Sudbina 'stare devizne štednje' i blagostanje 80-tih?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
38.603
Evo kako to vidi mali Vaso:
Krajem 70-tih, kada je postalo očito da bravar neće još dugo, strani krediti su postajali sve skuplji i uz svetsku krizu smo imali dodatno i mi krizu! Kažu da je Truloslavija 83-e BANKROTIRALA, pa nije više mogla vraćati ni kamate na stare kredite, a kamoli onda dobijati NOVE?
Ipak, odjednom je kriza prestala, opet je potekao med i mleko, nastalo blagostanje! KAKO? Iz čega? Od kuda?
JA PRETPOSTAVLJAM da se počela trošiti tzv. 'stara devizna štednja građana', a kada je i to potrošeno, obustavljena je isplata deviza, kojih naravno više nije bilo i nastao je raspad saveznih finansijskih institucija i razlaz!
Alternativa je da je to neko jednostavno ukrao, ili? :whistling:

Slobodan je krao pare po bankama, suspendovao građanima pravo podizanja novca..,tek je u Dinkitjevo vreme vraćena stara devizna štednju,ali bez kamate....
?' Zlobodan je mogao opelješiti i Ljubljansku Banku? Kao i SVE OSTALE! Stvarno je bio faca, bolji od Bravara. Bravar se to nije ni usudio pomisliti! Ni dinara nije namaknuo svojima! :rotf:

Slobodan je krao pare po bankama, suspendovao građanima pravo podizanja novca..,tek je u Dinkitjevo vreme vraćena stara devizna štednju,ali bez kamate....
па добро да се и то могло вратити...
јездино и дафинино је исто враћено у његово време,
апцигована је камата због које је народ помахнитао,благо речено.

Mi smo saznali da su nestale kada ih više nismo mogli dobiti! A kada su ustvari nestale?
Npr. u RH nije bilo Zlobodana, a jedno vreme si mogao da dobiješ SAMO dinare po ČETVRTINI službenog kursa!
ух,сад не могу да се сетим како је било,али знам да смо
нешто мувкали са југобанком у винковцима... у србији већ нисмо могли.

?' Zlobodan je mogao opelješiti i Ljubljansku Banku? Kao i SVE OSTALE! Stvarno je bio faca, bolji od Bravara. Bravar se to nije ni usudio pomisliti! Ni dinara nije namaknuo svojima! :rotf:
I opeljesio je sve ekspoziture banaka koje su ex yu imale u Srbiji...filijale su pljačkale te republike već tamo...upad u platni promet je počeo sa početkom rata.

I opeljesio je sve ekspoziture banaka koje su ex yu imale u Srbiji...filijale su pljačkale te republike već tamo...upad u platni promet je počeo sa početkom rata.
Krivo! Početkom rata više nije bilo NI marke od stare devizne štednje! To je bio jedan od povoda za rat! Recimo, koliko je građana u traktorijadi u vreme Oluje sa sobom uzelo i devizne štedne knjižice? Kao i svi ostali koji su glavom bez obzira bežali iz svojih domova? Itd, itd...

Krivo! Početkom rata više nije bilo NI marke od stare devizne štednje! To je bio jedan od povoda za rat! Recimo, koliko je građana u traktorijadi u vreme Oluje sa sobom uzelo i devizne štedne knjižice? Kao i svi ostali koji su glavom bez obzira bežali iz svojih domova? Itd, itd...
Sta je to krivo? Tačno je.... Zna se kad su u Srbiji blokiran i platni promet, i računi sve... početkom rata. Verovatno su izbeglice donele i štedne knjizice..al koga zabole , došli su u Beograd oni sa Kintombi jest parama mnogobranije...a ona beda sa traktorima je baš bila imućna... šta su sa njima i da li supotraživanja postojala i kako je regulisano i da li je...Slobodan je bio jedini lider koga je bilo briga ili bolje rečeno, nije mogao očima da vidi Srbe preko Drine...
Slobodan je došao na vlast oktobra 1987. nakon o 8.sednice...

Lično sam se interesovao jer imam prilično novca u tada jugoslovensku banku,tako da ti lupaš ko maksim po diviziji.
ако си имао лову у "југословенску банку" враћен ти је после 2000-те.
мазнули су ти за време слобе,а враћен ти је за време доса и не лупај глупости.

U Republici Srpskoj su to pitanje davno rijesili
Tokom vaucer privatizacije 1998-9 se satara devizna stednja mogla prodavati za 50 -60%,ljudi su je koristili za otkup drustvenih
stanova ,vaucera koji su mjenjani za akcije u preduzecima itd

A ono sto je ostalo pretvoreno je obaveznice ali su odbijene sve kamate.Kod mene otac imao 125 000 DEM i nakon sto su odbili sve kamate do 1992 ostalo samo 35 000 KM,imao je u dve banke nekadasnjoj sarajevskoj banci koja je u toku rata postala banjalucka banaka a danas je Unicredit banka i drugi racun u Jugo banci koja je tokom rata pretvorena u Kristal banaku a kasnije u Hipo i danas Adiko .......to je pretvoreno u obaveznice stare devizne stednje moglo se odamh prodati na BLberzi za 70-80% ili cekati dospjece svakih 6 mjeseci narednih 5 godina uz kamartu 0,5%

Federacija BIH je mislim imala drugaciji model kojim je to pitanja rijesila

Ugalvnom davno je rijeseno to pitanje ,ne mogu da vjerujem da srbija jos uvjek nije rijesila to pitanje

On smatra da Dosovo vraćanje BEZ KAMATE predstavlja pravu konfiskaciju stare devizne štednje
Za Ljubljansku banku bi se moglo tako reći! Prošle godine sam dobio nazad staru deviznu štednju koju sam imao kod njih: Na 560 preračunatih evra glavnice sam za 27 godina kašnjenja dobio ukupno sa kamatama 830 evra!
Da sam ja njima ostao dužan tu crkavicu, verovatno bih morao prodati stan i pitanje je da li bi bilo dosta! :super:

Back