Subotarska Sekta - Guru se Obogatila Fantazirajuci

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Tekst je iz Kanrajtove knjige, savremenika i saradnika Vajtovih...

Ne postoji niti jedan primer u Bibliji gde je prorok iskoristio svoje nadahnuće kako bi se obogatio. Biblijski proroci su u proseku teško radili, malo posedovali i umirali siromašni. I Ellen White i njen muž su počeli kao siromašni. Ona kaže: “ZAPOČELI SMO SVOJ RAD BEZ IJEDNOG NOVČIĆA” (Testimonies, Vol. I, str. 75). Ali, čim su postali vođe, komercijalizovali su svoj rad, i uspeli dobro da se snabdeju. Uskoro su živeli u izobilju i raskoši. Uvek su imali sve najbolje, i u dovoljnim količinama. Gde god da su putovali, zahtevali su da se za njih organizuje doček, baš kao na ropski način. Na jednom od prvih sastanaka u kampu u Mičigenu, poslali su svog sina Edson-a da plačući po kampu pita: “Ko ima piletine za moju majku ? Moja majka želi da jede piletine.” Ellen White se bogato oblačila, i uvek imala određeni broj sluga koji su je opsluživali.

Kada je umro starešina White, rečeno je da je ostavio između $15,000 i $20,000 (današnja vrednost oko pola miliona dolara). Iskoristio je svoj položaj kako bi se financijski obogatio, a Ellen mu je pomagala u tome uz pomoć svojih vizija. Primala je veću platu nego većina propovednika denominacije, bila plaćena za sve svoje članke koje je isporučivala vodećim listovima denominacije (dok su drugi svoje članke podnosili besplatno), pored velikih primanja i stalno rastućeg prihoda od provizije za prodaju svojih knjiga. Nekoliko godina pre svoje smrti, zbog svog “specijalnog položaja” koji je imala u crkvi, imala je veću proviziju nego li ostali autori u denominaciji.

Uzmimo za primer kako je koristila svoje vizije za zarađivanje novca: 1868. godine, starešina White je posedovao starih knjiga u vrednosti od nekoliko hiljada dolara, koje su bile mrtvi kapital, jer se nisu prodavale, a postajale su i zastarele. I smislio je plan kako da prikupi i osnuje “fond za knjige” za slobodnu distribuciju i delenje knjiga i članaka. Taj fond je onda iskoristio za kupovinu tih zastarelih knjiga od samog sebe i svoje suprige. Kada novac u taj fond nije dovoljno brzo pristizao, Ellen je imala viziju:

Zašto naša braća i sestre ne šalju svoje priloge za knjige i članke u većim iznosima ? I zašto naši propovednici ovaj posao ne uzimaju ozbiljnije ? Ne bismo trebali ćutati o ovome. Naši ljudi će se odazvati ovom poslu. Sredstva će se prikupiti. I mi ćemo reći onima koji su siromašni a žele knjige da pošalju svoje narudžbe... Mi ćemo vam poslati paket sa četiri toma: ‘Duhovni Darovi’, ‘Kako Živeti’, ‘Poziv Omladini’, ‘Poziv Majkama’, ‘Subotnja Čitanja’, i dve velike tabele, sa ključnim objašnjenjima, ... i naplatiti od fonda četiri dolara.” (Testimonies, Vol. I, str. 689).

Svaka od ovih knjiga je bila njihova. Novac je pristigao, i strpali su ga u džep. Bio sam tamo, i znam.

Ellen White je napisala oko dvadeset "inspirisanih" knjiga. Da bi se prodale, korišteni su svi načini i svi raspoloživi kanali. Ona je neprekidno podsticala na njihovu prodaju koristeći sav svoj autoritet. Poslušajmo šta je rekla:

“Tomove ‘Duh Proroštva’ i ‘Svedočanstva’ bi trebalo da imaju sve porodice koje svetkuju subotu... Neka se te knjige istroše od čitanja po celom komšiluku... Nagovorite ih da kupe te knjige... Svetlost tako dragocena, koja dolazi sa trona Gospodnjeg, je skrivena ispod hrpe. Bog će smatrati svoj narod odgovornim za ovo zanemarivanje.” (Testimonies, vol IV, str. 390, 391).

Pogledajte samo kako ističe svoje knjige ! I naravno, njene knjige su bile promovisane i prodavane u velikim količinama, i kao rezultat svega, ona je imala veliku financijsku dobit. Provizija od samo jedne izdavačke kuće (one koja je bila u Washington, D.C.), u 1911. godini, iznosila je preko $8,000, ili više od neto profita te iste izdavačke kuće za tu godinu. Za samo jednu knjigu primila je preko $4,000 od provizija, a od svih njenih knjiga, preko $100,000 (napomenimo da bi u današnje vreme ova suma bila ekvivalentna sa nekoliko miliona dolara).

I svojoj knjizi “Prošlost, Sadašnjost i Budućnost” strana 367, izdanje 1909. godine, njen sin, Edson White, optužuje Gđu. Eddy za “trgovinu crkvenim stvarima i službama” jer je iskoristila svoj položaj kako bi zaradila novac. Ista optužba jednako leži i za Ellen White. Ako je jedna zloupotrebila položaj, onda je isto uradila i druga.

Ellen White sama nije bila dobar biznis menadžer. Savetovala je svoju braću i sestre da pokrenu nekoliko poslovnih projekata koji su se pokazali kao financijski promašaji. 8. Juna 1905. godine, ona piše starešini W.J. Fitzgerald-u , predsedniku Konferencije Istočne Pensilvanije, “da se ne dvoumi” i kupi određenu zgradu u Filadelfiji za bolnicu i “prikupi svaku moguću paru.” I on je tako i uradio. Institucija se pokazala kao promašaj, na kraju je zatvorena, i zgrada prodata sa gubitkom od preko $60,000 za denominaciju.

U otprilike isto vreme, ona je dala slične upute za kupovinu još jedne zgrade za bolnicu u Nešvilu, Tenesi. I ovo je bio isto tako promašaj, koji je uzrokovao gubitak od $30,000.

Nešto kasnije, na osnovu njenog saveta, denominacija je pala u dug od preko $400,000 u Loma Linda, California, iako je u 1901. godini rekla svojim sledbenicima da “beže od bilo kakvih dugova kao što beže od bolesti”, i da “bi trebali da beže od dugova kao što beže od gube” (Testimonies, vol. VI, str. 211, 217). Njene problematične upute su ubacile vođe u velike komplikacije.

Ne dugo posle smrti njenog muža, ona upada u novčane probleme, usprkos velikim primanjima. Godinama je imala takav broj slugu da su troškovi njene porodice bili veliki. Kada je umrla, bila je duboko u dugovima, iako je posedovala veliku kuću i imanje u Kaliforniji, vredno oko $20,000 (napomenimo da bi to imanje danas vredelo oko pola miliona dolara), i izdavačka prava za svoje brojne knjige vredna više hiljada dolara. Da bi joj se očuvao obraz, Opšta Konferencija je preuzela njene dugove.

Ellen White je dala veoma jasne upute o obavezama izdavačkih kuća za plaćanje provizija autorima (Testimonies, Vol. V, str. 563-566). Usprkos tim jasnim uputama, vođe denominacije planiraju da ukinu, koliko je to god moguće, plaćanje provizije. Primer koji je ona dala, izgleda da ih je okrenuo protiv toga, i doveo ih do odbacivanja i njenih jasnih uputa kao i prava autora.

Gde žive proroci
Zvonko M. - Feb 27, 2003 10:57 (208.22.*)
Posetite Elmshaven, kuću Ellen White:

http://www.elmshaven.org

"A Jovan bijaše obučen u kamilju dlaku, i imaše pojas kožan oko sebe; i jeđaše skakavce i med divlji." [Marko 1:6]

Svako dobro


SADA JE JASNIJE OTKUD TAKVA KUĆA... Napomenimo da je to kuća sa početka 20. veka !!!
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.