Sudbina - neminovni ishod ili covekova volja ?

fanstebre

Poznat
Poruka
8.490
Mnogi se ne slazu sa postojanjem sudbine, mnogi misle da ishod sami kreiramo. Cilj je jedan, a putevi su mnogi i zbog razlicitosti tih puteva mi zivimo u iluziji da mozemo da promenimo taj cilj, zivimo u iluziji da nam je slobodna volja bezgranicna....menjamo hiljadu puteva ali uzalud jer svi vode ka cilju koji nam je rodjenjem predodredjen (ne radi se naravno o nekim komercijalnim predodredjenostima npr biti politicar ili gradjevinac vec o nekom opstem ishodu tipa da li ce neki covek upropastiti sebe ili svoju porodicu ili ce mu biti dobro na tom planom a zakazace po pitanju ljubavi i slicno). Ljudski ego ne dozvoljava da covek prihvati da je deo jednog veceg plana u kome moze da vrda tek toliko da bi se osecao malo bitnijim. Da sudbina ne postoji i da smo sami kreatori svoje sudbine ni smrt ne bi postojala. Jedino sto coveka tera da zaboravi koliko je na ovom svetu ogranicen i sicusan jeste njegov ego, a visok ego je glavni uzrok svih zala.

Postojanje sudbine potvrdjuje i cinjenica da mi u ovom svetu zivimo u vecnoj proslosti. Sve je proslost ovde, sadasnjost je iluzija, a buducnost je sudbina, cilj ka kojem neminovno idemo koliko god mislili da imamo izbora osim izbora puta ka tom cilju.
Sve sto ste uradili je proslost, svaki prethodni udisaj i izdisaj je proslost, celije se neprestano trose i skracuje im se zivotni vek, svaki sekund koji ste proveli citajuci ovo je isto proslost, a iluzija sadasnjosti se stvara samo zato sto nesto sto se skorije desilo nasem umu izgleda kao sadasnjost ali ona to nije.
Ja licno smatram da nasu sudbinu kreira neprestano ispastanje zbog grehova nasih predaka ali istovremeno i neprestano ubiranje zasluga zbog dobrih i pravednih dela nasih predaka, pa cega vise nasledimo to smo mi i nas zivot.....sve nasledjujemo od svojih predaka i sta prevagne to smo mi. Jedino izbor puta kojim cemo ici ka neminovnom cilju odredjuje koliko smo gresni, a koliko dobri i pravedni ljudi....zato je "Put pravednog coveka sa svih strana napadnut nepravdom sebicnih i tirana"

Poslednja izmena:
Jedared sam imao jedan dobar razgovor, u kom su mi razbijene neke iluzije. Naime, ja sam mislio da sam fatalista, da je čovek samo biće koga vuče plima i oseka zvana sudbina. Argumenti za to su mi bili da se jezgro ličnosti formira u detinjstvu, i da je sve što dalje radimo samo epilog toga. Međutim, kroz neke kontraargumente i lične primere sam shvatio da čovek ipak može imati neku slobodnu volju, ako radi na sebi, mada je to teško. Shvatio sam da su u pravu. Bila je priča o neka dva vuka, dobar i loš vuk u čoveku, pobeđuje onaj kojeg hraniš. Rekli su mi da se to zove rad na sebi, pominjali su duhovnost. Ali je teško... strah je kočnica... ako neko hoće da transformiše to jezgro u nešto bolje, da stvori novog, boljeg čoveka, mora da se suoči sa strahom koji čuči duboko zakopan... mi ni ne znamo tačno šta tu sve ima što leži u podsvesnom, nesvesnom... možda neko naslućuje, možda neko zna, ali suočavanje je teško.

to ne isključuje jedno drugo,upravo čovekova volja (koja nije STVARNO njegova u pravom smislu,pošto on nimalo ne utiče na nju niti ikad išta stvarno bira nego samo konstatuje šta je njegova volja odlučila za njega) je neminovni ishod i obratno

Jedared sam imao jedan dobar razgovor, u kom su mi razbijene neke iluzije. Naime, ja sam mislio da sam fatalista, da je čovek samo biće koga vuče plima i oseka zvana sudbina. Argumenti za to su mi bili da se jezgro ličnosti formira u detinjstvu, i da je sve što dalje radimo samo epilog toga. Međutim, kroz neke kontraargumente i lične primere sam shvatio da čovek ipak može imati neku slobodnu volju, ako radi na sebi, mada je to teško. Shvatio sam da su u pravu. Bila je priča o neka dva vuka, dobar i loš vuk u čoveku, pobeđuje onaj kojeg hraniš. Rekli su mi da se to zove rad na sebi, pominjali su duhovnost. Ali je teško... strah je kočnica... ako neko hoće da transformiše to jezgro u nešto bolje, da stvori novog, boljeg čoveka, mora da se suoči sa strahom koji čuči duboko zakopan... mi ni ne znamo tačno šta tu sve ima što leži u podsvesnom, nesvesnom... možda neko naslućuje, možda neko zna, ali suočavanje je teško.
ništa ti tu nisi skapirao
možeš raditi na sebi kolko oćeš,i to je lepo i pohvalno,ali to nema nikakve veze sa slobodom volje
čovek nema slobodu volje ne samo zato što je on praktično već oformljen u detinjstvu,uticajima okoline,roditelja itd itd,dakle ništa se on tu ne pita,već na prvom mestu zato što ne utiče na svoje misli,ne bira svoje misli no mu one same dolaze,a upravo na osnovu tih misli (izmedju ostalog,da ne računam sad instinkte reflekse i slicno,tek tu je nadam se svima preocigledno da nema nikake slobode) i ''bira''šta će raditi
čovekove misli upravljaju čovekom a ne čovek njima

i ko što lepo reče postavljaš,čovekov prejadni imbecilni ego ga sprečava da to prihvati (ne da ''shvati'',da zna,jer je već toga duboko u sebi svestan) i nagoni da tripuje da je nzm ni ja kolko bitan,a zapravo je običan puvonjak i marioneta,bukvalno prašina nebitna koja već danas može crknuti
zato nema jadnije osobine od egoizma

Odrastanje sluzi da covek ojaca i ispravi kicmu.
Ima onih koji idu precicom, i bez zelje i hrabrosti da ojacaju, zapamte nekoliko stavova, citata, prihvate ih kao štap za hodanje, udenu se u neku organizaciju i postoje. "U gomili je toplo i smrdi".
Svesni su da hodaju sa štapom, i da bi gubitak štapa znacio pad. Zato se bore za unapred zacrtane stavove i nikada ne odustaju od njih.
Proglašavaju svoj štap za sudbinu i provedu život hramajući. A to nije njihova sudbina nego loš izgovor za nedostatak hrabrosti, konformizam.

Oni koji su odrasli bez stapa hodaju slobodno, njima nisu potrebne velike ideje ili udruzenja da bi ih uspravile. I sa idejama i bez njih, i sa udruzenjima i bez njih oni su uspravni ljudi.
Sve sto požele oni stvaraju, neopterećeni strahom od pada. I kada padnu lako ustaju. Oni stvaraju svet oko sebe umesto da se tudjem svetu prilagode.

Učenje je evolutivni produkt. Sve više životinjske vrste obučavaju potomstvo osnovama života i opstanka. Po obavljenoj obuci potomstvu se prepušta slobodna volja. Ona će im kreirati sidbinu.

Tako je i kod čovjeka. S tim što je čovjek unapredio proces obuke koji praktično može trajati do kraja života. No, bez obzira na to, svaki mentalno zdravi čovek je tvorac svoje sudbine. (Ako ga ne strefi...)

Poslednja izmena:
Čovek je podložan uticajima sa strane skoro čitavog života, tako da može postaviti pitanje da li se on išta pita sam sa sobom. Evolucija usmjerava zavisno od konkretnih životnih uslova. Isto se postiže učenjem i pritiskom tuđih uticaja. I šta je onda slobodna volja?

Pa ipak, svaki pojedinac sve uticaje sa strane svojim ograničenostima tumači na svoj način i to je njegova stvarna slobodna volja koja mu kreira sudbinu.

U postojanju smo slobodni samo u okviru njegove omeđenosti.

Када се говори о слободној вољи треба знати у чему је наша воља, шта смо ми да би изразили своју вољу?
Ми смо духовна бића, Умови. не интелект јер интелект је само делић ума,
наш ум чине многа бића, свака наша ћелија је живо биће која има ум. Наш ум је колективна свест свих тих умова нашег тела. Тако да нас ум уме да буде јако непослушан јер сва та бића нашег тела имају неке потребе и траже од нас да то испунимо,
рецимо ћелије пушача имају на себи рецепторе за никотин и кадага нема у крви оне шаљу сигнал мозгу да нема никотина. Сада мозак треба да наговори нас да запалимо једну и у нажем уму се појављује мисао која нас наговара да запалимо,
Наш ум нам кроз мисли преноси потребе нашег тела,
Већина која не уме да влада својим умом ће без поговора запалити цигару и поступити по вољи свога тела иако би и сами престали да пуше али не знају како да то ураде. Не знају да владају својим умом.
Значи: да би ми могли да изразимо своју вољу која је неприкословена, коју је Бог поставио на сам врх приоритета у закону живота, ми морамо да научимо да владамо својом пажњом као и да научимо којим мислима ћемо да посвећујемо пажњу.
Воље нема без мотивације и смисла, тако да морамо да научимо да се мотивишемо и да осмишљавамо свој живот.Мортамо да научимо да користимо свој ум а не он да користи нас кроз интелект. Одлучност је јако битна ставка кад је у питању воља јер неудлучан човек не влада својом вољом и тело га лако изманипулише кроз мисли које му предлаже
Велика већина људи не уме да влада својим умом и својом вољом тако да за њих судбина је нешто на шта они сами немају ама баш никаквог утицаја
Уссуђујем се да кажем да један у десет хиљада зна да влада својом вољом,
Мудрост се заснива на умећу владања над својом вољом,и зато је мудрост тако ретка појава

Наш интелект је у служби тела и што је човек интелигентнији то његов интелект налази боље начине да га наговори да служи своме телу.
Интелект уме да мотивише човека кроз мисли које му предлаже и на тај начин га наводи да буде слуга своме телу уместо да тело служи уму, тј, нама
Дакле: што је човек интелигентнији то су мање шансе да омудра јер његов интелчект ће мислима оправдати сваку његову глупост тако да ће сам себи изгледати као паметан и мудар.

Када је Бог уређивао законе по којима ђе да функционише живот Он је уредио да наша осећања, наше мисли, визије и маштања буду градивни елементи наше судбине, стављајући тако судбину у наше руке и у домен наше воље, Зато је воља моћ којомми обликујемо свој живот акоумемо јасно да је изразимо,
А ако не умемо јасно да се изразимо онда ће наше тело кроз разне потребе( храна, пиће, сексуални нагон за продужење врсте, инстинкте) управљати нашом судбином и учинити да на крају будемо њом и незадовољни, незадовољни својим животом.

Poslednja izmena:
Da ne bi konto e te bez razloga panjkam:

Za sebe reče da si običan seljak. I to nije ništa loše. Biti dobar seljak je kompliment. Ni manjak obrazovanja nije ništa loše. Ali...

Ovdje predstavljaš sebe kao naučni autoritet:

1. torusne struje u Zemljimom jezgru

2. način formiranja slike u mozgu od svjetlosti koja dospijeva na mrežnjaču

3. svijest ćelija i organa

E, o tome ovdje držiš prave naučne predike, a s ciljem da edukuješ neuke. Uz to dodavaš da ti znanje dolazi prosvetljenjem od Boga. A vidno iz aviona da to s naukom nema blage veze, nego si ti, ili pogrešno skapirao naučnike, ili interpretirao kvazinaučnike.

A mudar može biti i čovjek bez ikakvog obrazovanja. I budi.

1. torusne struje u Zemljinom jezgru su, po zvaničnoj nauci, uzrok zemljinog magnetizma, po Lencovom pravilu.
2. Svetlos koja dospe na mrežnjaču stvara struju, vodi do mozga i formira sliku u mozgu. Tako vidimo.
3. Organizam je ekosistem koji nastanjuje i u harmoniji živi veliki broj organizama, zvanični stav biologa.

Back