Sunčanica, toplotna iscrpljenost i toplotni udar - kako prepoznati / prva pomoć

pikax

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.938
sunce.jpg

Tokom letnjih vrućina usled direktnog i prekomernog izlaganja suncu i toploti mogu se pojaviti poremećaji regulacije telesne temperature u vidu osipa, grčeva i toplotne slabosti. Vrlo je važno prepoznati sunčanicu i toplotni udar zbog komplikacija koja ova ozbiljna zdravstvena stanja mogu izazvati , a najvažnije je sprečiti njihov nastanak .


Sunčanica nastaje nakon prekomernog izlaganja tela , naročito glave i vrata sunčevim zracima .Prve tegobe jesu jaka glavobolja i porast telesne temperature . Često se mogu javiti pospanost, vrtoglavica , zujanje u ušima , kratkotrajni gubitak sluha , malaksalost i gubitak svesti , naročito kod starijih .

Toplotni udar može da nastane ne samo zbog direktnog izlaganja sunčevom zracima , već i usled vlažnog i pregrejanog vazduha u prostorijama ( radnici u pekari , kuhinji , kraj visokih peći , u javnom prevozu , automobilu , pa čak i u stanu ). Toplotni udar predstavlja stanje u kada se telo pregreje u kratkom vremenskom intervalu , nastaje naglo usled prekomernog povišenja telesne temperature i nemogućnosti organizma da reguliše i održi telesnu temperaturu u normalnim granicama. Simptomi toplotnog udara su jako visoka telesna temperatura , veća od 40 C , opšta slabost , topla i suva koža bez znojenja , ubrzan puls , ubrzano disanje , pad krvnog pritiska , vrtoglavica, glavobolja ,mučnina, povraćanje, gubitak svesti ( može biti i prvi znak ).

Toplotna iscrpljenost je blaži oblik toplotnog udara usled preterane fizičke aktivnosti u uslovima povišene spoljašnje temperature i vlažnosti vazduha .Simptomi toplotne iscrpljenosti su : pojačano znojenje , grčevi mišića , glavobolja , pad krvnog pritiska, povraćanje, malaksalost i gubitak svesti.Da bi ste sprečili nastanak ovih po život opasnih stanja , pridržavajte se sledećih preporuka :

- ne izlažite se vrućini i suncu u najtoplijem delu dana ( 10-17 h )
- izbegavajte naporan fizički rad ( ili ukoliko je to nemoguće , obavljati u ranim jutarnjim časovima - 4-7 h )
- nosite laganu , široku odeću svetlih boja , šešir ili kapu , naočare za sunce
- rashladite telo tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi
- redovno unosite tečnost , pre svega vodu . Sveži voćni sokovi , supe, mlaki čajevi takođe mogu biti dobar izvor tečnosti
- izbegavajte alkohol, kofein , gazirane napitke sa previše šećera
- jedite manje , a češće lagane obroke , sa što više sezonskog voća i povrća
- dom i radnu prostoriju rashladite tako da temperatura u njima ne prelazi 30 C tokom dana , 24 u toku noći , aukoliko nemate klima uređaj u ranim jutarnjim satima rashladite stan provetravanjem , a zatvorite vrata i prozore , spustite roletne na sunčanoj strani.
- budite oprezni prilikom ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu , obavezno otvorite sva vrata , i sačekajte nekoliko minuta da se vozilo i površine unutar vozila ohlade
- ukoliko imate neku hroničnu bolest i redovnu terapiju konsultujte lekara i proverite uticaj toplote na vaše zdravstveno stanje

Glavobolja , mučnina , povraćanje , vrtoglavica - jesu znaci za uzbunu , posebno za decu , hronične bolesnike i starije osobe , pa je potrebno odmah se javiti lekaru !!!Prva pomoć kod sunčanice
: Osobu odmah skoniti sa sunca , ako je moguće u klimatizovanu prostoriju ili bar u zamračenu i dobro provetrenu prostoriju , po mogućstvu je istuširati mlakom vodom ili je umiti i staviti na vrat i čelo hladne obloge.Dati joj da pije tečnost ( voda , sok, blagi biljni čaj ) - ne odjednom u većoj količini , već češće puta po manje.Odmor je neophodan i sledećeg dana se nikako ne izlgati suncu .Javiti se lekaru , jer nekada se i potkrade početak nekih drugih bolesti - virusne ili bakterijske infekcije pa je pomoć i procena strunog lica neophodna .

Prva pomoć kod toplotne iscrpljenosti : osobu smestiti u hlad , po mogućstvu rashlađenu i zamračenu prostoriju , skinuti joj odeću i rashladiti telo mlakom vodom ili stavljanjem hladnih obloga na glavu i potiljak. Treba joj dati da pije rashlađenu tečnost - vodu ili blagi biljni čaj.

Prva pomoć kod toplotnog udara :
Toplotni udar je stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć !
Pozovite hitnu pomoć ili se javite u najbližu zdravstvenu ustanovu . Ukoliko zdravstvene službe nisu dostupne ili je potrebno više vremena do ukazivanja stručne pomoći osobu sklonite sa sunca ili izvedite iz pregrejane prostorije i skinite joj svu suvišnu odeću , umijte je ili istuširajte ukoliko je to moguće ne previše hladnom vodom ili izložite strujanju vazduha ( npr ventilator), dajte joj tečnost ukoliko zdravstveno stanje dozvoljava .

Nakon oporavka od toplotnog udara povećana je osetljivost na visoke temperature i u narednim nedeljama . Izbegavajte visoke temperature i fizičku aktovnost sve dok lekar ne da svoje odobrenje.

https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/642-suncanica-i-toplotni-udar-zastita
 

jolemisa

Elita
Poruka
20.687
Kada sam bio decak,bio sam napolu ceo dan i po suncu i po kisi.medjutim tada nije sunce bilo toliko jako kao danas,ali i kasnije kao tinejdzer,igrali smo basket,ili mali fudbalu najtoplije vreme.To u gradu,a kada odem na selo kod rodbine,uvek ima nesto da se radi,nije bitno,koliko je sunce jako,ako treba nesto da se uradi,a da ne pokisne,kasnije pre zaposljenje,radio sam na gradilistima,pravio i nosio,ili vozio beton,isto po jakom suncu.Kada sam se zaposlio i kada sam bio prva smena,pa i deo druge,kada moras da radis nesto napolju,ne pita te niko hoces neces.Nikada nisam imao bilo kakvu vrtoglavicu,niti bilo kakvu mucninu.Imao sam dosta crnu kosu,a pricali su da na nas koji imamo crnu kosu suncanica hoce pre nego kod plavokosih.medjutim,vidjao sam plavokose kako padaju na suncu.Brat mi je imao suncanicu koji je stariji 7 godina od mene,kada sam bio 2. ili 3. razred osnovne.imao je visoku temperaturu i baba ga je stalno stavljala napolje u najbolju hladovinu da lezi i miruje.jeo je samo supicu i kuvala mu neki caj.Video sam da mu je bilo tesko i da je bio nemocan,nekoliko dana.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.