Sudbina

Ako postoji sudbina onda je izmisljotina kao sto je Bog jos jedared potvrdjena. Tj, ako vernici kazu da nam je Bog dao slobodnu volju da cinimo i radimo sta zelimo, posojanje puta koji je predodredjen ponistava postajanje Boga, jer kako moze nesto da bude "jace" od "tvorca"? Ako je sudbina zacrtana od samog naseg rodjenja pa do smrti tek onda nema Boga jer samim tim nepostoji ni slobodna volja....

Ne vala...osim što se astrologija "bavi" sudbinom. :roll:

eeee ebt pa ja stvarno neke stvari ne vidim kao ostali, bice da ja imam neke naocare sto mi krive sliku, ili ih pak nemam :D
astrologija se koliko sam ja shvatikla ne bavi sudbinom, vec uticajem astroloskih faktora na ljude. Sto znaci da bi neka planeta mogla da ti pogorsa ili popravi raspolozenje, da ucini da se osecas mrzovoljno i sl. ali nikako ne znaci da moras da cekas na pravi polozaj zvezda za ispunjenje tvoje sudnbine. Iskreno meni ni ovaj deo sa uticajem atroloskih faktora na ljudska osecanja i psihu nije bas najjasniji i protive se logici, ali ebg u sve treba sumnjati i nista ne treba odbacivati dok se ne uvrdi da je laz.
U sudbinu ne verujem, verujem da svaki covek pravi svoju sudbinu. Ironija je sto ako covek uspe u necemu nece reci e to je sudbina, vec ce reci da je uspeo iskljucivo zbog svoje sposobnosti, a ako je neuspesan onda ce da krivi sudbinu. Sudbina je samo izgovor za ljude sede i dalje na jednom mestu i da cekaju sudbinu da se obistini, pa kako je sudjeno tako ce biti...verovanje u sudbinu je odraz lenjosti uma.
mene interesuje da li postavljac teme veruje u sudbinu?

Da li vjerujete u sudbinu i zašto?

Ako sudbina postoji,ko je odredjuje? Bog? Zvezde? Nešto treće?

Ne moze se na ovom svetu nista postici ako nemamo u vidu i vecnost, ako ne verujemo u vise
odredjenje covekovo, ako zapostavimo dusu, ako nemamo ljubavi prema bliznjem i ako u ono sto radimo
ne ukljucimo plemenitost i ideale. Postignuca nema ni bez stremljenja ka cilju, planiranja, snage i
sposobnosti duha i volje. Nas zivot je poput gline u rukama grncara: postaje ono sto od njega nacinimo ili
sto pustamo da od njega nacine vreme i okruzenje. То је sudbina.

eeee ebt pa ja stvarno neke stvari ne vidim kao ostali, bice da ja imam neke naocare sto mi krive sliku, ili ih pak nemam :D
astrologija se koliko sam ja shvatikla ne bavi sudbinom, vec uticajem astroloskih faktora na ljude. Sto znaci da bi neka planeta mogla da ti pogorsa ili popravi raspolozenje, da ucini da se osecas mrzovoljno i sl. ali nikako ne znaci da moras da cekas na pravi polozaj zvezda za ispunjenje tvoje sudnbine. Iskreno meni ni ovaj deo sa uticajem atroloskih faktora na ljudska osecanja i psihu nije bas najjasniji i protive se logici, ali ebg u sve treba sumnjati i nista ne treba odbacivati dok se ne uvrdi da je laz.
U sudbinu ne verujem, verujem da svaki covek pravi svoju sudbinu. Ironija je sto ako covek uspe u necemu nece reci e to je sudbina, vec ce reci da je uspeo iskljucivo zbog svoje sposobnosti, a ako je neuspesan onda ce da krivi sudbinu. Sudbina je samo izgovor za ljude sede i dalje na jednom mestu i da cekaju sudbinu da se obistini, pa kako je sudjeno tako ce biti...verovanje u sudbinu je odraz lenjosti uma.
mene interesuje da li postavljac teme veruje u sudbinu?
Ne mogu tvrditi ni da postoji niti ne postoji,jer je nedokazivo,i stvar vere pojedinca.
Ne bih se slozila da covek sam utice na svaki dogadjaj u svom zivotu,jer ne zivi sam,samim tim postoji jak uticaj i drugih ljudi na nase zivote!Pojedini dogadjaji u zivotu pojedinca nemaju ama bas nikkve veze sa njegovom sposobnoscu ili lenjoscu,kao npr nekakva tragedija koja moze osobu izbaciti iz koloseka.Kao sto u vspitanju deteta ne ucestvuju samo roditelji,vec i okolina,tako i ta krilatica da covek sam sebi kroji sudbinu,smatrm relevantnom.Takodje i uspeh je relativan pojam,kao i sreca!
Ne verujem da sad tamo neko pre necijeg rodjenja sedi i pise neciji zivotni put.Cemu onda uopste zivot i sta bi taj koji odredjuje to imao od toga?Ali,postoje ljudi koji u zivotu moraju uloziti mnogo truda oko neceg,a sa druge strane istu stvar neko drugi odradi sa lakocom.Razliciti smo pa samim tim i zivotne price ne mogu biti iste.

u pravu si da postoje mnogi faktori koji mogu da uticu na covekov put. Pa opet on je taj koji bira. Ako ga zadesi tragedija u zivotu, moze da izabere da provede ostatak zivota u tugovanju i samosazaljenju. Takav covek ce kriviti SUDBINU. Naravno neke prepreke je tesko preci, ali neko ih predje, a neko ne.

Ima onaj film final destination i to 5 delova kad ne mogu izbeci smrt..ovo sto kaze iznad iris i to ne mora biti izbor vec sudbina..ok izadjes iz zgrade i bacas svaki put novcic dal ces levo ili desno ali opet ishod mozemo pripisati sudbini..neki susreti su ono sf koji su mi se desili...iako sam nekad imao zelju i nameru opet je to sudbina..jedino da se covek budi i lezi svaki dan pod lipom moze reci da nesto odlucuje

final destination....pa to su price za malu decu bre. Znaci ti zaista mislis da ako ti je "sudjeno" da umres i nekako izbegnes smrt, ona ce doci po tebe u nekom drugom obliku? malo mi je verovatno. Upravo sedenje coveka pod lipom je cekanje na ispunjenje sudbine.

Bzvz sam pomenuo film i nikako ne pominjem smrt kao jedinu sudbinu koja se desava vec tok desavanja i situacija kroz zivot..i da verujem da je svakom upisan dan odlaska na onaj svet

Постоји судбина, мада је човек никад не може знати у потпуности, то би био парадокс.
Једноставно, Свемир од креирања има почетне параметре и законе који се одигравају. Ако је Бог створио Свемир, одредио је судбину тренутком настајања. Заправо за Бога не постоји време, а и код људи је оно само илузија (физика одавно не рачуна на време као на независну величину).
Према томе, не постоји случајност, исто тако не постоји ни слободна воља - у апсолутном смислу.
Случајност и слободна воља (две стране истог новчића) могу постојати само у односу на људске представе, односно делове света, никако у односу на целину.

e slazem se da je vreme iluzija potrebna samo coveku... ali bih volela da mi objasnis kakve to zakone ima univerzum? Jel to mislis na neku nevidljivu silu koja upravlja nekim dogadjajima u zivotima malih, nevaznih ljudi? mislis li to na oslikavanje onoga spolja, gore na te male bezvredne zivote na maloj nevaznoj tacki u svemiru, kako gore tako i dole :D ? opet puno pitanja :roll:
ja mislim da nista ne moze postojati u apsolutnom smislu sem istine.

Ja sam opet za središnju varijantu. Čovekov život je prevashodno zavistan od njegove volje i odlučnosti, ali i sudbina ima tu svoje prste.
Znam nekih tužnih primera. Jedan moj drug- sve mu krenulo u životu. Dobio dobar posao, sagradio kuću, oženio se, dobio kćerku- i dva meseca posle njenog rođenja, ode s firmom na more, ode na kupanje, naiđe talas- završio je slomljenog vrata. Sudbina. Sličan primer jednog poznanika koji je imao dobar posao, dugogodišnju vezu, trebao se uskoro oženiti, i strada u saobraćajki- a nije ni vozio lično, već bio jedan od putnika u kolima. Definitivno postoji i neka sudbina, ponekad i ružna i nepravedna, ne zavisi sve isključivo od nas.

ja opet mislim da to nije sudbina vec samo splet okolnosti...mislis da ako je bilo sudjeno da tvoj poznanik nastrada da bi nastradao na neki drugi nacin, da je taj dan npr ostao u sobi umesto sto je otisao na plazu?

ja opet mislim da to nije sudbina vec samo splet okolnosti...mislis da ako je bilo sudjeno da tvoj poznanik nastrada da bi nastradao na neki drugi nacin, da je taj dan npr ostao u sobi umesto sto je otisao na plazu?

Nterali ste me da razmisljam o ovoj temi i sad sam se setila jednog nemilog dogadjaja pre par godina u komsiluku.Naime,covek je vozio kroz selo,ispred kuca je veliki prostor do puta i tu se uglavnom igraju komsijska deca.Devojcica od 6 god mu je izletela pred auto trceci za loptom,covek je vozio propisanom brzinom i uspeo da zakoci i nije udario dete.Onako unezveren izasao je iz auta,i roditelji ga pozvali da udje i popije kafu puni zahvalnosti sto je izbegao nesrecu,a i ovaj je bio sav bled i uznemiren!Dok su sedeli u dvoristu,devojcica je gurnula neke zice u steker,i poginula je dok je taj covek jos bio kod njih.Ni sklopka nije odreagovala,bas tad je nasla da se pokvari.Ovo je ipak vise od spleta okolnosti.

hahhhaha pa ovo je urbana legenda bre...ovu pricu sam cula milion puta i uvek je to neki prijatelj prijatelja pa njegov brat od tetke...
ne verujem da se to stvarno desilo, ako i jeste toliko prepricavanja je sigrno izmenilo i razloge i poentu ove price...

Ne znam. Bio je solidan plivač. Prema onome kako sam ja čuo, talas je naišao iznenada bilo je još ljudi u vodi, samo on je poginuo. Teško je reći, da preživeo bi da se nije išao kupati, ili da je možda otišao sat vremena ranije ili kasnije. Hoću reći da i pored najboljeg planiranja i rada sve može potonuti i prekinuti se za sekund, bukvalno- kao što može i obratno, da se stvari iznenada okrenu na bolje.
Splet okolnosti, da... ali nije li to upravo drugo ime za sudbinu ?

Back