Subota...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
moram ovo da prokomentarisem :
od onoliko prica o razocarenju u veru, napustanju teoloskih studija, ateizmu...
pokaza se sakal samo jedan adventista-subotar
no dobro - bitno je da verujes u Boga (mada si se trudio da to sakrijes ????)

ma jok
shakal je car kom vi mozete u svojoj nemoci subotom da pljunete pod prozor 8)

Pokajanje nije čarobni štapić, već potpuna promena stava prema određenom grehu, žalost zbog greha koji primećuješ u sebi i borba da taj greh iskoreniš iz sebe.

Mani se te podele: ''vas'' i ''nas'', i ateista može da se pokaje zato što u sebi ima Bogomdanu savest.

to da je savest dokaz Jahvea

mogu samo narkomani i shizofrenici da se tripuju 8)
aj sad... 8)

al bash pravoslavna, braticu :D

Kakve to veze ima sa mojom pravoslavnoshcu?
Smaaarate .......

Uvek chekate da neko bude isprovociran i onda,.......eeee.......to nije odlika hrishcana.

Btw,...zato je ateisti oproshteno i da je boodala i prostak i maloumnik,.......kao shto rekoh valjda mu to kod vas dodje kuuull.

ovo nema nikakve veze sa mojim verskim opredeljenjem.A pitanje je i bilo"kako ste verski opredeljeni'',i ja jednina tjurka odgovorila i svi se zakachili za mene.

Ajde kad ste svi moodonje,shto ne obrazlozite svoje opredeljenje!

upuceno shakalima, vranama i ostalim pametnjakovicima, ateistima, komunjarama, materijalistima... :
Mozete poricati da hrana postoji, ali to nece spreciti vasu fizicku glad.
Mozete poricati i da Bog postoji, ali to nece spreciti vasu duhovnu glad.
Zato i jeste na ovom forumu.
Mislite o tome.

upuceno shakalima, vranama i ostalim pametnjakovicima, ateistima, komunjarama, materijalistima... :
Mozete poricati da hrana postoji, ali to nece spreciti vasu fizicku glad.
Mozete poricati i da Bog postoji, ali to nece spreciti vasu duhovnu glad.
Zato i jeste na ovom forumu.
Mislite o tome.

Izvini, zola2, ali ja sam ateista, a nisam (nipošto) "*********".
I, šta znači biti "materijalista"? Negativna konotacija materijalizma (koju malkice osećam u tvom postu) podrazumeva hedonizam, potrebu za materijalnim (novac itd.)? Jeftino uživanje u opipljivim stvarima?
Živimo u materijalnom svetu, što ne opovrgava činjenicu da su neki od nas idealisti. Samo, idealizam ne mora biti u direktnoj sprezi sa verovanjem u Boga. Ideali su individualna stremljenja.
Da, zato i jesmo na ovom forumu - jer mislimo.
Zašto se toliko ljutiš na nas, ateiste i "materijaliste"?

To sto je citirano na pocetku je knjiga Starog zaveta. Hristos je promenuo odredjena ucenja, a da bi ih promenuo morao je prvo da ispostuje stara ucenja. Isto tako je ukinuo i obrezanje iako je sam bio obrezan. Verovatno je morao ispostovati i subotu, da bi nedelju kao dan svog Vaskrsenja ucinio svetim danom

Obrezanje nije direktno ukinuo Hristos nego apostol Pavle (''obrezanje je ništa i neobrezanje je ništa''). Možda si hteo da kažeš da je obrezanje ukinuo Hristos preko apostola Pavla.

..."Opet vas uznemiruju oni jeretici sa njihovom subotolarijom.
Iako znaju,da su Jevreji ubili gospoda Hrista zato sto nije drzao subotu,
oni drze stranu Hristovih ubica protiv Hrista.
Praznovanje subote za njih je vaznije od svih ostalih dogmi.
Bog je zapovedio da se praznuje subota,govore oni.
Nije Bog zapovedio da se praznuje subota,nego da sedmi dan bude dan odmora.
Subota ( Sabat ),jevrejska je rec i znaci odmor.
Nasoj dusi je odmor onaj dan kada je Gospod vaskrsao,i vaskrsenjem pobedio sve neprijatelje Svoje,od kojih je smrt jedan od najglavnijih...."

"Misionarka pisma", Sv.Nikolaj V.

O praznovanju subote i prekoru fariseja,govori se u sva cetiri Jevandjelja.

..."Opet vas uznemiruju oni jeretici sa njihovom subotolarijom.
Iako znaju,da su Jevreji ubili gospoda Hrista zato sto nije drzao subotu,
oni drze stranu Hristovih ubica protiv Hrista.
Praznovanje subote za njih je vaznije od svih ostalih dogmi.
Bog je zapovedio da se praznuje subota,govore oni.
Nije Bog zapovedio da se praznuje subota,nego da sedmi dan bude dan odmora.
Subota ( Sabat ),jevrejska je rec i znaci odmor.
Nasoj dusi je odmor onaj dan kada je Gospod vaskrsao,i vaskrsenjem pobedio sve neprijatelje Svoje,od kojih je smrt jedan od najglavnijih...."

"Misionarka pisma".Sv.Nikolaj V.

O praznovanju subote i prekoru fariseja,govori se u sva cetiri Jevandjelja.

Delimično se ne slažem sa ovim citatom. Neće biti da su Jevreji (a, ne znam zašto uopštavati i kriviti ceo jedan narod - Hrista su ubile jevrejske starešine vršeći pritisak na Pontija Pilata) ubili Isusa zbog nepoštovanja subote, nego zato što je govorio da je jednak Bogu i zato što su u Njemu videli opasnost za svoju vlast nad narodom.''Onda glavari sveštenički i fariseji sabraše skupštinu i govorahu: šta ćemo činiti? Čovek ovaj čini mnoga čudesa. Ako ga ostavimo tako, svi će ga verovati: pa će doći Rimljani i uzeti nam zemlju i narod (Jovan 11, 47.48).
Inače volim da čitam Nikolaja Velimirovića.

I, ne znam otkud onaj smajlić gore, ja ga nisam stavio.

@onisifor

Delimično se ne slažem sa ovim citatom. Neće biti da su Jevreji (a, ne znam zašto uopštavati i kriviti ceo jedan narod - Hrista su ubile jevrejske starešine vršeći pritisak na Pontija Pilata

A gde sam ja to napisala da su Jevreji krivi ?

u jeee...a sta ja da radim Borcice - ja jesam "*********" (do koske), a nisam "ateista"?
sta li ce meni zola2 "prisiti" na ovakvu "kombinaciju"...
e da, i materijalista sam - "konformista u pokusaju", dapace...

ne vidim problem - Isus je takodjer bio Jevrej, u pitanju je maltene "gradjanski rat" ili "bratoubilacki rat" (ni prvi ni zadnji u ljudskoj povijesti) - otkud uopce ideja da se to Jevrejima zamjera? smijesno...

htela sam sada da napisem Pravoslavno tumacene i obrazlozenje proslave subote i nedelje ali kada sam procitala vase postove vidim da vas to u stvari ni ne intaresuje vec samo zelite da pljujete po Crkvi

Delimično se ne slažem sa ovim citatom. Neće biti da su Jevreji (a, ne znam zašto uopštavati i kriviti ceo jedan narod - Hrista su ubile jevrejske starešine vršeći pritisak na Pontija Pilata) ubili Isusa zbog nepoštovanja subote, nego zato što je govorio da je jednak Bogu i zato što su u Njemu videli opasnost za svoju vlast nad narodom.''Onda glavari sveštenički i fariseji sabraše skupštinu i govorahu: šta ćemo činiti? Čovek ovaj čini mnoga čudesa. Ako ga ostavimo tako, svi će ga verovati: pa će doći Rimljani i uzeti nam zemlju i narod (Jovan 11, 47.48).
Inače volim da čitam Nikolaja Velimirovića.

I, ne znam otkud onaj smajlić gore, ja ga nisam stavio.
U jednoj TV emisiji je istaknuto da su Hrista osudili sveštenici na čelu sa prvosveštenikom Kajafom zbog blasfemije. Blasfemija je bezbožništvo, dakle, Isus je bio bezbožnik zbog čega je i osuđen.
Smajlić ti je zbog osmice i zagrade odmah iza nje.

@onisifor

Delimično se ne slažem sa ovim citatom. Neće biti da su Jevreji (a, ne znam zašto uopštavati i kriviti ceo jedan narod - Hrista su ubile jevrejske starešine vršeći pritisak na Pontija Pilata

A gde sam ja to napisala da su Jevreji krivi ?

Ljudi, sta to pricate.
Niko ne bi mogao ubiti Sina Bozijeg, da to nije bio Boziji plan.
Isus je na krstu prihvatio sve nase grehe, da bi mi koji verujemo mogli da se spasemo.
Jevrejske staresine (Ana, Kajafa), Pilat (pranje ruku), jevrejski narod (i povika sav narod : Njegova krv na nas i nasu decu; Mt 27:25) - oni su bili posrednici u Bozijem planu.

I Bog toliko zavole ljude, da dade Svog jedinorodjenog Sina - da svako ko veruje ne propadne, vec da ima zivot vecni.
Jv 3:16

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back