Sufi ples

Vrtela sa i ja dok sam mala bila. Pa sam mami tražila suknje koje se
savršeno vrte, al nikako nije uspela takvu ni da kupi, ni da sašije.
Al sam se ošamućivala.. :confused:
Posle sam saznala da se balerine vrte sa posebnom tehnikom. Glavu
drugačije pomeraju u odnosu na telo. Al derviši se vrte isto ko ja što
sam se vrtela, a ništa nim nije.

Koliko je meni sufi ples fascinantan. Ne mogu da odgonetnem šta
oni zapravo rade. Kako ne popadaju?

Kako je ova praksa nastala?
Postoji ideja da se svet oko nas vrti ili tacnije beskonacno putuje. Ovo je efekat žiroskopa u centru kruga se ponistava nazovimo je "gravitacija".. Iz centra kruga se najbolje vidi. Tada je um najsmireniji jer se skupljen u tacku. Po perifiriji kruga se slike brze menjaju i nema se pravi uvid u svet oko sebe. Nisam najbolje objasnio ali valjda je sad malo jasnija praksa kojim se sluze.

Postoji ideja da se svet oko nas vrti ili tacnije beskonacno putuje. Ovo je efekat žiroskopa u centru kruga se ponistava nazovimo je "gravitacija".. Iz centra kruga se najbolje vidi. Tada je um najsmireniji jer se skupljen u tacku. Po perifiriji kruga se slike brze menjaju i nema se pravi uvid u svet oko sebe. Nisam najbolje objasnio ali valjda je sad malo jasnija praksa kojim se sluze.
Što je lakše reći nego učiniti. Čula sam i ja da oni borave u jednoj
tačci oko koje se telo vrti, ali kako se to radi? :think: Meni deluje kao
neko meditativno zadubljenje a ne vidim kada ga postižu. Niti
sam kad videla da je neko iz zadubljenja slučajno izašao pa
tresnuo od vrtoglavice.

Nastala u 13. vijeku pod uticajem poznatog persijskog pjesnika i mistika Rumija. Tako makar istorija kaže. Vjerujem da oni imaju tradiciju da je to od Muhameda još ali naravno to je nepotvrđeno.

Rana Gorgani, francusko iranskog porekla, izvodi sufi ples u katoličkoj crkvi.
Vrlo neobično. Ona je osnovala grupu koja se zove ''Persijsko oko'' i promoviše
ovu praksu u Evropi.

Sufi ples ne služi za zabavu, već se radi o verskoj praksi ko ja služi poniranju
u božiju ljubav.

Back