• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Subotarska Sekta - Guru se Branila od Konkurencije

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Kако то да је гуру суботарске секте - Вајтова, тако лако прихваћена од других као пророчица ?

За време тог периода историје, пророци и пророчице су били веома чести као у Енглеској, тако и у Америци. У то време, Joseph Smith је био прихваћен као пророк, и мормонски мисионари су тврдили да њихова секта има “дар пророштва”. Mary Baker Eddy, савременик Ellen G. White, постала је оснивач и духовни вођа Christian Scientists-а. Billington напомиње да у периоду између 1830. и 1850., “жене проповедници су биле популарне. Визије и трансови су били лако прихваћени.”


Како се бранила од појаве нових пророчица у секти ?

Дијагностицирала је једну чланицу њене секте да пати од хистерије: “Драга сестро Ф. , ви имате болесну машту... Повређујете не само себе, него и остале чланове породице, а поготово вашу мајку... Њен ум постаје лабилан услед ваших честих напада хистерије...” Наравно, своју властиту хистерију је продавала као "божје поруке".


Било је и оних који су у свему препознали превару...

Било је и других раних сарадника и актвиста у секти адвентиста који нису веровали у инспирисаност њених визија. Међу њима су били Isaac Wellcome, браћа Brinkerhoff (који су у опису њених трансова у ствари верно описали напад епилепсије, а да тога нису били ни свесни), Dudley Canright (који је навео њену повреду главе као узрок визија).


Смејурија ови суботари, зар не ? :wink:
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.