise energije. Kada mitohondrija primi vise goriva od tiroidne zlezde, ona moze proizvesti vise ATPa dajuci vise energije svakoj pojedinoj celiji u nasem telu, one onda bez problema koriste kiseonik koji uzimamo u sebe, tako da naše stanice ne pocnu oksidirati.

Postoje mitohondrije i u celijama u pinealnoj zlezdi, koje im daju moc da proizvode i luce melatonin. Kada pinealna zlezda dobija manje suncevog svetla ona pocinje funkcionisati manje ucinkovito i tada opada proizvodnja energije u celom telu. Stoga, sa starijom dobi dolazi manjak energije, sto dovodi do manje melatonina, a opet to dovodi do manje energije i nedostatka kiseonika, sto uzrokuje starenje. Za zaustavljanje ovog zacaranog kruga, treba samo uzimati dovoljno veliku dozu svetlosti a melatonin ce dalje zadrzati razinu hormona koji su ukljuceni u sve ostale funkcije gde su i bili, kada su mladi.

Ovim smo samo zagrebali po povrsini ono sto melatonin u vecoj kolicini moze uraditi

vise o ovome ovde: http://cybermikan-sungazing-srbija.webs.com/zivitevisestotinagod.htm


Evo super slika koja pokazuje kako nivo melatonina u krvi opada sa godinama ali to nije zbog godina vec zbog zakrzljavanja treceg oka. ( U prevodu mozete imati 130 godina a da imate trece oko poput 10-to godisnjeg deteta )

Razlika je u tome sto neki pricaju napamet, dok se neki vode naucnim cinjenicama!!! Jel sad malo jasnije?

:per::D


Ogromna slova se u forumskoj komunikaciji smatraju dranjem, tako da bih te molio da ih vise ne koristis.
Velicina slova ne cini reci bolje argumentovanim.
Ako nesto zelis posebno da istaknes, dovoljno je boldovati ili podvuci ;)

Inace, u tom tekstu se nigde ne spominje da treba direktno gledati u sunce, vec da sunceva svetlost utice na cirkadijalni ritam, u kome je znacajno lucenje hormona melatonina.

Skoro svi ljudi na svetu spavaju, iako ne gledaju svakodnevno direktno u Sunce.

Jedna stvar je dnevna svetlost, a druga direktno gledanje u Sunce, nadam se da uvidjas razliku.

I ako sam razumeo, ti zapravo zelis reci da treba bez zastite gledati u Sunce, zbog nedostatka melatonina?
Ako je kod nekog coveka konstatovan nedostatak melatonina, onda treba da se mu pomogne strucno lice-lekar.
Dnevna svetlost je ta koja utice na produkciju melatonina, to ne mora biti (a diskutabilno i da li treba i koliko je opasno) buljenje u sunce.
Takodje, dnevna svetlost nije jedini izvor melatonina, postoje i njegovi prekursori, i moze se uneti u organizam i odredjenom ishranom.
 
Na osnovu cega si zakljucio da sam neozbiljan?

Takodje, mIslim da se generalno ne moze suditi o nekome po izgledu avatara, pa cak ni na osnovu nekoliko postova ;)
Ogromna slova se u forumskoj komunikaciji smatraju dranjem, tako da bih te molio da ih vise ne koristis.
Velicina slova ne cini reci bolje argumentovanim.
Ako nesto zelis posebno da istaknes, dovoljno je boldovati ili podvuci ;)

Inace, u tom tekstu se nigde ne spominje da treba direktno gledati u sunce, vec da sunceva svetlost utice na cirkadijalni ritam, u kome je znacajno lucenje hormona melatonina.

Skoro svi ljudi na svetu spavaju, iako ne gledaju svakodnevno direktno u Sunce.

Jedna stvar je dnevna svetlost, a druga direktno gledanje u Sunce, nadam se da uvidjas razliku.

I ako sam razumeo, ti zapravo zelis reci da treba bez zastite gledati u Sunce, zbog nedostatka melatonina?
Ako je kod nekog coveka konstatovan nedostatak melatonina, onda treba da se mu pomogne strucno lice-lekar.
Dnevna svetlost je ta koja utice na produkciju melatonina, to ne mora biti (a diskutabilno i da li treba i koliko je opasno) buljenje u sunce.
Takodje, dnevna svetlost nije jedini izvor melatonina, postoje i njegovi prekursori, i moze se uneti u organizam i odredjenom ishranom.

Imas sve dokaze gore pa te necu sad demantovati u nelogicnim tvrdnjama u odnosu na tekst gore koji sam licno ja prevodio iz svetske enciklopedije o pinealnoj zlezdi i melatoninu. Ako u tekstu pise da se unosenjem dodatnog svetla preko ociju pospesuje veca produktivnost melatonina onda je to slucaj sa sungazingom.

I samo da te pitam a, koja je stetnost gledati u tek izlazece ili zalazece sunce? :hahaha:
 
Imas sve dokaze gore pa te necu sad demantovati

U tom tekstu nema niti jedan naucni dokaz da je sungazing bezbedan za zdravlje.


u nelogicnim tvrdnjama u odnosu na tekst gore koji sam licno ja prevodio iz svetske enciklopedije o pinealnoj zlezdi i melatoninu.

Koja tvrdnja mi je nelogicna?


Ako u tekstu pise da se unosenjem dodatnog svetla preko ociju pospesuje veca produktivnost melatonina onda je to slucaj sa sungazingom.

Na produkciju melatonina u organizmu utice dnevna svetlost (kao i hrana, prekursori, i drugi faktori), i vecina ljudi na planeti spava bez direktnog buljenja u sunce, za koje nije naucno dokazano da je zdravstveno bezbedno.
A u slucaju deficita melatonina, treba se obratiti lekaru.


I samo da te pitam a, koja je stetnost gledati u tek izlazece ili zalazece sunce? :hahaha:

MIslim da tu nije nista smesno, jer je dokazano da sunceva radijacija dovodi do ostecenja mreznjace oka, pa i do slepila.
Da li je bezbedna kolicina te radijacije prisutna kod izlaceceg/zalazeceg sunca, nije naucno utvrdjeno, tako da svako ko to cini, to cini na sopstveni rizik.
 
Poslednja izmena:
U tom tekstu nema niti jedan naucni dokaz da je sungazing bezbedan za zdravlje


Kao sto rekoh, na produkciju melatonina u organizmu utice dnevna svetlost
(kao i hrana, prekursori, i drugi faktori), i vecina ljudi na planeti spavaju bez direktnog buljenja u sunce, za koje nije naucno dokazano da je zdravstveno bezbedno.
A u slucaju deficita melatonina, treba se obratiti lekaru.


MIslim da tu nije nista smesno, jer je dokazano da sunceva radijacija dovodi do ostecenja mreznjace oka, pa i do slepila.
Da li je bezbedna kolicina te radijacije prisutna kod izlaceceg/zalazeceg sunca, nije naucno utvrdjeno, tako da svako ko to cini, cini na sopstveni rizik.

U tekstu pise... dodatno unosenje sunceve svetlosti... to se odnosi na: dnevna + jos neka, mi smo nasli dodatna iz izlazeceg ili zalazeceg sunca.

Tako je... i onda imas sve bolesti starenja, zivot 50-60 god. i sve ono sto prati savremenog coveka i sto vodi propadanju i destrukciji.... no, mi imamo resenje i za to sto jasno potvrdjuju i naucni tekstovi. Btw. imas dosta tekstova o D vitaminu takodje, koji se dobija iz sunca za koji je utvrdjeno da je odlican izvor za lecenje raka i malignih celija itd.

Inace posto nema naucnih dokaza da suncevi zraci tek izlazeceg ili zalazceg sunca nisu stetni, nego su cak i zdravi je moj slucaj da i to ovaj:

Dakle, cinjenice:

1. Gleda se u izvor svetlosti
2. Energizira time pinealna zlezda
3. Pinealna zlezda luci vise melatonina
4. Melatonin je hormon zaduzen za:
- Kontrolu starenja
- Regeneraciju organizma
- Povecava imunitet
- Povecava energiju u celom telu
- Regulise poremecaje spavanja
- Uspesno oporavlja telo od epilepsija
itd. za vise informacija o melatoninu posetite link koji je gore naveden da ne spamujem sad forum.
5. Takodje odlaze proces starenja
itd.

I zato je sungazing ili solarna joga (pod joga citaj vezba ili disciplina) naucna stvar a ne religiozna. Kod religije imas samo teoriju i veru, a kod sungazinga imas sve to + rezultate koji su vidljivi!!!

Moj primer sungazinga od 16. februara:

- Smanjio sam debljinu sa 110 na svega 88 kg. na 185 cm visine
- Smanjio dioptriju sa -2.5 na svega -1.5
- Resio boleve u kicmi i kostima
- Raste mi nova kosa i regenerise se stara
- Imam mnogo vise snage i energije
- Od 11. juna nemam potrebe za cvrstom hranom vise
- Podmladjuje mi se koza, sad je glatka i lepsa
itd.

No, evo prave potvrde naucnih navoda i uticaja povecanog lucenje melatonina sungazingom a ne dubljenjem na glavi.... I koja je ovde stetna stvar? ...

:D
 
Na to sto mi pises, vec sam dao odgovor. Izgleda cu da se ponavljam :)


U tekstu pise... dodatno unosenje sunceve svetlosti... to se odnosi na: dnevna + jos neka, mi smo nasli dodatna iz izlazeceg ili zalazeceg sunca.

Ali nije naucno dokazano da je bezbedno.


Inace posto nema naucnih dokaza da suncevi zraci tek izlazeceg ili zalazceg sunca nisu stetni,

naucno je dokazano da sunceva radijacija moze da osteti oko. nije dokazano da je bezbedno buljenje u zalazece/izlazece sunce i u kojoj kolicini.
tako da je to na licni rizik.

nego su cak i zdravi je moj slucaj da i to ovaj:
Dakle, cinjenice:

1. Gleda se u izvor svetlosti
2. Energizira time pinealna zlezda
3. Pinealna zlezda luci vise melatonina
4. Melatonin je hormon zaduzen za:
- Kontrolu starenja
- Regeneraciju organizma
- Povecava imunitet
- Povecava energiju u celom telu
- Regulise poremecaje spavanja
- Uspesno oporavlja telo od epilepsija
itd. za vise informacija o melatoninu posetite link koji je gore naveden da ne spamujem sad forum.
5. Takodje odlaze proces starenja
itd.

I zato je sungazing ili solarna joga (pod joga citaj vezba ili disciplina) naucna stvar a ne religiozna. Kod religije imas samo teoriju i veru, a kod sungazinga imas sve to + rezultate koji su vidljivi!!!

Moj primer sungazinga od 16. februara:

- Smanjio sam debljinu sa 110 na svega 88 kg. na 185 cm visine
- Smanjio dioptriju sa -2.5 na svega -1.5
- Resio boleve u kicmi i kostima
- Raste mi nova kosa i regenerise se stara
- Imam mnogo vise snage i energije
- Od 11. juna nemam potrebe za cvrstom hranom vise
- Podmladjuje mi se koza, sad je glatka i lepsa
itd.

No, evo prave potvrde naucnih navoda i uticaja povecanog lucenje melatonina sungazingom a ne dubljenjem na glavi.... I koja je ovde stetna stvar? ...

:D

I da se citiram :

demijan777:
Ako vec veoma zelis da dokazes delotvornost sungazing-a, koji navodno praktikujes na sebi, i na sopstveni rizik, a preporucujes ga drugima (ako ne gresim), ukljuci se u neko kontrolisano naucno istrazivanje o sungazing-u kao dobrovoljac, da bi se potom prikupilo dovoljno naucnih cinjenica da bi medicina mogla da ga preporuci ljudima.
Ovako, tvoji napori vise lice na reklamu, i na jedan od mnogih "cudotvornih" nacina lecenja.
Ali i da je samo placebo, nije dokazano da coveka ne kosta zdravlja, a ima previse kontroverzi.
Svako treba da ima pravo da cini sa svojim zivotom sta zeli, dok ne ugrozava druge.

Mislim da nista vise ne bih dodao.
 
Ja bih tu dodao da radim na otvaranju SunGazing naucne institucije za proucavanje uticaja Sunca na ljude.

:super:

Vidis, da si isao na stranicu koju sam dao ovde ne bi tako govorio a nasao bi izmedjuostalog i ovo


Takodje bi i nasao izvor odakle sam preveo gornji tekst koji neosnovano pojedini osporavaju:

Bibliography 1. Your Body's Natural Wonder Drug: Melatonin, by Russel J. Reiter,Ph.D. and Jo Robinson

Copywrite 1995 Bantam Books, Ny, NY

2. The Melatonin Miracle,

3. Melatonin, by Geoffrey Cowley; Newsweek, Aug. 7, 1995

4. The World Book Encyclopedia, World Book, Inc., 1981, Chicago, Il

Prevod: cybermikan

S´ duznim postovanjem
 
Poslednja izmena:
Ali nije naucno dokazano da je bezbedno.
izvinite sto se mesam....a o kojoj je nauci rec...o kojim naucnicima?..od koga ocekujete da istrazi nesto i onda vam to objavi?...i na taj nacin pomogne....?...
....o cemu da vam pricam? o gomilama tajnih "naucnih" centara...koje vrse eksperimente na ljudima...(zamislite, samo u americi nestane godisnje milion ljudi i u indiji isto toliko...90% njih zavrse kao zamorcici..)...samo u cilju da ih napravi jos vecim robovima?..koje proizvode uvek nove bolesti...npr sidu,razne gripove i td...jel od njih ocekujete da zvanicno potvrde da je gledanje u sunce bezbedno...?...ako ne od njih, ajde recite koja to druga nauka postoji,kojoj verujete i uporno trazite da "oni" potvrde....
..dakle ja ZNAM da gledanje u sunce nije stetno i da ima ne samo lekovito dejstvo,vec se gledanjem u sunce ostvaruje direktna veza sa tvorcom univezuma...ako bas tako hocete...ali to je druga tema...
..potrbno je imati samo otvoren um....da primi nova saznanja...
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top