Reis i reistine
Kakve veze ima reis-ul-ulema Mustafa eff. Cerić s vlastitim riječima? Bojim se da bi to pitanje zbunilo i dobrog Allaha, Gospodara svjetova, Sveopćega Dobročinitelja i Milostivoga Gospodara Sudnjega dana. Prošla su, evo, dva mjeseca otkako je sarajevsko Svjetlo riječi objavilo intervju s visokim predstavnikom i izaslanikom EU u BiH Valentinom Inzkom, a ažurni reis se tek prije dva dana osjetio pozvanim da priopćenjem Rijaseta Islamske zajednice reagira na ono što je austrijski diplomat tada kazao. Elem, Rijaset je optužio Inzka da »nanosi štetu bosanskim muslimanima«, pozvao ga da se bavi svojim poslom, a ne tumačenjem islama i sugerirao mu da »bosanske muslimane poštedi tumačenja prijateljstva Radovana Karadžića prema islamu i muslimanima«.
Tko otvori Svjetlo riječi, vidjet će da je Valentin Inzko u lipnju 2009. izjavio: »Mislim da je Karadžić bio najveći prijatelj islama, on je najviše učinio da se ovdje širi radikalni islam. Da nije bilo te agresije, mnogi muslimani bi ostali u svojoj tradiciji.« Tko pak otvori linkove koji su se na web-forumima pojavili povodom reakcije Rijaseta na Inzkov intervju, vidjet će da je reis Mustafa Cerić u siječnju 2004. jednom austrijskom časopisu izjavio sljedeće: »Radovan Karadžić je učinio više za buđenje islama u BiH nego što sam ja postigao za 50 godina misionarskog rada. Mnogi su se zbog zločina bosanskih Srba podsjetili da su muslimani.«
I sad se vi pitate kako to da reis u Inzkovim riječima nije prepoznao ni ironiju, a ni ponavljanje svoje vlastite teze o Karadžiću koji je istrebljujući muslimane zapravo širio islam i tako postao najefikasniji bosanski imam. Imam da te nema.