СУКОБИ НА ГРАНИЦИ ДОК НИКОЛИЋ ПРЕУЗИМА ДУЖНОСТ

Бели Анђео

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.978
Mobile
Sukobi na granici dok Nikolić preuzima dužnost
01/06/2012
Pripadnici KFOR-a uklonili barikade kod sela Rudare.
Linda Karadaku, Muhamet Brajšori i Igor Jovanović iz Prištine i Beograda za Southeast European Times -- 1.6.2012.Nemački vojnici u sastavu KFOR-a suočeni sa kosovskim Srbima na mostu u selu Rudare. [Rojters]
Vojnici KFOR-a u oklopnim vozilima sukobili su se u petak (1. jun) sa stotinama kosovskih Srba u selu Rudare na severnom Kosovu, što je pojačalo tenzije na granici i donelo prvi test novom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Vojnici su koristili suzavac, a svedoci su rekli da su čuli pucnje tokom operacije čiji je cilj bio da se uklone barikade koje su podignute prošle godine. Zvaničnik iz Kosovske Mitrovice potvrdio je za SETimes da su tri lica dobila medicinsku pomoć, uključujući jedno sa prostrelnom ranom. Druga osoba je pogođena gumenim metkom, a treći pacijent ima ranu na glavi, saopštila je bolnica. Povređena su i dva vojnika KFOR-a.

„KFOR će reagovati adekvatno u samoodbrani, ako je to neophodno“, rekao je portparol NATO-a Uve Novicki u izjavi Rojtersu.

Major Mark Stumler, zamenik šefa odeljenja za odnose sa javnošću u KFOR-u, rekao je SETimes-u da operacija nije planirana tako da se poklopi sa Nikolićevom inauguracijom. On je dodao da su ti napori deo tekuće operacije vezane za slobodu kretanja.

Ni Beograd ni Priština nisu odmah izdali saopštenje o operaciji KFOR-a u Rudarama, mada se NIkolić u petak sastao sa zvaničnicima da razmotri situaciju.

Tenzije na kosovsko-srpskoj granici su u porastu od kada je Nikolić izabran za predsednika prošlog meseca. Njegova pobeda nad predsednikom Borisom Tadićem, koji je imao dva mandata na toj funkciji i koji je pomerao Srbiju ka integraciji u EU, predstavljala je iznenađenje za mnoge .

Kosovo je većinom albansko, ali Srbi koji žive duž granice odbacili su prištinske institucije. Srbija je odbila da prizna nezavisnost Kosova, koje se otcepilo pre četiri godine.

Kosovski Srbi podigli su barikade na granici prošle godine, što je izazvalo niz sukoba u kojima je poginuo jedan kosovski policajac, a ranjeno je više pripadnika NATO snaga. Kada je Beograd, pod Tadićevim vođstvom, tražio status kandidata za prijem u EU ranije ove godine, pristao je da otvori granične prelaze i ušao u određene pregovore sa Prištinom.

Nikolić, koji je bio potpredsednik vlade u vreme Slobodana Miloševića, kada je NATO bombardovao Srbiju krajem devedesetih, položio je zakletvu u četvrtak. U obraćanju zakonodavcima ponovio je svoje protivljenje Kosovu.

„Želim kuću sa dvoje vrata, ka istoku i ka zapadu“, rekao je Nikolić. „Želim Srbiju koja će biti ravnopravan partner Evropske unije i koja nikada neće odustati od svog suvereniteta, teritorijalnog integriteta ili Kosova.“

Akcija u petak izvršena je u trenutku dok je srpska vlada u tranziciji. Iako će Nikolić prvi dobiti priliku da formira vladu, njegova Srpska napredna stranka, čini se, nema dovoljno glasova da stvori većinu u parlamentu. Tadić pokušava da napravi koaliciju kako bi formirao vladu, koju bi on vodio.

Oliver Ivanović, srpski državni sekretar za Kosovo u odlazećoj vladi, rekao je novinarima da bi situacija na severu Kosova „mogla da eskalira do kraja dana“.

„Ne mogu da shvatim šta je nateralo KFOR da napravi takav korak... osim ako nije imao nameru da ojača poziciju Prištine uoči nastavka razgovora (sa Srbijom) ove godine“, rekao je on.

Nikolić uživa podršku mnogih na severnom Kosovu.

„Tadić nam nije pomogao. On je želeo da preda Kosovo. Srbi ovde misle da je Nikolić bolji. Vrlo smo, vrlo sretni zbog njegove pobede“, kaže Zlatibor Đorđević, kosovski Srbin iz Leposavića , na severu Kosova, u izjavi za SETimes.

Drugi kosovski Srbin Nenad Mihajlović slaže se sa tim.

Slični tekstovi
Kosovski zvaničnici: Tadić više nije dobrodošao
09/01/2012
Pregled 2011: Balkan
04/01/2012
EU poziva na pragmatizam u razgovorima Kosova i Srbije
02/12/2011
Sever Kosova ponovo na ivici
14/09/2011
I pored priznanja na domak ruke, Kosovo se suočava sa novim teškoćama
27/02/2012
„Tadić nas je izneverio više puta. Nikolić je patriota i odmah je stavio do znanja da će Kosovo biti prioritet u njegovom programu“, rekao je Mihajlović za SETimes. „On je bio na našoj strani za vreme našeg otpora da zaštitimo Kosovo. Zato je on prava osoba za nas.“

Priština je, u međuvremenu, ukazala da neće odustati od svoje nadležnosti na severnom Kosovu, iako su stanovnici ranije ove godine bili skoro jednoglasni u neobavezujućoj rezoluciji o odbacivanju kosovskih institucija. Premijer Hašim Tači saopštio je 23. maja da će vlada otvoriti administrativnu kancelariju u Mitrovici koja će doneti 80 novih radnih mesta i imati budžet od 4 miliona evra godišnje za osnovne javne usluge i infrastrukturne projekte u severnoj Mitrovici.

Na konferenciji za novinare u sredu, predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej pozvao je Nikolića da nastavi Tadićev rad i da insistira na unapređivanju regionalnih odnosa.

„Sada je važno da svi lideri u regionu nastave reformskim putem kako bi približili svoje zemlje EU“, rekao je on. „I dalje predstoje važni izazovi sa kojima se treba uhvatiti u koštac, ali oni se mogu prevazići snažnom političkom voljom i napornim radom.“

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/sr_Latn/features/setimes/features/2012/06/01/feature-01

Биће свашта!
 
Mobile
Sukobi na granici dok Nikolić preuzima dužnost
01/06/2012
Pripadnici KFOR-a uklonili barikade kod sela Rudare.
Linda Karadaku, Muhamet Brajšori i Igor Jovanović iz Prištine i Beograda za Southeast European Times -- 1.6.2012.
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/sr_Latn/features/setimes/features/2012/06/01/feature-01

Биће свашта!

Овај догађај је већ прежвакан (01.06.2011г.) и не видим разлог да се поново отвара али под другим насловом.
Осим да тек буде отворена!
 
UOBIČAJEN SCENARIO ...pri...SVAKOJ PROMENI VLASTI U SRBIJI...:per:

Šta beše prošli put kada je ..Boris Tadić...POSTAJAO PREDSEDNIK...
think.gif


A...Da....ŠIPTARI SU PROGLASILI SVOJU DRŽAVU NA TERITORIJI SRBIJE

Od ...TADA...do...SADA...šta su sve od ...Borisa Tadića...DOBILI NA POKLON...
think.gif
:besan2:
 
Nije te sramota smiri ti strasti ljudi se bore za opstanak a ti mlatis praznu slamu.

...неУрозан брате.....оШкудација вазеЉина у Квинсу, а тешко му да сокне у Харлем, за мало $ добије комплетну услугу...на ЛДП нивоу !?
 

Back
Top