Sujevernost ili nesto vise ?

gost 357796

Iskusan
Poruka
6.945
Dakle , otvatam temu videvsi da je jedna slicna opstala ovde , pa se nadam da ce i moja ostati ovde , a ne biti prebacena :rtfm:

Relativno skoro sam bio u rodnom kraju , sta da vam kazem , kako to ljudi vole da kazu dinarski krajevi , gorstacki itd..Ljudi veoma bistri , bistre pameti ( ne gledaju preko komsijskog "plota" , ko ne zna sta znaci nega izgugla :lol:)...

I sedim ja tako uz neko picence uvece sa nekim ljudima iz sela , nije nas bilo puno , mozda 5-6 , vecina tih ljudi je tu negde oko 60-tak ( ne vise ) ...Odmah da napomenem da se radi o ljudima skolovanim , neki su veci deo svog zivota proveli u Zagrebu itd, dakle u vecim gradovima . Pokrenula se neka prica o verovanju u neke stvari , i tako ispirca njih nekoliko indenticnu prcu da postoji most u selu koji spaja dva kraja sela ispod kojeg ima reka i mlin cini mi se ( nisam siguran za milin) , dakle i dan danas ljudi kada tuda prolaze obavezno drze upaljenu lampu i ne gledaju dole , znaci ne gledaju prema vodi , niti iza sebe , niposto se ne okrecu ako ih neko zove i slicno ...Prema prici postoje verovanje da su se tu pojavljivale vile , dakle prelepe zene koje bi pevale i prale ves na reci u gluvo doba noci , i ako bi se neko zagledao u njih ne bi dobro prosao , nekoliko ljudi je nestalo , jedan je preziveo taj susret jer je navodno morao da radi neke rituale i stvari koje su mu govorile jelte ta stvorenja ...Pitanje je dakle koliko ste sujeverni , koliko verujete u takve stvari i kako reagujete kada vam to govore ljudi za koje mozete da budete prilicno sigurni da ne lazu ? :)

Lanse ja u te stvari ne verujem,mada lepo zvuci i volim da slusam kada neko prica takve stvari :D Znas ono jezica :lol:

Ne verujem ni ja , nego me interesuje jel ima neko da je imao neko iskustvo iz prve ruke ...Ili mozda ima likova koji veruju , ja ipak ne .:)

- - - - - - - - - -

Al' da ti kazem i dalje kad prelaze taj most makar cigaretu drze upaljenu , i bas sam gledao, znaci kako odvajaju jednu cigaretu za put kuci :D
Bez obzira na prici i drustvo itd, jedna cigareta ostaje po svaku cenu za put ( svetlo ) ...

Nekada ljudi nisu imali tv. Nisu svima bile dostupne ni knjige. Morali su necim da se zanimaju, pa sami izmisljali price.
Cula sam i za prekrasne a opasne vile i njihove rituale. I vestice koje ostavljaju tragove na bradavicama. I za leptirice-vampire...
Laguna je izdala "Srpska mitologija" komplet decijih knjiga. Nameravala sam da kupim, ne znam sto sam odustala.
Ne verujem, naravno...

Dakle , otvatam temu videvsi da je jedna slicna opstala ovde , pa se nadam da ce i moja ostati ovde , a ne biti prebacena :rtfm:

Relativno skoro sam bio u rodnom kraju , sta da vam kazem , kako to ljudi vole da kazu dinarski krajevi , gorstacki itd..Ljudi veoma bistri , bistre pameti ( ne gledaju preko komsijskog "plota" , ko ne zna sta znaci nega izgugla :lol:)...

I sedim ja tako uz neko picence uvece sa nekim ljudima iz sela , nije nas bilo puno , mozda 5-6 , vecina tih ljudi je tu negde oko 60-tak ( ne vise ) ...Odmah da napomenem da se radi o ljudima skolovanim , neki su veci deo svog zivota proveli u Zagrebu itd, dakle u vecim gradovima . Pokrenula se neka prica o verovanju u neke stvari , i tako ispirca njih nekoliko indenticnu prcu da postoji most u selu koji spaja dva kraja sela ispod kojeg ima reka i mlin cini mi se ( nisam siguran za milin) , dakle i dan danas ljudi kada tuda prolaze obavezno drze upaljenu lampu i ne gledaju dole , znaci ne gledaju prema vodi , niti iza sebe , niposto se ne okrecu ako ih neko zove i slicno ...Prema prici postoje verovanje da su se tu pojavljivale vile , dakle prelepe zene koje bi pevale i prale ves na reci u gluvo doba noci , i ako bi se neko zagledao u njih ne bi dobro prosao , nekoliko ljudi je nestalo , jedan je preziveo taj susret jer je navodno morao da radi neke rituale i stvari koje su mu govorile jelte ta stvorenja ...Pitanje je dakle koliko ste sujeverni , koliko verujete u takve stvari i kako reagujete kada vam to govore ljudi za koje mozete da budete prilicno sigurni da ne lazu ? :)

Samo zbog ovoga bih se okrenuo, zastao, pogledao dole itd.

čobani i budale

Dobro ne preteruj sada , pogotovo ne sa uvredama :)))
Tesko da neko ko je ceo rat pregurao preko ledja tamo gde dugi nisu smelu nos da promole moze da bude coban i budala , jos pogotovo pride ima zavrsen fakultet taj covek ...dakle ja nisam rekao da je on to video , ali da se pridrzava tog rituala da ne gleda dole i da ima upaljeno svetlo ...na kraju krajeva mnogo odavde ne bi smeli ni da prodju tuda sve i bez ove price , ljudi to je sumetina sama po sebi sablasna, pogotovo nocu , a rasvetu mozes samo da sanjas ;)

Ne verujem ni ja , nego me interesuje jel ima neko da je imao neko iskustvo iz prve ruke ...Ili mozda ima likova koji veruju , ja ipak ne .:)

- - - - - - - - - -

Al' da ti kazem i dalje kad prelaze taj most makar cigaretu drze upaljenu , i bas sam gledao, znaci kako odvajaju jednu cigaretu za put kuci :D
Bez obzira na prici i drustvo itd, jedna cigareta ostaje po svaku cenu za put ( svetlo ) ...
More posle takvih prica let lampu bih ponela sa sobom :D

Dobro ne preteruj sada , pogotovo ne sa uvredama :)))
Tesko da neko ko je ceo rat pregurao preko ledja tamo gde dugi nisu smelu nos da promole moze da bude coban i budala , jos pogotovo pride ima zavrsen fakultet taj covek ...dakle ja nisam rekao da je on to video , ali da se pridrzava tog rituala da ne gleda dole i da ima upaljeno svetlo ...na kraju krajeva mnogo odavde ne bi smeli ni da prodju tuda sve i bez ove price , ljudi to je sumetina sama po sebi sablasna, pogotovo nocu , a rasvetu mozes samo da sanjas ;)

Legende o vilama postoje kod slovenskih i gremanskih naroda.

Postojanje vila vezuje se za sva opasna mesta u prirodi gde je zabeleženo neko ljudsko stradanje.
Šumske vile su obično na planinskim vrhovima gde su mrazevi ili snežne oluje. Ljudi su znali da se izgube u planini, smrznu ili stradaju na neki drugi način.
Kanjoni, litice, provalije, staništa su vila.

Rečne vile se dovode u vezu sa vrtlozima na vodi gde se ljudi dave.
Takođe, gde ima podvodnih stena, gde tonu brodovi, jesu staništa vila.

Ljudi vole da mistifikuju, ili vole da naglase opasnosti u kojima drugi ne pridaju značaj.

To što se kaže da se na mostu ne treba osvrtati, valjda je upozorenje da se na mostu ne zadržava niko i da ne bude neoprezan, već skoncentisan na to gde hoda.

Legende o vilama postoje kod slovenskih i gremanskih naroda.

Postojanje vila vezuje se za sva opasna mesta u prirodi gde je zabeleženo neko ljudsko stradanje.
Šumske vile su obično na planinskim vrhovima gde su mrazevi ili snežne oluje. Ljudi su znali da se izgube u planini, smrznu ili stradaju na neki drugi način.
Kanjoni, litice, provalije, staništa su vila.

Rečne vile se dovode u vezu sa vrtlozima na vodi gde se ljudi dave.
Takođe, gde ima podvodnih stena, gde tonu brodovi, jesu staništa vila.

Ljudi vole da mistifikuju, ili vole da naglase opasnosti u kojima drugi ne pridaju značaj.

To što se kaže da se na mostu ne treba osvrtati, valjda je upozorenje da se na mostu ne zadržava niko i da ne bude neoprezan, već skoncentisan na to gde hoda.

Ispravi naslov :Sujeverje i nista vise
Na ost bi mogla SUJETNOST ,mada je i za to bolje reci SUJETA no opet, to nema veze sa sujeverjem.

Te su anegdote nastajale u vremenu hajduka...
Da ne bi bilo hajki, pustane su price o vilama, vukodlacima,vampirima i sl.
Prema zrtvama (ako ih je bilo)mozes oceniti motivaciju pocinitelja.

Poslednja izmena:
:rotf:

E, a pliva ženski.

Za Minona, najpoznatija rečna vila - Lorelaj na Rajni.

lorelaj.jpg

Te price uopste nisu bile retkost u to vreme u ruralnijim mestima. Nije bilo lake zabave kao danas, televizije, radija.., pa su se ljudi zabavljali i na druge nacine. Pa i tako, izmisljali price, plaslil komsije...
Cak su i hapseni neki ljudi, koji su inace vazili za cudake, koji su presretali i plasili narod u vecernjim satima. (ne znam sta bi, uhapsi li na kraju Dacic one koji su pre par godina iznad puta okacili vencanicu da lebdi i navodno prati vozace). A tada osim sto si morao da cuvas stoku, morao si da cuvas i nocu njive gde god je moglo nesto tokom noci da se ukrade. Menjali se medjusobno, postavljali decu da cuvaju. Po mrklom mraku, ako je vedro nebo imas malo mesecine, nema ni kuca u blizini, ko se setao sam nocu po takvim zabitima zna da i pas kad zarezi u toj tami zvuci kao da si na korak od vukodlaka, samo ti trebaju jos i te price, za koje nacelno znas da nisu tacne, ali koje u tom mrklom mraku tako lepo raspaljuju mastu.
Moj stric do kraja zivota nije isao sam nocu po rodnom selu zbog jednog dogadjaja kada je kao dete cuvao tako neki bostan. Bio okrenut kasnije nauci, nije bio podlozan manipulaciji, sugestiji, veravanju u iracionalno, ali nije nikad nasao racionalo objasnjenje za ono sto mu se desilo, a nije se time bas ni hvalio, cutao kasnije kao zaliven. Verovatno je bila neka srecna kombinacija necije lose sale sa detetom i njegove halucinacije u tom strahu... Narednog jutra su nasli na putu, dok je bezao od tog necega onesvestio se od straha u blizini kuce.
Pa ne verujum u takve stvari, ali ne idem ni nocu sama po takvim zabitima, a ne volim nikako ni nocu da gledam horor filmove. Posle moram da pustim neku najglupolju spansku, meksicku, tursku seriju da me vrati u normalan mod. :rumenko:

Back