Sukob demonstranata i policije u Bahreinu

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Bliski_istok_karta.gif

Bahreinska policija je palicama i suzavcem rastjerivala okupljene sudionike protuvladinih demonstracija u poslovnoj četvrti u Manami, pri čemu su osmorica policajaca ranjena, saopštilo je tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju.
Policija je uklonila šatore koje su prosvjednici postavili u blizini te četvrti, a "osmorica policajaca su ranjena i primljena u bolnicu", ističe ministarstvo, napominjući da su "demonstranti napali sigurnosne snage", ne navodeći druge detalje.
Demonstranti, njih oko 350, po podacima ministarstva, pokušali su blokirati pristup poslovnoj četvrti formirajući živi lanac, navode aktivisti.
Demonstranti su u petak u povorci pokušali poći prema kraljevskoj palači u Manami, ali ih je u tome spriječila policija koja je na njih bacala suzavac.
Demonstracije su počele 14. februara u Bahreinu, malenoj kraljevini sa šijitskom većinom u Perzijskome zaljevu.
(IslamBosna.ba/businesshr)

Mislim da se u Bahreinu ne treba svrgavati Monarhija i mislim da ona treba ostati i dalje nego sam za to da se trebaju sprovesti reforme u kojima ce Siiti imati mjesta u vladi gdje ce Siiti voljom naroda vladati drzavom Bahrein.Napominjem da u Bahreinu ima 67% Siita a ostalo su Sunniti tako da mislim da se ne treba rusiti Monarhija jer ja nekako volim Monarhiju i imam nekakvu strast prema Monarhijskom drzavnom sistemu jer me to podsjeca na starinske drzave.Mislim da ne treba da se toliko siri talas nezadovoljstva i i mislim da Bahrein treba da se ocuva kao drzava i da postane jos bogatijom drzavom nego sto je bila.

Mislim da se u Bahreinu mora pronaci komprimis i da se mjesto premijera dodijeli muslimanu Siitu.Inace Bahrein je Ustavna Monarhija i ima na vlast Kralja, Princa Krune i Premijera.

431px-Bahrain_Topography.png

BahrainOMCmap.png

Mapa Bahreina

Mislim da nisi u pravu jer Monarhija je za mene romanticna i volio bih zivjeti u zemlji gdje je zastupljena Monarhija i gdje izvrsnu vlast ima Kralj.Na pri9mjer mi muslimani bi smo mnogo voljeli srbiju kad bi uvela Monarhijski sistem i9 kad bi se Karadjordjevic ustolicio.Inace bahrein je jedna zemlja koja pociva na Islamskom sistemu i ljudi tamo klanjaju i mole se Allahu.

Mislim da nisi u pravu jer Monarhija je za mene romanticna i volio bih zivjeti u zemlji gdje je zastupljena Monarhija i gdje izvrsnu vlast ima Kralj.Na pri9mjer mi muslimani bi smo mnogo voljeli srbiju kad bi uvela Monarhijski sistem i9 kad bi se Karadjordjevic ustolicio.Inace bahrein je jedna zemlja koja pociva na Islamskom sistemu i ljudi tamo klanjaju i mole se Allahu.

pa vi i ovako mnogo volite srbiju a kralj bi vas promovisao u obozavatelje- nema potrebe za tim, bolje je demokratija. to sto se klanjaju i sto se mole allahu treba odvojiti od pojma "drzava" i mislim da ce amerikanci uvesti demokratiju u slatkom bahreinu. uvjek je bilo lakse trgovati sa demokratskom vlasti nego sa zaguljenim monarhom:mrgreen:

Е сада вас (те) више поштујем него прије овог поста.
Живјела Краљевина Србија ! :)

Mislim da je ovaj Kralj Bahreina veoma dobar covjek i da je lijep kao suza.Ima lijepo odjelo i pravi je musliman tako da se Bahrein vezuje po bogatstvu sa UAEom i Katarom tako da Siit nemaju sta da se bune i biluje je da uzivaju u blagodatima Bahreina nego da podizu bune.Kralj bahreina je jedan dobar covjek i ja licno volim Monarhiju jer bih volio zivjetu u drzavi gdje se pita Kralj.

Ne nego ima plemenitu facu jer je covjek od plemicke porodice i on ima jednu malu ali slatku drzavu kojom on vlada.Inace Siiti se mogu lijepo osjecati u Bahreinu jer njih niko ne dira i oni su takodjer muslimani kao i Sunniti tako da nema giovora o nekom razdavajanju muslimanskog naroda na Sunnite i Siite.Bahrein je jedna lijepa zemlja koja se treba cuvati i koja treba imati puno novca i puno vjere tako da nije istina da su Arapi muslimani lijenji ljudi nego oni su veoma vrijedni ljudi i vole da imaju puno novca.

Poslednja izmena:
Ne nego ima plemenitu facu jer je covjek od plemicke porodice i on ima jednu malu ali slatku drzavu kojom on vlada.Inace Siiti se mogu lijepo osjecati u Bahreinu jer njih niko ne dira i oni su takodjer muslimani kao i Sunniti tako da nema giovora o nekom razdavajanju muslimanskog naroda na Sunnite i Siite.Bahrein je jedna lijepa zemlja koja se treba cuvati i koja treba imati puno novca i puno vjere tako da nije istina da su Arapi muslimani lijenji ljudi nego oni su veoma vrijedni ljudi i vole da imaju puno novca.

i onda posade dva zrna pjeska a nikne galon nafte..i tako:lol:

Mislim da ce se stanje u Bahreinu smiriti i da ce Siiti uvidjeti da im nema boljeg covjeka od Kralja Bahreina koji se brine o narodu i koji narodu obezbjeduje hranu i sve sto je potrijebno.Inace ne smiju muslimani u Bahreinu da se razdvajaju jer muslimana u Bahreinu ima oko 80% a kaze se da ima oko 9% Krscana i zato mislim da zbog muslimanskog jedinstva muslimani ne smiju da se dijele u Bahreinu na Siite i Sunnite nego trebaju svi postovati Kralja i da bude on jedini Kralju Bahreina koji ima Ustav na bazi islama.

Ja mislim da i oni hoce samo da koriste toalet papir !! A faca mu je toliko plemenita da se sjemena tekucina moze na nju izbacit.

110314071.jpg

Foto: Reuters

Vijesti iz svijeta
Saudijske trupe u Bahreinu pomažu vlastima da uspostave mir

Vojni izvor iz regiona Persijskog zaliva potvrdio je danas da su strani vojnici upućeni u Bahrein da bi pomogli vlastima da ponovo uspostave mir, nakon što su se tokom vikenda sukobili demonstranati i bezbjednosne snage.

Vojni zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, rekao je njemačkoj novinskoj agenciji DPA da su vojnici iz nekoliko zemalja Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC) poslati u Bahrein.

U šestočlanom regionalnom bloku GCC su Bahrein, Saudijska Arabija, Kuvajt, Katae, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman.

Britanski Foreign Office je nešto ranije saopštio da posjeduje informacije da se Saudijska Nacionalna garda priprema da uđe u Bahrein zbog čega je britanskim turistima u toj zemlji preporučeno da ne izlaze na ulice.

Međutim, očevici su izjavili da na ulicama prijestonice Bahreina, Manami nisu primjećeni strani vojnici.

Prema javljanju novinske agencije Bahreina, određeni pbroj poslanika pozvalo je kralja da uvede vojni zakon nakon sukoba koji su izbili 12. i 13. marta i u kojima je bilo poginulih i povrijeđenih.

Od početka demonstracija u Bahreinu 14. februara poginulo je sedam demonstranata.

Parlamentarni blok zatražio je da na tri mjeseca bude uveden vojni zakon, u koji bi spadalo prisustvo vojske na ulicama i policijski čas.

Sve su prisutnija strahovanja da su antivladini protesti za reforme Ustava i veća prava promijenili smisao i da su prerasli u vjerski sukob između većinskih šiita sa sunitskom manjinom.

Postoje i zabrinutosti i među susjednim zemljama, poput Saudijske Arabije i Kuvajta u kojima živi manja, ali značajna šiitska populacija, da se Iran, u kojem većinu čine šiiti, mješa u interna putanja zalivskih zemalja.

(SRNA)

Back