Сунце ће изазвати хаос на Земљи?

Seprtlja

Aktivan član
Poruka
1.849
субота, 01. окт 2011, 11:58

Америчка свемирска агенција НАСА упозорава да би због повећане активности Сунца могло да дође до великих проблема на Земљи. Низ геомагнетних олуја ће изазвати снажан шок, проблеме са системима и везама, ваздушним саобраћајем, чак и бројне природне катастрофе.

Научници из америчке свемирске агенције НАСА су изнели шокантне прогнозе о повећаним активностима Сунца, које би следеће године могле да имају значајан утицај на Земљу.

su-1.jpg

Стручњаци су упозорили да Земљу 2013. године може задесити низ геомагнетних олуја, које ће изазвати снажан шок.

Споменуте олује ће настати као последица комбинације ерупција соларних бакљи, короналног избацивања масе и ваздушних олуја.

Геомагнетне олује су међу најважнијим елементима космичке „климе" и утичу на многе области људских активности, на везе и системе навигације космичких бродова и енергетске системе. Такође имају велики утицај и на здравље и расположење људи.

su-3.jpg

Крајем септембра у свемирској агенцији НАСА су уочили јаке соларне бакље у близини Сунчеве пеге, а очекују и да се слични догађаји чешће понављају због константног загревања Сунца.

У марту и априлу ове године руски медији су известили да је на Земљи почела геомагнетна олуја - индекс геомагнетних поремећаја достигао је висину пет, односно минималан ниво изнад ког се поремећаји сматрају олујом.

О јачању сунчевих активности говоре и западни стручњаци. Водеће астрофизичке опсерваторије регистровале су 1. августа прошле године на површини Сунца две џиновске „сунчеве бакље" које су ослободиле огромне масе енергије, па су стручњаци говорили о правом „космичком цунамију".

Обично су такве експлозије праћене избацивањем неколико милијарди тона плазме брзином 1,6 милиона километара на сат.

su-2.jpg

Прве снажне сунчеве енергетске ударе наша планета већ је примила, а научници су упозоравали на могућност природних катастрофа и да су земље које такав „цунами" погоди фронтално, изложене природним катаклизмама.

Aстрономи су у фебруару 2011. године регистровали на Сунцу читав низ крупних прасака. По оцени америчких експерата, та серија је била најјача од 2007. године. У марту, после једног праска на Сунцу, на Земљи је почела снажна геомагнетна олуја, која је „окривљена" за катастрофалан земљотрес који је погодио Јапан.

Добра вест је да ће НАСА будно пратити активности Сунца, па ће моћи на време да упозори на евентуалне проблеме како би могли да се заштите сателити и свемирске летилице.

Ništa neuobičajeno, ako je samo to. Solarni min (odnosno max) se izmjenjuje u razdoblju od 11 godina. Odnosano, svakih 11 god. Kraj ciklusa je s s 2012 do 2013 god. i tad možemo očekivati najviše Sunčeve aktivnosti. (Zanimljivo za teoretičare zavjere glede 2012 god) i onda ide opet 11 godišnji mir, odnosno postupni pad-pa rast. Problem je čisto u našem sve većem razvitku i tom što će ti elektromagnetksi izboji činiti tehnologiji. 1989-90 (čini mi se) je solarana oluja onesposobila hidroelektrane u Kanadi i napravila potpuni kaos. Ne vjerujem da smo se mi u ovoj regiji išta pripremili za to. Ako budu jake solarn oluje mogle bi prouzročiti kaos. Ali... ? Ni to mi nije neki problem...pravi poroblem nastaje što se čini da Zemljino magnetsko polje slabi i ako ne bude dovoljno jako-onda bi zbilja mogle biti nesagledive posljedice...

No, ako polje slabi...ionako smo gotovi :D

Ima nesto gadno u tome....

Sunceve oluje ostecuju MAGNETNI POJAS oko Zemlje koji NAGLO SLABI zadnjih godina.

A kada ga snazne sunceve oluje potpuno uniste - sa Zemljom ce se desiti isto sto i sa Marsom sto se u proslosti desilo.

ma ne vjerujem. Prije bi moglo doći do promjene magnetih polova. To je po meni najgora verzija događaja...no, ipak će život na Zemlji opstati. :)

Још једна од халуцинација која се неће догодити.
Обашко што су сателити пројектовани са одговарајућом заштитом.

pa nije pitanje samo satelita. Znam s sigurnošću da hidroelektrane u Hr nisu zaštićene. Neka istovremeno samo struje nestane u cijeloj HR-blago rečeno biti će kaos. Oni u nerazvijenijim područjima ( i na selima ) bi bili najmanje pogođeni. Veći gradovi bi prilično stradali.
A ovdje sam samo struju spomenula, gdje ostala tehnologija...

pa nije pitanje samo satelita. Znam s sigurnošću da hidroelektrane u Hr nisu zaštićene. Neka istovremeno samo struje nestane u cijeloj HR-blago rečeno biti će kaos. Oni u nerazvijenijim područjima ( i na selima ) bi bili najmanje pogođeni. Veći gradovi bi prilično stradali.
A ovdje sam samo struju spomenula, gdje ostala tehnologija...
Па нестала је у Квебеку у два наврата, у претходним годинама, који је далеко више завистан од струје него Храватска, а и много хладнији(а нестанак се бар једном од та два пута потрефио у зиму) па су се опоравили за максимално 48 сати.

Па нестала је у Квебеку у два наврата, у претходним годинама, који је далеко више завистан од струје него Храватска, а и много хладнији(а нестанак се бар једном од та два пута потрефио у зиму) па су се опоравили за максимално 48 сати.

mogu se kladiti da u Hr ne bi bilo ni u tjedan dana ...a ne dva :D

Rekoh gore, opasnost je samo ako slabi magnetizam...ostalo ćemo sve preživjeti. :)

mogu se kladiti da u Hr ne bi bilo ni u tjedan dana ...a ne dva :D

Rekoh gore, opasnost je samo ako slabi magnetizam...ostalo ćemo sve preživjeti. :)
Магнетизам зависи од стања језгра, тј да ли је течно или не, садржаја, што више гвожђа и никла то боље и брзине ротације планете, од Сунца и сунчевог ветра, не.
Марс има скоро идентично време ротације као Земља, врло сличан садржај језгра, али се оно охладило временом и очврсло, тако да му је магнетно поље присутно само у траговима, иако ми на основу анализираних узорака у роверима знамо да је некада постојало.

Магнетизам зависи од стања језгра, тј да ли је течно или не, садржаја, што више гвожђа и никла то боље и брзине ротације планете, од Сунца и сунчевог ветра, не.
Марс има скоро идентично време ротације као Земља, врло сличан садржај језгра, али се оно охладило временом и очврсло, тако да му је магнетно поље присутно само у траговима, иако ми на основу анализираних узорака у роверима знамо да је некада постојало.
Nisam ni mislila da ovisi o solarnim vjetrovima, nego sam više izrazila bojazan kako bi bio loš momenat da nas magnetsko polje ne štiti.
Poznato je da se magnetni polovi mijenjaju u relativno pravilnim razmacima. Trenutno magnetske silnice izlaze iz južnog pola i ulaze u sjeverni. To ostavlja trag na stjenama i pomoću toga je jasno utvrđeno da se promjene u magnetskim polovima događaju u relativno pravilnim razdobljima...a to je razdoblje od oko 500 000 godina, a zadnja promjena je bila prije 700 000 godina-znači tu je. Možemo očekivati.

Loše je to što neposredno prije promjene polova oni imau lagani otklon (što je već utvrđeno da imaju) a onda je sve slabije dok se ne obrnu. Ako kojim slučajem budu solarne oluje u tom razdoblju slabijih magnetih polova (koja su nam jedina zuaštita)-blago rečeno spržit će nas....

:cool:
Ма све је у реду...
Било би, тачније, да се Амери нису прерачунали.
Прво су причали кратко о 2011-ој, па о апокалиптичној, па сада...
:hahaha:
Ма да, 2013-а, какако да не...
Ко је пратио, као ја, странице Насе и сличне, све зна.
Људи коригују своје прорачуне, а не знају шта ће тачно бити, нити када.
:hahaha:

Back